Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

48) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΕΤΣΙΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

*Ζωγραφικό πορτρέτο του Θεόδωρου Ρετσίνα

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Αυτοδημιούργητος βιομήχανος, επιτυχημένος δήμαρχος του Πειραιά και διακεκριμένος πολιτικός, υπήρξε ο Θεόδωρος Ρετσίνας, που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1901. 
Mέχρι πρόσφατα, πολλοί θυμούνταν τα υφάσματα του εργοστασίου του, που είχαν γίνει γνωστά με το όνομα «ρετσίνες».
        Γεννήθηκε στο Άργος το 1836. Ήταν γιος του Γεωργίου Ρετσίνα, από τους πρώτους, που είχαν σπεύσει να κατοικήσουν στον Πειραιά μετά την επανάσταση του 1821.


*Η φίρμα του εργοστασίου των αδελφών Ρετσίνα 

Ο Θεόδωρος Ρετσίνας το 1863, ίδρυσε στον Πειραιά με τα αδέλφια του κλωστοϋφαντουργία με την επωνυμία «Αδελφοί Ρετσίνα». Η επιχείρηση αυτή ήταν στην εποχή της η μεγαλύτερη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και μέχρι την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου έφτασε να απασχολεί 4.500 εργατοϋπαλλήλους, να διαθέτει 1.000 υφαντικούς ιστούς, 30.000 ατράκτους, φινιριστήρια, τυποβαφεία κ.λπ.
*Το περίφημο εργοστάσιο υφασμάτων

Ήταν από τους πρώτους βιομήχανους της εποχής, που αναμίχθηκαν ενεργά στην πολιτική. Πριν από αυτό είχε διανύσει μια επιτυχημένη θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Πειραιά, ξεκινώντας από δημοτικός σύμβουλος κατά τα έτη 1866 και 1874, με δήμαρχο τον Τρύφωνα Μουτζόπουλο.
Εξελέγη δήμαρχος Πειραιά το 1877 και το 1891.
*Ο Θεόδωρος Ρετσίνας

        Ο Θεόδωρος Ρετσίνας συνέδεσε το όνομά του με την εξέλιξη του Πειραιά, που από μικρό και άσημο επίνειο της πρωτεύουσας έγινε τελικά ο πρώτος λιμένας της χώρας. Ο εξωραϊσμός της πόλης με τη διάνοιξη νέων δρόμων και τις δενδροφυτεύσεις, η επίλυση του προβλήματος παροχής πόσιμου νερού στην πόλη, τα δημόσια κτίρια και οι χώροι αναψυχής, όπως το Δημοτικό Θέατρο και ο Τιτάνιος Κήπος, ήταν μερικά από τα έργα του. Διετέλεσε πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής Πειραιά κατά τα έτη 1881-1882, 1886-1889, 1891-1895 και 1904-1905.
*Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, έργο Θεόδωρου Ρετσίνα

        Το 1888 ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρός του, τον Όμιλο Ερετών Πειραιώς, ένα σωματείο στο οποίο συμμετείχε μια κλειστή ομάδα προσώπων της πειραϊκής και αθηναϊκής ελίτ.
        Έχει να παρουσιάσει επίσης, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο.  
Βουλευτής Αττικής εξελέγη στο διάστημα 1899-1902, το 1906-1910 και στην Α΄ Αναθεωρητική Βουλή, που λειτούργησε από το τις 8 Αυγούστου έως τις 12 Οκτωβρίου 1910.
*Η υπογραφή του Θεόδωρου Ρετσίνα, στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 8 Νοεμβρίου 1901, υποστηριζόμενος από το κόμμα του Γεωργίου Θεοτόκη. Ψήφισαν 206 βουλευτές. Ο Ρετσίνας πήρε 125 ψήφους, ο Αλέξανδρος Ρώμας των δηλιγιαννικών 47 και ο Κωνσταντίνος Τοπάλης των ζαϊμικών 21. Προήδρευσε σε 49 συνεδριάσεις.
Το 1879 εξέδωσε το βιβλίο «Το Ελληνικό Τμήμα εν τη Εκθέσει των Παρισίων» και το 1902 συγκέντρωσε και εξέδωσε σε τόμο τις αγορεύσεις του στο Κοινοβούλιο για θέματα γεωργίας, βιομηχανίας, εμπορικής ναυτιλίας και πρακτικής εκπαίδευσης.
*Ο Θεόδωρος Ρετσίνας. Αρχείο Γενναδείου

Ο Θεόδωρος Ρετσίνας, νυμφεύθηκε την Ασπασία Ζωντανού, κόρη  συριανού μεγαλεμπόρου.
Πέθανε στον Πειραιά στις 17 Ιανουαρίου 1930. Εκεί που βρισκόταν το βασικό εργοστάσιο του Ρετσίνα υπάρχει ομώνυμη συνοικία και ένας κεντρικός δρόμος του Πειραιά φέρει το όνομά του. Όμως, σήμερα, η εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος του εργοστασίου, είναι εκείνη της πλήρους εγκατάλειψης. Τα κτίσματα λεηλατημένα, καταρρέουν και πρόσφατα υπέστησαν τις συνέπειες μιας πυρκαγιάς. Τίποτα δεν θυμίζει, ότι στο σημείο αυτό, υπήρξε ένας ζωντανός, παραγωγικός οργανισμός.

 Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Από το τηλεοπτικό πορτρέτο του, που παρουσίασε το κανάλι της Βουλής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου