Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

1973: Το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού


*Τελευταία φωτογραφία των πρωταγωνιστών του κινήματος ως αξιωματικών, μετά την ανάκριση ενώπιον του συμβουλίου που τους απέταξε.






Γράφει ο κ. ΖΗΣΗΣ ΦΩΤΑΚΗΣ*



Η συμπλήρωση 46 ετών από το κίνημα του Ναυτικού, τον Μάιο του 1973, επαναφέρει στην επικαιρότητα την προσφορά του κλάδου αυτού στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Μια προσφορά πολύτιμη και πολυσήμαντη, που εξιστορείται ευσύνοπτα στις ακόλουθες γραμμές.
Η κατάληψη της εξουσίας από τους συνταγματάρχες τον Απρίλιο του 1967 δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Η μετεμφυλιακή ελληνική κοινοβουλευτική δημοκρατία αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα και κινδύνους. Η ισχυρή μεσογειακή θέση των ΗΠΑ, όμως, και η κυριαρχία της αμερικανόφιλης συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα κατέστησαν, μέχρι το 1964, περιττή την προσφυγή σε «ακραίες λύσεις».
Το 1964, βέβαια, αποτέλεσε ορόσημο για τη διεθνή ισορροπία ισχύος και για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα. Τη χρονιά εκείνη η Σοβιετική Ένωση υιοθέτησε ένα ταχύρρυθμο πρόγραμμα εξοπλισμών, με το οποίο ξεπέρασε σε πυρηνικούς εξοπλισμούς τις ΗΠΑ. Συνάμα εκμεταλλεύθηκε τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις δυσκολίες των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και στην Καμπότζη και από την αμερικανοϊσραηλινή συνεργασία εναντίον των Αράβων και προώθησε σημαντικά τις θέσεις της στη Μεσόγειο.
Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι έως τότε παρεχόμενες διευκολύνσεις στις αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη θάλασσα αυτή. Το ενδεχόμενο της περαιτέρω μείωσης των διευκολύνσεων αυτών από την άνοδο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1960 δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό από τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό και, εν πολλοίς, δεν αντέδρασαν εναντίον του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.


Επαφές με πολιτικούς και προετοιμασίες


Η επικράτηση των Απριλιανών δεν έλαβε χώρα απρόσκοπτα. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο ναύαρχος Κωνσταντίνος Εγκολφόπουλος, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντέδρασε σθεναρά εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, με αποτέλεσμα την αποστράτευσή του. Λίγους μήνες αργότερα, το σύνολο σχεδόν του Πολεμικού Ναυτικού ακολούθησε το παράδειγμα του Εγκολφόπουλου συμμετέχοντας στο κίνημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967. Παρά την αποτυχία του κινήματος αυτού, τα στελέχη του Ναυτικού δεν εγκατέλειψαν τον αντιδικτατορικό αγώνα. Και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, να τον εγκαταλείψουν τη στιγμή που η Ελλάδα βυθιζόταν σε διεθνή απομόνωση και ανυποληψία, ενώ οι ποικίλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από το δικτατορικό καθεστώς τελμάτωναν πνευματικά το έθνος. Επιπλέον, οι εκκαθαρίσεις αξιωματικών, ο διαχωρισμός τους σε φιλικά ή μη προσκείμενους στο καθεστώς, αλλά και η φθορά που υπέστη το επαγγελματικό τους κύρος, μέσω της σύνδεσης αξιωματικών με πράξεις που δεν συνάδουν προς ελεύθερους πολίτες, επέδρασαν διαλυτικά στην ενότητα του στρατεύματος και δημιούργησαν ψυχολογικό χάσμα μεταξύ της νεολαίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, υπονομεύοντας έτσι τη μαχητική ικανότητα της Ελλάδας. Επακόλουθο αυτής της κατάστασης ήταν και η υποχωρητική στάση έναντι των τουρκικών διεκδικήσεων στην Κύπρο, που οδήγησε στην απώλεια τμήματος του νησιού στον Τούρκο εισβολέα. 

*Η διαφυγή του αντιτορπιλικού «Βέλος» με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο Νίκο Παππά αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα για τη χούντα.

Οι αξιωματικοί του Ναυτικού συνέχισαν λοιπόν να προετοιμάζουν νέο κίνημα ερχόμενοι σε επαφή με αξιωματικούς του Στρατού και της Αεροπορίας, με πολιτικούς (Κων/νος Καραμανλής, Γ. Ράλλης, Ευ. Αβέρωφ, ο οποίος λειτούργησε συμβουλευτικά ως προς το κίνημα), επιχειρηματίες (Νικήτας Βενιζέλος, αδελφοί Βαρδινογιάννη), αλλά και απλούς πολίτες, επιθυμώντας την εξασφάλιση της διακλαδικής στήριξης του σχεδιαζόμενου κινήματος, της διοικητικής του μέριμνας και της σύμπραξης σε αυτό των φοιτητών.


Υπεραισιόδοξο το σχέδιο δράσης


Οι επαφές των στελεχών του ελληνικού Ναυτικού με εξωναυτικά στοιχεία είχαν περιορισμένη επιτυχία, η ιδέα, όμως, ενός Ναυτικού Κινήματος κέρδισε εύκολα έδαφος στις τάξεις των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Ξεκινώντας από ένα πυρήνα πέντε συμμαθητών από την τάξη του 1948 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, οι μυημένοι τις παραμονές του Κινήματος υπερέβησαν τους εκατό. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονταν οι κυβερνήτες της πλειοψηφίας των πλοίων του ελληνικού στόλου, καθώς και σημαίνοντα επιτελικά στελέχη όπως οι Σταθόπουλος και Δεμέστιχας που μπορούσαν να επηρεάζουν τη συγκρότηση των επιτελείων των πλοίων αλλά και τις κινήσεις τους επ’ ωφελεία του σκοπούμενου Κινήματος.
Το σχέδιο δράσης του Κινήματος οριστικοποιήθηκε έπειτα από συζητήσεις που κράτησαν πάνω από χρόνο και, σε γενικές γραμμές, αποτέλεσε επανάληψη των ναυτικών επιδείξεων που πραγματοποίησαν οι Αγγλογάλλοι στα ελληνικά παράλια κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Προβλεπόταν δηλαδή ο αποκλεισμός του Λεκανοπεδίου της Αττικής μέσω του κλεισίματος του λιμένος Πειραιά και μέσω της απειλής πλήγματος του αεροδρομίου του Ελληνικού. Θα απειλούνταν επίσης οι γέφυρες των εθνικών οδών Αθηνών - Κορίνθου, Αθηνών - Λαμίας και του αντίστοιχου σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και οι κεραίες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ στο Λεκανοπέδιο. Στη συνέχεια, θα επιδιδόταν τελεσίγραφο στους δικτάτορες με το οποίο θα ζητούσαν την ανάληψη της εξουσίας από προσωρινή οικουμενική κυβέρνηση και τη διενέργεια εκλογών. Σε περίπτωση που το τελεσίγραφο αυτό δεν γινόταν αποδεκτό ή έμενε αναπάντητο, θα καταλαμβανόταν η Σύρος και θα αποκλειόταν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλα λιμάνια ώστε να καταστεί εντονότερη η πίεση στους δικτάτορες. 

*Οι εκδότες της «Βραδυνής» Τζώρτζης και Πάνος Αθανασιάδης περνούν από δίκη για τη δημοσίευση δηλώσεων του Καραμανλή, ο οποίος ήταν ενήμερος για το Κίνημα του Ναυτικού.

Το σχέδιο αυτό ήταν μάλλον αισιόδοξο. Η εμπειρία του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και οι ορθές επισημάνσεις των Εγκολφόπουλου και Τζεβελέκη συνέτειναν στο ότι χωρίς την εξασφάλιση της συνεργασίας τμημάτων πεζικού και του απυρόβλητου του στόλου από την αεροπορία, η έκβαση του Κινήματος θα ήταν άδηλη. Φαίνεται, όμως, ότι οι πρωτεργάτες του επιδίωκαν περισσότερο την πρόκληση ζωηρής ηθικής εντύπωσης παρά την πολεμική τους αναμέτρηση με τη χούντα. Ως προς αυτό, η μαρτυρία του Π. Μάλλιαρη ότι: «Μια από τις δυσκολίες μας ήταν ότι δεν είμαστε έτοιμοι να χύσουμε αίμα. Πιστεύω ότι ήταν καλύτερα που μας πιάσανε», καθρεφτίζει τον ειρηνικό χαρακτήρα του Κινήματος και την ομοιότητά του με την ένοπλη μα ειρηνική διαμαρτυρία του Κινήματος στο Γουδί το 1909.


Η στάση του αντιτορπιλικού «Βέλος»


Ανεξαρτήτως πάντως της πιθανότητας επιτυχίας του σχεδίου αυτού, τελικά δεν πρόλαβε να εφαρμοσθεί, καθώς ειδοποιήθηκαν εγκαίρως οι πραξικοπηματίες και συνέλαβαν τους επίδοξους κινηματίες. Μολαταύτα, η επιδιωκόμενη ζωηρή ηθική εντύπωση και ο συνακόλουθος κλονισμός του δικτατορικού καθεστώτος επιτεύχθηκαν μέσω της διαφυγής του Α/Τ «Βέλος» στην Ιταλία με πρωτεργάτη τον αντιπλοίαρχο Νικόλαο Παππά. Οι επιπτώσεις αυτής της ενέργειας υπήρξαν σοβαρές, καθώς εμφανίστηκε στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ότι ο έλεγχος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από τη δικτατορία αλλά και η συμμαχική τους αξιοπιστία ήταν προβληματικά. Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε από την αποψίλωση της ελληνικής μεθορίου από σημαντικές στρατιωτικές μονάδες, που μεταστάθμευσαν στην περίμετρο μεγάλων αστικών κέντρων ώστε να «αστυνομεύσουν» άλλες μονάδες που είχαν ως διοικητές αξιωματικούς που δεν ήταν ένθερμοι οπαδοί της δικτατορίας.
Η διαφυγή του Α/Τ «Βέλος» στην Ιταλία επιτάχυνε επίσης και τη διαδικασία εκδημοκρατισμού στο εσωτερικό της χώρας. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος αυτοανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ελπίζοντας ότι θα διατηρούσε τη συμπάθεια πολλών στελεχών του στρατού ξηράς, που είχε ρεπουμπλικανική παράδοση. Παραχώρησε επίσης γενική αμνηστία και συναίνεσε στην άρση του στρατιωτικού νόμου, δίνοντας έτσι ώθηση στον αγώνα για τη Δημοκρατία, αφού η εκδίκαση πολιτικών αδικημάτων ξαναπέρασε στα χέρια της ελληνικής πολιτικής δικαιοσύνης. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο λαός ανέκτησε το θάρρος του και ενέτεινε την αντίστασή του ενάντια στη δικτατορία.

*Γελοιογραφία του Αυστριακού Ρούντολφ Ντιρ αποτυπώνει το πλήγμα που δέχθηκε η χούντα από τη διαφυγή του Α/Τ «Βέλος».

Οι επιτυχίες, όμως, αυτές δεν ήταν δίχως κόστος για τους συλληφθέντες κινηματίες και τους συναδέλφους τους που διέφυγαν στην Ιταλία. Αντιθέτως, δεκάδες αξιωματικοί του Ναυτικού βασανίστηκαν και αποτάχθηκαν. Με την πτώση, όμως, της δικτατορίας, και την επάνοδο στο δημοκρατικό πολίτευμα, η ελληνική πολιτεία τούς αντάμειψε επαναφέροντάς τους στο Ναυτικό και εμπιστευόμενή τους ύπατα αξιώματα. Η χειρονομία αυτή αποτέλεσε αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων, της αντιστασιακής δράσης τους και ένδειξη ευγνωμοσύνης καθώς επιφορτίσθηκαν από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση, με την ειδική και επικίνδυνη αποστολή της περιφρούρησης της Δημοκρατίας «με πλήρη ελευθερία κινήσεων και πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς και προς κάθε πλευρά και ανεξάρτητα από επίσημες κρατικές ενέργειες». Την αποστολή αυτή έφεραν σε πέρας, ολοκληρώνοντας αναίμακτα αυτό που με θυσίες είχαν ξεκινήσει την άνοιξη του 1973, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.


* Ο κ. Ζήσης Φωτάκης είναι επίκουρος καθηγητής Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

13 σχόλια:

  1. Συγχαρητηρια για την μη λογοκρισια σας!Η δημοκρατια σας στην πράξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιωργος Βασιλειαδης
    ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ δεν εξετάζω ποιος κανει τους νομους άλλα υπακούω στους νόμους ο λαθροκυνηγος της καρεκλας ΠΑΠΠΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μου αρέσει η λογοκρισία Ανώνυμε φίλε. Ο καθένας κουβαλάει τις απόψεις του και κρίνεται γι' αυτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Athanasios Deslis
    ΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΙΖΕΙ.. ΚΑΙ Ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.. ΑΠΕΔΕΙΧΘΗΝ ΠΟΣΟΝ ΒΑΣΙΛΟΦΡΟΝΕΣ ΗΣΑΝ ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΣΑΝ ΠΑΣΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΝ ΚΑΡΟΣΚΟΠΟΝ ΜΕΘΥΣΤΑΚΑ ΝΙΚΟΝ ΠΑΠΠΑΝ ΤΙΜΗΘΕΝΤΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.. ΑΛΛΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΤΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΑΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΛΠ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΨΕΥΤΟΕΘΝΑΡΧΗΣ ΕΚΑΤΗΡΓΗΣΕΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΨΕΥΔΟΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ.. ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1973 ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΝΟΗΤΟΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΜΕΛΑΝΗ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ.. ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝ/ΡΧΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΝ, ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟΝ ΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΟΧΟΥΝΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΜΟΥΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞ' ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΝ, Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕΝ ΝΑ ΜΕ ΠΕΙΣΗ, ΟΤΙ ΕΞΗΝΑΓΚΑΣΘΗΝ ΝΑ ΚΑΝΗ( ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ.. ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑΝ, ΟΤΙ ΟΙ ΑΞ/ΚΟΙ ΤΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΤΟΝ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΗ ΕΙΣ ΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟΝ ΤΟΥ... ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΜΕ ΕΠΕΙΣΕΝ...ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΔΕΣΛΗΣ. ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Δεσλή, διαφωνώ με τις απόψεις σας. Και κυρίως διαφωνώ έντονα με χαρακτηρισμούς που μπορούν να θεωρηθούν ως υβριστικοί για πρόσωπα. Δεν θα επιχειρήσω να σας μεταπείσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λεωνιδας Βλασακουδης
    Κυριε Δεσλη, και μόνον το ότι επισκεπτοσασταν τον Παπαδόπουλο στον Κορυδαλλό, εξηγεί την εμπαθεια που δείχνετε, αναφερόμενος σε πρόσωπα που ούτως ή άλλως, σηματοδοτησαν περιόδους της ελληνικής ιστορίας.Αν κατάλαβα καλά,είστε πανεπιστημιακος και τέτοιοι χαρακτηρισμοι θεωρώ ότι δε συναδουν με την εν λόγω ιδιότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιωργος Βασιλειαδης
    Πατριωτάκια ο φίλος ------Athanasios Deslis-----νομιζω εχει εν μέρη δίκαιο ---για μένα ο Παπάς αυτομόλησε----αν δεν τον αρεζε το καθεστώς και αυτός και όλοι οι άλλοι να έβγαζαν τα γαλόνια και να παραιτούνταν αν γινόταν αυτό ο Παπαδοπουλος δεν βαστούσε ουτε ώρα αλλα και οταν τον υπουργοποίησαν μετά δεν επρεπε να μη το δεχθεί να έλεγε για την ΕΛΛΑΔΑ ρε γαμώτο ----ΑΥΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Athanasios Deslis
    Λεωνιδας Βλασακουδης ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΥΠΑΣΠΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝ/ΡΧΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΝ ΜΟΥ ΘΗΤΕΙΑΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΣΔΙ ΕΒΡΟΥ.. ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΠΑΙΖΑΜΕΝ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΣΑΜΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ.. Ο ΥΠΟΦΑΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΜΠΑΘΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΝ.. Ο ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕΝ ΜΕΓΑΛΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΝ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟΝ.. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΚΤΑΕΤΙΑΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΜΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.. ΗΤΟΙ ΤΡΙΑ ΕΤΗ ΕΙΣ ΤΟ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΤΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΣΧΟΛΗΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ, ΕΙΧΑ ΟΚΤΩ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ.. ΣΥΓΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝ/ΡΧΗΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ, Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝ/ΡΧΩΝ ΤΗΣ 21ΗΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΥΠΗΡΕΙΧΕΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΞΥΠΝΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ LEADERSHIP ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ.. ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ 30ΕΤΙΑΝ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΝ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ SEMICONDUCTOR INDUSTRY SILICON VALLEY CALIFORNIA, OΥΔΕΠΟΤΕ ΕΣΥΝΑΝΤΗΣΑ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΝ.. Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΥ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΥΠΗΡΞΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙ ΔΩΔΕΚΑΕΤΙΑΝ ( ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ) ΣΥΧΝΑΚΙΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕΝ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ.. # ΑΙ ΠΛΗΓΑΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΣΜΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΙΝ ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑ ΕΤΗ..#. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΠΗΡΞΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΙΝ ΚΑΙ ΟΙΑΝΔΗΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ..ΤΕΛΟΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, #, ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.#. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΗΜ. ΔΕΣΛΗΣ. ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ. ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Elias Christeas
    Συνάντησα προχθές στον ΕΔΟΕΑΠ τον Αγγελο Μαρόπουλο- για όσους δεν τον γνωρίζουν -η φωνή της DW στην Κολωνία επι ...επαράτου, και εξηγουσε αυτή την ιστορία...που όντως ξεσηκωσε την Ευρώπη, την Αμερική και το ΝΑΤΟ....Οτι στο Fiumiccino τους περίμενε ο μπαρμπα-Γιάννης Βουλτεψης (!) ότι έκαναν τηλεφωνήματα κλπ κλπ και τελικά ο...άναξ αρνήθηκε να σπεύσει με άλλους πολιτικούς για να ορκίσει Κυβέρνηση στη Σύρο... και άλλα πολλά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Marina Peleki
    Έχω την τιμή ο Δεμέστιχας να είναι θείος μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρυσάφης Συκάκης
    Πολλά μπράβο τους!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pantelis Athanasiadis
    Λογικά κ. Δελή, πρέπει να υπηρετήσατε στην 117 ΜΠΠ το 1965, τότε που έγιναν εκεί τα λεγόμενα σαμποτάζ του Έβρου, που θεωρούνται πράξεις προπαρασκευαστικές της δικτατορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Λεωνιδας Βλασακουδης
    Ναι,Γιώργο, προσυπογραφω ως προς το ότι εξαργυρωσε και με το παραπάνω τις όποιες δάφνες του.Οπως άλλωστε και τοοοσο αλλοι.Επισης,δεν ξεχνώ και τον απαράδεκτο (ιδίως για αξιωματικο) χαρακτηρισμό που εκστομισε εναντίον του τότε υπουργού άμυνας αι Ι, Χαραλαμποπουλου,όταν τον απομακρυνε από την αρχηγια του ΠΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή