Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ολίγα τινά επετειακά για τη Θράκη







                Στις 14 Μαΐου ή Θράκη γιορτάζει τα «Ελευθέριά» της. Την επέτειο δηλαδή, που τερματίσθηκε σκλαβιά περίπου 600 ετών. Ήταν τότε που ξεκίνησε ο ελληνικός στρατός από την Ξάνθη και προωθούμενος ανατολικά, ύψωνε τη γαλανόλευκη στις πόλεις της Θράκης.
                Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη Βουλή στις 18 Μαΐου από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο. Ιδού τι είπε, όπως το διέσωσαν τα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής:
*Επίσημα Πρακτικά της Βουλής


               Την επομένη, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με ημερομηνία 29 Ιουλίου δημοσιεύθηκε η αναγγελία της υπογραφής της Συνθήκης των Σεβρών. Το σχετικό φύλλο στο Τεύχος Πρώτον, πήρε τον αριθμό 168.
*Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρχείο Τριαντ. Παπαδάκη) 


                Ας δούμε και μερικά ντοκουμέντα, που σχετίζονται με την μεγάλη αυτή ιστορικά στιγμή.  
                Στις 25 Αυγούστου 1920 συνήλθε η Βουλή σε πανηγυρική συνεδρίαση και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο κυρώθηκαν οι τέσσερις συνθήκες, που υπογράφηκαν στην πόλη Σεβρ της Γαλλίας στις 28 Ιουλίου 1920 (10 Αυγούστου 1920 με το νέο ημερολόγιο).
                Η δεύτερη συνθήκη αφορούσε την απόφαση των μεγάλων Δυνάμεων να μεταβιβασθεί στην Ελλάδα, η Δυτική Θράκη, η οποία με τη συνθήκη του Νεϊγύ είχε παραχωρηθεί από την Βουλγαρία στους Συμμάχους.
*Το σχετικό απόσπασμα των Επισήμων Πρακτικών της Βουλής, 
από την αγόρευση του Ελευθέριου Βενιζέλου.


                Στις 27 Αυγούστου 1920 ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ρακτιβάν κατέθεσε και το νομοσχέδιο περί προσαρτήσεως της Θράκης στην Ελλάδα . Τόνισε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: 
*Η προσάρτηση της Θράκης. Από την αγόρευση του Κωνσταντίνου Ρακτιβάν



   Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες, περήφανα τέκνα της Θράκης
   Να αγαπάτε το μέρος που σας γέννησε!!!   


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



2 σχόλια:

  1. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ
    Ενδιαφέροντα τα στοιχεία για την απελευθέρωση της Θράκης. Παραδοξότητα: Απελευθερώθηκε η Δυτ. Θράκη που είχε ικανό ποσοστό μουσουλμάνων κατοίκων και παρέμεινε εκτός ελλαδικής επικράτειας η Ανατ. Θράκη με αμιγή (σχεδόν) ελληνικό πληθυσμό. Μέχρι που έγιναν πρόσφυγες "χωρίς να πέσει μια τουφεκιά".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των μεγάλων και οι πρόσκαιρες πολιτικές ανισορροπίες, προκαλούν τέτοιες παραδοξότητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή