Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

58) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ


*Πορτρέτο του Μιχαήλ Θεοτόκη

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Μιχαήλ Θεοτόκης ήταν γόνος ιστορικής οικογένειας της Κέρκυρας και αδελφός του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη. Πολιτεύθηκε για πολλά χρόνια και εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1916.
          Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1842.
Ο Μιχαήλ Θεοτόκης, ανήκε σε επιφανή οικογένεια της Κέρκυρας, η οποία προερχόμενη από την Κωνσταντινούπολη εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από την Άλωση. Η οικογένεια των Θεοτόκη ήταν εγγεγραμμένη στο Λίμπρο Ντ’ Όρο, τη Χρυσή Βίβλο των ευγενών. Πολλά μέλη της διακρίθηκαν στην Εκκλησία, στα γράμματα και την πολιτική.


Αφού υπηρέτησε ως δήμαρχος Κέρκυρας στο διάστημα 1887-1895, εξελέγη βουλευτής Κέρκυρας τέσσερις φορές συνεχώς από το 1899 έως το Μάρτιο του 1910. Στη συνέχεια υπήρξε μέλος της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τις 8 Αυγούστου 1910 έως τις 12 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Επανεξελέγη επίσης βουλευτής Κέρκυρας, κατά το διάστημα 1915-1917.
*Η Βουλή της εποχής εκείνης συνεδριάζει...

Πρόεδρος της Βουλής αναδείχθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1916, με το παλαιό πάντα ημερολόγιο. Η θητεία του διήρκεσε έως τις 8 Ιουνίου του ιδίου έτους. Η εκλογή του έγινε, ενώ εκείνος απουσίαζε από την Αθήνα. Επί 293 ψηφισάντων βουλευτών, ο Μιχαήλ Θεοτόκης είχε λάβει 275 ψήφους.
Η εκλογή του πάντως έγινε, με την παρουσία Βορειοηπειρωτών αντιπροσώπων, οι οποίοι έλαβαν μέρος και στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, επευφημούμενοι. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα το 1912 είχε απελευθερώσει τη Βόρεια Ήπειρο, αλλά κατά τη Διάσκεψη της Φλωρεντίας στα τέλη του 1913, η περιοχή αυτή περιλήφθηκε στο νέο κράτος της Αλβανίας. Οι Βορειοηπειρώτες διαφώνησαν, είχαν κηρύξει την αυτονομία της περιοχής, υπό την ηγεσία του Χρηστάκη Ζωγράφου και εξέλεξαν αντιπροσώπους για την Ελληνική Βουλή.
*Ο Γ. Σουρής σατιρίζει τον Μ. Θεοτόκη

Η απουσία του Μιχαήλ Θεοτόκη, που τον αποκαλούσαν και Μικέ, σατυρίσθηκε δεόντως από τον Γεώργιο Σουρή, στο «Ρωμηό» της 30ης Ιανουαρίου 1916. Εκεί ο ποιητής παριστάνει τον εκλεγέντα Πρόεδρο να λέει:

«Κι ο Μικές τους απαντά, σας ευχαριστώ πολύ,
Αλλ’ εγώμαι γέρος πια και δεν κάνω για Βουλή
Δεν μπορώ να ξεφωνίζω και κουδούνι να σημαίνω,
Δέχομαι την Προεδρία, μα στην Κέρκυρα να μένω.
Κι έλεγαν φλύαροι πολλοί
Πως τώρα θάχωμε Βουλή
Με Πρόεδρον απόντα».

          Πράγματι, ο Θεοτόκης ήρθε στην Αθήνα, ορκίσθηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Μαΐου 1916. Μέχρι τότε τον αντικαθιστούσε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αντώνιος Κατζουράκης, βουλευτής Χανίων. Η απουσία του οφειλόταν βασικά στο θάνατο του αδελφού του Γεωργίου Θεοτόκη, πρώην πρωθυπουργού.
*Η αποχώρηση του Κωνσταντίνου από την Ελλάδα

Η Βουλή εκείνη είχε προέλθει από τις εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου 1915 και έζησε τα ταραχώδη γεγονότα του Διχασμού, που οδήγησαν στην εκθρόνιση του Βασιλέως Κωνσταντίνου. Η Β΄ Σύνοδός της μάλιστα αναβλήθηκε για τις 30 Οκτωβρίου 1916, αλλά η Βουλή δεν συνήλθε ποτέ.
*Ο εξανθηματικός τύφος, αιτία θανάτου του Μιχαήλ Θεοτόκη

Ο Μιχαήλ Θεοτόκης, πέθανε στην Κέρκυρα από εξανθηματικό τύφο στις 6 Αυγούστου του 1916, ενώ τυπικά διατηρούσε ακόμα τον τίτλο του Προέδρου της Βουλής.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

3 σχόλια:

  1. Κε Αθανασιάδη, Καλημέρα σας!!! Προσέχω πάντα, ό,τι στέλνετε!!!!!Χωρίς την ιστορία, δεν έχουμε μνήμη...
    Φανή Πιατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Παντελή με εσάς θα αγαπήσω την Ιστορία, πράγμα αδιανόητο στα σχολικά μου χρόνια...!!!
    Sotiria Kella

    ΑπάντησηΔιαγραφή