Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

54) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΕΣΛΙΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Έσλιν

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Νομικός με σπουδές σε Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, πολιτικός, με ανάμιξη στα γεγονότα του Διχασμού, ο Κωνσταντίνος Έσλιν, που είχε ρίζες βαυαρικές και ελληνικές, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Διπλής Αναθεωρητικής Βουλής το 1910.
          Ο νομομαθής και πολιτικός Κωνσταντίνος Έσλιν, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1844. Ο πατέρας του είχε Βαυαρική καταγωγή και με την έλευση του βασιλέως  Όθωνος, εγκαταστάθηκε και αυτός στην Ελλάδα. Η μητέρα του ήταν Ελληνίδα με καταγωγή από τη Σύρο.


          Ο Κωνσταντίνος Έσλιν σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, όπου αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Λειψία, το Μόναχο, τη Ζυρίχη και τις Βρυξέλλες.
*Φωτογραφία του Κωνσταντίνου Έσλιν

          Όταν επέστρεψε στην Αθήνα, υπηρέτησε ως πρωτοδίκης και αργότερα δικηγόρησε στη  Σύρο και κατόπιν στην Αθήνα.
          Το 1897 κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο, η κυβέρνηση Δημητρίου Ράλλη, τον είχε διορίσει νομάρχη Φθιωτιδοφωκίδος. Ο Έσλιν όταν οι Τούρκοι είχαν φτάσει κοντά στη Λαμία, πήγε ο ίδιος στο αρχηγείο του Τούρκου αρχιστράτηγου Ετέμ Πασά και τον έπεισε να αναστείλει την προέλασή του. Έτσι κατάφερε να καθυστερήσει την τουρκική προέλαση έως ότου έφθασαν οι οδηγίες του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ σχετικά με την υπογραφή της ανακωχής.
          Το 1909, και μετά την Επανάσταση στο Γουδή, ο Κωνσταντίνος Έσλιν, αφού εξελέγη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,  αναμίχθηκε και στην πολιτική. Εξελέγη μία φορά βουλευτής Αττικής στην Πρώτη Διπλή Αναθεωρητική Βουλή.
*Εκλογή με χρήση κυάμων...

Ο Έσλιν εξελέγη μάλιστα Πρόεδρός της στις 27 Σεπτεμβρίου 1910 και προήδρευσε σε 21 συνεδριάσεις. Όταν έγινε η σχετική ψηφοφορία με τη χρήση κυάμων, επί 334 ψηφισάντων, ο Έσλιν πήρε 175 ψήφους, ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν 103, και ο Αντώνιος Μομφεράτος 48. Βρέθηκαν επίσης 8 λευκά ψηφοδέλτια. Η θητεία της Βουλής εκείνης, έληξε στις 12 Οκτωβρίου του ιδίου έτους.
*Σκίτσο από τον "Ρωμηό" του Γεώργιου Σουρή

Στις 29 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε η κυβέρνηση Στέφανου Δραγούμη. Η κυβερνητική κρίση κράτησε οκτώ ημέρες και τερματίσθηκε με την ανάθεση της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος την αποδέχθηκε και σχημάτισε την πρώτη κυβέρνησή του στις 6 Οκτωβρίου 1910. Η περίοδος Βενιζέλου, μόλις άρχιζε.
*Δημοσίευμα για τα φοβερά επεισόδια του 1916

          Η ανάμιξή του Κωνσταντίνου Έσλιν στα πολιτικά πράγματα της εποχής εκείνης στο πλευρό των οπαδών του βασιλέως Κωνσταντίνου, είχε σοβαρές συνέπειες. Το 1917 οι σύμμαχοι της Αντάντ τον απέλασαν στην Κορσική μαζί με άλλους φιλοβασιλικούς, όπως ο Δημήτριος Γούναρης, ο Ιωάννης Μεταξάς, ο Ίων Δραγούμης κ.ά. Όταν μετά το τέλος του πολέμου η Γαλλική κυβέρνηση τον παρέδωσε στις ελληνικές αρχές, παραπέμφθηκε μαζί με άλλους στο έκτακτο στρατοδικείο, όπως ο Ιωάννης Σαγιάς, ο Σταμάτης Μερκούρης κ.ά. και καταδικάστηκε σε θάνατο, ως ένας εκ των υπαιτίων των αιματηρών επεισοδίων της 18ης  Νοεμβρίου 1916, παρά την από μέρους του δημόσια καταδίκη εκείνων των εκτρόπων.
          Κατά της απόφασης αυτής ασκήθηκε αίτηση αναθεώρησης στον Άρειο Πάγο, αλλά πριν γίνει η νέα δίκη, ο Έσλιν ασθένησε σοβαρά και μεταφέρθηκε στο Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου και πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1920.
*Δημοσίευμα για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Έσλιν

          Ο αδελφός του Λουδοβίκος, δικηγόρος και αυτός, σκοτώθηκε το 1866. σε ηλικία 25 ετών μαχόμενος  ως εθελοντής με τις δυνάμεις του στρατηγού Ζυμβρακάκη.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

2 σχόλια:

  1. ΑΠΟ ΤΟΤΕ... ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΤΑΣΗ ΝΑ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΞΕΝΑ ΣΩΜΑΤΑ Κ ΜΥΑΛΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ, ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΦΕΛΕΙΑ ΝΑ ΠΕΙΘΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ ΤΟΥ ΕΚΑΣΤΟΤΕ.....
    Eleni Sklaveniti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο Έσσλιν είπε: Διά τούς μεγάλους αγώνας δι' ών θα κριθή η ελευθερία ενός λαού, δεν χρειάζονται ενθουσιώδεις πατριώται τόσον, όσον τίμιοι χαρακτήρες. Καί διά να έχωμεν καλούς καί χρησίμους πατριώτας πρέπει πρό παντός να έχωμεν εντίμους χαρακτήρας!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή