Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

H ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ, ΟΙ ΑΣΧΗΜΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΡΟΔΙΑΣ …



Της Δήμητρας Φώτου 

          Όταν η  βασίλισσα Αμαλία έφτασε  στην Αθήνα, οι Έλληνες αντίκρισαν στο πρόσωπό της το κάλλος της αναδυόμενης Αφροδίτης, που αποτίναξε τους ζυγούς της σκλαβιάς, όπως σημείωνε ο ποιητής Αλέξανδρος Ραγκαβής, που έγραψε τότε: «Ης η σπανία τότε καλλονή ήν εορτής το ωραιότερον κόσμημα, ώστε ότε την είδον εξελθούσαν της λέμβου πολλοί είχον διά στόματος την Αναδυομένην της αρχαιότητος ».        
          Ο Ραγκαβής διετέλεσε αργότερα και προσωπικός διερμηνέας της βασίλισσας.
          Το περί κάλλους της βασίλισσας σηκώνει όμως πολύ συζήτηση, αφού ο ποιητής Ραγκαβής εκθείασε την ωραιότητα του προσώπου της, από την άλλη όμως, ο Γάλλος συγγραφέας Γκουστάβ  Φλομπέρ όταν επισκέφτηκε  την Αθήνα, φρόντισε να διαλύσει κάθε υπόνοια ομορφιάς, που ήθελαν οι Έλληνες για την βασίλισσα τους…


          «Την είδα την Μεγαλειότατη στο θέατρο χθες ,έλεγε ο συγγραφέας της Μαντάμ Μποβαρύ, είναι άσχημη. Ασφαλώς άσχημη… τα μάτια της όμοια κουνελιού… βλέφαρα σαν στάχυα … άσχημες βλεφαρίδες...  λένε για το ωραίο στήθος της και το ροδαλό πρόσωπο της... σαν να μην τα προστάζει αρσενικός οφθαλμός, στέκουν αδούλωτα μπρος μου χωρίς επιθυμία θαυμασμού…».


     Ο διάσημος συγγραφέας   πρόσθετε με πικρόχολη διάθεση..
     «Δεν της  φτάνουν έξι γεύματα την μέρα και δεν ξέρω και εγώ γιατί  δεν την  χωνεύω όπως και ο λαός της …».
     Προφητικά τα λόγια του Φλομπέρ για το μέλλον της Βασίλισσας, που την μέρα του ερχομού της η υποδοχή άρχιζε από την οδό Πειραιώς  και κατέληγε στο Κεραμικό. Κοπέλες στολισμένες με άνθη, τραγουδούσαν ύμνο, γραμμένο ειδικά για εκείνην…  Η πανέμορφη Αθηναία νεανίδα Κλεοπάτρα, της προσέφερε  μπουκέτο από άνθη ροδιάς, σύμβολο ευγονίας .Ο λαός χειροκροτεί και εκείνη ψελλίζει  «ευχαριστώ» την μοναδική ελληνική λέξη που γνωρίζει.
     Η   Αμαλία φίλησε τρυφερά το κορίτσι με τα άνθη ροδιάς και συγκράτησε την φυσιογνωμία της, ως «άνθος ελπίδας στην καρδιά της» και την αναζήτησε… μα η μαθήτρια είχε προσβληθεί από «παράδοξον  νόσημα  των οστέων  και απέθανεν εν μέσω φρικτών αλγηδόνων…».
     Την έκλαψε την παιδούλα η Αμαλία και προληπτική όπως ήταν σαν να κατάλαβε το ριζικό της. Θυμήθηκε όταν κατέβηκε από την άμαξα, ότι το φόρεμα της μπλέχτηκε στα αγκάθια και σκίστηκε και η κουκουβάγια το δώρο των επιφανών Ελλήνων για εκείνη, σύμβολο της πόλης της Αθήνας, φτερούγισε τρομαγμένη και εξαφανίστηκε.


     Η Αμαλία παντρεύτηκε τον Όθωνα, το Νοέμβριο του 1836 στην μεγάλη αίθουσα του ανακτόρου του Oldenburg. Στις αρχές του 1837, μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι με την αγγλική φρεγάτα «Portland», έφτασε στον Πειραιά στις 2 Φεβρουαρίου 1837 (με το παλαιό ημερολόγιο) και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το πλήθος, παρά τη δυσαρέσκεια, που είχε δημιουργήσει η παράλειψη του Όθωνα να ενημερώσει έγκαιρα το λαό για το γάμο του!
     Όσο για την ομορφιά της υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες.
     Η Δανέζα Χριστιάνα Λυτ, γυναίκα του εφημέριου της αυλής, στο βιβλίο της  «Μια Δανέζα στην Αυλή του Όθωνα» παρατηρεί για την Αμαλία:
     «Η βασίλισσα ήταν κοντή, όμορφη, με θαυμάσιο παρουσιαστικό. Συμπεριφερότανε με πολλή ζωντάνια, που καταντούσε υπερβολική».


     Ο Εδμόνδος Αμπού συγγραφέας του βιβλίου «Ο βασιλεύς των ορέων» για την ληστρική ζωή στην Ελλάδα, έγραψε για την Αμαλία:
     «Η Βασίλισσα, είναι γυνή τριάκοντα πέντε ετών, η οποία δεν θα γηράση επί πολύ. Η ευσαρκία της θα την διατήρηση. Είναι φύσις εύρωστος και πληθωρική, προικισμένη με σιδηράν υγείαν. Η ωραιότης της, περίφημος προ δέκα ετών, διαφαίνεται εισέτι, αν και η λεπτότης των χαρακτηριστικών υπεχώρησεν…».
     Οι οιωνοί σίγουρα δεν ήταν με το μέρος της, όπως δεν ήταν και με το μέρος των Ελλήνων, που έβλεπαν στο πρόσωπό της την συνέχιση της δυναστείας του Έλληνα βασιλιά. Αυτό βέβαια δεν έγινε ποτέ. Η Αμαλία δεν γέννησε ορθόδοξο χριστιανό βασιλιά όπως επιθυμούσαν οι Έλληνες… Φρόντισαν  όμως να την διώξουν ως  «κακορίζικη»  και ανίκανη να δεχθεί το ελληνικό έθνος από εκείνη, διάδοχο.
          Ίσως αυτή να είναι και η πικρή αλήθεια. Οι Αθηναίοι από την πρώτη μέρα της στέψης του Όθωνα,  ήθελαν να απαλλαγούν από τον «Φράγκο» βασιλιά. Με την έλλειψη μάλιστα ευγονίας της Αμαλίας πίστεψαν ότι πλησίαζε ο καιρός να τινάξουν τον καινούργιο ζυγό, που έβλεπαν με την βασιλεία.
Δήμητρα Φώτου


*Απόσπασμα περιγραφής της άφιξης των νεονύμφων βασιλέων στην εφημερίδα "Αθηνά"

Υστερόγραφο
Οι εικόνες που συνοδεύουν το κείμενο προέρχονται από το Εθνικόν Ημερολόγιον του Μαρίνου Βρεττού


12 σχόλια:

  1. Σ' ευχαριστώ Παντελή μου.Εμαθα πράγματα για την Αμαλία που δεν γνώριζα..Κι αυτός ο Φλωμπέρ την ...έθαψε ....Ούτε μια μικρή ομοιότητα με την ....Εμα Μποβαρύ δεν της βρήκε?

    Litsa Gouni-Das

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άτυχο κορίτσι, άτυχη φύση. Δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει, ούτε και να νοιώσει τη χαρά του έρωτα. Της έταξαν ένα βασίλειο και της έδωσαν να διαχειριστεί μια πέτρα, όπου και αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν.

    Όποιος επισκεφτεί το Μόναχο, αξίζει να περάσει από την Theatinerkirche St. Kajetan, την Εκκλησία σε μια κρύπτη της οποίας αναπαύεται ο Όθωνας με την Αμαλία. Είναι στο κέντρο της πόλης, δυο βήματα από την Μαρίενπλατς. Πού και πού, κάποιος αφήνει και ένα γλαστράκι μπροστά στις ξύλινες τις σαρκοφάγους...

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Otto-grave.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Otto-grave.jpg
    upload.wikimedia.org

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άτυχο κορίτσι, άτυχη φύση. Δεν μπορούσε να τεκνοποιήσει, ούτε και να νοιώσει τη χαρά του έρωτα. Της έταξαν ένα βασίλειο και της έδωσαν να διαχειριστεί μια πέτρα, όπου και αποπειράθηκαν να τη δολοφονήσουν.

    Όποιος επισκεφτεί το Μόναχο, αξίζει να περάσει από την Theatinerkirche St. Kajetan, την Εκκλησία σε μια κρύπτη της οποίας αναπαύεται ο Όθωνας με την Αμαλία. Είναι στο κέντρο της πόλης, δυο βήματα από την Μαρίενπλατς. Πού και πού, κάποιος αφήνει και ένα γλαστράκι μπροστά στις ξύλινες τις σαρκοφάγους...

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Otto-grave.jpg

    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4e/Otto-grave.jpg
    upload.wikimedia.org

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το να εισαι βασίλισσα, δε σημαίνει οτι εισαι κι ευτυχισμένη....


    Xristina Rigo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ!!!!!!!!!!!!


    Maria Kourounis Poullas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο λόγος που δεν τεκνοποιησε παρουσιάζει επισης ενδιαφέρον....


    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τα παραλειπόμενα φωτίζουν ενίοτε καλλίτερα, πτυχές σκοτεινές της ιστορίας... Βέβαια όταν η Ευρώπη (πλην) Αγγλίας προσπαθούσε να αποτινάξει το φεουδαρχικό σύστημα και να περάσει σε πιο σύγχρονο πολιτικοοικονομικό, εμείς επιμέναμε στα παλιά. Αν ακουγόταν λίγο ο Κυβερνήτης τότε Ιωάννης Καποδίστριας, σαφώς σήμερα θα ήταν αλλιώς τα πράγματα για τον τόπο μας....

    Αντώνης Κασίτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δευτερο άρθρο για την Αμαλία...... τον λόγο που δεν έκανε παιδια γιατί δεν τον λέμε ;

    Αρμάνδος Μανάφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ φίλε Αρμάνδε για την ατεκνία της Αμαλίας, είχει δημοσιεύσει πραγματεία ο ακαδημαϊκός και καθηγητής της Γυναικολογίας Νικόλας Λούρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ
    Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΦΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΜΑΣ.


    ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρον!!!!

    Ελένη Αθανασιάδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή