Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Μια απίστευτη εγκύκλιος του Φλωράκη το 1949

               
 *Ο υποστράτηγος Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης) με αξιωματικούς του




*Ανεπιτυχής προπαγανδιστική
απόπειρα υποτίμησης των Λοκατζήδων,
κατά τη διάρκεια του εμφυλίου




Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



            Το 1949, ήταν χρονιά- σταθμός στην εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου, αφού από τις αρχές του έτους άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα της νίκης εις βάρος των κομμουνιστών ανταρτών, οι οποίοι συνεχώς έχαναν έδαφος ενώπιον του εθνικού στρατού, που ενισχυμένος και από την αμερικανική βοήθεια σε υλικά και συμβούλους, προήλαυνε και τους έκλεινε σε Γράμμο και Βίτσι. Μέσα στον αδελφοκτόνο σπαραγμό των ετών 1946-1949 αναδείχθηκε και η προσωπικότητα του Χαρίλαου Φλωράκη, που δρούσε με το ψευδώνυμο Γιώτης.
            Ο Φλωράκης πήρε μέρος στον εμφύλιο ως διοικητής της 1ης Μεραρχίας των ανταρτών. Εντύπωση είχε κάνει η συμμετοχή του τον Ιανουάριο του 1949 με τον καπετάν Διαμαντή (Ιωάννης Αλεξάνδρου) της 2ης Μεραρχίας των ανταρτών, όταν κατόρθωσε να καταλάβει στις 20 Ιανουαρίου το Καρπενήσι και να το κρατήσει έως τις 8 Φεβρουαρίου. Όταν έφυγε από το Καρπενήσι κατόρθωσε να επανέλθει μέσα από περιπετειώδεις διαδρομές στο Γράμμο, καταδιωκόμενος από το στρατό.

*Μέλη του επίλεκτου αποσπάσματος του Φλωράκη

            Στη φάση της εκπνοής της ανταρσίας ο Φλωράκης οργάνωσε την "κάθοδο" επίλεκτου αποσπάσματος της Ι Μεραρχίας των ανταρτών τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο του 1949, στο χώρο των Αγράφων, ιδιαίτερα στο χώρο μεταξύ Καρδίτσας- Καρπενησίου.  Επρόκειτο για έναν αντιπερισπασμό ώστε να διασπασθεί η συνοχή του στρατού, που είχε εγκλωβίσει τους αντάρτες στο Γράμμο.  Ήταν παράτολμη επιχείρηση, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά με πολύ αίμα και αφάνταστες ταλαιπωρίες, αφού τελικά ο εμφύλιος έληξε στις 29 Αυγούστου 1949 με νίκη του στρατού.
            Στο ενδιάμεσο διάστημα εξέδωσε μια εγκύκλιο, που χαρακτηρίζεται ως αφελής ή σκόπιμα παραπλανητική. Η εγκύκλιος αυτή αποτελεί το αντικείμενο του σημερινού άρθρου.
*Οι... γούνες των ΛΟΚ, που απαξίωνε ο Φλωράκης!!!


Η ίδρυση των ΛΟΚ


            Πριν όμως ασχοληθούμε με την εγκύκλιο αυτή θα πρέπει για την κατανόηση των γεγονότων της εποχής εκείνης να αναφερθούμε με συντομία στην παρουσία στον εμφύλιο πόλεμο των Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ).
            Τα ΛΟΚ, που οι ρίζες τους φτάνουν στη Μέση Ανατολή, όπου δημιουργήθηκε αρχικά ο Ιερός Λόχος, άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά στην Ελλάδα, το 1945 και να μορφοποιούνται το 1946 όταν σχηματίσθηκαν αρχικά 40 Λόχοι Ορεινών Καταδρομών, δυνάμεως 4 αξιωματικών και 59 οπλιτών ο κάθε Λόχος. Όσοι υπηρετούσαν στα ΛΟΚ είχαν υποστεί ειδική σκληρή εκπαίδευση ενώ από τον Μάρτιο του 1949 ο βρετανικός οπλισμός που χρησιμοποιούσαν αντικαταστάθηκε με αμερικανικό σύγχρονο εξοπλισμό. Ο Μάρτιος του 1949 είναι ο κρίσιμος μήνας της εμφάνισης των ανδρών των ΛΟΚ με νέα όπλα και κυρίως με νέα ένδυση και υπόδηση, που εντυπωσίασαν όχι μόνο τους αντάρτες αλλά και τους στρατιώτες του τακτικού στρατού. Στις επιχειρήσεις που έπαιρναν μέρος οι Λοκατζήδες αποσκοπούσαν στην συνεχή καταπόνηση των ένοπλων ανταρτικών ομάδων για να τους δημιουργούν αίσθημα συνεχούς ανασφάλειας. Έστηναν ενέδρες και συνελάμβαναν  μεμονωμένους αντάρτες, κατέστρεφαν υλικό, εκτελούσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις και γενικά χρησιμοποιούσαν τεχνικές ανταρτοπολέμου.
            Η συμμετοχή των ΛΟΚ στις επιχειρήσεις ήταν αποφασιστικής σημασίας, αφού είχαν γίνει πραγματικά το φόβητρο των ανταρτών. 


Η εγκύκλιος του Φλωράκη


            Έτσι, στις αρχές Μαρτίου 1949 ο Φλωράκης, ως υποστράτηγος Γιώτης, διοικητής της Μεραρχίας εξέδωσε την ακόλουθη εγκύκλιο, η οποία έχεις διασωθεί στα αρχεία του ΓΕΣ:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
1η  ΜΕΡΑΡΧΙΑ
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 513

            Ι. Τελευταία ο εχθρός, ορισμένες Μονάδες του στρατού του, τους ντύνει ΛΟΚ, μπότες, γούνες κλπ. και τις παρουσιάζει όλες σαν ΛΟΚ, εξακριβωμένα το έκανε μέχρι τώρα  στα 117, 616, 619 της 61 Ταξιαρχίας (Σ.Σ. μάλλον πρόκειται για τάγματα Πεζικού). Ακόμα παρατηρήθηκε στις διάφορες μάχες των τμημάτων μας ο εχθρός φωνάζει  «Εδώ Εθνικός Στρατός, ΛΟΚ». Αυτό συνέβηκε στη μάχη του Δενδρίτη με το ελαφρό τάγμα Μπραΐμη.
            II. Την καρναβαλίστικη  αυτή μεταμφίεση την κάνει ο εχθρός στην προσπάθειά του να ξεσηκώσει το πεσμένο ηθικό του στρατού του, πάει με τις ειδικές στολές, γούνες κλπ. να τους φκιάξει παλληκάρια, καλλιεργώντας μέσα  του ότι έτσι είναι ΛΟΚ ότι οι αντάρτες φοβούνται  τους ΛΟΚ κλπ. από τη μια μεριά και από την άλλη να τους παρουσιάσει σε μας κάτι το ιδιαίτερο ότι δεν είναι ο παλιός στρατός με το πεσμένο ηθικό αλλά κάτι το καινούργιο.
            III. Είναι γεγονός ότι οι Μονάδες ΛΟΚ, όχι οι ψεύτικες αλλά οι παλιές, έκαμαν ξεχωριστή εκπαίδευση, την όλη τακτική τους τη στηρίζουν στον αιφνιδιασμό, στην κίνηση τη νύχτα, στην παραπλάνηση, στην διείσδυση, νώτα, πλευρά κ.λπ. Είναι επίσης γεγονός ότι όπου μέχρι σήμερα οι επίλεκτες αυτές δυνάμεις του εχθρού αντιπαρατάχθηκαν στα τμήματα του Δ.Σ. τσακίστηκαν. Υψώματα Ανατολής, καλοκαίρι 1947,Μάχη Πλατάνου, Αη Βλάση, Παρνασού, Δερελάκι, Βλαμόβουνο, Σινιάτσικο κ.λπ. Τις μόνες επιτυχίες που είχανε εκεί όπου κατόρθωσαν να αιφνιδιάζουν τμήματά μας είτε από εγκληματική αδιαφορία των δικών μας στα μέτρα ασφαλείας είτε από λειψή διάταξη, έλλειψη επιτήρησης σε απίθανα δρομολόγια, χαράδρες, έλλειψη περιπόλων, επανάπαυση ιδιαίτερα τη νύκτα κ.λπ.
            IV. Όλες οι διοικήσεις πρέπει:
1) Να κατατοπιστούν όλα τα στελέχη και μαχητές  για το καινούργιο μασκάρεμα που κάνει ο Φασισμός στο στρατό του, γιατί το κάνει και τι επιδιώκει.
        2) Να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και επαγρύπνησης  σε οποιαδήποτε στιγμή όπου και αν βρίσκεται στάση, πορεία, λιμέρι, μέρα και νύχτα, ιδιαίτερα να χρησιμοποιούν συχνούς περιπόλους και σε βάθος για να αποφύγει τυχόν αιφνιδιασμό, έλεγχο σε δύσβατα δρομολόγια χαράδρες, μέρη χιονισμένα που νομίζουμε αδιάβατα μέτρα παραπλάνησης στόχων, φωτιές.
               V. Επί τη ευκαιρία μεταβιβάζουμε αιφνιδιασμός τμήματός μας είτε ομάδας θα αντιμετωπισθεί με τα πιο σκληρά μέτρα.

Σ.Δ. 1ης Μεραρχίας 5/3/1949

ΓΙΩΤΗΣ

Υποστράτηγος


*Εντυπωσιακή η εμφάνιση των Λοκατζήδων. 
Οι γούνες και οι μπότες που ενόχλησαν τον καπετάν Γιώτη 


            Πάνω σ’ αυτήν εγκύκλιο αξίζει να παρατηρήσει κανείς τα ακόλουθα (παραβλέποντας σε ορισμένα σημεία τη σύνταξη, λόγω των συνθηκών πολέμου):
            Βασικά το πνεύμα της είναι προς  το σκοπό της υποτίμησης του αντιπάλου για να τονωθεί το φρόνημα των ανταρτών, που το Μάρτιο του 1949 είχε αρχίσει φυσιολογικά να κάμπτεται. Όλοι έβλεπαν ξεκάθαρα πλέον, ότι η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της είχε εκκαθαρισθεί και οι αντάρτες είχαν εγκλωβισθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο Φλωράκης είχε ανάγκη να απαξιώσει με την εγκύκλιό του τον αντίπαλο, μετά από σειρά επιτυχιών στο πεδίο της μάχης. Γι’ αυτό έβαλε στο… ίδιο τσουβάλι απλούς στρατιώτες και Λοκατζήδες λέγοντας ότι ο στρατός ντύνει τους φαντάρους σαν Λοκατζήδες. Αλλά και να συνέβαινε αυτό, δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό. Στον πόλεμο η παραπλάνηση του αντιπάλου λογίζεται ως μέγιστο στρατηγικό εφεύρημα.
            Η αναφορά του στο γεγονός ότι από την πλευρά του στρατού φώναζαν στους αντάρτες «Εδώ Εθνικός Στρατός, ΛΟΚ» μαρτυρά ακριβώς ότι η φήμη των Λοκατζήδων επηρέαζε αρνητικά τους αντάρτες. Και εάν ακόμα πράγματι το φώναζαν και τα απλά φανταράκια δείχνει πόση επιτυχία είχε η παρουσία των ΛΟΚ στις άγριες εκείνες επιχειρήσεις του εμφυλίου.
            Η υπερβολή στην εγκύκλιο Φλωράκη είναι, ότι χαρακτηρίζει «καρναβαλίστικη» την εμφάνιση στρατιωτών με στολές καταδρομέων. Είναι αμφίβολο αν αυτό συνέβη γιατί και ο στρατός δεν διέθετε άπειρες ενδυμασίες και υποδήσεις καταδρομέων να τις μοιράζει αφειδώς σε κάθε είδους φαντάρο. Άλλωστε και οι Αμερικανοί δεν χορηγούσαν υλικό ως… χουβαρντάδες!!!
            Πάντως παραδέχεται ότι οι μονάδες αυτές, που έκαναν έντονη την παρουσία τους στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις είχαν υποστεί ξεχωριστή ειδική εκπαίδευση και οι επιτυχίες τους οφείλονταν στον αιφνιδιασμό και την κίνηση από τα πιο απίθανα δρομολόγια.
            Εντύπωση προκαλεί πάντως η προειδοποίηση του καπετάν Γιώτη (Χαρίλαου Φλωράκη) ότι αιφνιδιασμός ανταρτικού τμήματος θα αντιμετωπισθεί «με τα πιο σκληρά μέτρα». Η προειδοποίηση αυτή, ίσως εξηγεί τις πολλές και ανελέητες διώξεις καπεταναίων μετά την ήττα, από το καθεστώς Ζαχαριάδη. Διώξεις, που έγιναν από το εκτελεστικό του όργανο τον Δημήτριο Βλαντά και μαρτυρούν μια αχρεία συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ προς τους συναγωνιστές τους.
             Εν πάση περιπτώσει, οι δύσκολες συνθήκες του εμφυλίου πολέμου επέτρεπαν προπαγανδιστικές σκοπιμότητες και συγγνωστές αφέλειες. Ο ίδιος όμως ο εμφύλιος υπήρξε απολύτως ασυγχώρητος ενώπιον της ιστορίας.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης




ΠΗΓΕΣ
«Εμφύλιος Πόλεμος- Από την Κόνιτσα ως το Γράμμο και το Βίτσι»,Αρχεία Γενικού Επιτελείου Στρατού, Έκδοση «Βήματος». 

27 σχόλια:

  1. Konstantinos Moustakas
    Aσχημες μερες στην Ιστορια της Ελλαδας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. George Levidis
    Ιδιαίτερα likes, μια και εγώ ανήκα στη τάξη των αξιωματικών των ΛΟΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Yannis Koukakis
    Ξυπόλητος δεν περπατάς επάνω στα κατσάβραχα, .. Πολύ ωραίο το άρθρο Παντελή, .. σωστός ο ιματισμός των Λοκατζήδων, ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Καλή πληροφόρηση όσον αφορά τον αντιπερισπασμό στ΄Άγραφα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίκο για τον αντιπερισπασμό αυτόν, υπάρχει το βιβλίο του Τριαντάφυλλου Γεροζήση "Επίλεκτο Απόσπασμα της 1ης Μεραρχίας του ΔΣΕ Φλωράκη-Μπελογιάννη-Παπαγεωργίου (Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1949)", Έκδοση Σύγχρονης Εποχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λίνα Βεντουργέρη
    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ! ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΣΕ ΣΕΝΑ ΘΑ ΠΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΤΕΡΙΜΜΕΝΟ! ''ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ...ΠΡΟΔΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ,ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ,ΦΙΛΟΥΣ,ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΑΙ ΗΓΕΣΙΕΣ '' ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΔΕ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ ΟΛΩΝ ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ..ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ..ΟΛΟΙ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Emmanouil Simos
    ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙΣ ΕΥΣΤΟΧΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Athanasios Frantzidis
    Ευχαριστούμε ακόμη μια φορά για την σημαντική αυτή πληροφόρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Kosmas Zografopoulos
    STO MALIMADI TIS KASTORIAS SE ENEDRA ANTARTON SKOTOTHIKE O DIOIKITIS KAI TO EPITELIO TIS A MOIRAS KATADROMON. PROS TIMIN TOU EXOUNE DOSI TO ONOMA STO STRATOPEDO TIS SXOLIS ALEKSIPTOTISTON - CARLO SEIMAN- APO TIS POLES MAXES POU EIXE DOSOI I A MOIRA DIALITHIKE KAI ANASYNGROTITHIKE TO 1967 STA XANIA. TIS 21 IOULIOU 1974 I A MOIRA PETAKSE ME TA NORATLAS STIN KYPRO XANONTAS 29 KATADROMEIS KAI 4 AEROPOROUS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το να εξυγχρονιστει ενας στρατος δεν ειναι καθολου κακο και αντιθετος επιβαλετε για εθνικους λογους. τωρα εαν ο {κυριος} φλωρακης το θεωρουσε μασκαρεμα δυο τινα μπορει να συμβαινουν. ή ο φλωρακης προσπαθησε να μειωσει τον εκσυγχρονισμο του Ελληνικου στρατου πραγμα εγκληματικο εις βαρος της παραταξης του ή δεν καταλαβε τι πραγματικα γινοταν. το τελικο αποτελεσμα ευτυχος για την Ελλαδα ηταν θετικο μεχρις ενος σημειου γιατι η ηττα των συμοριτων δεν ηταν ολοκληροτικη και αυτο το βλεπουμε σημερα που πολεμουν το Εθνος μεσα απο την βουλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Andreas Makrides
    Παντελή,
    Άλλη η δυναμική του κυνηγού (αν όντως επιθυμεί να κυνηγήσει) και άλλη η δυναμική του διωκόμενου.

    Όσο για την εγκύκλιο, εντάσσεται προφανώς σε εκείνη των ψυχολογικών επιχειρήσεων ανορθώσεως του ηθικού του μαχητών του ΔΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Andreas Makrides
    Παντελή,
    Άλλη η δυναμική του κυνηγού (αν όντως επιθυμεί να κυνηγήσει) και άλλη η δυναμική του διωκόμενου.

    Όσο για την εγκύκλιο, εντάσσεται προφανώς σε εκείνη των ψυχολογικών επιχειρήσεων ανορθώσεως του ηθικού του μαχητών του ΔΣΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Emmanouil Simos
    EKTOΣ ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στους πολέμους πάντα θα υπάρχουν απώλειες. Για το περιστατικό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ στην Κύπρο, δεν έφταιγαν οι καταδρομείς, ούτε οι αεροπόρου... Διαβάστε σχετικά στο http://sitalkisking.blogspot.gr/2011/11/blog-post_24.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kosmas Zografopoulos
    Pant Ath AUTINA I FOTOGRAFEIA EINAI DIKIΑ MOU EGO EIMAI OPOS BLEPIS TI FOTOGRAFIA MBROSTA ARISTERA PISO APO TO DΙMIRITI O DEKSIOS MBROSTA EINAI PATRIOTIS SOU KIRKOGLOU APO ORESTIADA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ηλίας Κοτρίδης
    Δεν ξέρω τι γνώσεις είχε ο Φλωράκης, αλλά η σύνταξη(δεν νομίζω ότι ήταν λόγω των συνθηκών πολέμου) είναι από απλού στρατιώτη έως αγράμματου και δεν έχει βέβαια καμία σχέση με "ανώτατου αξκού".(Ποιός τον έκανε άραγε και ποιά σχολή αξκών τελείωσε;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τηλεγραφητής ήταν, αργότερα μετά το 1949 πήγε σε σοβιετική στρατιωτική σχολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιώργος Χατζηδημητρίου
    Ήταν μια «αποστολή θανάτου». Για τούτο και ο Χαρίλαος Φλωράκης ζήτησε να λάβουν μέρος μονάχα εθελοντές. Και γι΄ αυτό ακριβώς στις 43 ημέρες που κράτησε αυτό το «επεισόδιο», κάτω από δεινότατες συνθήκες για τις μαχήτριες και τους μαχητές του ΔΣΕ, δεν υπήρξε ούτε μια λιποταξία! Ένδειξη υψηλού ηθικού, ευψυχίας, πολεμικής ικανότητας, κορυφαίας ατομικής ευθύνης και της άδολης και ακλόνητης πίστης αυτών των αγωνιστών στο δίκαιο του αγώνα τους. Υπήρξε συνελόντι ειπείν, ένα επίτευγμα. Και συνάμα με τον στρατηγικό άθλο, στάθηκε ένας επικός ύμνος στην ανθρώπινη θέληση. Θυμίζω ότι εκτός από τον καπεταν- Γιώτη (Χαρίλαος Φλωράκης), Πολιτικός Επίτροπος ήταν ο Νίκος Μπελογιάννης που εκτελέστηκε το Μάρτιο του 1952 για να αναδειχθεί με την στάση του, σε οικουμενικό σύμβολο αξιοπρέπειας και πίστης στα πανανθρώπινα ιδανικά του Σοσιαλισμού.
    Σε τιμά που μνημονεύεις το βιβλίο του Τριαντάφυλλου Γεροζήση αγαπητέ Παντελή! Οι επίσημες πηγές σχεδόν αποσιωπούν το γεγονός με μόνη εξαίρεση τα πολεμικά ανακοινωθέντα της εποχής. Αλλά, αυτά όπως θα έλεγε και ο φίλεργος Γεροζήσης έχουν τόση σχέση με την αλήθεια, όση και με στρατιωτική μπάντα με τη μουσική.
    Σου στέλνω τον βαθύ σεβασμό και την αγάπη μου, κραταιέ Θράκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ότι είχε μείνει από τον ανθό της νεολαίας μας, πολέμησαν για σκοπούς όχι δικούς τους. Αντάρτης και Στρατιώτης για την ίδια Πατρίδα για τα υψηλά ιδανικά της. Σκοτώθηκαν γιατί αγάπησαν με πάθος την Πατρίδα τους και οι ξυπόλητοι,και οι ντυμένοι με τις γούνες και τα απλά φανταράκια τα όχι και τόσο καλά, άφησαν πάνω στα βουνά 50000 χιλιάδες κορμιά ικανά να σηκώσουν την Ελλάδα πάνω από τον Ήλιο. Και ότι έμεινε ήταν 100000 χιλιάδες ανάπηροι, και 80000 χιλιάδες νιάτα μακριά, και χιλιάδες στις εξορίες και χιλιάδες στα νταμάρια. και έπειτα από λίγα χρόνια η γενιά που έρχονταν έφυγε να κτίσει άλλες Πατρίδες ξένων και πολλές φορές και των υπεύθυνων για τον Πόλεμο. ΚΑΤΑΡΑ σε κάθε πόλεμο, και ιδιαίτερα στους αδελφοκτόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συγχαρητήρια Κύριε Παντελή για τα Ιστορικα άρθρα σας της περιόδου του Εμφυλίου Πολέμου. Η διαταγή του Φλωράκη για τους Καταδρομείς αποδεικνύει τους νικηφόρους αγώνες των επίλεκτων Μονάδων Καταδρομών στα διάφορα πεδία των μαχών.Η εντός ολίγων ημερών κατάληψη του Βίτσι οφείλεται κυρίως στην διείσδυση και ελιγμό της ΙΙΙ Μεραρχίας Καταδρομών . Μία διόρθωση σχολιαστή του κειμένου σας. Ο Διοικητής της Α΄ Μοίρας Καταδρομών Ταγματάρχης Καίσαρας Σέεμαν και ο Υποδιοικητής του Λοχαγός Ιωάννης Κοκοσούλης [συμπολεμιστές στον Ιερόν Λόχον] εφονεύθησαν στην Βάρμπα (Μεταξύ Βιτσίου -Πρεσπών) στις 13 Αυγούστου 1949 από βλήμα όλμου και όχι σε ενέδρα. Στρατηγός Πατιαλιάκας Κων/νος από Αμόριον Έβρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μια χαρά τα κατάφερνε ο καπετάν Γιώτης Θεός σχρέσ΄τον.Εμένα ο πατέρας μου που ήταν λοχίας ναρ καλιευτής του μηχανικού ,μου είχε πεί οτι ενώ ναρκαλιεύανε τον Αλιάκμονα και βάζανε πασαλάκια ασφαλείας,το τριτο ή το ΄τέταρτο ρεο απο αυτά που μεταφέρανε τους λοκατζήδες τινάχτηκε στον αέρα. Την απορία των αξιωματικών έλυσε ένας Κρητικός που κατέβηκε στο χωνί του παρακείμενου νερόμυλου και έβγαλε σηκωτό τον αντάρτη που είχε κρυφτεί εκεί αφού έβαλε τη νάρκη στον ναρκαλιευμένο δρόμο. Πριν προλάβουν οι αξιωματικοί να αντιδράσουν΄,οι λοκατζήδες που είχαν δεί μπροστά τους να τινά ζωμνται στον αέρα 30! συνάδελφοί τους ,τον έκαναν κομμάτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ιωάννης Ροϊλός
    Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να κατέβει από το Γράμμο και το Βίτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΚΑΤΑΡΑ σε κάθε πόλεμο, και ιδιαίτερα στους αδελφοκτόνους. Η φράση σας αυτή τα λέει όλα κ. Μ. Οικονόμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Nikolina Spourgitaki
    Η επικράτηση του ΕΛΑΣ ήταν αδύνατη, φάνηκε στη συμφωνία της Καζέρτα τον Σεπτέμβριο του '44, τα Δεκεμβριανά του '44, αργότερα και στη διάσκεψη της Γιάλτας τον Φεβρουάριο του '45 αλλά και με τη συμφωνία της Βάρκιζας. Τα ανώτερα στελέχη γνώριζαν ότι η Ελλάδα ήταν στη σφαίρα επιρροής των Δυτικών και παρ'ολα αυτά αιματοκύλησαν τη χώρα, έβλεπαν ότι και ο λαός δεν ήταν με το μέρος τους πια, σε κάθε ευκαιρία τους γυρνούσαν την πλάτη. Αυτή τους η ενέργεια(των αριστερών) ήταν και είναι ασυγχώρητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αβραμίδης Χρήστος
    Nikolina Spourgitaki η ευθύνη βαρύνει και τις δύο πλευρές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Πολύ καλό το άρθρο σας βλέποντας όμως και τα σχόλια πολλοί χρησιμοποιούν τον αδόκιμο όρο "εμφύλιος", όπως επεδίωξε και κατοχύρωσε με νόμο ο αρχισφαγέας Φλωράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή