Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Η πρώτη φάση του Εμφυλίου


Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_20/11/2011_463513
*Σύλληψη ανταρτών από τον εθνικό στρατό

                 *Το ΚΚΕ στηρίχθηκε κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα


Του Νίκου Μαραντζίδη*


Επισήμως ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ιδρύθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1946. Στην πραγματικότητα η ημερομηνία αξιοποιήθηκε προκειμένου να αποτυπώσει τη σχέση αυτού του αντάρτικου με εκείνου της Κατοχής. 
Υπό την οπτική γωνία του ΚΚΕ, ο αγώνας των ετών 1946 - 1949 υπήρξε η συνεπής συνέχεια των όσων προηγήθηκαν κατά τα χρόνια 1943 - 1945. Ο ΔΣΕ υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής του ΚΚΕ. Μία σειρά παράγοντες ώθησαν την ηγεσία του προς τα εκεί. Από αυτούς, κρισιμότερος υπήρξε ο ρόλος των Λαϊκών Δημοκρατιών. 



Από τις αρχές του 1946, οι επαφές του γενικού γραμματέα Ν. Ζαχαριάδη, με τους ηγέτες των αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων είχαν ως βασικό στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσης του ένοπλου αγώνα του ΚΚΕ από το διεθνές κομμουνιστικό σύστημα. Η θετική ανταπόκριση των Λαϊκών Δημοκρατιών, ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας, υπό τον αφανή πλην όμως κρίσιμο ρόλο της ΕΣΣΔ, καθόρισαν την απόφαση του Ν. Ζαχαριάδη. 
*Ο Νίκος Ζαχαριάδης, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ


Αυτή τη φορά, και σε αντιδιαστολή με τα Δεκεμβριανά του 1944, το ΚΚΕ επέλεξε να εξαπολύσει τον αγώνα του στηριζόμενο κυρίως στον εξωτερικό παράγοντα και όχι σε μια εσωτερική κοινωνική δυναμική ανατροπής της καθεστηκυίας τάξης που το ίδιο είχε υποκινήσει. Η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του ΔΣΕ προκάλεσε αναστάτωση στην Αθήνα. Εχοντας ανοιχτά πολλά κρίσιμα μέτωπα, η εκλεγμένη από τις εκλογές του Μαρτίου του 1946, κυβέρνηση Τσαλδάρη έδειξε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τη δυναμική των γεγονότων. Το νέο αντάρτικο αναπτύχθηκε σχετικά γρήγορα, στηριζόμενο σε πρώτη φάση στα καταδιωκόμενα στελέχη του ΚΚΕ, και αυτούς που έφταναν παράνομα στη χώρα από το στρατόπεδο εκπαίδευσης του Μπούλκες στη Γιουγκοσλαβία. 
*Ο Μάρκος Βαφειάδης σε φωτογραφία του Σπ. Μελετζή


Στις αρχές του καλοκαιριού του 1946, ο επικεφαλής του ΔΣΕ, Μάρκος Βαφειάδης είχε υπό τις εντολές του περίπου 2-3.000 μαχητές, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 4.000 τον Οκτώβριο. Στα τέλη του 1946, ο αριθμός ήταν ακόμη μεγαλύτερος αν και απείχε οπωσδήποτε από τις 10.000 που δήλωνε ο Βαφειάδης πως διέθετε. Μέχρι το τέλος του 1946, ο Δημοκρατικός Στρατός έκανε την εμφάνισή του σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, με πλέον αξιοσημείωτη, ίσως, την επίθεση στην Υπάτη, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1947.
*Εμφύλιος: Νεκροί παντού

Δραματικές στρατιωτικές και πολιτικές εξελίξεις
Στις 12 Μαρτίου 1947, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ το «Δόγμα Τρούμαν». Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η εξαγγελία του σχεδίου για την οικονομική ανόρθωση της Ευρώπης, που έμεινε γνωστό ως «Σχέδιο Μάρσαλ», από το όνομα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ, είχε ως στόχο την παροχή οικονομικής βοήθειας στις πληγείσες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οικονομίες της Ευρώπης. Τόσο το Δόγμα Τρούμαν όσο και το Σχέδιο Μάρσαλ δήλωναν απερίφραστα την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να εμπλακούν στα ευρωπαϊκά πράγματα. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η αμερικανική εμπλοκή είχε καθοριστικό ρόλο στην τελική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του ΚΚΕ, το 1949. Κατά πάσα πιθανότητα, χωρίς αυτήν η χώρα είτε θα είχε πέσει στα χέρια των κομμουνιστών ανταρτών, είτε θα είχε κοπεί στα δύο, με το βόρειο τμήμα της να ελέγχεται από μια κομμουνιστική κυβέρνηση εξαρτημένη από τις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες.
Η εμπλοκή των Βαλκάνιων κομμουνιστών στον ελληνικό εμφύλιο, επικυρώθηκε διπλωματικά στο Μπλεντ της Σλοβενίας τον Αύγουστο του 1947. Εκεί, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία και η Αλβανία κατέληξαν σε κοινή στάση έναντι του ζητήματος των «Ελλήνων συντρόφων» και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν πολιτικά, στρατιωτικά και υλικά τον Δημοκρατικό Στρατό.
*Ανταρτική εφημερίδα: Περιγραφή μάχης στην περιοχή Διδυμοτείχου

Τα μέτωπα
Οι δραματικές εξελίξεις στα στρατιωτικά και πολιτικά μέτωπα του εμφυλίου και η εξουθένωση της ελληνικής οικονομίας δεν άργησαν να φέρουν την κατάρρευση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη, ο οποίος υπέβαλε τελικά την παραίτησή του στις 24 Ιανουαρίου 1947. Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο οικονομολόγος Δημήτρης Μάξιμος. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς ανατέθηκε η θέση του αρχηγού ΓΕΣ στον Κ. Βεντήρη, ενώ εξουσιοδοτήθηκε ο Ζέρβας να εκκαθαρίσει την Πελοπόννησο από τους κομμουνιστές αντάρτες.
Στις 20 Μαρτίου 1947, το κλίμα αποσταθεροποιήθηκε ακόμη περισσότερο με τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη του ανώτατου στελέχους του ΚΚΕ, Γιάννη Ζεύγου, από έναν πρώην μπουλκιώτη μαχητή. Η σκοτεινή αυτή υπόθεση, έφερε στην επιφάνεια πολλά σενάρια συνωμοσίας. Λίγες μέρες αργότερα, ο αναπάντεχος θάνατος του βασιλιά Γεώργιου την 1η Απριλίου, οδήγησε στην ανάληψη του θρόνου από τον διάδοχο Παύλο.
Σε στρατιωτικό επίπεδο τα πράγματα εξελίσσονταν άσχημα για την ελληνική κυβέρνηση. Την αρχική αισιοδοξία πως η εξέγερση θα ελεγχόταν γρήγορα, διαδέχτηκε ο προβληματισμός για τη διάρκεια του πολέμου. Η πρώτη σημαντική εκκαθαριστική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Terminus σχεδιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1946, και μπήκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 1947. Η επιχείρηση άρχισε από τα νότια Αγραφα και σταδιακά κατευθύνθηκε προς τον Βορρά. Τον Μάιο οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στόχευαν στην εκκαθάριση της περιοχής που εκτεινόταν από τα Χάσια και τα Αντιχάσια μέχρι τη Βόρεια Πίνδο. Το Ιούνιο οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν στον Κίσσαβο και το Πήλιο, ενώ λίγο αργότερα επεκτάθηκαν προς τον Ολυμπο και τα Πιέρια.
Μέσα σε μερικούς μήνες τα ηγετικά κλιμάκια του στρατεύματος συνειδητοποίησαν πως η τακτική που είχε ακολουθήσει ο Ελληνικός Στρατός δεν απέδωσε. Οι αντάρτες με το πέρας των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων επέστρεφαν στις περιοχές απ’ όπου είχαν φύγει. Η κατάσταση προκάλεσε εκνευρισμό και απαισιοδοξία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Ο ίδιος ο Γ., Παπανδρέου, όταν συνειδητοποίησε το πρόβλημα φέρεται να δήλωσε: «Τότε η Ελλάς εχάθη και χρειάζεται πανστρατιά».
*Από την έκδοση του ΓΕΣ για τον Εμφύλιο Πόλεμο (1998)

Υπόσχεση αμνηστίας
Η αιμορραγία του εμφυλίου έφερε νέες πολιτικές εξελίξεις. Το Σεπτέμβριο του 1947 σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος και του Κόμματος Φιλελευθέρων. Την πρωθυπουργία ανέλαβε ο φιλελεύθερος πολιτικός Θεμιστοκλής Σοφούλης. Η νέα κυβέρνηση αποτέλεσε την πρώτη σημαντική συνέπεια της ανάμειξης των ΗΠΑ στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, μετά την αναγγελία του δόγματος Τρούμαν και του Σχεδίου Μάρσαλ.
Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της με μία επίθεση φιλίας στους αντάρτες του ΔΣΕ. Υποσχέθηκε αμνηστία σε όσους παρέδιδαν τα όπλα τους εντός ενός μηνός. Την ίδια στιγμή απολύθηκαν χιλιάδες αριστεροί κρατούμενοι, ενώ ανεστάλησαν οι εις θάνατον καταδικαστικές αποφάσεις των στρατοδικείων. Οι προσπάθειες αυτές της κυβέρνησης Σοφούλη, όπως και οι προηγούμενες των κυβερνήσεων Τσαλδάρη και Μάξιμου, δεν βρήκαν ανταπόκριση στην ηγεσία του ΚΚΕ, που αισιοδοξούσε ακόμη για την έκβαση του πολέμου.
Ομως, τα πράγματα δεν έδειχναν να πηγαίνουν τόσο καλά ούτε για το ΚΚΕ. Ολες οι προσπάθειες του ΔΣΕ, μέσα στο 1947, να πετύχει μια σημαντική στρατιωτική νίκη και να καταλάβει μια πόλη ή έστω κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας κατέληξαν σε αποτυχία.
Στις 28 Μαΐου 1947, δύναμη περίπου 800 ανταρτών του ΔΣΕ επιτέθηκε κατά της πόλης της Φλώρινας, την οποία κατέλαβε για λίγες ώρες αλλά αναγκάστηκε στη συνέχεια να την εγκαταλείψει μετά από επίθεση του Ελληνικού Στρατού. Στις 25 Ιουλίου, 4.000 αντάρτες με όλμους και βαρύ πυροβολικό επιτίθενται εναντίον των Γρεβενών. Την επιχείρηση, που τελικά απέτυχε παταγωδώς, διεύθυνε μία από τις πλέον ηρωικές προσωπικότητες του ΔΣΕ, ο Γιαννούλης. Στις 18 Οκτωβρίου του 1947, ο ΔΣΕ επιτέθηκε στο Μέτσοβο. Οι αντάρτες κατόρθωσαν αρχικά να ελέγξουν την κωμόπολη όμως, έπειτα από δύο εβδομάδες μαχών, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.
Η χρονιά τελείωσε με την απόπειρα κατάληψης της πόλης της Κόνιτσας στις 25 Δεκεμβρίου. Η κατάληψη της Κόνιτσας είχε τεράστια πολιτική σημασία για το ΚΚΕ καθώς στόχευε να την ανακηρύξει έδρα της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης. Η ανακοίνωση της συγκρότησης της ΠΔΚ είχε γίνει, δύο μέρες νωρίτερα από την επίθεση, στις 23 Δεκεμβρίου από την «Ελεύθερη Ελλάδα», τον εγκατεστημένο στη Γιουγκοσλαβία ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ. Πέρα από την πολιτική της σημασία, η μάχη της Κόνιτσας ήταν η πρώτη επιχείρηση εφαρμογής τακτικού πολέμου από το ΔΣΕ. Οι συγκρούσεις έληξαν οριστικά την 6η Ιανουαρίου 1948. Οι αντάρτες υπέστησαν μία ταπεινωτική ήττα αλλά ο εμφύλιος είχε ακόμη δρόμο μπροστά του.


* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.


*Ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης στην ορκωμοσία της Βουλής του 1946


7 σχόλια:

  1. Εμφυλίου ή Ελληνοαμερικανικού;;;;
    Λουις Σιφερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο όρος "εμφύλιος" έχει γίνει αποδεκτός από τις αντιμαχόμενες πλευρές. Αλλιώς μπορούμε να πούμε "ξενοκίνητος", ή "συμμοριτοπόλεμος" ή ό,τι άλλο βάλει ο νους μας... Αυτά έχουν ξεπερασθεί και ουδείς αρνείται ότι βοήθησαν οι ΗΠΑ, όπως βοήθησαν και οι της άλλης πλευράς (Στάλιν, Χότζα, Δημητρώφ και ο Τίτο, αυτός ως ένα σημείο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eίναι πλέον ξεκάθαρο οτι οι κομμουνιστες,στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την εξουσία,δεν δίστασαν να συνεργαστούνε με όλα τα αποβράσματα και αποδεδειγμένα απο αιώνες πριν εχθρους μας, όπως με τους βουργάρους και τους σέρβους ή servants...αυτό αποδεικνύει για ακόμη μια φορά το πόσο ανθέλληνες, αχόρταγοι, τυχοδιώκτες και παπατζήδες ήτο αλλά και είναι....
    Συγγνώμη αν σας κουράζω και αν καταλαμβάνω τον χώρο σας,αλλά αυτή είναι η άποψη μου και δεν πρόκειται να αλλάξει...γνωρίζανε εκ των προτέρων οτι η Ελλάς θα εβρίσκετο στην δυτική σφαίρα επιρροής,αλλά η λυσσαλέα θέληση τους για εκδίκηση και κατάληψη της εξουσίας,τους οδήγησε στον εμφύλιο...
    ..Ακόμη πληρώνουμε τα''κατορθώματά''τους...
    ..Και να σας πω και κάτι άλλο ...πείτε μου ποιός χαμένος ενός εμφυλίου, έφυγε απο την χώρα του και εγκαταστάθηκε σε άλλες χώρες όπως κάνανε αυτοί;;;είναι γενίτσαροι και ανθέλληνες...τέλος...
    Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο όρος "εμφύλιος", όντως έγινε αποδεκτός από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και καθιερώθηκε και επίσημα κατά την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ. Με την πολιτική που επέλεξε να ακολουθήσει το ΚΚΕ εσχάτως (αποκατάσταση Ζαχαριάδη, επιθετική στάση σε ό,τι αφορά την συγκρότηση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας), μπορούμε ενδεχομένως να επιστρέψουμε στον παλαιότερο όρο "ανταρτοπόλεμος", που επίσης ήταν αποδεκτός από τους αντιμαχόμενους - ή ακόμα και στον εαμογενή όρο "Δεύτερο Αντάρτικο".


    Όσον αφορά την ξένη βοήθεια, αυτή υπήρξε σαφώς ετεροβαρής. Οι χώρες του σοβιετικού μπλοκ ουδέποτε αναγνώρισαν την κυβέρνηση του Βαφειάδη σε διπλωματικό επίπεδο (αν το είχαν πράξει, οι εξελίξεις θα ήσαν σαφώς διαφορετικές στην ευρύτερη περιοχή, καθώς θα καταστρατηγούνταν τα συμφωνηθέντα στη Γιάλτα) και φυσικά κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει στα σοβαρά την προμήθεια πυρομαχικών και όλμων προς τον ΔΣΕ, με τους βομβαρδισμούς με ναπάλμ που εγκαινίασε ο Βαν Φλητ και το δυτικό στρατόπεδο στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλίας Κοτρίδης
    Αυτό το "Δημοκρατικό Στρατός Ελλάδος" πρέπει να είναι από τα πιό άνοστα ανέκδοτα.Πότε είχαν την Ελληνική σημαία μαζί τους, όταν την πυροβολούσαν; Υπάρχουν φωτογραφίες που τους δείχνουν να παρελαύνουν κρατώντας Βουλγαρική σημαία(όρα λεύκωμα Ξάνθης). Και τότε "....Ελλάδος...."ήταν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύρος 12 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 13.45
    Η άποψη του Ν. Μαραντζίδη ότι κατά πάσα πιθανότητα,χωρίς την Αμερικανική βοήθεια σε παντοειδές πολεμικό υλικό και οικονομική βοήθεια,η Ελλάδα είτε θα είχε πέσει στα χέρια των κομουνιστών ανταρτών,είτε θα είχε κοπεί στα δύο,με το βόρειο τμήμα της να ελέγχεται από μία Κυβέρνηση εξαρτημένη από τις γειτονικές Λαϊκές Δημοκρατίες,είναι ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ και περιέχει δόση υπερβολής.Ασφαλώς οι ΗΠΑ για τα δικά της στρατηγικά και όχι μόνο συμφέροντα στην περιοχή δεν θα άφηναν αβοήθητη την Ελλάδα.
    Όμως ένας πόλεμος δεν κερδίζεται μόνο από τα πολεμικά μέσα.Χρειάζεται επί πλέον ο στρατός για να νικήσει άξιους και ικανούς Διοικητές-Ηγέτες και προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο και με αστείρευτες ηθικές δυνάμεις.Απόδειξη στα επόμενα χρόνια ο πόλεμος του Βιετνάμ.
    Τα τελευταία χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου ήδη ο Ελληνικός Στρατός τροποποίησε την τακτική του στο πεδίο της μάχης.Διακρίνονταν για την πρωτοβουλία,το επιθετικό πνεύμα και την συνεχή καταδίωξη του αντιπάλου,ημέρα και νύκτα με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
    Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Ανορθόδοξος Πόλεμος,που στα πρώτα χρόνια διεξήγαγαν οι αντάρτες,είναι ο δυσκολότερος στην αντιμετώπισή του.Χρησιμοποιώντας το ορεινό και δασωμένο έδαφος,τις καιρικές συνθήκες,ένα άρτιο δίκτυο πληροφοριών,τη διαρκη κίνηση,την πρωτοβουλία και την αποφυγή της μάχης εκ παρατάξεως δημιουργούσαν μια ανησυχητική και κρίσιμη κατάσταση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
    Επί πλέον οι αντάρτες με την κατάληψη και κατοχή της παραμεθόριας περιοχής επιτύγχαναν ακώλυτα:
    1.Την εξασφάλιση των νώτων τους και την εύκολη σύμπτυξή των στο έδαφος των Βορείων γειτονικών χωρών,όταν απειλούνταν.
    2.Τον συνεχή εφοδιασμό απο τα γειτονικά κράτη σε είδη οπλισμού,πυρομαχικά,νάρκες ,εκρηκτικά ,είδη ένδυσης,υπόδυσης κ.α
    3 Την ευχερή διακομιδή των τραυματιών και την περίθαλψη των σε νοσοκομεία των χωρών αυτών.
    4.Την απρόσκοπτη εκπαίδευση των στελεχών και όχι μόνο στα Κέντρα Εκπαίδευσης,στο Ρούμπικ της Αλβανίας,στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαυίας και στη Μπερκοβίτσα της Βουλγαρίας.
    5.Την ταχεία προώθηση των ενισχύσεων.
    6.Την οργάνωση εγγύς των συνόρων αποθηκών οπλισμού,πυρομαχικών,ανταλλακτικών και υγειονομικού υλικού.
    Αυτόν τον αντίπαλο είχε να αντιμετωπίσει ο Ελληνικός Στρατός,που εβοηθείτο ποικιλοτρόπως από τους αριστερούς κατοίκους των περιοχών.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή