Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σιωπηλός μάρτυρας της Ιστορίας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_27/05/2012_483429
*Το ταφικό μνημείο της οικογένειας Δηλαβέρη

*Η ξενάγηση στο Νεκροταφείο της Ανάστασης 
γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε 
τον Πειραιά του 19ου αιώνα

Της Όλγας Σελλά

Λίγοι τα επιλέγουν, κι όμως, τα κεντρικά νεκροταφεία κάθε πόλης είναι συχνά η καλύτερη διαδρομή για να γνωρίσουμε την ιστορία ενός τόπου και των ανθρώπων που μετείχαν στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική του ζωή. Γιατί παρότι είναι χώροι σιωπής, είναι εξαιρετικά εύγλωττοι.
 Αυτή την απλή σκέψη έκαναν ο Δήμος Πειραιά, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, και αποφάσισαν να ανοίξουν στο κοινό το ιστορικό Νεκροταφείο της Ανάστασης που ιδρύθηκε το 1909. Είναι ένας τόπος που δεν έχει να δείξει μόνο σπουδαία ταφικά μνημεία- εφάμιλλα σε αξία και κάλλος μ' εκείνα του Α΄ Νεκροταφείου της Αθήνας. 

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μέλπω Μερλιέ: Πρωτοπόρος εθνογράφος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_27/05/2012_483416
*Η Μέλπω Λογοθέτη- Μερλιέ

                                          *Καίρια η συμβολή της Μέλπως Μερλιέ
 στη μελέτη του ελληνισμού της Μικρασίας




Presentation du Centre d’ Etudes d’ Asie Mineure. Recherches d’ Ethnographie
Εισαγωγή: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών


Της Ιωάννας Πετροπούλου*


Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, μετά τη μικρασιατική ήττα, η Ελληνίδα Μέλπω Μερλιέ μαζί με τον φιλέλληνα σύζυγό της, Οκτάβιο Μερλιέ, ιδρύει το 1930 το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, πρωτοπόρο ερευνητική μονάδα για τη μελέτη τού πέραν του Αιγαίου ελληνισμού. 

Γνωστοί από την πολυσχιδή, καίρια συμβολή τους στα δημόσια πράγματα, οι Μερλιέ μπορούν να θεωρηθούν, δικαιωματικά, και εισηγητές της μικρασιολογίας, νεόκοπης τότε επιστήμης στη χώρα μας. Ακριβώς γι’ αυτό, η έκδοση την οποία παρουσιάζουμε εδώ έχει ειδικό ενδιαφέρον: 

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Αρχαιολόγοι με ρεβόλβερ!!!

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=459311
*Η «Πύλη του Σειληνού» στο τείχος της αρχαίας πόλης με ανάγλυφη παράσταση (1913)

*Εκατό χρόνια αρχαιολογικών ερευνών στη Θάσο, 
σε ένα λεύκωμα γεμάτο αρχειακό υλικό, 
συγκεντρωμένο από πολλές γενιές 
επιστημόνων και καλλιτεχνών
Τέσσερα καπέλα και ένα ρεβόλβερ. Ο νεαρός γάλλος αρχαιολόγος που έφθανε στις αρχές του 1920 στη Θάσο φέρνοντας στο μόλις πριν από λίγα χρόνια απελευθερωμένο νησί τις συνήθειες της εποχής, εκτός από τα καπέλα του (το φελλένιο, το ψάθινο, το πάνινο και την τραγιάσκα) είχε κρίνει σκόπιμο να έχει μαζί του και ένα όπλο. 
Στο τετράδιό του το μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής δεν εξηγεί τους λόγους αυτής της ανάγκης, όμως οι συνθήκες που επικρατούσαν στο φτωχό νησί ίσως και να τον φόβιζαν.
Πριν από λίγα χρόνια, Απρίλιο του 1911, είχαν αρχίσει οι ανασκαφές στη Θάσο χάρη στο τουρκικό φιρμάνι που είχε εξασφαλίσει η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή σε μία εποχή όπου απαιτούνταν αριστοτεχνικές «διπλωματικές» ενέργειες. 

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

60) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΟΜΒΑΡΔΟΣ- ΑΡΓΑΣΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Λομβάρδου- Αργασάρη




Γράφει  ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Συνεχιστής της πολιτικής παράδοσης των Λομβάρδων, μεγάλης οικογένειας της Ζακύνθου, ήταν ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος- Αργασάρης. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Γ΄ Συντακτικής Συνέλευσης το 1921, το έργο της οποίας τερματίσθηκε κατ’ απαίτηση της Επανάστασης του 1922. 
          Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος- Αργασάρης, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1859. Ήταν ανιψιός του άλλοτε Προέδρου της Βουλής και πρωτεργάτη των επτανησιακών αγώνων Κωνσταντίνου Λομβάρδου, ο οποίος τον υιοθέτησε.
          Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Νάπολη της Ιταλίας. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του προσελήφθη σε μεγάλη τράπεζα της Κωνσταντινούπολης.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

"Balkan Worlds: Ottoman Past and Balkan Nationalism"


Tο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη των Βαλκανικών πολέμων και την προσάρτηση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος διοργανώνει συνέδριο με τίτλο:

"Balkan Worlds: Ottoman Past and Balkan Nationalism".
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στις 5-7
Οκτωβρίου 2012. 

Τα εκατό «πλοία της Ελευθερίας»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_13/05/2012_482126
 *Το θρυλικό πλοίο Λίμπερτι



*Η αγορά των αμερικανικών Λίμπερτι
από τους Έλληνες εφοπλιστές
αποτέλεσε τη βάση της αναγέννησης
της ναυτιλίας μας

Της Τζελίνας Χαρλαύτη*

Τον Απρίλιο του 1947 παρελήφθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες από Έλληνες εφοπλιστές τα τελευταία από τα εκατό πλοία Λίμπερτι που πωλήθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Πλοία Λίμπερτι ή πλοία της «Ελευθερίας» ναυπηγήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο τέλος του πολέμου, ένα τμήμα από αυτά τα πλοία πωλήθηκαν σε ιδιώτες συμμαχικών δυνάμεων με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους. Ανάμεσα στους κύριους αγοραστές υπήρξαν οι Έλληνες εφοπλιστές.
Η επιλογή αγοράς των «ευλογημένων πλοίων», όπως τα αποκάλεσαν, έθεσε «τον θεμέλιον λίθον για το μεταπολεμικό ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα».

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΟΙ ΚΙΡΤΖΑΛΗΔΕΣ ΛΗΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

*Ο Σουλτάνος Σελήμ Γ΄αυτός που εξόντωσε τους Κιρτζαλήδες, στα δώματά του. Έργο του Κωνσταντίνου Κυζικινού (Kapıdaglı Konstantin), Μουσείο Τοπ Καπί.








*Ένα φαινόμενο που ταλαιπώρησε
τη Θράκη τον 18ο και τον 19ο αιώνα




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




          Οι Κιρτζαλήδες, φαρμακερό αγκάθι στα πλευρά τους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και φόβος και τρόμος του πληθυσμού, υπήρξαν αιμοβόροι μουσουλμάνοι ληστές, που για πολλά χρόνια τρομοκράτησαν και καταλήστεψαν σχεδόν το σύνολο της ενιαίας Θράκης.
          Οι ληστές αυτοί είχαν μια ιδιοτυπία. Δεν λήστευαν απλά μεμονωμένους ανθρώπους, αλλά εκστράτευαν ομαδικά και καταλάμβαναν χωριά και κωμοπόλεις, εγκαθίσταντο εκεί και απαιτούσαν τα λύτρα. Το φαινόμενό τους, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και σε βάθος. Διασώθηκαν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα τι ήταν αυτοί οι φοβεροί Κιρτζαλήδες ληστές.
          Βασικά οι Κιρτζαλήδες ληστές ήταν αρχικά Τούρκοι στρατιώτες, που συνήθως είχαν υπηρετήσει στον Οθωμανικό στρατό κατά τον 18ο αιώνα. 
          

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


*Το νεκροταφείο της Ανάστασης Πειραιά

*18 Μαΐου 2012 
Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ναυτικό Μουσείο  Ελλάδος οργανώνουν  διήμερο εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

            Παρασκευή  18 Μαΐου 2012
            Πειραιάς –Νεκροταφείο της Ανάστασης :Ένα ανοιχτό Μουσείο
Ξενάγηση στα ταφικά μνημεία της Ανάστασης, την ιστορία των οικογενειών, των ανθρώπων, της πόλης.
            Σημείο συνάντησης: Είσοδος Νεκροταφείου της Ανάστασης ώρα 18.00
            Πληροφορίες: 210 419 4587

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Οι εκλογές του ’50 και του ΄81 και οι ομοιότητες με την 6η Μαΐου

*Παπάγος και Πλαστήρας πρωταγωνιστές των πρώτων χρόνων της δεκαετίας του ΄50


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_13/05/2012_482161
και http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_13/05/2012_482114

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δύο σημαντικά άρθρα πανεπιστημιακών, οι οποίοι συγκρίνουν 
το αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου 
με τα αντίστοιχα αποτελέσματα των εκλογών του 1950 και του 1981. Επειδή παρουσιάζουν πέραν του πολιτικού και ιστορικό ενδιαφέρον, τα αναρτώ στον ιστότοπό μου για τους φίλους και αναγνώστες, που αναζητούν πληροφόρηση και γνώση και πέραν των τηλεοπτικών αλλαζόντων κυμβάλων!!!
Π. Αθ.  


*Πώς η κρίση έπληξε 
τα μεγάλα κόμματα


Του κ. Θάνου Βερέμη*

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου, όσο μοναδικό και αν φαίνεται, έχει προηγούμενο στην ελληνική ιστορία. Οι εκλογές του 1950 συμβαίνουν μέσα σε μια χώρα καθημαγμένη από τον εμφύλιο, ακινητοποιημένη από την ανέχεια και την άτακτη συγκέντρωση του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.
Υπό την πίεση των προβλημάτων αυτών τα παλιά μεγάλα πολιτικά κόμματα αποσαθρώνονται από την ίδια την αποτυχία τους να διαχειριστούν την κρίση εκείνη. Το δεξιό Λαϊκό και το κεντρώο των Φιλελευθέρων σημειώνουν μεγάλη πτώση στις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950.

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Τα πρώτα χρόνια του Πατριαρχείου σε αιχμαλωσία

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_06/05/2012_480878
*Ο Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος και ο Πορθητής Μωάμεθ.


*Η προσπάθεια επαναδιατύπωσης
της ορθόδοξης πίστης
μέσα από επίσημα κείμενα
της περιόδου 1454 - 1498

Του Ν. Ε. Καραπιδάκη*


ΜAXH ΠΑΪΖΗ- ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, Δ. Γ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Επίσημα κείμενα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως
Τα σωζόμενα από την περίοδο 1454-1498»
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σελ. 292

Η περίοδος από το 1453 μέχρι και τις αρχές του 16ου αιώνα ήταν για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως μία από τις πλέον αμφίσημες της ιστορίας του. Αν και η εκκλησιαστική του δύναμη ενισχύεται και αποδεσμεύεται από τους Λατίνους και από τις φιλοδυτικές πολιτικές των τελευταίων Ρωμαίων αυτοκρατόρων ή των φιλολατίνων πατριαρχών, η πολιτική του υπόσταση υποθηκεύεται σε ένα νέο κρατικό μόρφωμα, αλλόφυλο και αλλόθρησκο.
Αν και εξασφαλίζεται μια συνέχεια ως προς την προηγούμενη περίοδο, εγκαινιάζεται ωστόσο και μια τομή που του επιβάλλει στο εξής ένα νέο περιβάλλον λειτουργίας: Περιβάλλον αιχμαλωσίας και πνευματικής ηγεσίας ταυτόχρονα. Περίοδος αναδιοργάνωσης και περίοδος επανορισμού των ρόλων. Ο Πατριάρχης Γεννάδιος είχε δίκιο, που παραλλήλισε την εποχή του με αυτήν των διώξεων των χριστιανών πριν από τον Μ. Κωνσταντίνο: «Και νυν ο χριστιανισμός όμοιός εστι τω προ του Κωνσταντίνου».

Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

59) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΣΟΦΟΥΛΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

*Πορτρέτο του Θεμιστοκλή Σοφούλη


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Ο Θεμιστοκλής Σοφούλης, εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα, με τρεις πρωθυπουργικές θητείες στο ενεργητικό του και διάδοχος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην αρχηγία του Κόμματος των Φιλελευθέρων, αναδείχθηκε πρόεδρος της Βουλής εννέα φορές και πρωταγωνίστησε στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος επί σχεδόν πενήντα χρόνια.
O Θεμιστοκλής Σοφούλης γεννήθηκε στο Βαθύ Σάμου το 1860. Σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν στη Γερμανία οπότε και ειδικεύθηκε στην Αρχαιολογία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, αναγορεύθηκε υφηγητής της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η ρήξη Τίτο- Στάλιν

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_06/05/2012_481221
*Ο Τίτο και ο Στάλιν


*Οφειλόταν στην προσπάθεια ηγεμονισμού
του Γιουγκοσλάβου ηγέτη στα Βαλκάνια
και επηρέασε τον ελληνικό Εμφύλιο 64 χρόνια πριν

Του Σπυρίδωνα Σφέτα*

Η εξασφάλιση της γιουγκοσλαβικής βοήθειας ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τον Ζαχαριάδη προκειμένου να αρχίσει τον ένοπλο αγώνα το 1946, με σταδιακή κλιμάκωση, φθάνοντας και στην ολομέτωπη σύγκρουση. Μέσω Γιουγκοσλαβίας (Πάντσεβο - Μοναστήρι) διερχόταν ο κύριος όγκος της βοήθειας της Σοβιετικής Ενωσης και άλλων ανατολικών χωρών.
Τραυματίες του Δημοκρατικού Στρατού περιθάλπονταν σε νοσοκομεία της Γιουγκοσλαβίας, στο Βελιγράδι είχε εγκατασταθεί το Δεύτερο Κλιμάκιο του ΚΚΕ, από γιουγκοσλαβικό έδαφος εξέπεμπε ο ραδιοφωνικός σταθμός των ανταρτών, ενώ οι μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού μπορούσαν να καταφεύγουν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος, εφόσον τα σύνορα ήταν ανοιχτά.

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑNTΗΣΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙOΓΡΑΦΙΑΣ

Συναντήσεις της ελληνικής με τη γαλλική ιστοριογραφία
από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έως σήμερα
*Συνέδριο με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση
της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ Μνήμων, 1971-2011)

Οργάνωση:
Γαλλική Σχολή Αθηνών
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/ Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών
Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού, περιοδικό Μνήμων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012, Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα)

 Πρόεδρος: Μαρία Κουρούκλη
6.00  Προσφωνήσεις
Μαρία Κουρούκλη, Εκπρόσωπος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Εκπρόσωπος της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού, περιοδικό Μνήμων
Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης, Εκπρόσωπος Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Σάββατο 5 Μαΐου 2012

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ, Ή ΚΗΡΥΚΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΩΦΡΟΣΥΝΗΣ;

 *Ο Ιωάννης Καποδίστριας
Γράφει ο δημοσιογράφος Ανδρέας Μακρίδης
Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, η έλλειψη πολιτικών προτύπων και η κρίση της κοινωνικής ηθικής, αναδεικνύουν εξ αντιδιαστολής ολοένα και περισσότερο, το πρόσωπο του Ιωάννη Καποδίστρια, ως σύμβολο ηγέτη, πατριώτη, αν όχι και πολιτικού εθνομάρτυρα. 
Η προθυμία του να αναλάβει τις τύχες, του μόλις απελευθερωμένου Γένους, η ανιδιοτελής διαχείριση και τέλος, η άνανδρη δολοφονία του απ’ τις δυνάμεις της κοινωνικής καθυστέρησης, περιβάλλουν πλέον τον Καποδίστρια στην συλλογική μας συνείδηση με φωτοστέφανο αγιότητας, εξαφανίζοντας στην κυριολεξία, την κριτική που είχε δεχθεί όσο ζούσε. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που η κυβέρνηση επέλεξε να παρουσιάσει σχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ονομάζοντάς το «σχέδιο Καποδίστριας», ομνύοντας σ’ αυτόν ως έμπνευση, ή χρησιμοποιώντας τον ως προπαγανδιστικό ατού - ενώ το όνομά του φέρουν πλέον πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

«Κόκκινη» βία- αντίποινα στην κατοχική Αθήνα

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=455022
*Περίπολος της Εθν. Πολιτοφυλακής στη λεωφόρο Βασ. Κωνσταντίνου της Καισαριανής, Οκτώβριος 1944.

*Για πρώτη φορά μια ιστορική έρευνα
για τη δράση της ΟΠΛΑ και του ένοπλου ΕΛΑΣ.
Πώς η σύγκρουση αριστερών και δεξιών
παραστρατιωτικών ομάδων διευκόλυνε
την εκδήλωση των Δεκεμβριανών το 1944


 Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου*
Οκτώβριος 1943. Ο γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Αθήνας Βίλχελμ Σπάιντελ γνωστοποιεί στους Αθηναίους το κοστολόγιο αίματος: 50 Έλληνες για κάθε νεκρό Γερμανό, 10 για κάθε τραυματία. Στις «τιμές» περιλαμβάνονται και οι απώλειες των ανδρών των Ταγμάτων Ασφαλείας, της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.
Ο ανώτατος αρχηγός των Ες-Ες και της Αστυνομίας Βάλτερ Σιμάναν με δήλωσή του θέτει υπό την προστασία του «όλους τους υγιώς σκεπτόμενους Έλληνες οι οποίοι, όπως και ο γερμανικός στρατός, αντιμετωπίζουν την κομμουνιστική τρομοκρατία και πολεμούν από κοινού για τις άσπιλες αξίες του ευρωπαϊκού και ελληνικού πολιτισμού». Λίγο μετά 29 κομμουνιστές οδηγούνται στον τοίχο των εκτελέσεων. Η απάντηση του ΚΚΕ είναι εξίσου σκληρή.