Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟΥ 1821 ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ!!!

*Η Ύδρα

          *Σκέψεις και συγκρίσεις,
ανθρώπων και εποχών

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Όπως παρακολουθούμε από τα δελτία ειδήσεων τις τελευταίες μέρες, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να δώσει ώθηση στα ναυπηγεία, ώστε να επαναλειτουργήσουν και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης.
          Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, σχετίζονται με την εθνική άμυνα, αφού εκεί δόθηκαν οι παραγγελίες για την ναυπήγηση των υποβρυχίων. Όλοι γνωρίζουμε, ότι οι Γερμανοί πήραν τη δουλειά με όρους καλούς γι’ αυτούς, αλλά δεν παρέμειναν. Τα ναυπηγεία πέρασαν από διάφορες ιδιοκτησίες, το προσωπικό παραμένει απλήρωτο και η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη.
          Το σημαντικότερο είναι ότι η υπόθεση των ναυπηγείων έχει σχετισθεί με σκάνδαλα τεράστιων μιζών και τεχνικά λάθη (ένα υποβρύχιο γέρνει ως γνωστόν….) και στην ατμόσφαιρα πλανάται η εντύπωση, πως το ξαφνικό ενδιαφέρον των συγκυβερνητών για την ανάπτυξη των Ναυπηγείων δεν είναι άσχετο και με την προσπάθεια να συγκαλυφθούν τεράστια σκάνδαλα.


          Αυτά θα τα κρίνει η τακτική Δικαιοσύνη- αν δεν την φρενάρουν- αφού η Βουλή με τις επιτροπές της έκανε… μια τρύπα στο νερό!!!
          Δυστυχώς υπήρξαν φαύλες ηγεσίες, που έρεπαν στις παρανομίες και μερικοί εισέπραξαν μίζες εις βάρος του λαού και της εθνικής άμυνας.
          Το Έθνος όμως όταν αγωνίζονταν να ελευθερωθεί γνώρισε και άλλου είδους και ποιότητας ηγέτες, όχι σαν αυτούς που γνωρίσαμε εμείς στις μέρες μας.
          Το 1829, ήταν η χρονιά που έδειχνε, πως η Επανάσταση των Ελλήνων, που άρχισε το 1821 είχε αρχίσει να εδραιώνεται και στην Ελλάδα είχε ήδη φτάσει και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας.
          Τότε λοιπόν, οι καπεταναίοι της Ύδρας,  συνέταξαν ένα έγγραφο και το απέστειλαν στη Δ΄ Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων, διεκτραγωδώντας την κατάστασή τους. Το αξιοσημείωτο αυτό έγγραφο σώζεται στον 4ο τόμο (σελ. 536) των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που εξέδωσε η Βουλή
          Τι έλεγαν οι Υδραίοι θαλασσόλυκοι;
          ‘Ότι επί επτά χρόνια στον αγώνα κατά του τυράννου εξαντλήθηκαν οικονομικά «επισκευάζοντες, εξοπλίζοντες και κινούντες» τα καράβια τους «μόνον εξ ιδίων χρημάτων καθ’ όλην την πρώτην τριετίαν».
*Σημαία πλοίου των Ψαρών το 1821

          Η Β ΄Εθνική Συνέλευση των Ελλήνων στο Άστρος το 1823 πήρε μια απόφαση για να πληρωθούν τα έξοδα των Υδραίων βάσει των λογαριασμών που θα παρουσίαζαν σε ειδική επιτροπή.
          «Ακολούθως όμως, αυξανομένων των κινδύνων του έθνους και βλέποντες οι υποφαινόμενοι την ολιγότητα των δημοσίων μέσω, ως προς τας υπέρ της κοινής σωτηρίας κατεπειγούσας ανάγκας, όχι μόνο δεν εζήτησαν είτε τα παρά της Πελοποννήσου είτε τα παρά του έθνους οφειλόμενα, αλλά και εις την ακόλουθον τετραετίαν κατέβαλον πάλιν εξ ιδίων σημαντικόν μέρος των όσων εχρειάσθησαν, δια να διατηρηθεί ο εθνικός στόλος εις ενέργειαν κατά του εχθρού».  
          Οι επόμενες Εθνικές Συνελεύσεις στην Επίδαυρο, την Ερμιόνη και την Τροιζήνα, αναγνώρισαν τα δίκαιά τους, όπως τα αναγνώρισε στη συνέχεια και ο Καποδίστριας.
          Τα πλοία είχαν αναγνωρισθεί ως εθνικός στόλος και οι Υδραίοι δεν μπορούσαν ούτε να τα πουλήσουν. Ήταν αραγμένα στον Πόρο και σάπιζαν αφού οι παλαιοί ιδιοκτήτες τους δεν μπορούσαν να κάνουν ακόμα και επισκευές. Παρατηρούσαν μάλιστα στην αναφορά τους οι Υδραίοι:
          «Οι λοιποί Έλληνες, ελευθερώσαντες τας πατρογονικάς των γαίας, και ήδη νεμόμενοι τα προϊόντα αυτών απολαμβάνουσι τα προοίμια της ελευθερίας, τα οποία βλέπουσιν ημέραν παρ’ ημέραν αυξανόμενα και ευτυχούντα υπό προνοητικήν και δικαίαν Κυβέρνησιν.
          Οι υποφαινόμενοι όμως εγεννήθησαν και ζώσιν εις ανύδρους και αγόνους βράχους. Όθεν μόνον δια της ναυτιλίας και του εμπορίου εσύναξαν την θυσιασθείσαν εις τον κοινόν αγώνα κατάστασίν των. Υστερούμενοι δε χρημάτων και των πλοίων των, υστερούνται τα κύρια και μόνα στοιχεία της υπάρξεώς των».
          Την αναφορά υπέγραφαν 56 Υδραίοι πλοιοκτήτες.
*Η σημαία των επαναστημένων Σπετσών

ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΕΤΣΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΨΑΡΙΑΝΟΙ

          Σχεδόν   παρόμοια αναφορά προς τον Καποδίστρια, υπέβαλαν και 28 Σπετσιώτες και μια άλλη σχεδόν παρόμοια 40 Ψαριανοί  πλοιοκτήτες.
          Τελικά δεν έχει σημασία αν αποζημιώθηκαν ή όχι. Σημασία έχει ότι μπήκαν στον αγώνα και επί χρόνια πολεμούσαν και ξόδευαν, σε αντίθεση με ορισμένους σημερινούς πολιτικούς, που και αστράτευτοι υπήρξαν και έβαλαν χέρι στο δημόσιο πλούτο…
          Άλλες εποχές, άλλα ήθη! Συγκρίνονται;
 Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

20 σχόλια:

  1. Δεν συγκρίνονται όντως!!! ..ποιός θα βρεθεί σήμερα να βάλει λεφτά απ την τσέπη του....

    Maria Gkogkou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μην βάλει κανένας από τη τσέπη του... αλλά και να μην κλέβουν με τις μίζες, είναι το ζητούμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολόσωστα! αλλά δεν έχουμε πια ιδανικά...χάθηκαν όλα δυστυχώς...

    Maria Gkogkou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακόμα μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάρτηση, φίλε Παντελή. Μονάχα που εδώ, θα διαφωνήσω, τόσο με σένα, όσο και με τους σχολιαστές σου.

    Οι περίφημοι Υδραίοι ήσαν εκείνοι που είχαν διώξει κακήν- κακώς τον Παπαφλέσα απ' το νησί τους όταν κατέβηκε για το κήρυγμα της εξέγερσης, σε αντίθεση με τους Σπετσιώτες (τα αναλύσαμε αυτά αν θυμάσαι στην ανάρτησή μας για τον Παπαφλέσα. Οι Υδραίοι καραβοκυραίοι δολοφόνησαν τον Αντώνη Οικονόμου για τα ταξικά τους και μόνον συμφέροντα. Αν προσθέσουμε την πολιτεία τους με τον Μαυροκορδάτο, την πυρπόληση του εθνικού στόλου (Μιαούλης) και στη συνέχεια τους πανηγυρισμούς τους για την δολοφονία του Καποδίστρια, τότε σκιαγραφούμε μια διαφορετική εικόνα.

    Αγνώμονες δεν πρέπει να φανούμε - αυτό είναι σίγουρο. Είναι σαφές πως στον Αγώνα μετείχαν (και αποδείχθηκαν απαραίτητες) όλες οι τάξεις- και μάλιστα όχι συντεταγμένα, αφού συναντάμε εξαιρετικά διστακτικούς κοτζαμπάσηδες και καραβοκυραίους, όπως και πρωτοπόρους. Ορισμένοι οπλαρχηγοί είχαν επίσης τα «καπάκια» τους με τους Τούρκους, κάτι που δεν μπορεί ο νους μας να προσπεράσει με ευκολία. Θα τους τιμήσουμε λοιπόν όλους– πλούσιους και φτωχούς, νησιώτες και στεριανούς, ελλαδίτες και μη, για την συμμετοχή τους.

    Από το σημείο αυτό ωστόσο, μέχρι του να συμμεριζόμαστε τον καημό των καραβοκυραίων που έχασαν τα πλούτη τους (από τις πειρατείες) στον Αγώνα και ζητούσαν αποζημιώσεις απ’ τον Καποδίστρια, λες και είχαν πολεμήσει ως μισθοφόροι, υπάρχει θαρρώ τεράστια απόσταση. Αν το αίτημα των καραβοκυραίων ήταν λογικό (και δεν θα φέρουμε αντίρρηση επ’ αυτού), τι έπρεπε να ζητήσει ο αγρότης του Μωρηά που πολεμούσε και παράλληλα έθρεφε από το τίποτα την οικογένειά του επί εννέα χρόνια;

    Ανδρέας Μακρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Μακρίδη, δεν αμφισβητώ αυτά που μου γράφεις. Το θέμα αυτό το έγραψα, για να γίνουν κάποιες συγκρίσεις του παρελθόντος με το παρόν. Συγκρίσεις πνεύματος... Πλήρωναν από την τσέπη τους επί εννέα χρόνια... Αν έκαναν και λάθη πολιτικής, αυτό δεν ήταν αναπόφευκτό; Όσο για την πειρατεία, αυτή δεν έγινε εις βάρος του λαού... Έγινε εις βάρος των κατακτητών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παπαπέτρος Ιωάννης9 Αυγούστου 2012 στις 9:51 μ.μ.

    Κε Αθανασιάδη είστε πάντα επίκαιρος, και στο πνεύμα τις εποχής, η σύγκριση είναι μοναδική. για τ’ άλλα περί υδραίων και ποίος έκανε τί θέλει άλλο σχολιασμό.

    Υ.Γ. ο φτωχός λαός πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδος μας. όμως άλλη καρπώθηκαν την ευεργεσία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ πάλι Παντελή, δυσκολεύομαι να το δω έτσι. Ναι, πλήρωναν απ' την τσέπη τους επί εννέα χρόνια. Ποιος θα τους αποζημίωνε όμως - και από πού; Δεν ήσαν άνθρωποι αμέτοχοι στην εξουσία, (το αντίθετο συνέβαινε) και ήξεραν πολύ καλά την οικτρή οικονομική κατάσταση που παρελάμβανε ο Καποδίστριας.

    Σύμφωνοι – πλήρωναν επί εννέα χρόνια, έχοντας ωστόσο αποφασίσει να μετάσχουν στην Επανάσταση. Ποιος τους χρώσταγε τα λεφτά αυτά; Το «γκουβέρνο» γενικώς και αορίστως, ή μήπως ο λαός που λιμοκτονούσε;

    Οι Υδραίοι είχαν επί Οθωμανών τα προνόμιά τους, τα αφορολόγητά τους, είχαν και την πειρατεία τους (όχι πάντα σε βάρος των κατακτητών, αλλά ας το παραμερίσουμε), έβλεπαν το νησί τους ως "μικρή Αγγλία" και θεωρούσαν πως η υπόλοιπη Ελλάδα τους χρωστούσε χάρη που την βοήθησαν να ελευθερωθεί. Εμένα κάτι τέτοιο μου δείχνουν τα υπομνήματά τους. Και δεν κακόπεσαν και αργότερα. Βουλευτές έγιναν, υπουργοί, Πρωθυπουργοί, καλοπάντρεψαν και τις κόρες τους – αυτά μπορούσε να τους προσφέρει η Ελλάδα, αυτά τους προσέφερε. Άλλοι ήσαν εκείνοι που πέθαναν στην ψάθα…

    Εν πάση περιπτώσει, παραμερίζω για να μιλήσουν και οι υπόλοιποι αναγνώστες. Δεν υπάρχει τίποτε πιο ευχάριστο άλλωστε, από έναν καλόπιστο και καλογραμμένο αντίλογο!

    Ανδρέας Μακρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σου είπα το κίνητρο μου ήταν η σύθγκριση εποχών και προσώπων... Οι Υδραίοι όταν μπήκαν στον αγώνα, δεν ήξεραν αν θα πάρουν στο τέλος τα λεφτά τους και από ποιον. Και τα Οθωμανικά προνόμιά τους έχσσαν... Κέρδισαν κάποια άλλα.... Οι σύγχρονοι όμως μιζαδόροι, δεν έχουν ταίρι.... Αρπακτικά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Αθανασιάδη είστε πάντα επίκαιρος, και στο πνεύμα τις εποχής, η σύγκριση είναι μοναδική. Για τ’ άλλα περί υδραίων και ποίος έκανε τί, θέλει άλλο σχολιασμό.

    Υ.Γ. Ο φτωχός λαός πολέμησε για την ελευθερία της πατρίδος μας. 'Ομως άλλοι καρπώθηκαν την ευεργεσία...

    John Papapetros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διαβάζω και απογοητεύομαι αλλά αυτή είναι η πραγματικότης!!!

    Haris Prapopoulou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Dεν συγκρινονται!!!!!!!!!!!!!!!

    Soula Sanskri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έντονες και στοιχειοθετημένες με ιστορικό υλικό οι ενστάνσεις μου για την αγαθώτητα και την αναργυρία των νησιωτών εφοπλιστών μας. Εξαιρέσεις πάντα υπάρχουν. Οσο για το παγκόσμιο φαινόμενο της πειρατίας-..... την εποχή εκείνη τότε είχε πρωτοακουστεί το περιβόητο ¨ή αλλάζεται ή βουλιάζεται΄ και αφορούσε τις τοπικές και οικογενειακές σημαίες των πλοίων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο. όταν το άκουσα στην παράδοση του μαθήματος απο τον Καθηγητή Michael Barr το μυαλό μου πήγε κατευθείαν στον ΓΑΠ. και οι Σπετσιώτες κλπ εφοπλιστές όπως και το εμποριο στην μεσόγειο ήταν αμελητέα ποσόστητα. Τα περι πειρατείας είχαν εφαρμογή στην Ινδία και την ΝΑ Ασια την εποχή εκεινη. Η μεσόγειος δεν είχε ψωμί για την μεγάλη Αυτοκρατορία στην οποια ως γνωστόν ο ήλιος δεν έδυε ποτέ.

    Η διαφθορά ήταν και τότε σε υψηλα επιπεδα ειδικά στον τότε εφοπλιστικό κλάδο (λόγο των σχέσεων και της επαφής του με την τότε ευρωπαϊκή ελιτ) και δεν βλέπω τον λόγο να κάνουμε τα στραβά μάτια σε αυτό το γεγονος και να μετατρέπουμε σε ήρωες οικογένειες που έγιναν ζαμπλουτες και πανίσχυρες στις πλάτες του Ελληνα.

    Λίγα χρόνια αργότερα τα παιδια αυτών που απο ένα καϊκι αποκτισαν 10 ' 15 πλοιάρια ήταν αυτοί που υπογράφαν την συμφωνία των λίμπερτις και αφήσαν την Ελλάδα σε πλήρως αποβιομηχανοποιημένη.

    Αρνούμε να τους δεχθώ ως αναργυρους πατριώτες μέχρι αποδείξεως του εναντίον με σοβαρες πηγές και κατα περίπτωση.

    Αρμάνδος Μανάφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΤΟ 21΄ΕΓΕΡΝΑΝ;

    Γιώργος Νύκτας


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Dεν έγερναν γιατί δεν τα λάβαμε ποτέ. τοτε τα φάγαν όλα.

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η πειρατεία Ανδρέα ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο της εποχής με θύτες και θύματα τους ίδιους ανθρώπους... Στην πολιτική ιστορία της ΝΑ Ασίας ο καθηγητής Michael Barr έκανε μια εντυπωσιακή ανάλυση αυτού του φαινομένου. Τοτε η βασσίλισα είπε το ΅Η αλλάζετε ή βουλιάζετε΅ και εννοούσε τις σημαίες των πλοίων που την εποχή εκείνη είχαν τα οικογενειακά εμβλήματα ή τις σημαίες του νησιου κοκ... Χρησιμοποιήθηκε το φαινομενο αυτό για την επιβολή φόρων απο την Αυτοκράτηρα σε όλες τις θάλασσες με αντάλλαγμα την παροχή προστασίας..!!!!! και την δημιουργία μισθοφορικών στόλων που λήστευαν και εκβίαζαν τους ναυτικούς με αποτέλεσμα να τους αναγκάζουν να βάλουν την σημαία της Μεγάλης Αυτοκρατορίας στην οποια ο ηλιος δεν έδυε ποτέ..... γκακστερικές μέθοδοι...!!!!!. Το ρόβλημα ήταν τερράστιο στις Ινδίες και την ΝΑ Ασία.... σθγκρητικά η μεσόγειος ήταν ένα μικρό πλιάτσικολόγημα . Σχετικά με τους Σπετσιώτες, Υδραίους κλπ εφοπλιστές αρνούμε και θεωρώ επίσης άδικο και άσκοπο να τους μετατρέπουμε σε ήρωες μιας και ο ρόλος τους μόνο για το καλό του Εθνους δεν βοήθησε. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι κάποια στιγμή πρέπει να ξεμπλέξουμε τις μυθοπλασίες απο την ιστορία για να μπορέσει επιτέλους αυτός ο τόπος να επουλώσει τις πληγές του και να συνεχίσει μονιασμένος. Η σχέση των εφοπλιστών και των καραβοκύριδων της εποχής λόγο των επαφών με συγκεκριμένες οικογένειες του Λονδίνου κλπ τους βοήθησε να μεγαλώσουν τις περιουσίες τους και όπως αναφέρω στο σχόλιο μου ήταν αυτοι που απο ένα καϊκη καταφέραν να κάνουν στολισκο μετά την απελευθέρωση και οι απογονοι τους να υπογράψουν και να καταβροχθήσουν την βοήθεια Μάρσαλ με την συμφωνία των λίμπερτη κλπ κλπ .... Οχι απλά αρνούμε αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο αυτούς πρέπει να τους χαρακτηρίσουμε ανιδιοτελείς και ανάργυρους Εθνικούς ευεργέτες.
    πριν από μία ώρα περίπου ·

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όταν άκουσα το ΅Η αλλάζετε ή βουλιάζετε΅... το μυαλό μου πήγε στον ΓΑΠ με την μία....... θα έκανε φαίνετε και εκείνος το ίδιο μάθημα και θα ξεσήκωσε απο εκεί το σύνθημα.

    Armandos Manafis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ηλίας Κοτρίδης
    Φυσικά και συγκρίνονται, για να βγούν χρήσιμα συμπεράσματα. Ένα από αυτά τα συμπεράσματα είναι ότι Οι παλαιοί διέθεσαν υπέρ Πατρίδος και οι νεότεροι υπέρ...."παρτίδος".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Romies Politises
    Ενδιαφέρον πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή