Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

«Τω αγνώστω στρατιώτη» Ράλλη Δ. Ραλλίδη, Θράκα!

*Ο υπολοχαγός Ράλλης Ραλλίδης




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



                Οφείλουμε να τιμούμε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Για να τους τιμούμε όμως πρέπει να τους γνωρίζουμε. Αλλιώς, στη συλλογική μνήμη κατατάσσονται στην έννοια του «Άγνωστου Στρατιώτη» ή όπως έλεγε ο Θουκυδίδης στην έννοια των «αφανών» όταν στην Επιτάφιο που εκφώνησε ο Περικλής, έγραφε την κλασσική φράση «μία δὲ κλίνη κενὴ φέρεται ἐστρωμένη τῶν ἀφανῶν, οἳ ἂν μὴ εὑρεθῶσιν ἐς ἀναίρεσιν». Ένα τέτοιον Θράκα ήρωα, όπως και άλλους στο παρελθόν, γνώρισα και εγώ, πάμπολλα χρόνια μετά τον ένδοξο θάνατό του.
                Πρόκειται για τον Ράλλη Δημ. Ραλλίδη, που θα χαρώ πολύ αν ήμουν ο μόνος που τον αγνοούσα και τον έμαθα τώρα. Αν και πιστεύω ότι δεν τον γνωρίζουμε οι περισσότεροι και μιλώ κυρίως για τους συμπατριώτες μου από τη Θράκη και ειδικότερα τους Βορειοθράκες.   
                Ο Ράλλης Ραλλίδης, είχε γεννηθεί στη Σωζόπολη της Βόρειας Θράκης. Προφανώς, ήταν θύμα των βουλγαρικών διωγμών, που προσφυγοποίησαν χιλιάδες Ελλήνων, οι οποίοι κατέληξαν στην κυρίως Ελλάδα, στις αρχές του 20ου αιώνα.

*Πορτρέτο του Ράλλη Ραλλίδη

                Για να εκτιμήσει κανείς την προσωπικότητα αλλά και το μέγεθος της φιλοπατρίας του ανδρός, θα πρέπει να τονίσω ότι ο Ραλλίδης μολονότι είχε υπό τα όπλα τέσσερα αδέλφια και ο ίδιος ήταν πατέρας τεσσάρων παιδιών, έσπευδε σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας, αν και δεν είχε καμιά στρατιωτική υποχρέωση!  
                Όταν κηρύχθηκε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος το 1912 έτρεξε να καταταγεί και συνέχισε να μάχεται ηρωικά και στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο το 1913.
                Όταν ξέσπασε το 1916 το Εθνικό Κίνημα με τον Βενιζέλο να καταφεύγει στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργεί ξεχωριστό κράτος, ο Ραλλίδης πήγε από τους πρώτους να καταταγεί εθελοντής λοχίας.
Με προθυμία πάντα έπιανε το τουφέκι για να υπερασπισθεί την πατρίδα του. Πολεμώντας δύο χρόνια στους Βαλκανικούς πολέμους και ενάμιση χρόνο στο Κίνημα του Βενιζέλου, δηλαδή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν καταδέχθηκε να ζητήσει ούτε μια μέρα άδεια! Πολεμούσε και διέπραττε ανδραγαθίες, που του έδιναν βαθμούς. Έγινε ανθυπολοχαγός.
*Χάρτης της περιοχής των επιχειρήσεων στην πόλη Κερασούμ

Έτσι όταν η Ελλάδα με εντολή των συμμάχων της κατέλαβε την Ιωνία, ο Ραλλίδης βρέθηκε στρατευμένος υπολοχαγός πλέον στη Μεραρχία Αρχιπελάγους, να παίρνει μέρος στις μάχες καταδίωξης των δυνάμεων του Μουσταφά Κεμάλ. Δύο από τα αδέλφια του, ο ένας αξιωματικός και ο άλλος στρατιώτης, έδωσαν και αυτοί το παρόν στη Μικρά Ασία. Η οικογένεια, είχε πατριώτες…
Ο Ράλλης Ραλλίδης με το τουφέκι στο χέρι προχωρούσε ανατολικά της Σμύρνης μαχόμενος ασταμάτητα. Δυστυχώς όμως ο Χάρος του έστησε καρτέρι στην πόλη Κερασούμ, ανάμεσα στη Σόμα και το Μπαλουκεσέρ, γύρω από την οποία έγιναν σκληρές μάχες, την άνοιξη του 1920. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πατρίς» (20 Αυγούστου 1921).
*Ο υπολοχαγός Ράλλης Ραλλίδης (ΠΑΤΡΙΣ)

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αποφασίσθηκαν στις 9 Ιουνίου 1920,  για τους τομείς Σαλιχλή και Αξαρίου. Τα μεσάνυχτα, το υπουργείο Στρατιωτικών ανακοίνωσε την έναρξη των επιχειρήσεων. Ο Αρχηγός του Στρατού της Μικράς Ασίας Λεωνίδας Παρασκευόπουλος, ανέφερε στο υπουργείο ότι κατόπιν εντολής του Προέδρου της Κυβερνήσεως διέταξε την έναρξη των επιθετικών επιχειρήσεων στις 10 Ιουνίου.
*Το ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου

Στις 19 Ιουνίου στο ολιγόλογο τηλεγραφικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου αναφέρονταν, ότι στο βόρειο μέτωπο, η βόρεια ομάδα προήλασε μέχρι τη γραμμή Μπιγαντίς- Κερασούμ, είκοσι χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σόμα. Οι Τούρκοι πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση κοντά στην Κερασούμ, αλλά καταδιώχθηκαν προς το Μπαλουκεσέρ. «Απώλειαι ημών- τονίζονταν στο ανακοινωθέν- 3 αξιωματικοί και 60 άνδρες. Του εχθρού εμετρήθησαν υπέρ τα εκατόν πτώματα».
Στην πόλη Κερασούμ οδηγούσε μια στενή λωρίδα, ανάμεσα σε υψώματα. Γεγονός που καθιστούσε δύσκολο το εγχείρημα της επίθεσης για να καταληφθεί η μικρή αυτή πόλη.
Εκείνη τη μέρα οι κάτοικοι της πόλης Κούλα προσέγγισαν τις ελληνικές προφυλακές και ζήτησαν να προελάσει ο ελληνικός στρατός και να την καταλάβει. Παρέδωσαν μάλιστα στους Έλληνες στρατιώτες ένα πυροβόλο, τέσσερα πολυβόλα και μεγάλο αριθμό όπλων, που ανήκαν σε τουρκικά τμήματα, που οπισθοχώρησαν.
*Το επόμενο ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου

Στη συνέχεια δόθηκε στη δημοσιότητα νέο ανακοινωθέν σχετικά με την προέλαση των ελληνικών δυνάμεων προς το Μπαλούκεσερ. Σ’ αυτό υπογραμμίζονταν μεταξύ άλλων ότι «ο εχθρός αντέταξεν ισχυράν αντίστασιν εις Κερασούμ, νοτίως του Μπαλουκεσέρ και εις Κιρκαγάτς κατά της αριστεράς φάλαγγος ημών προς δυσμάς, κυκλωθείς όμως εξ ανατολών ετράπη εις φυγήν, καταδιωχθείς δραστηρίως και υφιστάμενος μεγάλας απωλείας εις νεκρούς και τραυματίας».
*Η ανταπόκριση του Κώστα Αθάνατου

Ο δημοσιογράφος Κώστας Αθάνατος, μετέδιδε στην εφημερίδα «Πατρίς» ότι η «αρξαμένη δευτέρα περίοδος των επιχειρήσεων εστέφθη υπό θριαμβευτικής επιτυχίας». Προσέθετε επίσης, ότι στο Κερασούμ συνήφθη αιματηρή σύγκρουση, αλλά η πόλη κατελήφθη όπως και το Μπιγαντίς.
*Απόσπασμα από την ανάλυση του "Ελεύθερου Τύπου"

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» σε ανάλυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, στις 28 Ιουνίου 1920 επεσήμαινε: «Μετά λυσσώδη αντίστασιν εις Κερασούμ, ο εχθρός απειληθείς δια κυκλωτικής κινήσεως εκ δεξιών, κατέφυγον εις Μπαλικεσέρ, εκεί δε πάλιν πιεσθείς εκ Πανόρμου, οπόθεν προήλαυνον εν σπουδή αποσπάσματα της αποβιβασθείσης Μεραρχίας Ξάνθης και εκ Κερασούμ, οπόθεν την εδίωκον κατά πόδας, αι από νότου προελαύνουσαι συνάμεις μας κατέφυγεν εις Προύσαν, ήτις κατελήφθη…».
*Όρκος των αδελφών επί του τάφου ("Ελεύθερος Τύπος, 4 Αυγούστου 1921)


Πάντως δύο από τα αδέλφια του, που υπηρετούσαν τότε και αυτοί στη Μικρά Ασία, ο ένας αξιωματικός και ο άλλος απλός στρατιώτης επισκέφθηκαν τον τάφο του Ράλλη και ορκίσθηκαν να εκδικηθούν το θάνατό του.
Σήμερα στον ιστότοπο της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης πεσόντων βάσει ονόματος. Για τον Ράλλη Ραλλίδη γράφει:
Ραλλίδης Ράλλης
Πατρώνυμο: Δημ.
Βαθμός: Υπολοχαγός
Περίοδος: Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 – 1922
Χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια, χωρίς φωτογραφία.
*Η κατάληψη της πόλης Κερασούμ, αγγέλλεται πρωτοσέλιδα

Το γεγονός είναι ένα: Ότι εκεί στα αφιλόξενα μέρη, έχασε τη ζωή του ένας απλός Έλληνας ο Ράλλης Ραλλίδης, που τον διέκρινε αγνός πατριωτισμός. Και αυτόν τον ταπεινό Έλληνα, όπως και πολλούς ομοίους, δεν πρέπει να τους ξεχνούμε. Αξίζει να τον μνημονεύουμε και να τον διδάσκουμε ως παράδειγμα στους νεώτερους.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


ΠΗΓΕΣ 
*Αρχεία Εφημερίδων ΠΑΤΡΙΣ (Σπ. Σίμου), ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ανδρ. Καβαφάκη) 

34 σχόλια:

  1. Δήμος Τσαγκούδης Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Αξίζει να το διαβαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Panagiotis Grigorenas
    Πολυ ενδιαφερουσα η ιστορικη αναδρομη...
    το επιθετο Ραλλης ή Ραλλιδης ειναι γνωστο στην περιοχη του Εβρου...ο πεθερος μου Χρηστος Ραλλης καταγωγης Ανατ Ρωμυλίας(Ακαλαν)....κατοικος Μικρου Δερείου...σημερα εν ζωη....μου ανεφερε οτι το επιθετο Ραλλίδης (τροποποιηθηκε στη διαδρομή) προερχεται απο το Ραλλης....επιθετο που υπηρχε στην περιοχη της Ανατ Ρωμυλιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια Παντελή για την απόδοση τιμής στους άγνωστους αυτούς ήρωες μνημονεύοντας τους!....
    Μέσα από σένα τους μαθαίνω και νιώθω περήφανη!…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Chryssi Baboura
    Πολύ σε ευχαριστώ, Παντελή, δεν γνώριζα τον ανιδιοτελή Θρακιώτη ήρωα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πετρος Γεωργαντζης
    Στις αναρτήσεις σου αγαπητέ κ. Αθανασιάδη συνηθίζω προκαταβολικά πρώτα να δηλώνω ὁτι "μου αρέσει" και έπειτα να τις διαβάζω, ρουφώντας τις. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Angela Lecatsa
    Απλά ήθελα να ρωτήσω: Με τον Αντώνη Ραλλίδη, βουλευτή του Αγροτοεργατικού κόμματος του '33 είχε κάποια σχέση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το ξέρω.... Ο έμπορος Αντώνιος Αριστ. Ραλλίδης γεννήθηκε το 1896 και έξελέγη βουλευτής Θεσσαλονίκης το 1933. Στις εκλογές του 1933 το Α.Ε.Κ. εξέλεξε 2 βουλευτές. Αρχηγός του ήταν ο Ιω. Σοφιανόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Pinelopi Gkouma
    "Με προθυμία πάντα έπιανε το τουφέκι για να υπερασπισθεί την πατρίδα του".....ευχαριστούμε κ Παντελή Αθανασιάδη ..που μας θυμίζεις τους Ήρωές μας!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εύη Κυριακίδου
    Η απόδοση τιμής στους νεκρούς ήρωες, είναι το άνοιγμα της πόρτας στην αιωνιότητα! Ευχαριστούμε κ. Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Giorgos Moraitinis
    Τουλάχιστον έφυγε με τη γεύση της νίκης και όχι της ταπείνωσης που ακολούθησε .......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρηστος Τσεπελικας
    Εχω την γνωμη, πως ο στρατιωτης Ραλλης αδικα εχασε την ζωη του οπως και ολοι οσοι εχασαν τη ζωη τους σε εναν πολεμο που τον εστησαν οι ξενες δυναμεις ακρως ιμπεριαλιστικο με θυματα τους λαους της περιοχης που εσπειρε θανατο προσφυγια και φτωχεια.Οι λαοι δεν εχουν να χωρισουν τιποτα εξ αλου αιωνες ζουσαν μαζι εως οτου ηρθαν οι αστοι να τους βαλουν να σκοτωθουνε για τα δικα τους συμφεροντα. Το αποτυπωνουν με μεγαλη καθαροτητα οι στιχοι του Βαρναλη να σκοτωνονται οι λαοι για του αφεντη το ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Chryssi Baboura
    Πολύ σε ευχαριστώ, Παντελή, δεν γνώριζα τον ανιδιοτελή Θρακιώτη ήρωα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Manolis Tzouganos
    Ypiretisa stratiotis sto Mikro Dereio kai gnorisa tis oikogeneies Ralli An den apatoume o kyrios Hristos ekane kai ton fournari ston loho pou ypiretousa Axiologoi anthropoi........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν γνωρίζω τίποτα για απογόνους.... Διαβάστε όμως στο τέλος του κειμένου το σχόλιο του κ. Π. Γρηγόρενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νίνα Γκούδλη
    ΑΘΑΝΑΤΟΣ!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Ιωαννης Θεοφανους Σαλτσιδης
    ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ,ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ (ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Soula Koromilas
    Σας ευχαριστω πολύ!Εξαιρετικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ιωάννης Μητακίδης
    Αθάνατος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ιωάννης Σαρσάκης
    Αιωνία του η μνήμη !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γερακίνα Μηνούδη
    Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά 💜

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Προεδρος Τοπικης Κοινοτητας Ν.Αγαθουπολης
    ΠΑΝΤΕΛΉ σ'ευχαριστώ για την ένδοξη ανάρτηση σου. Αγνός πατριώτης.....
    Μου άρεσε πολύ η φράση του Επιταφίου .....
    Θα σε παρακαλούσα εάν βρεις κάτι για παλαιά Αγαθουπολη να μου το στείλεις και Και εγώ προσπαθώ να μαθαίνω και αυτό με ξεκουράζει πολύ. Σευχαριστω έχουμε αναγκη μια απύθμενης πηγής όπως εσύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Zozo Dogu
    Πολύ σωστά! να μην ξεχνάμε τους ήρωές μας! και φυσικά της ΙΣΤΟΡΙΑ μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρυσα Φανφανη Στουρα
    Άγνωστες σελίδες της ιστορίας... Ευχαριστούμε... δεν περισσέψε λίγο μελάνι γιαυτους τους άδολους αγωνιστές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Athina Diga
    Αθάνατος!!!!!! τέτοιους Έλληνες δεν πρέπει να τούς ξεχνάμε.Ευχαριστούμε κε Αθανασιάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βασιλικη Τσακόγλου
    Παντελή, ξέρεις τη θέση μου. Πρώτα-πρώτα αγνοούν ή αδιαφορούν οι ίδιοι οι Θρακιώτες. Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στο Μεσολόγγι. Ζήτησα να μου δείξουν το μνημείο των πεσόντων Θρακιωτών κατά την Έξοδο. Αναστάτωση ανάμεσα στους συνταξιδιώτες μου. Θρακιώτες; Στο Μεσολόγγι;
    Άλλο επεισόδιο. Πολεμησαν οι Ανατολικοθρακιώτες στη Μ.Ασία; Όχι, λέει ο εισηγητής. Εξηγώ ότι στρατεύθηκε,γιατί από το 1920 η Α. Θρακη είχε ενσωματωθεί στην Ελλάδα.
    Προσπαθούν να εξηγήσουν την πρόταση του Μεταξά για την οχύρωση των Δαρδανελλίων.
    Αφού η κουβέντα μακραινε πυραύλων το λόγο για να εξηγήσω ότι η πρόταση του Μεταξά έγινε το 1914. Προφανώς υπήρξε απορία: Γιατί μας μπλέκει με το 1924. Εξηγώ ότι ο Μεταξάς το 1920 είχε ήδη παραιτηθεί απο το στράτευμα, γιατί διαφωνούσε με την εκστρατεία. (Απορία). Υπάρχει άλλος στρατιωτικός, που παραιτήθηκε ενώ η χώρα του είχε πόλεμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στηρίζω τις θέσεις σου. Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι που στα διάφορα Fora είναι σε θέση να διορθώνουν τα λάθη εισηγητών.

      Διαγραφή
  26. Βασιλικη Τσακόγλου
    Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης Ακόμη, Παντελή με απασχολούν θέματα κατανόησης των γεγονότων. Δηλ.όσοι αγνοούν τη Θράκη ιστορικά, πώς εξηγούν την άφιξη των εκατομμυρίων προσφύγων απο Ανατολική Θράκη και Μ.Ασία στην Ελλάδα; Μόνο με καράβια και με το τραίνο ήρθαν; για Το τραίνο, ξέρουμε ότι οι Γάλλοι ελάχιστες διαδρομές επέτρεψαν. Μόνο με καράβια ήρθαν;
    Γιατί δεν σκέφτονται ότι στρατός και κυνηγημένοι έφθασαν στην Ελλάδα μέσω Θράκης; Πώς μελετούν την Ιστορία χωρίς χάρτη; Θα πρέπει να συγχαρώ τον εαυτό μου, γιατί όταν δίδασκα Ιστορία έμπαινα πάντα στην τάξη κρατώντας το χάρτη. Βασιλική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Despina Amanatiadis
    Δεν ξεχνάμε τα παιδιά μας στρατιώτες 🌹🙏🏼👏🌹🌹🙏🏼

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  28. Χρυσή Ζαφειρίδου
    Δυστυχώς ξεχνάμε γρήγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Michel Dratzidis
    Δυστυχώς για τον Ραλλίδη και πολλούς άλλους ήρωες δεν υπάρχει ένα άγαλμα, ένας δρόμος με το όνομα τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή