Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΤΟ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ 1950-1955

*Η παρασημοφόρηση της πολεμικής σημαίας του ελληνικού τάγματος στην Κορέα



Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας, Αντιστράτηγος ε.α.

                Το πρωί της Κυριακής 25ης Ιουνίου 1950 οι Ένοπλες κομουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας της Νότιας Κορέας.
                Η εχθρική ενέργεια άρχισε την 04.00 ώρα με βομβαρδισμό με πυρά Πυροβολικού στο Δυτικό τομέα των Νοτιοκορεατικών θέσεων επί του 38ου παραλλήλου. Την 08.00 ώρα οι Βορειοκορεατικές δυνάμεις [10 Μεραρχίες και 240 άρματα] υποστηριζόμενες από πολλούς όλμους και 1400 πυροβόλα εξαπέλυσαν απροκάλυπτη επίθεση και διέβησαν στη συνέχεια τον 38ο παράλληλο σε πολλά σημεία, ενώ παράλληλα πραγματοποίησαν αμφίβιες αποβάσεις στις Ανατολικές ακτές. Την 11.00 ώρα της 25ης Ιουνίου 1950 οι Βορειοκορεάτες κήρυξαν και επίσημα τον πόλεμο εναντίον της Νότιας Κορέας, η οποία καταλήφθηκε εξαπίνης από την αιφνίδια εχθρική επίθεση.
*Οι πρώτες αντιδράσεις

ΠΡΩΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ

                Την 26η Ιουνίου 1950 το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνήλθε για την αντιμετώπιση της κατάστασης και αποφάνθηκε, απέχοντος του αντιπροσώπου της Σοβιετικής Ένωσης, ότι η επίθεση του Βορειοκορεατικού Στρατού εναντίον της Νότιας Κορέας αποτελούσε προσβολή και κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και κάλεσε τους εισβολείς να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματα τους Βόρεια του 38ου παραλλήλου. Συγχρόνως ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να βοηθήσουν με κάθε μέσο την εκτέλεση της απόφασης αυτής. Επειδή η Βόρεια Κορέα δεν συμμορφώθηκε στην παραπάνω σύσταση του ΟΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας με νεότερη απόφασή του την 29η Ιουνίου 1950 κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν στη Νότια Κορέα κάθε στρατιωτική βοήθεια, που θα ήταν απαραίτητη για να αντιμετωπισθεί η ένοπλη επίθεση και να αποκατασταθεί η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή αυτή της Ασίας. Στην πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για παροχή στρατιωτικής βοήθειας μεταξύ άλλων κρατών ανταποκρίθηκε και η Ελλάδα.
*Έλληνες μαχητές στα κορεατικά χαρακώματα

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ 
ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ [ΕΚΣΕ]

                Η Ελληνική Κυβέρνηση, μετά την αποδοχή της πρόσκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποφάσισε την συγκρότηση Ειδικού Εκστρατευτικού Σώματος, που έλαβε την ονομασία «Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας» [ΕΚΣΕ] και περιλάμβανε δυνάμεις των Κλάδων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δύναμη του ΕΚΣΕ ανέρχονταν σε 1.000 άνδρες και συγκροτήθηκε σε Διοίκηση-Επιτελείο και σε Τάγμα. Επικεφαλής του ΕΚΣΕ τοποθετήθηκε ο Συνταγματάρχης Πεζικού Ιωάννης Δασκαλόπουλος και Διοικητής του Τάγματος ο Αντισυνταγματάρχης Πεζικού Διονύσιος Αρμπούζης. Την 11.00 ώρα της 14ης Νοεμβρίου 1950 έγινε μπροστά στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου στην Αθήνα η παράδοση της πολεμικής Σημαίας από τον Βασιλέα Παύλο, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
                Παράλληλα αποφασίσθηκε η συγκρότηση ειδικού κλιμακίου από Επιτελείς υπό Ανώτατο Αξιωματικό, το οποίο θα εκτελούσε καθήκοντα Συνδέσμου, δίπλα στο Γενικό Στρατηγείο των Ηνωμένων Εθνών Άπω Ανατολής, στο Τόκυο Ιαπωνίας.
*Παρασημοφορία Ελλήνων στη  Κορέα

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΕΚΣΕ

                Το Τάγμα επιβιβασθέν στο Αμερικανικό Οπλιταγωγό «Τζένεραλ Χαν» απέπλευσε από τον Πειραιά την 07.00 ώρα της 16ης Νοεμβρίου 1950 και μετά από πλου διάρκειας 24 ημερών μέσω Σουέζ κατέπλευσε την 08.00 ώρα της 9ης Δεκεμβρίου 1950 στο λιμάνι Πουσάν της Νότιας Κορέας. Για την κάθε φορά ανανέωση του προσωπικού του Τάγματος σε Αξιωματικούς και Οπλίτες αποφασίσθηκε η παραμονή του προσωπικού στη Νότια Κορέα για ένα εξάμηνο και η συγκρότηση στην Ελλάδα τμήματος για την συνεχή ροή των αντικαταστάσεων. Συνολικά είχαν συγκροτηθεί 22 αποστολές αντικαταστάσεων.
                Τη 18η Δεκεμβρίου 1950 το Τάγμα εντάχθηκε στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού της 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Ιππικού και την 30η Δεκεμβρίου 1950 κινήθηκε στην περιοχή Κούμκιο-Ρι, 23 χιλιόμετρα Ανατολικά της Σεούλ, όπου και εγκαταστάθηκε αμυντικά, απασχολούμενο με την οργάνωση του εδάφους και την άμυνα. Μετά την απόφαση για εκκένωση της Σεούλ το Τάγμα ανέλαβε να καλύψει την σύμπτυξη των τμημάτων της 1ης Αμερικανικής Μεραρχίας Ιππικού από την τοποθεσία Κούμκιο-Ρι, κατά τον άξονα Σεούλ-Σουβόν.Κατά την εγκατάσταση του Τάγματος στο χωριό Τσουντζιού, μετά την σύμπτυξή του, σημειώθηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών ο πρώτος θάνατος του στρατιώτου Σταύρου Δρακόπουλου, από συγκοπή καρδιάς.
*Μάχες στην Κορέα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΚΣΕ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

                Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κορέα, από της 23ης Απριλίου 1951 έως της 27ης Ιουλίου 1953, ημερομηνία υπογραφής της ανακωχής στο Μουνσάν της Βόρειας Κορέας, συμμετείχε σε επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις Βόρεια και Νότια του 38ου παραλλήλου. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών το ΕΚΣΕ επέδειξε αξιοθαύμαστη μαχητική ικανότητα και απαράμιλλο ηρωισμό.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΚΣΕ ΑΠΟ ΤΑΓΜΑ ΣΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

                Το φθινόπωρο του 1953 η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχθηκε αίτημα του ΟΗΕ να στείλει στην Κορέα ένα ακόμα Τάγμα Πεζικού και έτσι το ΕΚΣΕ αναπτύχθηκε τη 14η Ιανουαρίου 1954 σε Σύνταγμα των 2 Ταγμάτων στην Κορέα με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Πεζικού Ιωάννη Γεννηματά. Από 1ης Μαΐου 1954 έως 10ης Μαρτίου 1955 στο ΕΚΣΕ ανατέθηκαν αμυντικές αποστολές Βόρεια του 38ου παραλλήλου, τοπικής εφεδρείας στην ίδια περιοχή και γενικής εφεδρείας.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΣΕ

                Την 10η Μαρτίου 1955, κατόπιν διαταγής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας η δύναμη του Συντάγματος περιορίσθηκε σε δύναμη Τάγματος ειδικής σύνθεσης. Από της 12ης Ιουλίου 1955 η δύναμη του ΕΚΣΕ περιορίσθηκε σε ενισχυμένο Λόχο Πεζικού.
                Τον Οκτώβριο του 1955 αποφασίσθηκε η διάλυση του ΕΚΣΕ και διατάχθηκε ο επαναπατρισμός του προσωπικού θαλασσίως. Από την Κυβέρνηση λήφθηκε η απόφαση να παραμείνει στην Κορέα μικρό τμήμα δύναμης 10 ανδρών για την συμβολική παρουσία της συμμετοχής της Ελλάδας στις δυνάμεις του ΟΗΕ. Με την αποχώρηση το Δεκέμβριο του 1955 του ενισχυμένου Λόχου, πλην του τμήματος των 10 ανδρών, έληξε η από του έτους 1950 συμμετοχή της Ελλάδας με το ΕΚΣΕ στον εκραγέντα στην Κορέα πόλεμο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας. Στον πόλεμο αυτόν ενεπλάκησαν από Βορρά και η Κίνα με την ηθική και υλική υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης προς τη Βόρεια Κορέα και από Νότου οι ΗΠΑ με την συμμετοχή 15 άλλων κρατών από τα Ηνωμένα Έθνη.
*Σεούλ: Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων

ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΤΟΥ ΕΚΣΕ

                Από τον Ελληνικό Στρατό υπηρέτησαν στο ΕΚΣΕ και μετείχαν ενεργά στην εκστρατεία της Κορέας Αξιωματικοί και Οπλίτες του Πεζικού, Υγειονομικού και Τεχνικού. Εκτός όμως αυτών υπηρέτησαν και Αξιωματικοί του Πυροβολικού, Τεθωρακισμένων, Μηχανικού και άλλων Σωμάτων. Όλοι, Αξιωματικοί και Οπλίτες, διακατεχόμενοι από τις παραδοσιακές στρατιωτικές αρετές και κυρίως το πνεύμα του καθήκοντος και της περηφάνιας του Στρατού μας, υπήρξαν άξιοι συντελεστές του μεγαλειώδους έργου και φήμης του ΕΚΣΕ στην Κορέα.
                Στην εκστρατεία της Κορέας μετέσχαν συνολικά από τον Στρατό 669 Αξιωματικοί και Ανθυπασπιστές και 9586 Οπλίτες, συνολικά 10.255 άνδρες.Εκτός των ανωτέρω στο Γενικό Στρατηγείο των Δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών Άπω Ανατολής υπηρέτησαν συνολικά ως Σύνδεσμοι 11 Αξιωματικοί, ενώ σε νοσοκομεία της Βάσης και στο ΕΚΣΕ υπηρέτησαν 10 Αξιωματικοί Αδελφές Νοσοκόμοι.
                Οι απώλειες του ΕΚΣΕ, Μάχης και μη Μάχης, ανήλθαν σε 182 νεκρούς [14 Αξιωματικοί και 168 Οπλίτες] και 610 τραυματίες [33 Αξιωματικοί και 577 Οπλίτες], δηλαδή συνολικά 792 νεκροί και τραυματίες.
*Από την αναχώρηση του ελληνικού σμήνους για την Κορέα

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ

                Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Κορέας με το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών Ντακότα C-47, το οποίο αφίχθηκε στην Κορέα μεταξύ των πρώτων από τις Συμμαχικές Αεροπορικές Μονάδες, για την υποστήριξη της μαχόμενης Νότιας Κορέας. Το εν λόγω Σμήνος συγκροτήθηκε τη 13η Οκτωβρίου 1950 και περιλάμβανε 7 αεροσκάφη και 67 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς, από τους οποίους οι 25 ήταν ιπτάμενοι. Την 08.30 ώρα της 11ης Νοεμβρίου 1950 το Σμήνος απογειωθέν από το Αεροδρόμιο Ελευσίνας προσγειώθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1950 στην Αεροπορική Βάση Ιταζούκι στο Κιονσού της Ιαπωνίας. Από της 4ης Δεκεμβρίου το Ελληνικό Σμήνος άρχισε τις πολεμικές αποστολές του στην Κορέα.
                Η τακτική κατάσταση κατά τη φάση αυτή του πολέμου στην Κορέα επέβαλε την συνεχή χρησιμοποίηση των αεροσκαφών σε αποστολές ρίψεων εφοδίων και αερομεταφορών προς και από το πεδίο της μάχης. Κατά την εκτέλεση των διαφόρων αποστολών το Σμήνος απώλεσε 4 αεροσκάφη και υπέστη απώλειες σε νεκρούς, που ανήλθαν σε 12 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

                Για το συντελεσθέν πολεμικό έργο από το προσωπικό του ΕΚΣΕ απονεμήθηκαν ιδιαίτερες τιμητικές διακρίσεις, Ελληνικές και Συμμαχικές, στην σημαία αυτού. Επίσης πλείστοι Αξιωματικοί και Οπλίτες τιμήθηκαν με Ηθικές Αμοιβές, όπως προαγωγή επ΄ ανδραγαθία και απονομή Ελληνικών, Αμερικανικών, Νοτιοκορεατικών και του ΟΗΕ παρασήμων, μεταλλίων και εύφημης μνείας. Επίσης στο Ελληνικό Σμήνος απονεμήθηκαν εύφημες μνείες από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας για τις παρεσχεθείσες υπηρεσίες του. Με τις διακρίσεις αυτές αναγνωρίσθηκε πλέον και επίσημα η από τον Στρατό Ξηράς και την Πολεμική Αεροπορία αντιπροσώπευση της Ελλάδας στο διεθνή στίβο του αγώνα για την ελευθερία, κατά τις επιχειρήσεις στην Κορέα.
                Αργότερα η Νότια Κορέα ευγνωμονούσα ανήγειρε στην τοποθεσία Γιοντζού Κνουν, κοντά στη Σεούλ, στην περίφημη κοιλάδα των Ηρώων, μεγαλοπρεπές Μνημείο των πεσόντων Ελλήνων μαχητών. Σε μια πλάκα αυτού αναγράφεται: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώται της Ελλάδος, ενεσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ΄ ελεύθερον το εύψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς». Σε άλλη πλάκα έχει χαραχθεί σύντομη εξιστόρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας.

Πατιαλιάκας  Κωνσταντίνος, Αντιστράτηγος ε. α.



ΠΗΓΕΣ
*«Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα 1950-1955» της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

3 σχόλια:

  1. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Καλημέρα Παντελή. Περίμενα περισσότερα για τις επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς. Αν θυμάμαι καλά, είχαν συμβεί και άσχημα γεγονότα από βομβαρδισμό μας από φίλια αεροπορικά πυρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Παπαδιονυσίου.
    Απέφυγα εν γνώσει μου να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες για τις επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας [ ΕΚΣΕ ] γιατί,αφενός θα χρειάζονταν Σχεδιαγράμματα Επιχειρήσεων με πολλά τοπωνύμια και συνθηματικές παραστάσεις και θα χρησιμοποιούνταν όροι και στοιχεία,που θα ήταν άγνωστα και δυσκολονόητα στους μη στρατιωτικούς επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου και οπωσδήποτε θα κούραζαν και αφετέρου ο περιορισμένος χώρος ενός ιστολογίου δεν μπορεί να καλύψει πολεμικά γεγονότα αυτής της διάρκειας.
    Ως προς τα αναφερόμενα ατυχή γεγονότα βομβαρδισμών Μονάδων του ΕΚΣΕ από συμμαχικά αεροπορικά πυρά δεν γίνεται καταγραφή στην έκθεση πεπραγμένων.Αυτό δεν αποκλείει να συνέβησαν ατυχή γεγονότα από εσφαλμένες εκτιμήσεις ή λάθη των εμπλακέντων στις επιχειρήσεις.Παραδείγματος χάρη μη έγκαιρη χρησιμοποίηση των πλαισίων σηματοδοσίας ή εσφαλμένη χρησιμοποίηση των συνθηματικών αναγνώρισης ημέρας από τα επίγεια τμήματα οδηγούν σε βομβαρδισμούς των από φίλια αεροσκάφη.Για να αποφευχθούν ατυχή γεγονότα αυτής της μορφής επιβάλλονται από τον καιρό της ειρήνης εντατική εκπαίδευση και σχολαστική συνεργασία των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων,που καθημερινά γίνονται,με τη βοήθεια και των σύγχρονων μέσων επικοινωνιών και της τεχνολογίας.
    Σύρος 3 Ιουνίου 2015.Ώρα 14.40.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αθανάσιος Μανουσάκης
    Ευχαριστώ πολύ κύριε Αθανασιάδη,για την ενδιαφέρουσα ιστορική ανάρτηση ,σχετικά με τους ηρωικούς Έλληνες μαχητές της Νότιας Κορέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή