Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Αλεξανδρούπολη, Οκτώβριος 1922! Το δράμα των συνωστισμένων προσφύγων της Ανατολικής Θράκης!!!

*Έφευγαν με τα τρένα όπως- όπως, όσοι μπορούσαν. Οι άλλοι με τα κάρα ή πεζοπορώντας....


 

 

Παρουσιάζει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

 

Η Αλεξανδρούπολη και όλος ο νομός Έβρου έζησαν τον Οκτώβριου του 1922 απίστευτες σκηνές οδύνης και δυστυχίας χιλιάδων προσφύγων, που διωγμένοι κάτω από ασφυκτικές προθεσμίες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, τα χωράφια τους, τις κάθε είδους περιουσίες τους στην Ανατολική Θράκη και στριμωγμένοι σε ένα βοϊδάμαξο ή σε ένα τρένο ή πεζοπορώντας, να περάσουν δυτικά του νομού Έβρου για να αρχίσουν μια νέα ζωή.

Αυτή η τρομακτική περιπέτεια, ήταν αποτέλεσμα της διάσκεψης των στρατηγών των συμμάχων της Αντάντ στα Μουδανιά, το Σεπτέμβριο του 1922, όταν εξαιτίας της μεταστροφής του διεθνούς πολιτικού κλίματος φίλοι και εχθροί στράφηκαν κατά της Ελλάδας.

Η απόφαση για αμαχητί παράδοση της Ανατολικής Θράκης, δεν είχε σχέση με πολεμικές συγκρούσεις, όπως συνέβη στη Μικρά Ασία. Ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών αρχικά της Γαλλίας και της Ιταλίας και μετά και της Αγγλίας, αλλά κυρίως ήταν αποτέλεσμα αλλαγής γεωστρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων. Όλοι οι μεγάλοι, υπέγραφαν οικονομικές και άλλες συμφωνίες με τον Μουσταφά Κεμάλ και δεν ήθελαν να δουν τη Ρωσία να κυριαρχεί πολιτικά στη Μικρά Ασία, αφού ήδη στήριζε με όπλα και χρήματα την νέα κατάσταση στην Τουρκία.

Σ’ αυτή την ιστοσελίδα έχει περιγραφεί με διάφορα κείμενα το δράμα του διωγμού των Ανατολικοθρακιωτών.

Σήμερα αποφάσισα, αντί άλλης περιγραφής, να παρουσιάσω αυτούσιο ένα άγνωστο, αλλά πολύτιμο έγγραφο, που είχε συνταχθεί για την Στρατιά Θράκης (διοικητής τότε ο στρατηγός Κωνσταντίνος Νίδερ). Σ’ αυτό περιγράφονται ανάγλυφα, οι τρομερές συνθήκες συνωστισμού των προσφύγων στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλους σιδηροδρομικούς σταθμούς του νομού Έβρου.

Αυτό το ντοκουμέντο, από την ιστορία του διωγμού των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, που ήταν ριζωμένοι εκεί από τα πανάρχαια χρόνια, βρίσκεται στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ιδού το έγγραφο, με τη αδρή περιγραφή των τραυματικών εκείνων γεγονότων:

*Η κεφαλίδα του πολύτιμου εγγράφου 
 

 

Εν Δεδέαγατς τη 18 Ν/βρίου 1922

ΣΤΡΑΤΙΑ ΘΡΑΚΗΣ

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΝ

ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΙΥον

------

Προς

Την Στρατιάν Θράκης

Γραφείον ΙΙον

Εις εκτέλεσιν της υπ’ αριθ. Ε.Π. 1315 διαταγής υμών λαμβάνω την τιμήν ν’ αναφέρω τα κάτωθι, σχετικώς με την συγκέντρωσιν των Προσφύγων της Ανατολικής Θράκης Δυτικώς του Έβρου και τα της διαίτης αυτών γενικώς εν τοις Σιδ/κοις Σταθμοίς εις ούς κατέφυγον προς μεταφοράν των εις Δυτικήν Θράκην και Μακεδονίαν.

Από της 2ας 8/βρίου οι εξ Ανατολών ερχόμενοι συρμοί ήρχισαν μεταφέροντες εις Αλεξανδρούπολιν πρόσφυγας της Ανατολικής Θράκης.

Ο αριθμός των προσφύγων τούτων μικρός κατ’ αρχάς, ήρχισεν εντός ελαχίστων ημερών να αυξάνη καταπληκτικώς, εις τρόπον ώστε περί τα μέσα 8/βρίου άπαντες οι σιδ/κοι σταθμοί  από Ορεστιάδος μέχρι Αλεξανδρουπόλεως έβριθον Προσφύγων, καθόσον οι συρμοί δεν εξήρκουν δια την μεταφοράν αυτών Δυτικότερον της Αλεξανδρουπόλεως.

Η ανεπάρκεια αύτη της σιδ/κής Συγκοινωνίας, ηνάγκασεν τους Πρόσφυγας να σκεφθώσιν περί προσωρινής εγκαταστάσεως παρά τοις σιδ/κοίς σταθμοίς,  επί τη προβλέψει ότι η εις το ύπαιθρον παραμονή των θα ήταν αρκετά μακρά.

Ούτω τα εις τους σταθμούς διαμένοντα κενά βαγόνια κατελήφθησαν υπό των Προσφύγων, μετατραπέντα εις προχείρους κατοικίας. Ουχ ήττον ο μικρός σχετικώς αριθμός τούτων ήτο αδύνατον να επαρκέση δια τας ανάγκας υπερεβδομηκόντα χιλιάδων ανθρώπων και συνεπώς οι πλείστοι εκ εις τους σιδηροδρομικούς σταθμούς συγκεντρωθέντων Προσφύγων  επί ημέρας πολλάς, τινές εκ των οποίων και σήμερον ακόμη, παρέμειναν εν υπαίθρω υποκείμενοι εις τας καιρικάς μεταβολάς, εις το ψύχος, την βροχήν, άνευ περιθάλψεως, άνευ ενδυμάτων.

*Τρένα, αντίσκηνα και κακοκαιρία. Το σκηνικό του τρομερού Οκτωβρίου 1922

(Ελλείπουν ορισμένες λέξεις από το έγγραφον…………..) συναπεκόμιζον μεθ’ εαυτών πολύτιμον έστω, ίνα ή ευχερεστέρα η εξεύρεσις θέσεως επί διερχομένης εκ του σταθμού αμαξοστοιχίας.

Αλλά και εις τους σταθμούς  εις ούς μετεφέροντο ήτο προβληματική η βελτίωσις της διαίτης των. Άπαντα τα περί των σιδ/κην γραμμήν χωρία, άπασα η Μακεδονία και η Δυτική Θράκη είχον κατακλυσθεί υπό Προσφύγων.

Εις όλους τους σταθμούς από Αλεξανδρουπόλεως μέχρι Δράμας παραμένουσιν εισέτι Πρόσφυγες εντός βαγονίων ή εν υπαίθρω παρά τον χώρον του σταθμού.

Απέβαλλον πολλοί προ του απειλούντος αυτούς κινδύνου και τα ανθρωπιστικά των ένστικτα. Ούτω ο Σταθμάρχης Αλεξανδρουπόλεως ανέφερεν ότι είδε μητέρα ήτις εν τη σπουδή της όπως καταλάβη θέσιν επί τινος βαγονίου αμαξοστοιχίας τεθείσης εν κινήσει, ουδέ καν προσέβλεψεν  εις το τέκνον αυτής το οποίον κατεπάτει ο τροχός συρμού.

Ήτο φυσικώτατον πολλοί να μην ανθέξουν τα δεινά και να υποκύψωσιν εις το μοιραίον.


*Και τα βοϊδάμαξα αποδείχθηκαν πολύτιμα τότε...

Από της 2ας 8/βρίου μέχρι της 11ης Ν/βρίου φέρονται καταγεγραμμένοι εις τα βιβλία του σταθμού Αλεξανδρουπόλεως 58.768 Πρόσφυγες ως διελθόντες εκ του σταθμούς τούτου και μεταφερθέντες εις Μακεδονίαν και Δυτικήν Θράκην. Παραμένουσι εισέτι  προς μεταφοράν περί τους 15.000 Πρόσφυγες επί των σταθμών από Ορεστιάδος μέχρις Αλεξανδρουπόλεως.

Αλλά και κατά την δια σιδ/μου μεταφοράν των οι Πρόσφυγες δεν έλειψαν από του να υφίστανται δεινά και κινδύνους.

Ούτω την νύκτα της 2ας  Ν/βρίου αμαξοστοιχία εφ΄ής επέβαινον Πρόσφυγες εβλήθη μεταξύ του σιδ/κου σταθμούς Χιρκά και Πόταμου υπό συμμορίας ατάκτων κομιτατζήδων. Εκ των επιβαινόντων Προσφύγων, εφονεύθη είς και ετραυματίσθησαν έτεροι 7.

Την 10ην ετέρα αμαξοστοιχία εβλήθη παρά το χωρίον Κουζλούκιοϊ (σ.σ. μάλλον εννοεί το Παρανέστι) πλησίον των Μπουκίων υπό συμμορίας ατάκτων. Εκ των πυροβολισμών επληγώθη είς πρόσφυξ.

(Ελλείπουν μερικές λέξεις…………) των Ελληνικών Σιδηροδρόμων, τουτέστιν δυτικώτερον της Αλεξανδρουπόλεως.

Εν ώ δ’ η Στρατιά υπελόγιζεν ότι μέχρι της 7ης Ν/βρίου θα έληγεν η μεταφορά των προσφύγων, υπολείπονται ακόμη περί τας 15.000 Πρόσφυγες  προς μεταφοράν και τούτο ελλείψει επαρκούς ημετέρου τροχαίου υλικού. Παρά τας διαμαρτυρίας της Στρατιάς προς τε την  εν Κω/πόλει Δ/σιν των Γαλλικών σιδ/μων διαβιβασθείσα αυτή δια του Αρχιστρατήγου των συμμαχικών εκ Κω/πόλει δυνάμεων κ. Χάριγκτον, καθώς και προς το υπουργείον των Στρατιωτικών και την εν Κων/πόλει Υπάτην  Αρμοστείαν της Ελλάδος ουδεμία εδόθη εισέτι διαταγή, και οι υπολειπόμενοι πρόσφυγες μεταφέρονται βραδύτατα δια των Ελληνικών Σιδ/μων τελείως ανεπαρκών εις υλικόν δια την εξυπηρέτησιν των αναγκών της Στρατιάς και την αντιμετώπισιν του δημιουργηθέντος Προσφυγικού ζητήματος.

Το

ΙΥ Επιτελικό Γραφείον

(υπογραφή δυσανάγνωστη)

Αν/χης

*Η υπογραφή

Το έγγραφο αυτό, καλό είναι να το διαβάσουν οι νεώτερες γενιές των Θρακών για να διασταυρώνουν τη γνώση εκείνων των φοβερών γεγονότων που έχουν από τις φορτισμένες συναισθηματικά αφηγήσεις των προγόνων τους, με την αυθεντικότητα και την ψυχραιμία ενός επισήμου στρατιωτικού ντοκουμέντου. Καλόν είναι επίσης, να το λαμβάνουν υπόψη τους οι ερευνητές της Θρακικής Ιστορίας (μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και ερασιτέχνες ιστοριοδίφες).

 

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Υστερόγραφο

*Για ολοκληρωμένη κατανόηση του προβλήματος της Αλεξανδρούπολης τον Οκτώβριο του 1922, διαβάστε και την επίσης άγνωστη αναφορά του νομάρχη Έβρου Σ. Γρηγορίου, στη θέση  https://sitalkisking.blogspot.com/2021/06/1922.html

12 σχόλια:

  1. Δήμητρα Θωμά
    Δεν υπάρχουν λέξεις .....μόνο δάκρυα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Dimitris Diouslous
    Θράκες, διαμελισμός, πονεμένη Ιστορία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Katerina Kaltsou
    Είναι πραγματικά τόσο τραγικά όσα πέρασαν οι πρόγονοί μας πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη Συνθήκη της Λωζάνης, που δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η πραγματικότητα ξεπερνά ακόμη και τη φαντασία.
    Το τραίνο και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί ήταν το θλιβερό σκηνικό στο τεράστιο αυτό δράμα των προσφύγων.
    Ο κ. Παντελής Αθανασιάδης, ακάματος και δεινός ιστορικός ερευνητής σήμερα έφερε στο φως ακόμη ένα έγγραφο ντοκουμέντο, που σχετίζεται με αυτήν την τραγική ιστορική περίοδο της προσφυγιάς.
    Οι Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού, ευχαριστούμε τον κο Αθανασιάδη για το έργο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργης Κολιόπουλος
    Το συγκλονιστικό τεκμήριο που γνωστοποίησε ο κ. Αθανασιάδης έρχεται να διασταυρώσει και να επιβεβαιώσει τις προφορικές μαρτυρίες των πατέρων μας, που με πιο γλαφυρή και ενίοτε "καυτή" γλώσσα περιέγραφαν το μαρτύριο της προσφυγιάς τους! Ένας αιώνας πέρασε έκτοτε και τα "απόνερα" των γεγονότων γράφουν ακόμη ιστορία..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελένη Τσελεμπίδου4 Νοεμβρίου 2024 στις 8:43 μ.μ.

    Παντελή είσαι μοναδικός, μας φωτίζεις καθημερινά άγνωστες πλευρές της Θρακικής Ιστορίας και των προγόνων μας, σ ευχαριστούμε πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Konstantina Karakirioy
    Ευχαριστούμε πολύ! Συγκλονιστικές περιγραφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Fani KOdouna
    Σαν θλιβερό παραμύθι όλα αυτά σήμερα και πάντα τραντακτά τα αισθήματα, σε αυτά που έζησαν οι γονείς μας. Όμως δεν καταφέραμε έναν αιώνα μετά να ζουνοι πατριώτες μας εκεί επάνω χωρίς τον φόβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Chryssi Baboura
    Εξαιρετικά και δυσεύρετα τα κείμενα που παραθέτεις. Ευχαριστώ Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νικος Χιώνης
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΤΩΝ ΑΓΚΛΩΝ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΩΘΕΙ Η ΑΝ. ΘΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΤΑ ΚΕΜΑΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημητρα Μερμηγκα
    Αχ τι τράβηξαν οι προηγούμενες γενιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. Stergios Aidonis
    Εξαιρετική ανάλυση Παντελή.
    Την τραγική περιπέτεια αυτή την έζησαν οι παππούδες μου ερχόμενοι από την περιοχή Τυρολόης και διερχόμενοι σε καραβάνι με τα ζώα τους και τα γεννήματα τους, τον Έβρο, αντιμετωπίζοντας συμμορίες Τσετών και άλλων κινδύνων. Τελικά μετά από ταξίδι 2-3 μηνών περίπου κατέληξαν στο Kιλκις
    Ευχαριστώ για την σπουδαία δημοσίευση σου όπως και και για ότι σημαντικό δημοσιεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Charalambos Hatzilambis
    Ακάματος και δοσμένος στην έρευνα και τεκμηρίωση

    ΑπάντησηΔιαγραφή