Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

17) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ

*Ο τάφος του Ανάργυρου και της συζύγου του Αικατερίνης στις Σπέτσες

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Οι Σπέτσες είχαν τεράστια συμβολή στην Επανάσταση του 1821, τόσο με τα καράβια, όσο και με τα πληρώματά τους, αλλά και με τις μεγάλες οικονομικές προσφορές των κατοίκων τους.
          Μετά την δημιουργία του νέου Ελληνικού Κράτους, οι Σπέτσες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και το 1861 προσέφεραν στη χώρα και ένα πρόεδρο της Βουλής, τον Ανάργυρο Αναργύρου.


          Οι Ανάργυροι ή Χατζηανάργυροι, όπως τους αποκαλούσαν στο  νησί τους, ήταν μεγάλη και παλαιά ναυτική οικογένεια των Σπετσών. Πολλά μέλη της, με τα καράβια τους αγωνίσθηκαν για την  απελευθέρωση των Σπετσών, παίρνοντας μέρος στα διάφορα επαναστατικά κινήματα και κυρίως στον αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821.
          Ο Ανάργυρος Αναργύρου γεννήθηκε στις Σπέτσες το 1814. Δεν ακολούθησε τη ναυτική παράδοση της οικογένειας του. Αντίθετα, έλαβε εξαιρετική μόρφωση και ενδιαφέρθηκε για την πολιτική.
          Εξελέγη βουλευτής Σπετσών κατά τις περιόδους 1850 έως 1853, 1859 έως 1860, 1861 έως 1862, 1868 έως 1871, αλλά παραιτήθηκε στις 21-12-1870, δηλαδή πριν από τη λήξη της θητείας του. Δεν έχει διασωθεί προσωπογραφία του. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαίδευσης, νομάρχης Κυκλάδων και υπουργός Εσωτερικών το 1865 στην κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου.
*Η υπογραφή του Ανάργυρου στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

            Ο Αναργύρου, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στις 22 Μαρτίου 1861, με εντυπωσιακό ποσοστό αποδοχής. Συγκεκριμένα επί 113 ψηφισάντων, πήρε 109 ψήφους. Τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν λευκά και ένα άλλο, έγραφε το όνομα κάποιου άλλου βουλευτή. Ο Αναργύρου εξελέγη πρόεδρος επί κυβερνήσεως Δημητρίου Βούλγαρη.
          Όταν κλήθηκε να καταλάβει την έδρα του Προέδρου, συγκινημένος ευχαρίστησε τους βουλευτές και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν κύριοι, εν αρμονία και ομοφροσύνη διατελούντες, δια συζητήσεων σοβαρών και εμβριθών να φωτιζόμεθα μεν προς αλλήλους να φωτίζωμεν δε και την κυβέρνησιν. Τοιαύτην διαγωγήν δεικνύμενοι θέλομεν ανταποκριθή εις τας προσδοκίας των εντολέων μας».
*Οι Σπέτσες

          Το 1861 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Τα Σπετσιωτικά» που αποτελεί πολύτιμη πηγή ιστορίας για τα γεγονότα της Επανάστασης. Ο δεύτερος τόμος εκδόθηκε μετά το θάνατό του το 1925 και ο τρίτος το 1926. Διέθετε επίσης συλλογή 4.000 εγγράφων σχετικών με τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας. Αργότερα, η συλλογή αυτή δωρήθηκε από τον ανεψιό του Ανδρέα Χατζηαναργύρου στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
          Το 1865 παρασημοφορήθηκε από το βασιλέα Γεώργιο Α΄ με τον Αργυρό Σταυρό του Σωτήρος.
          Ο Ανάργυρος Αναργύρου, το σπίτι του οποίου σώζεται σήμερα στο νησί, πέθανε στις Σπέτσες το 1885. Ο τάφος του, όπως και της γυναίκας του Αικατερίνης, που πέθανε το 1904, βρίσκεται στην Παναγία Αρμάτα, στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου