Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

1822: Η κατάργηση της δουλείας στην Ελλάδα

 *Η Επανάσταση του 1821 προχώρησε με τόλμη στην κατάργηση της δουλείας. 
Τοιχογραφία του Μεγάρου της Βουλής

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

               Οι Έλληνες, όταν ξεκίνησαν τον αγώνα της απελευθέρωσης το 1821, είχαν βαθιά συναίσθηση της έννοιας της σκλαβιάς. Είχαν βιώσει επί 400 και πλέον χρόνια, τη δύναμη και την σκληρότητα του κατακτητή, που έκανε ελεύθερους ανθρώπους σκλάβους και τους πουλούσε στα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου. Ανάλογα φαινόμενα ζούμε σήμερα, με το φαινόμενο το trafficking, που ουσιαστικά πωλούνται ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα της νύχτας, γυναίκες και μικρά παιδιά.
          Το 1821, μέσα από τη φωτιά της Επανάστασης, έσπευσαν όλοι οι αγωνιζόμενοι να δημιουργήσουν θεσμούς ελευθερίας και χρηστής διοίκησης. Η πρώτη μεγάλη κίνηση έγινε με την Α΄ Εθνοσυνέλευση, που συνήλθε στην Επίδαυρο και ψήφισε το πρώτο ελληνικό Σύνταγμα.
          Με το Σύνταγμα εκείνο, οι Έλληνες, εντελώς πρωτοποριακά για την Ευρώπη της αποικιοκρατίας, θέσπισαν την κατάργηση της δουλείας. 


          Διάφορα κράτη της Ευρώπης και κυρίως μετά την Γαλλική Επανάσταση του 1789 είχαν αρχίσει να καταργούν τη δουλεία, αλλά μόνο για τα εδάφη τους. Το δουλοκτητικό καθεστώς, εντελώς υποκριτικά, παρέμενε στις εκτεταμένες αποικίες όλων των Ευρωπαίων.
*Πώληση σκλάβων στις ΗΠΑ το 1856.

          Ας μην ξεχνάμε επίσης, ότι όταν οι ευρωπαίοι  ουσιαστικά εξολόθρευσαν τον γηγενή πληθυσμό της Αμερικανικής ηπείρου, η ζήτηση σε εργατικά χέρια καλύφθηκε από Αφρικανούς σκλάβους. Έτσι, ξεκίνησε η πιο μακροχρόνια εκμετάλλευση σκλάβων. Υπολογίζεται ότι από τον 15ο μέχρι τον 18ο αιώνα μεταφέρθηκαν στην Βόρεια Αμερική, Κεντρική Αμερική και Νότια Αμερική περισσότεροι από 20.000.000 Αφρικανοί. Κινήσεις για την κατάργηση της δουλείας σημειώθηκαν κατά το 18ο αιώνα. Το σύνταγμα των ΗΠΑ, του 1788, προέβλεπε την απελευθέρωση των δούλων μέσα σε μια περίοδο 20 χρόνων. Ωστόσο, η δουλεία συνέχισε να υφίσταται στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, η Βρετανία, η Γαλλία και τα περισσότερα από τα νέα ανεξάρτητα έθνη της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής κατάργησαν τη δουλεία. Αλλά και οι Πορτογάλοι και οι Ισπανοί, κάλυπταν τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό στις νέες χώρες (Αμερική) με μεταφορά Αφρικανών σκλάβων.
*Δείγμα της υπογραφής του Θεόδωρου Νέγρη

Οδηγός μας η Επανάσταση του 1821

          Σώζεται σήμερα στα  Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που εναπόκεινται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής ένα έγγραφο, που χαρακτηρίζεται μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής αξίας. Έχει αριθμό αρχείου 151 και εκδόθηκε στην Κόρινθο στις 25 Φεβρουαρίου 1825. Υπογράφεται από τον Αρχιγραμματέα της Επικρατείας, Μινίστρο των Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρο του Συμβουλίου των Μινίστρων Θεόδωρο Νέγρη.
          Το έγγραφο αυτό με την μεγάλη αξία του απευθύνεται προς τον Μινίστρον του Πολέμου Νότη Μπότσαρη και αναφέρει:
          «Γνωστοποιείται κατ’ επιταγήν της Διοικήσεως προς το Μινιστέριον του Πολέμου, ότι, επειδή η Διοίκησις αρχήν θεμελιώδη έχει την κατάργησιν της δουλείας:
          Α΄. Είναι απηγορευμένον άχρις εκδόσεων ειδικού νόμου να πωλώνται και ν’ αγοράζωνται, καθ’ όλην την ελληνικήν επικράτειαν, άνθρωποι εκατέρωθεν των γενών παντός έθνους.
          Β΄. Αν τυχόν ευρίσκωνται ή ακολούθως ευρεθώσιν αργυρώνητοι , από αυτήν την ώραν είναι ελεύθεροι και από τους ιδίους δεσπότας ακαταζήτητοι.    
          Το Μινιστέριον του Πολέμου να ενεργήσει ταύτην την επιταγήν, εφ’ όσον ανήκει των αυτώ Μινιστερίω.
          Εν Κορίνθω τη κε΄ Φεβρουαρίου 1822».
          Στην εποχή μας το φαινόμενο της δουλείας, έχει υποκατασταθεί με το φαινόμενο του trafficking. Το οποίο, παρά τις προσπάθειες των διωκτικών αρχών όλων των χωρών, καθημερινά θεριεύει εξαιτίας της υποκρισίας, αλλά και της αδηφάγου συμπεριφοράς μεγάλης μερίδας ανθρώπων, δεδομένου ότι τα κέρδη από την ελεεινή αυτή λειτουργία είναι τεράστια.
Ως  trafficking ορίζεται η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική- οικονομική εκμετάλλευση, η στρατολόγηση, η μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση ή παραλαβή προσώπων, μέσω της απειλής ή χρήσης βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

51 σχόλια:

  1. Στην εποχή μας το φαινόμενο της δουλείας, έχει υποκατασταθεί με το φαινόμενο του trafficking! !ΠΟΛΥ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ!!!!


    Nina Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας λέω άλλη μια φορά μπράβο σας για την επιλογή ενός θέματος που λίγοι ιΙστορικοί το αναφέρουν ως πραγματικότητα πριν από το 1822. Το 1821 θέλει εύστοχα μυαλά σαν της φίλης Νίνας, που εντοπιζει κάθε φορά τα επί της ουσίας και τα επαινεί.

    Manolis Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μια ιστορική λεπτομέρεια που αγνοούσα!!!!

    Dimitris E. Evangelidis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι είναι Δημήτρη... Το Σύνταγμα της Επιδαύρου ήταν πρωτοποριακό και ριζοσπαστικό για την εποχή του. Το έγγραφο του Νέγη είναι φυσικά υπάρκτό και σώζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. SUPER INTERESANTE!!!!...

    Luz Mabel Gómez Fernández

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σπουδαία ανάρτηση!!!!Χίλια μπράβο!!! Η δουλεία στην Ελλάδα παραμένει πεδίο αντιγνωμιών για τους ιστορικούς.Σας ευχαριστώ πολύ!!!

    Natasa Oikonomopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ Νατάσα... Εδώ δεν μιλάμε για την αρχαία Ελλάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2012 H EΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....


    Panagiotis Leliatsos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έπεται η επαναφορά... όπου να είναι!!!!

    ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΟΥΝΑΡΤΖΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ. ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ...


    Athanasios Ioannou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. KAI H EPANAFORA TO 2012....


    Captatos Ellhnas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. ΤΟ ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΕΝ ΣΧΕΣΕΙ ΑΛΛΑ "ΠΡΟΟΔΕΥΜΕΝΑ" ΚΡΑΤΗ....


    Ilias Sainoglou ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Παντελή. Είναι από τα ιστορικά ντοκουμέντα που αγνοούμε. Την ιδεολογική ταυτότητα του '21 που καμία σχέση δέν έχει με τον εθνικισμό που προβάλλεται σήμερα......

    Evaggelos Giannelakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Απ' ότι φαίνεται Παντελή, εμφανίστηκε ξανά....

    Virginia Roumantza

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ελλάδα , χώρα με ιστορία , η πατρίδα που γέννησε την Δημοκρατία , που εδραίωσε τις αρχές του Πολιτισμού και της Ελευθερίας..η δικιά μου πατρίδα..λυπάμαι σήμερα , να αισθάνομαι πως ζω, μέσα σε έναν ''χρεωκοπημένο Παράδεισο''...!!!!

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 2012:Ηεπαναφορα της δουλειας στην ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Christos Tsigaras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ενας κύκλος με επιστροφή στο απώτερο παρελθόν..!!....?????

    Vagelis Raptis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  18. Καταργηθηκε ποτε η δουλεια στην Ελλαδα;..............

    Dina Stylianou ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν γνωρίζω αν έχει πραγματική αξία το κείμενο, πάντως αν όντως υπογράφει το 1825 ο Νέγρης, είναι λίγο περίεργο, αφού έχει πεθάνει το 1824

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Η ξεχασμένη ιστορία των λευκών σκλάβων.
    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5768.html#.UIDsNMUxqfY


    Anastasis Zournatzis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  21. Παντελή, νομίζω ότι η τελευταία πράξη του δράματος αυτού ήταν τότε που ο Ιμπραήμ είχε πάρει στην Αίγυπτο σχεδόν τη μισή Πελοπόννησο!

    Dimitris Dalatsis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλα τα χρόνια της Επανάστασης τα σκλαβοπάζαρα της Μεσογείου είχαν έλληνες σκλάβους. Όταν οι Τούρκοι έσφαξαν το 1821 τους 700 και πλέον Σαμοθρακίτες, πήραν σκλάβους τα γυναικόπαιδα, πολλά από τα οποία εξαγόρασε ο Ελβετός φιλέλληνας Εϋνάρδος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Tοτε...τωρα δεν ισχυει Παντελη....


    Matthiopoulou Adelaida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ..ΠΑΛΙ ΜΕ ΒΡΗΚΕΣ ΑΔΙΑΒΑΣΤΗ !!!. ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ .... ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΩ ΣΤΟ 1910...

    ΛΙΝΑ ΒΕΝΤΟΥΡΓΕΡΗ ΠΕΤΡΙΔΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  25. Δεν το γνωριζα ομως κατι μου λεει πως επανηλθε!!!

    Κωσταντινα Κορκοντζελου ·

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παντελη μου τοτε ηταν οι τουρκοι,τωρα οι ξενες επιρροες και ιδεες....


    Soula Sanskri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. και με την εκμετάλλευση των δούλων δημιουργήθηκαν οι ΥΠΕΡδυνάμεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Εξαιρετικό άρθρο. Αν θέλεις Παντελή συμπλήρωσέ το με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος της Επιδαύρου το οποίο από μνήμης νομίζω ότι λέει. Κάθε δούλος που πατάει το πόδι του στην Ελλάδα γίνεται ελεύθερος. Φαντατείτε τώρα ένα αγρό με λεμονιές στην Επίδαυρο και εκεί εν μέσω...

    Λεωνίδας Δρανδάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ένα από τα πράγματα για τα οποία δικαιούμαστε να υπερηφανευόμαστε ως έθνος, είναι και η κατάργηση της δουλείας. Η Ελλάδα κατήργησε τη δουλεία πολύ πριν το πράξει η Βρετανία και η Ολλανδία, που θεωρούνται παραδοσιακά ως οι πλέον φιλελεύθερες χώρες της ηπείρου μας.


    Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελλάδα διπλωματικά, ήταν η Αϊτή - μια χώρα πρώην σκλάβων. Το κείμενο αυτό της αναγνώρισης, το έχει αναρτήσει ο φίλος Παντελής Αθανασιάδης στην παρούσα ιστοσελίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Βασίλης Δεληβέρης
    Ίσως,το μόνο καλό που είχε κάνει σε εθνοσυνέλευση ο Μαυροκορδάτος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. George Chavales
    ΑΓΑΠΗΤΕ ΦΙΛΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΝΑ ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΩΣΗΣ, ΘΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΟΥ ΕΙΧΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΩΣΥΝΗ ΝΑ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΛΙΞΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΘΕΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η ΑΜΕΣΗ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΘΕΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟ ΤΗΝ ΜΙΖΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΡΙΚΑΛΕΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ. ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ. ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΑΙΤΙΑ ΝΑ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ Η ΦΩΝΗΤΙΚΗ - ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΠΛΗΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝ, ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ!!!!! ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΝΟΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΟΘΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ. ΠΟΛΛΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Sofia Savvopoulou
    Το Σύνταγμα της Επιδαύρου που καταργούσε τη δουλεία, ήταν πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή. Ουσιαστικά όμως η δουλεία δεν καταργήθηκε ποτέ.. Σήμερα έχει υποκατασταθεί από το traffickihg, που είναι επίσης μια μορφή δουλείας,που εκμεταλλεύεται ανθρώπους με τη χρήση βίας. Συγχαρητήρια κ.Αθανασιάδη μαθαίνουμε γεγονότα που αγνοούσαμε.Σας ευχαριστούμε.! ! !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. George Chavales
    Αγαπητέ Παντελή, Μια χούφτα τρελοί, η παρέα του Κολοκοτρώνη, ξεκίνησαν να διώξουν το Ισλάμ από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.
    Και το πέτυχαν!
    Πού να' ξερε κανείς τότε πως θα έρθει μέρα που μια ελληνική κυβέρνηση θα οδηγήσει την πατρίδα στην ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗ, ακυρώνοντας τον ηρωισμό και τη θυσία των Ελλήνων της Επανάστασης του 1821!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Βέβαια μόνο με διαπιστώσεις και συνεχή γκρίνια τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο!!!!
    Χρειαζόμαστε ένα πολύ γερό ΣΟΚ ώστε να μπούμε σε μια άλλη τροχιά που θα απογειώσει την Οικονομία και θα αναστηλώσει το Πολιτισμό μας σταματώντας τον κατήφορο της ατελείωτης λιτότητας!!
    Κάποιος φίλος μου με στωικότητα έλεγε << Ένα μικρό γλίστρημα είναι η Ζωή από τη μη Ζωή >> και εγώ θα προσθέσω ότι η <>!!!!
    Φίλε Παντελή να συνεχίζεις να μας δίνεις πνευματική τροφή για να μπορούμε να αντιδρούμε σε όλα αυτά που γκρεμίζουν κάθε μέρα τη ζωή μας! Πολλούς χαιρετισμούς Γιώργος Χαβαλές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Manuela Mathioudaki
    Πολύ ενδιαφερον, Είχαμε και στην Ελλαδα δούλους, Παντελή επι τουρκοκρατιας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ήμασταν όλοι, στην ουσία δούλοι των κατακτητών. Και με την απελευθέρωση θα κάναμε δούλους τους χθεσινούς κατακτητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Manuela Mathioudaki
    Πάντως κάτι έχει πάρει το μάτι μου δεν θυμαμαι ότι κυκλοφορούσαν κάποιοι μαυροι επι τουρκοκρατιας στην Ελλαδα Ισως στον Κυριακο Σιμόπουλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ναι, κυκλοφορούσαν. Τους έφερναν οι Τούρκοι. Όπως π.χ. τους απογόνους Σουδανών, που επιβιώνουν μέχρι σήμερα σε ένα χωριό της Ξάνθης. Η με τους λεγόμενους Χαλικούτηδες της Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Manuela Mathioudaki
    Τι ωραιες πληροφορλιες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Anna Faltaits
    Μπα, μόνον τον τόνο άλλαξε μου φαίνεται (δουλεία --> δουλειά). (χιουμοράκι μεσημεριανό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μαρια Παπανικολαου
    Μήπως τώρα δεν είμαστε ... υπήκοοι.. αποικιοκρατών??? Όταν το survivor έχει 85% τηλεθέαση, κι ακόμα παρακάτω θα πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Andreas Makrides
    Υπήρχαν επίσης και τα χαρέμια, όπου οι γυναίκες ήσαν δούλες.
    Αν και οι κακές γλώσσες επιμένουν πως ο Κωλέττης, κατά τη διάρκεια της Επανάστασης δεν έχασε την ευκαιρία να στήσει και δικό του χαρέμι, από τις...απελεύθερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Σωστά.... Είναι στα χαρέμια και οι ευνούχοι, που στην ουσία ήταν δούλοι. Βλέπε και στο https://sitalkisking.blogspot.gr/.../03/blog-post_19.html...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Araxi Apelian
    Πολύ ενδιαφέρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Giorgos Moraitinis
    Είναι σπουδαίο και σημαντικό στοιχείο της Ιστορίας μας. Δεν το γνώριζα Παντελή κι ευχαριστώ για την ανάρτηση. Πιστεύω ότι εκτός της ευρείας δημοσιότητας που πρέπει να πάρει, εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, οφείλει το Υπουργείο Παιδείας να το εντάξει στην διδασκόμενη ύλη των σχολείων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Γιώργο, είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Eleni Chioni
    Εμπνευσμενο το πρωτο μας Συνταγμα, ευχαριστουμε Παντελη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Panos GI
    Μέχρι πότε υπηρχαν Έλληνες δουλοι στην οθωμανική αυτοκρατορία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Έως το 1821. Όταν έγινε ο χαλασμός της Σαμοθράκης οι Τούρκοι σκότωσαν 700 και πλέον άνδρες. Τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν ως σκλάβοι στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Το 1829 όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Αδριανούπολη, βρήκαν Χιώτες σκλάβους. Βλέπετε στο https://sitalkisking.blogspot.com/2019/11/1829.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. αθανασιοσ τριανταφυλλου
    Κάποιοι είπαν και δεν είχαν άδικο ότι η απόλυτη σκλαβιά της Ελλάδας αρχησε το 21.

    ΑπάντησηΔιαγραφή