Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Τα εικοσάρικα... της 3ης Σεπτεμβρίου 1843!!!

Απόσπασμα του δημοσιεύματος του "Αιώνος" για την διανομή των εικοσαδράχμων


 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, που υποχρέωσε τον βασιλέα Όθωνα να αποδεχθεί Σύνταγμα, μεταβάλλοντας τον χαρακτήρα του πολιτεύματος, από «Ελέω Θεού» μοναρχία σε συνταγματική μοναρχία, είχε και τις αστείες πλευρές της!
          Είναι ελάχιστα γνωστό σήμερα, ότι όσοι απλοί ένοπλοι πήραν μέρος στην Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, αμείφθηκαν από το κράτος, με 20 δραχμές!!!
          Και μάλιστα τα λεφτά διανεμήθηκαν στους επαναστάτες, παρουσία του συνταγματάρχη (τότε) Ιωάννη Μακρυγιάννη, ο οποίος ήταν επικεφαλής των ενόπλων πολιτών. Στους αξιωματικούς που πήραν μέρος στην Επανάσταση ο Δήμος Αθηναίων, είχε δώσει ειδικό παράσημο και αμοιβή 100 δραχμών.


          Σε ό,τι αφορά τους ένοπλους πολίτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αιών» στις 20 Σεπτεμβρίου 1843, αυτοί συγκεντρώθηκαν απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Εκεί προσήλθε μια επιτροπή επιφορτισμένη με το καθήκον της διανομής του εικοσαδράχμου.
*Από την εφημερίδα "Αιών" (20 Σεπτεμβρίου 1843) για την συμμετοχή στην Επανάσταση

          Ταυτόχρονα κατέφθασε και ο Μακρυγιάννης, ο οποίος τους ευχαρίστησε για την προθυμία που έδειξαν, τους ανακοίνωσε ότι διαλύονται ως σώμα και ότι θα πάρουν την αμοιβή τους και τους κάλεσε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
          Ο παλαιός αγωνιστής μίλησε για την δεινή κατάσταση που είχε περιέλθει το έθνος και χαρακτήρισε ως υπαίτιους της κατάστασης «εκείνους τους περιστοιχούντας τον Βασιλέα ξένους και μ’ αυτούς και τινας Έλληνας. Όλους δε ομού κατηράσθη ως απατήσαντας τον Βασιλέα και επιβουλευθέντας το έθνος πολιτικώς και θρησκευτικώς». Συνέχισε με νουθεσίες προς τους συναγωνιστές του, ζητώντας να δοξάζουν το Θεό, να αγαπούν τον Βασιλέα και να έχουν ομόνοια.
          «Παρήγγειλε δε εις όλους, το να ξεσχίσωσιν ανηλεώς εκείνον όστις ήθελε τολμήσει να εκφράσει λόγον εναντίον της Ορθοδόξου πίστεώς μας, εναντίον της Πατρίδος, εναντίον του Συνταγματικού Βασιλέως και εναντίον της ομονοίας και της ευταξίας» έγραφε ο «Αιών».
*Ο Ιωάννης Μακρυγιάννης

          Ο Μακρυγιάννης παρήγγειλε στους επαναστάτες «να λάβωσιν ευχαρίστως την μικράν εξοικονόμησιν της Κυβερνήσεως και μεταβαίνων έκαστος εις τα ίδια, να κρεμάση τα όπλα του εις την θέσιν των και να αρχίσει το εργόχειρόν του ως τίμιος πολίτης Έλλην». Επίσης τους επέστησε την προσοχή να μην πέφτουν θύματα των ξένων ραδιουργιών.
          Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας τα καπέλα στα χέρια τους και το όπλο στη μασχάλη τους, επευφήμησαν τον Μακρυγιάννη και η επιτροπή άρχισε να μοιράζει στον καθένα τις 20 δραχμές.
          Λίγες μέρες νωρίτερα ο Όθων με διάταγμά του εξέφρασε την ευαρέσκειά του προς τους συνταγματάρχες Δημήτριο Καλλέργη και Ιωάννη Μακρυγιάννη για την τάξη που επικράτησε κατά την ιστορική εκείνη ημέρα. Ο Μακρυγιάννης ήταν τότε και πρόεδρος  του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

5 σχόλια:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

    Αθανάσιος Μανουσάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ.


    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύγε Παντελή μου.

    Μαρία Τσολακίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά την διάρκεια της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ,όπου, ο βασιλιάς Όθωνας, υποχρεώθηκε να μεταβάλλει τον χαρακτήρα του πολιτεύματος , από μοναρχία , σε συνταγματική μοναρχία , οι ένοπλοι πολίτες , που έλαβαν μέρος σε αυτήν , αμείφθησαν από το κράτος , με το ποσό των 20 δραχμών!!Ο Συνταγματάρχης , Ιωάννης Μακρυγιάννης , αρχηγός του σώματος , τους ευχαρίστησε και τους εξήγησε , ότι για την δεινή κατάσταση , που είχε περιέλθει το έθνος και κράτος , υπάιτιοι υπήρξαν, κάποιοι ξένοι που περιέβαλλαν τον βασιλιά , καθώς και μερικοί έλληνες,,..φαίνεται πως , η ιστορία επαναλαμβάνεται ..επίκαιρη ανάρτηση ..για την σύγχρονη δεινή οικονομική κατάσταση του κράτους μας ..θα αρχίσω, να πιστεύω , ότι φταίμε απόλυτα εμείς , και όχι το πολιτικό προσωπικό μας ...ανήμπορο να ανταποκριθεί στις όποιες περιστάσεις...

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολυ καλο το κειμενο.Η αληθεια ειναι πως δεν το γνωριζα για το εικοσαρικο.Ομως παρατηρω και κατι αλλο.Πως ο Μακρυγιαννης τελικα δεν ηταν εναντια στο βασιλεα καθεαυτου αλλα...στους συμβολους του...τους αυλικους και τους λοιπου κολακες.Την αυλη γενικοτερα.. Και τους ξενους πρεσβοπροξενους κουμανταδορους.
    Τελικα ισχυει ισως το ακολουθο.
    Η Εξουσια δεν διαφθειρει.Την διαφθειρουν η γυρω απο αυτη για δικο τους οφελος.

    Ρενιερης Ιωαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή