Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

70) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ- ΝΟΒΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

*Ο Γεώργιος Αθανασιάδης- Νόβας

         Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Πολιτικός, και ποιητής, υπήρξε ο ακαδημαϊκός Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας, ο οποίος εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής το 1964. Τον Ιούλιο του 1965, εν μέσω της πολιτικής κρίσης, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον βασιλέα Κωνσταντίνο, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Η επιλογή του αυτή επικρίθηκε έντονα από την πλευρά του Γεωργίου Παπανδρέου.
           Ο Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας, γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1893. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη δικηγορία, αλλά και με τη δημοσιογραφία επί 25 χρόνια. Υπήρξε συντάκτης στης εφημερίδες «Ακρόπολις», «Αθηναϊκή» «Πολιτεία» κ.λπ. και συνεκδότης κατά τα έτη 1933-1936 στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος».


Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας το 1926, με το κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά. Το 1932 με το Προοδευτικό Κόμμα του Γεωργίου Καφαντάρη και το 1936 με το κόμμα του Δημοκρατικού Συνασπισμού. Στη συνέχεια, εξελέγη βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το Κόμμα των Φιλελευθέρων κατά το 1950- 1951, κατά το 1951- 1952, κατά το 1956- 1958, κατά το 1958- 1961, αλλά στις 3 Φεβρουαρίου 1960, προσχώρησε στη νέα πολιτική κίνηση, η οποία στη Μητρώα της Βουλής αναφέρεται ως Νέα Πολιτική Μερίδα, μαζί με τους Γεώργιο Μαύρο, Ιωάννη Ζίγδη, Στυλιανό Αλλαμανή, Φωκίωνα Ζαΐμη και άλλους. Ορίσθηκε μάλιστα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της κίνησης αυτής. Στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής με την Ένωση Κέντρου κατά το 1961, το 1963 και τον Φεβρουάριο του 1964.
*Υπόκλιση του Γεώργιου Αθανασιάδη- Νόβα στον νεαρό βασιλέα Κωνσταντίνο

Το 1928 εξελέγη γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής και το 1936 αντιπρόεδρος της Γ΄ Αναθεωρητικής Βουλής, με Πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και στις δύο περιπτώσεις.
Διετέλεσε επίσης υπουργός Εσωτερικών το 1945 στην κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, και Παιδείας στην κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη το 1945- 1946. Το 1950 ανέλαβε διαδοχικά το υπουργείο Παιδείας στις κυβερνήσεις Σοφοκλή Βενιζέλου και Νικολάου Πλαστήρα. Το 1951 διορίστηκε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Σοφοκλή Βενιζέλου και στη συνέχεια υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση  Νικολάου Πλαστήρα. Το 1963 στην κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου, τοποθετήθηκε υπουργός Προεδρίας της Κυβερνήσεως.
Εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 19 Μαρτίου 1964. Η εκλογή του επιτεύχθηκε κατά τη δεύτερη ψηφοφορία, γιατί στην πρώτη ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, δεν πειθάρχησαν στην γραμμή του κόμματος και ο προταθείς έλαβε 136 ψήφους. Τριάντα ψηφοδέλτια έγραφαν τη λέξη «Δημοκρατία» και 22 ήταν λευκά.  Ο Γεώργιος Παπανδρέου διέγραψε τότε τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Σάββα Παπαπολίτη ως υπαίτιους της ανταρσίας. Στη δεύτερη ψηφοφορία, που έγινε αμέσως μετά, ο Γεώργιος Αθανασιάδης Νόβας  έλαβε 166 ψήφους. Βρέθηκαν 25 λευκά, ένα άκυρο και ένα ψηφοδέλτιο, με το όνομα Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Οι βουλευτές της ΕΡΕ και του Κόμματος των Προοδευτικών είχαν αποχωρήσει από τη δεύτερη ψηφοφορία.
*Η αποστασία παίρνει σάρκα και οστά

Στις 15 Ιουλίου 1965, και ενώ είχε ξεσπάσει πολιτική κρίση εξαιτίας της διαμάχης Γεωργίου Παπανδρέου- βασιλέως Κωνσταντίνου, για διάφορα πολιτικά ζητήματα, όπως η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ και ο διορισμός νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το βασιλέα. Η κυβέρνησή του απέτυχε να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και παραιτήθηκε. Η Αθήνα δοκιμάσθηκε από μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Ο ίδιος αντιμετώπισε έντονες πολιτικές επικρίσεις. Ακολούθησε νέα αποτυχημένη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης υπό τον Ηλία Τσιριμώκο και τελικά σχηματίσθηκε η κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου κατά τα έτη 1965-66, στην οποία ο Γεώργιος Αθανασιάδης- Νόβας διετέλεσε αντιπρόεδρος. Στις 13 Νοεμβρίου 1965 κατέθεσε δήλωση ανεξαρτητοποίησης και στις 24 Ιανουαρίου 1966 προσχώρησε στο Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα ΦΙΔΗΚ.
*Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου για την αποστασία του 1965

Στις 23 Ιουλίου 1974, συμμετέσχε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον στρατηγό Φαίδωνα Γκιζίκη, η οποία κατέληξε στην απόφαση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στην πρόσκληση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για να αντιμετωπισθεί η τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Παράλληλα με την πολιτική του σταδιοδρομία, ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας δεν έπαψε ποτέ να ασχολείται με τη λογοτεχνία. Έγραψε ποιήματα, δοκίμια και πεζά. Όλα του τα έργα του είναι εμπνευσμένα από την επαρχία, τον τόπο καταγωγής του, τη φύση και γενικά την ελληνική παράδοση. Στα γράμματα, δραστηριοποιούνταν με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Γεώργιος Αθάνας». Το 1955 εξελέγη Ακαδημαϊκός και το 1965 αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Την πρώτη ποιητική συλλογή του «Πρωινό ξεκίνημα» δημοσίευσε το 1919. Εξέδωσε μεταξύ άλλων τις ποιητικές συλλογές "Αγάπη στον Έπαχτο" το 1922, "Δέκα Έρωτες" το 1931 "Τραγούδια των Βουνών" το 1953, "Ευδοκία" το 1955, "Τίμια Δώρα" το 1969 κ.ά. Βραβεύθηκε στον Φιλαδέλφειο Διαγωνισμό για το έργο του «Καιρός Πολέμου» και με το βραβείο Δημητρίου Βικέλα για τη συλλογή διηγημάτων «Απλοϊκές ψυχές». 
   Ο Γεώργιος Αθανασιάδης- Νόβας, πέθανε το 1987, σε ηλικία 93 ετών.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Ο τάφος του Γεώργιου Αθανασιάδη- Νόβα και της συζύγου στη Ναύπακτο 
(φωτογραφία Ευθύμιου Παπαδούλα) 

9 σχόλια:

  1. Χωρίς αναφορά στα "γαργάλατα", δεν νοείται αφιέρωμα στον Αθανασιάδη-Νόβα, φίλε Παντελή.

    Ούτε στο ΑΠΕ να δούλευες...

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. POY EGRAPSE KAI TO VOYKOLIKON GIA TA GALATA ...

    Timolewn Nikoloplakhs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έγραψε τα "γαργάλατα", ήταν ένα ατυχές αστείο του δημοσιογράφου των "Νέων" Κώστα Σταματίου. Το επιβεβαιώνει κι ο στιχουργός Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Κι’ ήταν τα στήθη σου άσπρα σαν τα γάλατα,
    Και μου ΄λεγες γαργάλα τα!»

    Το σόκιν για την εποχή του, ευφυολόγημα, απετέλεσε τον επιτάφιο της πρώτης απόπειρας συγκρότησης κυβέρνησης αποστασίας, όταν ο Δημήτρης Ψαθάς στα «Νέα» δημοσίευσε το δίστιχο μαζί με κάποια άλλα αντίστοιχης εμπνεύσεως, αποδίδοντάς τα στον υποψήφιο Πρωθυπουργό των αποστατών, Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα.

    Ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας, εμφανιζόμενος με το ποιητικό ψευδώνυμο «Γ. Αθάνας», υπήρξε ένας μέτριος ποιητής – και η αποδοχή του απ’ την Ακαδημία Αθηνών τέσσερα χρόνια μετά την απόρριψη της υποψηφιότητας του Άγγελου Σικελιανού, μονάχα σαν κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να ειδωθεί, εάν δεν ήταν ενδεικτική της βαρύτητας των πολιτικών παθών της εποχής. Η από πλευράς του αποδοχή του ρόλου του Πρωθυπουργού, σε μια κατευθυνόμενη από το Παλάτι, κυβέρνηση αποστασίας πρώην βουλευτών της Ενώσεως Κέντρου, προκάλεσε τη μήνι της κεντρώας παράταξης και της Αριστεράς. Οι μαζικές διαδηλώσεις συναντούν τη βίαιη καταστολή από πλευράς Αστυνομίας, που κλιμακώνεται με το φόνο του φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα. Η εφημερίδα «Ελευθερία» του Πάνου Κόκκα στηρίζει την αποστασία, ενώ το Συγκρότημα Λαμπράκη, επιχειρεί έναν επαμφοτερισμό: Το μεν «Βήμα» στηρίζει αρχικά τους αποστάτες, ενώ τα «Νέα» υποστηρίζουν μαχητικά και αδιάλλακτα τον Γ. Παπανδρέου. Η εφημερίδα δημοσιεύει σταδιακά διάφορα – μάλλον καταγέλαστα - στιχουργικά σκαριφήματα του Αθάνα προς τέρψιν των αναγνωστών της. Και στις 29 Ιουλίου του 1965, ο Δημήτρης Ψαθάς θα περιλάβει στο χρονογράφημά του και το παραπάνω στιχούργημα, αποδίδοντάς το στον Νόβα.

    Στην πραγματικότητα, επρόκειτο περί λαθροχειρίας: Σύμφωνα με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, το δίστιχο σκαρώθηκε επί τούτου από τον δημοσιογράφο των «Νέων», Κώστα Σταματίου, ο οποίος, έχοντας σταχυολογήσει αντίστοιχες έμμετρες παπαρδέλες του Αθάνα, σκέφτηκε να υπερβεί την κόκκινη γραμμή της δεοντολογίας χάριν της πολιτικής του τιμωρίας. Κατά μία άλλη εκδοχή, κατασκευαστής ήταν ο περίφημος σατιρικός Πωλ Νορ (Νίκος Νικολαΐδης), ο οποίος στη καριέρα του είχε σκαρώσει πάμπολλα αντίστοιχα – και ο Ψαθάς αλίευσε ένα από τα πολλά.

    Σε κάθε περίπτωση, τις διαμαρτυρίες του Νόβα, ουδείς από τους αγανακτισμένους της εποχής θέλησε να πιστέψει. Το ψέμα ήταν πολύ ελκυστικό για να ψάξει κανείς την αλήθεια. Η απόπειρα συγκρότησης κυβέρνησης με αυτόν επικεφαλής (και με επίκεντρο τον Κ. Μητσοτάκη) κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες – και χρειάστηκαν άλλες δύο απόπειρες προκειμένου να στεριώσει αντίστοιχη. Όσο για τον Νόβα, στη συνείδηση όσων τον θυμούνται, παραμένει μέχρι τις μέρες μας ως «ο Γαργάλατας»!

    Andreas Makrides

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΠΟΙΗΤΙΚΑ.

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ...Τι μαθαίνουμε Παντελή! Ωραίο και το σκίτσο του Μητρόπουλου (ευχαριστώ για την κοινοποίηση, να σαι καλά).

    Σέσσυ Σαμόλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι εποχές μου θύμισες βρε Παντελή!

    Dimitris E. Evangelidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα σκίτσα του Μητρόπουλου πάντα εύστοχα και επίκαιρα !!!

    Sotiria Kella

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σύρος 4 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 18.00
    Θα αποφύγω να σχολιάσω τη φαιδρά πλευρά του σοβαρού θέματος και θα προσπαθήσω,με βάση επίσημα στοιχεία,να εστιάσω την προσοχή μου στην ουσία αυτού.
    Η πολιτική κρίση μεταξύ του Βασιλέως Κωνσταντίνου Β΄και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μαινόταν από το τέλος του Ιουνίου 1965.Την νύκτα της 14ης προς 15η Ιουλίου οι Ν.Νόβας,Στ. Στεφανόπουλος,Κ. Μητσοτάκης και Η. Τσιριμώκος επισκέφθηκαν τον Πρωθυπουργό στην κατοικία του στο Καστρί και προσπάθησαν να τον πείσουν να υπαναχωρήσει στην απαίτηση του Βασιλέως να μην αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Άμυνας,αλλά να ορίσει στη θέση του μέχρι τότε Υπουργού Άμυνας Π.Γαρουφαλιά,οποιοδήποτε πρόσωπο επιθυμεί,προκειμένου να αποφευχθεί η ρήξη της Κυβέρνησης με τον Ανώτατο Άρχοντα και τη δημιουργία πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα.Ο Πρωθυπουργός όμως δεν υποχώρησε,γιατί θεωρούσε την ενέργειά του ως ζήτημα αρχής.
    Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου ήταν δραματικό.Μέσα σε ένα κλίμα καυτής και ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας η πολιτική κρίση είχε κορυφωθεί.Κατά την επακολουθήσασα συνάντηση του Βασιλέως και του Πρωθυπουργού επικράτησε κλίμα έντασης και διαφωνίας,που κατέληξε στην παραίτηση του Πρωθυπουργού.
    Σήμερα,49 χρόνια από τα τραγικά εκείνα γεγονότα,ας δούμε πως δημιουργήθηκε η όλη κατάσταση:
    Την χρονική εκείνη περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη η υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ.Στο πλαίσιο της διενεργούμενης τακτικής ανάκρισης ο Βασιλικός Επίτροπος του Διαρκούς Στρατοδικείου Αθηνών κάλεσε έναν ιδιώτη υπάλληλο της ΚΥΠ για συμπληρωματική εξέταση.Αμέσως η ΚΥΠ ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό,ο οποίος με έγγραφό του[Αρ.πρωτ.1014 της 3ης Ιουλίου 1965]ζήτησε απο τον Υπουργό Άμυνας να τιμωρήσει τον Βασιλικό Επίτροπο.Ο Υπουργός Άμυνας Π. Γαρουφαλιάς απάντησε με έγγραφό του[Αρ.πρ.30294 της 5ης Ιουλίου] ότι αρνείται να επιβάλει τιμωρία στον Βασιλικό Επίτροπο,ο οποίος ενήργησε απολύτως νόμιμα.Ο Πρωθυπουργός επανήλθε με νέο έγγραφο[Αρ.πρ.1015 της 7ης Ιουλίου] προς τον Υπουργόν Άμυνας με εντολή να λάβει τα προσήκοντα μέτρα κατά του Βασιλικού Επιτρόπου.Ο Υπουργός ανταπάντησε με δριμύ ύφος την 9η Ιουλίου,αρνηθείς να τιμωρήσει τον Βασιλικό Επίτροπο,γεγονός που ανάγκασε τον Πρωθυπουργόν να αποστείλει και τρίτο έγγραφο,στο οποίο μεταξύ των άλλων έγραφε ότι γνωρίζει άριστα την υπόθεση του ΑΣΠΙΔΑ,υπάρχει μία δικαστική ανάκριση και μία πολιτική σκευωρία.Αυτή η δραματική σύγκρουση των δύο ανδρών,σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες του Υπουργού,συνετέλεσε στην απόφαση του Πρωθυπουργού να ζητήσει από τον Βασιλέα την αποπομπή του Π. Γαρουφαλιά και την ανάληψη του Υποργείου Άμυνας από τον ίδιο.
    Και ερωτάται ο οποιοσδήποτε νοήμων η ενέργεια του Πρωθυπουργού δεν αποτελεί απαράδεκτη και ωμή παρέμβαση στην ανεξάρτητη Στρατιωτική Δικαιοσύνη;Από που ορμώμενος έβγαλε το πόρισμά του,αφού η ανάκριση ήταν σε εξέλιξη και μυστική;Ποίον ήθελε να καλύψει;Τον γιό του Ανδρέα Παπανδρέου,που φερόταν Αρχηγός του ΑΣΠΙΔΑ;Γιατί δεν ήθελε να ορίσει άλλο πρόσωπο της επιθυμίας του στο Υπουργείο Άμυνας,όπως του ζήτησε ο Βσσιλεύς;Επιθυμούσε τη διαλεύκανση της υποθέσεως ή όχι και γιατί;
    Δυστυχώς η έλλειψη πολιτικής ευθυκρισίας και σεβασμού προς τη δικαιοσύνη από έναν έμπειρο πολιτικό επέφερε την πολιτικήν ανωμαλία στη χώρα και την οδήγησε στη δικτατορία.Οι ευθύνες του μεγάλες σε συνδυασμό με εκείνες άλλων.
    Κωνστ.Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή