Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ




*Ο Αλή πασάς, σε σχέδιο του Ντυπρέ

Κατά την πανηγυρική συνεδρία της 28ης Δεκεμβρίου 2010 η Ακαδημία Αθηνών τίμησε, με το βραβείο ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
, το οποίο απονέμεται αυτεπαγγέλτως, το τετράτομο έργο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών


ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ
Γενναδείου Βιβλιοθήκης
'Εκδοση- Σχολιασμός- Ευρετήρια
Βασίλης Παναγιωτόπουλος
με τη συνεργασία των
Δημήτρη Δημητρόπουλου & Παναγιώτη Μιχαηλάρη
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών/ Ε.Ι.Ε.-95,
Τόμοι 4, σετ 100 ευρώ, τόμος 30 ευρώ

το οποίο εκδόθηκε υπο την επιστημονική εποπτεία του ομότιμου Διευθυντή Ερευνών κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με τη συνεργασία του Διευθυντή Ερευνών κ. Π. Μιχαηλάρη και του κύριου Ερευνητή κ. Δ. Δημητρόπουλου.

Ο Αλή Πασάς Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων (1750-1822), αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα κυρίαρχη φυσιογνωμία της Νέας Ελληνικής Ιστορίας. 



Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και ειδικότερα, για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας.Η τελευταία μέσω της ανάδειξης Αλβανών πασάδων στα πασαλίκια της ευρύτερης περιοχής Αλβανίας και Ηπείρου, βλέπει στην αναβάθμιση της Αλβανικής παρουσίας στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης και ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τις δράσεις του Αλή πασά, πρόδρομες μορφές της αλβανικήςεθνικής αφύπνισης.
Η γειτονία του πασαλικίου των Ιωάννίνων με τα διεθνοποιημένα Επτάνησα, που στα χρόνια του Αλή πασά είδαν να εναλλάσσονται τέσσερις ξένες κυριαρχίες (Βενετική, γαλλική, Ρωσική, Αγγλική) και η φιλοδοξία του να αναδειχτεί σε ένα ιδιότυπο τοπικό ηγεμόνα έδωσαν αφορμή σε μια αντυπωσιακή σειρά ξένων συγγραφέων, της εποχής του αλλά και μεταγενέστερων να ασχοληθούν με τη διακυβέρνηση και το πρόσωπό του και να μας αφήσουν σποπυδαίες πληροφορίες θετικές για κάποια επιτεύγματα και αρνητικές για τη βάρβαρη συμπεριφορά και τα εγκλήματά του. Μερικά δημοσιευμένα 
έγγραφα που ο ίδιος έχει στείλει σε τρίτους και προέρχονται από διπλαματικές πηγές, δεν διαψεύδουν την αντιφατική εικόνα που ξεπηδάει μέσα από  τις μαρτυρίες των αφηγηματικών έργων. Ωστόσο έλειπε έως τώρα η μεγάλη αυθεντική πηγή πληροφοριών που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την επικρατούσα- ευρωπαϊκή και ελληνική- αντίληψη για το άτομο και τις πράξεις, δηλαδή το πρωσπικό του αρχείο. 
*Το βιβλιοπωλείο του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών
Αυτό το πρσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα το τμήμα που έχει διασωθεί μέσα από διαδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 έγγραφα περίπου) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση. Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, τον συστηματικό υπομνηματισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.) διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ή ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας, που το συνοδεύει. Η ελληνική ιστοριογραφία για τον Αλή πασά και την εποχή του αποκτά τώρα ένα νέο ισχυρό πυλώνα και ταυτόχρονα μια νέα βάση ελέγχου και διασταύρωσης των αφηγηματικών πηγών- ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα ενός νέου φωτισμού σε μια από τις σπουδαιότερες ζώνες στο χώρο και στον χρόνο, της νέας ελληνικής Ιστορίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΙΝΕ/ ΕΙΕ κ. ΚΕΛΛΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ
ΤΗΛ.: 210-7273554, E-MAIL: kne@eie.gr
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΙΕ κ. ΜΕΛΙΝΑ ΚΟΡΟΖΗ
ΤΗΛ.: 210-7273942, E-MAIL bookstore@eie.gr


Πηγή: Δελτίο Τύπου του ΙΝΕ





1 σχόλιο:

  1. Πολυ καλό. Το διάβασα και το περασμένο καλοκαίρι, που είχα πάει στα Ιωάννινα επισκέφθηκα και το Μουσείο με τα κέρινα ομοιώματα.
    Ελένη Νιότη

    ΑπάντησηΔιαγραφή