Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΧΡΟΝΟΣ" ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΦΙΛΗΜΟΝΑ

Η εφημερίδα Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα, 1833
Περιλήψεις-ευρετήρια: Έλλη Δρούλια
Σειρά: Παραρτήματα του περιοδικού Μνήμων, αρ. 16, της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού (ΕΜΝΕ), Αθήνα 2010
Σελ.: 252, ISBN:978-960-7089-25-0, τιμή βιβλίου: 12 €
Κεντρική διάθεση: εκδόσεις «Παρασκήνιο», Σόλωνος 76, Αθήνα 106 80,
τηλ.: 210 3646170

*Ο Ιωάννης Φιλήμων

Η παρουσίαση, με την μορφή περιλήψεων των άρθρων και ευρετηρίου κυρίων ονομάτων, της εφημερίδας Χρόνος του Ιωάννη Φιλήμονα (1798 ή 1799-1874) έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη αποδελτίωση των εφημερίδων της περιόδου της Αντιβασιλείας, Ήλιος του Παναγιώτη Σούτσου (1833) και Εποχή (1834-1835). 
Με τον τρόπο αυτό, τα παραπάνω παραρτήματα του περιοδικού Μνήμων προσφέρουν στους ερευνητές χρηστικά εργαλεία προσέγγισης του Τύπου της κρίσιμης εποχής διαμόρφωσης του νέου ελληνικού κράτους.


Οι περιλήψεις αποτυπώνουν το περιεχόμενο και το ύφος των άρθρων και τα ευρετήρια που παραπέμπουν στις 162 σελίδες της ίδιας της εφημερίδας, παραπέμπουν στα πρόσωπα και τους τόπους που την διατρέχουν. Η Εισαγωγή δίνει ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εποχή, τον εκδότη και την εφημερίδα. 
Ο Χρόνος, Εφημερίς Πολιτική, Φιλολογική και Εμπορική κυκλοφόρησε στο Ναύπλιο από την Δευτέρα 1 Μαΐου 1833 έως την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 1833, 40 συνολικά φύλλα που έβγαιναν δύο φορές την εβδομάδα. 
Με πολιτικές απόψεις και απόκλιση προς τη ρωσόφιλη παράταξη ο Ιωάννης Φιλήμων τοποθετήθηκε απέναντι στα σύγχρονά του γεγονότα, καθώς γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Ο Ιω. Φιλήμων ήταν παρών στα πολεμικά πεδία κατά την Επανάσταση, γραμματέας του Δημητρίου Υψηλάντη και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, τυπογράφος, εκδότης των εφημερίδων Χρόνος και Αιών (1838-1888) και συγγραφέας ιστορικών δοκιμίων για την Φιλική Εταιρία και την Ελληνική Επανάσταση.
Η εφημερίδα  Χρόνος του 1833 κατά περίεργο τρόπο έχει σήμερα επίκαιρο χαρακτήρα. Στα πρώτα βήματά της, η ελληνική πολιτική δημοσιογραφία ήρθε αντιμέτωπη με την θεμελίωση και διοικητική λειτουργία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, τα δημοσιονομικά και τα δάνεια, την οργάνωση του στρατού, την παιδεία, τις σχέσεις εκκλησίας-κράτους, την εξωτερική πολιτική. 
Ξεφυλλίζοντας τις περιλήψεις ο αναγνώστης συναντά απανωτά θέματα γνωστά που και στις ημέρες μας αναζητούν αποτελεσματικές λύσεις. Αναλογίζεται αν η διαδρομή του ελληνικού κράτους δικαιώνει ιδεολογίες και προσπάθειες, αν πραγματοποιήθηκαν τα ζητούμενα ή αν παραμένουν αιτήματα. 
Οι αναγνώστες μέσα από τις σελίδες σχεδόν αυτόματα μπαίνουν στη διαδικασία των συγκρίσεων μεταξύ του τότε και του τώρα και στο πνεύμα ενός γενικότερου απολογισμού.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου