Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

1821: Οι βουλευτές ως συντεχνία τότε και τώρα...

*Από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Τα λίγα τελευταία χρόνια, υπήρξαν απαξιωτικά για την έννοια του Κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα, τόσο εξαιτίας της συμπεριφοράς ορισμένων βουλευτών, όσο και εξαιτίας της υποκατάστασης της συνολικής πολιτικής βούλησης στον τομέα της νομοθεσίας από τις απαιτητικές αξιώσεις και εντολές των δανειστών μας, ακόμα και όταν παραδέχονται λάθη.
          Η σοβούσα οικονομική κρίση έδωσε στο λαό την εντύπωση, ότι οι βουλευτές συμπεριφέρονται ως κλειστή συντεχνία, που αγωνίζεται να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της, ενώ για το λαό νομοθετεί έστω και κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, μέτρα ανάλγητα και εξοντωτικά.
          Ήταν όμως πάντα έτσι; Αν εξαιρέσουμε την εποχή των Βαλκανικών Πολέμων στην οποία αρκετοί βουλευτές έδωσαν αξιοσημείωτα παραδείγματα φιλοπατρίας (Βλέπε σχετικά στη θέση http://sitalkisking.blogspot.gr/2012/06/1912.html   ) η ιστορία λιγότερα  δείγματα υψηλού πατριωτισμού και ανιδιοτέλειας, έχει να μας δώσει.


*Η σφραγίδα του Βουλευτικού

          Παράδειγμα μέγα η Επανάσταση του 1821. Τότε ο ελληνικός λαός, έδωσε τα πάντα για την αγώνα. Και το αίμα του και την περιουσία του. Οι περιπτώσεις ανιδιοτελών και αγνών πατριωτών στη διάρκεια της Επανάστασης είναι πολλές. Τότε το Έθνος, εκτός από τα όπλα που σήκωσε για να απελευθερωθεί, φρόντισε αμέσως να συγκροτήσει δημοκρατικούς αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, με τις εθνικές συνελεύσεις, οι οποίες καθοδήγησαν τον Αγώνα και  ψήφισαν ακόμα και Σύνταγμα, από τον Ιανουάριο του 1822 (Σύνταγμα της Επιδαύρου).
*Ο Πανούτσος Νοταράς

          Ωστόσο από έγγραφα που έχουν διασωθεί και εναπόκεινται στα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας στη Βιβλιοθήκη της Βουλής προκύπτει ότι από τότε και μέσα στην ατμόσφαιρα της εθνικής ανάτασης και αναγέννησης, οι βουλευτές που βεβαίως έκαναν το καθήκον τους, προστάτευσαν ταυτόχρονα και τα συμφέροντά τους.
          Ειδικότερα σε μυστική σύσκεψη του Βουλευτικού, που πραγματοποιήθηκε στις 27Νοεμβρίου 1825 υπό την προεδρία του Πανούτσου Νοταρά,  αποφασίσθηκε να γίνει έρανος μεταξύ των βουλευτών για να εξοικονομηθούν πόροι για το στράτευμα, αλλά οι βουλευτές που θα μετείχαν στον έρανο… θα έπαιρναν τα χρήματά τους «ή από τη χρήματα της εκποιήσεως ή από το περιμενόμενον δάνειον» (δηλαδή αν μιλούσαμε με σημερινούς όρους οι βουλευτές θα έπαιρναν πίσω τα λεφτά τους ή από τις… ιδιωτικοποιήσεις ή από την αναμενόμενη δόση του δανείου της τρόικας!!!). Πόσο μοιάζουν οι εποχές… Αλλά και η έννοια του εράνου  πόσο καταρρακώθηκε... Τέλος πάντων.

*Από τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας

          Στην ίδια μυστική συνεδρίαση αναφέρθηκε επίσης ότι «πολλοί των προκρίτων και ευκαταστάτων δεν θέλουν να συνεισφέρουν εις την παρούσαν ανάγκην της πατρίδος». Περίμεναν τους "διοικητάς" δηλαδή τους επιφανέστερους...
          Το έγγραφο υπογράφουν ο Πρόεδρος του Βουλευτικού Πανούτσος Νοταράς και ο Β' Γραμματέας Βάιος Γεωργίου.
          Οι μέρες περνούσαν χωρίς να επιτυγχάνονται οι στόχοι του εράνου. Έτσι φτάσαμε στις 9 Φεβρουαρίου 1926, όταν πολιορκείται πλέον στενά το Μεσολόγγι, οπότε από το αντίστοιχο πρακτικό της μυστικής συνεδρίασης του Βουλευτικού μαθαίνουμε ότι η επιτροπή που διορίσθηκε για τον έρανο του Μεσολογγίου «επροσκάλεσε τους ευκαταστάτους εμπόρους δια να συνεισφέρουν και απεκρίθησαν ότι αυτοί δεν δύνανται να καταβάλωσιν προτού να ίδωσιν τους διοικητάς να συνεισφέρωσιν αναλόγως της καταστάσεώς των. Όταν δε γίνη τούτο, είναι αυτοί πρόθυμοι να καταβάλωσιν». Τραγωδία με τον έρανο…


          Αλλά και στη συνεδρίαση της 15ης Φεβρουαρίου 1826  διαβάζουμε: «Επροβλήθη πάλιν να γίνη έρανος από τα μέλη του Βουλευτικού δι’ εξοικονόμησιν της εν Μεσολογγίω Φρουράς. Έμενε δια την αύριον»!!! Όπως θα έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας "Ες αύριον τα σπουδαία"...
          Στις 16 Φεβρουαρίου «επροβλήθη και εκ τρίτου να γενή έρανος από τα μέλη του Βουλευτικού δια την εξοικονόμησιν της εν Μισολογγίω Φρουράς. Απεφασίσθη να γένη τμηματικώς μετά την μεσημβρίαν εις ιδιαιτέρας συνελεύσεις και να παρησιασθή επί την αύριον ο κατάλογος».
          Δεν έχουν σωθεί άλλα έγγραφα για τον έρανο αυτό. Ωστόσο και αυτά τα λίγα  δείχνουν ένα πνεύμα συντεχνιακό μεταξύ των βουλευτών από τότε.
          Φυσικά δεν είναι δυνατόν να αμφισβητήσει κανείς τον ηρωισμό και την ανιδιοτέλεια πολλών από τους Έλληνες εκείνους, άσχετα αν ορισμένοι φρόντιζαν (από τότε ως και σήμερα) να περιφρουρούν τα συμφέροντά τους.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης 

22 σχόλια:

  1. Οι Έλληνες !!!!!!!!!!!!!!!!!!! τότε και τώρα.

    Γρηγόριος Μπαντέκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Οι 'Ελληνες πάντα ίδιοι μένουν.

    Galiatsatou Polymnia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Έχει κι άλλα πολλά το 21... Προμηθευτές του Δημοσίου, αδελφότητες, πολιτική χρήση του Τύπου κι άλλα πολλά...

    Kostas Pontikopoulos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για δες καιρό που διάλεξες... Ευχαριστώ Παντελή μου!

    Ματρώνη Δικαιάκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μίζες για τα δάνεια.

    Ηλιας Σωτηροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Επροβλήθη και εκ τρίτου να γενή έρανος από τα μέλη του Βουλευτικού δια την εξοικονόμησιν της εν Μισολογγί Φρουράς. Απεφασίσθη να γένη τμηματικώς μετά την μεσημβρίαν εις ιδιαιτέρας συνελεύσεις και να παρησιασθή επί την αύριον ο κατάλογος»...Τότε. Τώρα???????

    Kathy Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eνδιαφερον !!!!!!!!!!!!!!!!

    Pinelopi Gkouma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παντέλο μου έξοχο, όπως πάντα. Ελληναράδες, μάλλον για το Ταμειο Αλληλοβοηθείας ετοιμάζονταν οι τότε εργοπατέρες....

    Φώτης Καλλιαγκόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ! ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΙΣΜΑ !!! ΜΗ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ....

    Λίνα Βεντουργέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Στη Νεοελληνική ιστορία του τόπου μας, αυτοί που θα έπρεπε να είναι η αφρόκρεμα της Ρωμηωσύνης αποδείχθηκαν το κατακάθι της.

    Αλέξανδρος Καραδέδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είμαι άτομο , που μου αρέσει η πολιτική ως γνώση , όμως έχω συνειδητοποιήσει ότι οι πολιτικοί μας και η πολιτική έχουν γίνει συνώνυμο της διαφθοράς , γιατί πάνω από όλα γι' αυτούς είναι ..''τα καλά και συμφέροντα'' , τα προσωπικά συμφέροντα ..εννοώ και αυτή η αλήθεια είναι κάτι , που συνοδεύει την ιστορία του τόπου μας , ακόμα και σε εκείνη , την χρονική περίοδο της ελληνικής επανάστασης !!όπως αναφέρεις και στο κείμενό σου..δεν είμαι αισιόδοξη..οι περισσότεροι , από εμάς ξεχνούν , ότι υπάρχουμε μαζί μετους άλλους ..έτσι άλλωστε , με μειωμένη κοινωνική συνείδηση , και χωρίς άισθηση καθήκοντος και συλλογικής ευθύνης , κάποιοι από εμάς , με αξιώματα, έφτασαν , την χώρα μας , στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο , που όλοι μας βιώνουμε....

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ιστορία επαναλαμβάνεται....

    Xristina Rigo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο διδακτική και αναγκαία η αναδρομή στην ...όχι και τοοόσο μακρυνή ιστορία μας, αγαπητέ Παντελή!!! Ευχαρισστούμε! Συνέχισε!!!

    Araxi Apelian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.


    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.


    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ .ΤΗ ΣΑΜΟ ΔΕΝ ΤΗ ΠΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΙ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ ΜΑΚΡΥΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΟΝ ΥΔΡΑΙΙΚΟ ΣΤΟΛΟ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΓΡΟΣΙΑ .ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΟΥΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΕΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΧΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΟΥΡΣΕΜΕΝΑ ΓΡΟΣΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΠΙΠΙΚΗ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΩΣ Ο ΠΡΟΠΠΑΠΟΣ ΜΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΙΕΘΕΣΕ ΜΙΑ ΣΤΕΡΝΑ ΦΛΟΥΡΙΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΤΟΛΟ Ο ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ ΖΗΤΗΣΕ 7Ο.ΟΟΟ ΓΡΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΗΡΕ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Giorgos Moraitinis
    Γνήσιοι απόγονοι. Άλλωστε το μήλο κάτω απ΄τη μηλιά θά πέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Araxi Apelian
    ...και μετά απορούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Παρασκευή Μαυρουδή
    ...Κατι που δεν το ηξεραν οι πολλοι...!!!!!..
    Μου αρεσε πολυ αυτο το αρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Lia Renoir
    Καλησπέρα. Μιλάς για "πνεύμα συντεχνιακό μεταξύ των βουλευτών" Ορθά.Πολύ ορθά!!!! Το 1826......Και να σκεφτείς πως πριν 3-4 ώρες αναφερόμουν στον Κικέρωνα..τα ίδια υποστήριζε πριν 2,000 χρόνια!!! Θα μάθει άραγε ποτέ ο Ελληνας από τα λάθη του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Lia Renoir
    Καλησπέρα. Μιλάς για "πνεύμα συντεχνιακό μεταξύ των βουλευτών" Ορθά.Πολύ ορθά!!!! Το 1826......Και να σκεφτείς πως πριν 3-4 ώρες αναφερόμουν στον Κικέρωνα..τα ίδια υποστήριζε πριν 2,000 χρόνια!!! Θα μάθει άραγε ποτέ ο Ελληνας από τα λάθη του???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πόσες συμπτώσεις πια σ' αυτή τη ζωή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή