Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΑΣΜΑ ΗΡΩΪΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΓΙΑ ΘΡΑΚΑ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ




*Οι βραβευθέντες μαθητές των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών 

          Η Ένωση Γυναικών Θράκης "Δόμνα Χατζή Αντώνη Βιζβίζη", σε ειδική εκδήλωση στο Ευγενίδειο Ίδρυμα (Πλανητάριο), τίμησε το Έπος του 1940-41. 
         Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλιο με την μορφή της ηρωίδας του 1821 Δόμνας Βιζβίζη στους μαθητές των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών, με καταγωγή από τη Θράκη. Επίσης τους προσφέρθηκε το βιβλίο του Απόστολου Ευθυμιάδη "Η συμβολή της Θράκης στους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους 1361-1920". Χορωδία γυναικών υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Τσαγκαράκη τραγούδησε επίκαιρα τραγούδια για την ελληνική εποποιία στα Αλβανικά και Ηπειρωτικά βουνά. Προβλήθηκε ακόμα ταινία παραγωγής του Πολεμικού Μουσείου με αφήγηση της Θρακιώτισας στην καταγωγή Σοφίας Βέμπο για τον πόλεμο του Σαράντα.
          Παρέστη και προσφώνησε την εκδήλωση η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Άννα Νταλάρα.
*Η υφυπουργός κ. Άννα Νταλάρα

          Το πρόγραμμα παρουσίασε ο Θρακιώτης ηθοποιός Κώστας Χατζούδης.
          Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο δημοσιογράφος Παντελής Αθανασιάδης με θέμα "Το άσμα ηρωικό και πένθιμο του Οδυσσέα Ελύτη, γράφτηκε για Θράκη ανθυπολοχαγό". Το κείμενο του λόγου ήταν το ακόλουθο:


          "Το Έπος του 1940, είναι ίσως μια από τις καλύτερες στιγμές του Νεώτερου Ελληνισμού. Ποτέ ξανά, ο Ελληνισμός δεν είχε δείξει τέτοια σύμπνοια, τόση αξιοσημείωτη πίστη στην Ελευθερία και υπέροχη αγωνιστικότητα. Το Έπος αυτό, υπήρξε μοναδική εκδήλωση φιλοπατρίας και ακατάβλητης αγωνιστικότητας, πολύτιμο παράδειγμα και ανεκτίμητη παρακαταθήκη για τις κατοπινές γενιές.
          Η Θράκη στον αγώνα αυτό, είχε την συμμετοχή της. Από αυτήν συμμετοχή και τις θυσίες των παλληκαριών της, αντλεί ανεξάντλητη υπερηφάνεια. Αλλά, ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε τις περγαμηνές αυτές. Και σ’ αυτό θα σταθούμε σήμερα.
*Ο κεντρικός ομιλητής Παντελής Αθανασιάδης 
και η κ. Αναστασία Σακαλίδου- Χουρδάκη

Σε όλους μας είναι γνωστό, πως ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ο τιμημένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, πήρε μέρος το 1940 στο μεγάλο αγώνα του Ελληνισμού ενάντια στον Ιταλικό φασισμό. Με την έναρξη του πολέμου ο Ελύτης κατατάχθηκε ως ανθυπολοχαγός. Στις 13 Δεκεμβρίου 1940 μετατέθηκε στη ζώνη πυρός και στις 26 Φεβρουαρίου του επόμενου χρόνου, μεταφέρθηκε με σοβαρό κρούσμα κοιλιακού τύφου στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, στα χιονισμένα Βορειοηπειρωτικά βουνά και καρπός των βιωμάτων και των εμπειριών του, είναι τα δύο αξεπέραστα ποιητικά αριστουργήματά του, το «Άξιον Εστί» με την παγκόσμια ακτινοβολία και το «Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας».  Ειδικά αυτό το δεύτερο, ενδιαφέρει εμάς τους Θράκες, αν και συνήθως το αγνοούμε ή το προσπερνούμε χωρίς να δίνουμε τη δέουσα σημασία. Ίσως γιατί οι περισσότεροι δεν το έχουμε διαβάσει καν. Ο Ελύτης συνέλαβε την ιδέα του Άσματος το χειμώνα του 1941, αλλά τελικά το ολοκλήρωσε αργότερα και τελικά το δημοσίευσε το καλοκαίρι του 1945 στο δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Τετράδιο», όπου προηγουμένως είχε δημοσιευτεί άρθρο του για τον ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
*Ο Παντελής Αθανασιάδης

          Βάσιμα ισχυρίζομαι και αδιάκοπα επιμένω, και έχω κατ’ επανάληψη αρθρογραφήσει, ότι ο αδικοχαμένος ηρωικός ανθυπολοχαγός της Αλβανίας, του ομωνύμου ποιήματος του Ελύτη, παρά το γεγονός ότι δεν διασώζεται το όνομά του ή άλλα στοιχεία της πραγματικής ταυτότητάς του, είναι Θραξ. Είναι ένας από τους πατεράδες ή τους παππούδες μας.
          Και αυτό, το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Ελύτης, που συγκλονισμένος από τον ηρωικό θάνατο αυτού του ανθυπολοχαγού, έγραψε το περίφημο αυτό ποίημα. Ειδικότερα  στο ΣΤ΄ κεφάλαιο του ποιήματός του, γράφει προσδιορίζοντας τουλάχιστον την καταγωγή του.

«Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε
Σκύψανε το βουνά της Θράκης και το φτύσανε
Μια στο κεφάλι, μια στον κόρφο, μια μέσα στο κλάμα του.
Βγήκαν Ρωμιοί με μπράτσα φοβερά
Και το σηκώσαν  στου βοριά τα σπάργανα…»

Αυτός λοιπόν ο ηρωικός Θρακιώτης, ένας ημίθεος στα μάτια του ποιητή, ένας καθημερινός δικός μας άνθρωπος σαν όλους τους Θρακιώτες που έδωσαν δυναμικό παρόν στο αντιφασιστικό αγώνα, κουβαλούσε μέσα του τα γονίδια του διαχρονικού και διάχυτου Θρακικού ερωτισμού. Και αυτό το έβλεπε από διαίσθηση ο ποιητής και δεν παρέλειψε να το περιλάβει στο αριστουργηματικό ελεγείο του, γράφοντας λίγο παρακάτω:

Ήταν γερό παιδί
Τις νύχτες αγκαλιά με τα νεραντζοκόριτσα
Λέρωνε τις μεγάλες φορεσιές των άστρων
Ήτανε τόσος ο Έρωτας στα σπλάχνα του
Που έπινε μέσα στο κρασί τη γέψη όλης της γης
Πιάνοντας ύστερα χορό μ’ όλες τις νύφες λεύκες
Ώσπου ν’ ακούσει και να χύσ’ η αυγή το φως μές στα μαλλιά του
Η αυγή που μ’ ανοιχτά μπράτσα τον έβρισκε
Στη σέλα δύο μικρών κλαδιών να γρατσουνάει τον ήλιο
Ή πάλι με στοργή να σιγονανουρίζει
Τις μικρές κουκουβάγιες που ξαγρύπνησαν…
Ά τι θυμάρι δυνατό το γυμνό του στήθος
Όπου ξεσπούσαν λευτεριά και θάλασσα…
Ήταν γενναίο παιδί
Με τα θαμπόχρυσα κουμπιά και το πιστόλι του
Με τον αγέρα στην περπατηξιά…

      Επιμένω λοιπόν, ότι αυτός ο ηρωικός ανθυπολοχαγός, που ο ποιητής τον έβλεπε σαν σύμβολο των αξιωματικών οι οποίοι μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες αγωνίζονταν να διασώσουν την τιμή της πατρίδας τους, δεν μπορεί παρά να είχε γεννηθεί στη Θράκη. Αν για παράδειγμα είχε γεννηθεί στην Ήπειρο ο Ελύτης θα έγραφε ότι έσκυψε η Πίνδος για να φανεί ο νεογέννητος. Αν είχε γεννηθεί στην Κρήτη, θα έγραφε, πως έσκυψε ο Ψηλορείτης, αν είχε γεννηθεί στη Σπάρτη θα έγραφε πως έσκυψε ο Ταΰγετος και ούτω καθεξής. Όλα τους βουνά με ιστορία. Βουνά και αυτά, που έτρεφαν ακατάβλητα παλληκάρια. Όμως με σαφήνεια γράφει, ότι έσκυψαν τα βουνά της Θράκης, την πρώτη μέρα που γεννήθηκε.

*Η χορωδία γυναικών

      Άλλωστε πολλές έμμεσες αποδείξεις υπάρχουν στο Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου. Στο ισόγειό του, στην αίθουσα με τις φωτογραφίες των πεσόντων Θρακών, μεταξύ άλλων, εντοπίζουμε και τα ακόλουθα ονόματα συμπατριωτών μας ανθυπολοχαγών, που έδωσαν τη ζωή τους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, το 1940-41:
*Ο Οδυσσέας Ελύτης (στο μέσον) επιστρατευμένος στα Ηπειρωτικά βουνά το 1940

·  Λεπτοκαρόπουλος Χρήστος. 'Έπεσε στα τέλη του 1940 στην ελληνοαλβανική μεθόριο.
·  Κανδηλάπτης Θεόδωρος. Έπεσε στις 28-2-1941 στο Μπούμπεσι.
·  Παρασκευούδης Πέτρος. Έπεσε στις 10-3-1941 στο Πόγραδετς. Ετάφη στο Τεπελένι.
·  Παπαγιαννόπουλος Τηλέμαχος, της Β΄ Μοίρας ΧV Σ.Π.Β. Έπεσε στο ύψωμα της Κλεισούρας στις 13-3-1941.

Προσωπικά πιστεύω, πως αν γίνει μια ενδελεχέστερη έρευνα στα Αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων, θα βρεθούν και άλλοι Θράκες ανθυπολοχαγοί πεσόντες στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, που δεν τους γνωρίζουμε. Για παράδειγμα, μπορεί να καταλογίζονται νεκροί ανθυπολοχαγοί σε άλλους νομούς, αλλά αυτοί, να προέρχονται  από Θρακικές προσφυγικές οικογένειες, που μετά το 1922 εγκαταστάθηκαν σε άλλους νομούς της χώρας. Αυτός λοιπόν ο ηρωικός Θραξ ανθυπολοχαγός, ένας ημίθεος στα μάτια του ποιητή, που τον ενέπνευσε να γράψει το περίφημο ποίημά του, δεν ήταν παρά ένας καθημερινός δικός μας άνθρωπος σαν όλους τους συμπατριώτες μας, που έδωσαν δυναμικό παρών στον αντιφασιστικό αγώνα.
      Το αλάνθαστο ένστικτο του ποιητή, τον οδήγησε στον ιστορικά ορθό δρόμο, θέλοντας να περιγράψει τον ανθυπολοχαγό που έδωσε τη ζωή του μαχόμενος, στα χιονισμένα Βορειοηπειρωτικά  βουνά. Απλά, θέλοντας να δώσει συνολικά την εικόνα των ηρωικά αγωνιζόμενων νέων αξιωματικών, απέφυγε να συγκεκριμενοποιήσει το πρότυπο, που τον ενέπνευσε. Μας άφησε όμως έμμεσα να αντιλαμβανόμαστε βάσιμα, ότι το εξαίρετο ελεγείο του ««Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο για το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», είχε για πρότυπό του ένα Θράκα ήρωα. Και εδώ έγκειται η δική μας ευθύνη. Να αναδείξουμε τη συμβολή των Θρακών με εναργέστερο τρόπο στους αγώνες του Έθνους. Έχουμε σύμμαχο, την Ιστορία, την Αλήθεια και τον Ελύτη.
          Εδώ, θέλω να κάνω μια παρένθεση για να τονίσω, ότι μεγάλη ευθύνη έχουν οι Θράκες εκπαιδευτικοί, που πρέπει να διδάσκουν στα παιδιά και να αναλύουν αυτό το υπέροχο ποίημα, το οποίο θα κάνει υπερήφανες και θα εμπνέει τις νέες γενεές. Τα παιδιά των Θρακών, πρέπει να μάθουν, για να αισθάνονται το μεγαλείο της θρακικής ρίζας τους.


*Ο παρουσιαστής ηθοποιός Κώστας Χατζούδης, ο ομιλητής Παντελής Αθανασιάδης 
και η πρόεδρος κ. Αναστασία Σακαλίδου- Χουρδάκη
          Και επειδή σήμερα απευθυνόμαστε και σε μαθητές των παραγωγικών στρατιωτικών σχολών, θα πρέπει να τους καλέσω να αναλογιστούν το μεγαλείο της θυσίας των προγόνων μας. Το «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας» με την ανωνυμία που επέβαλε ο Οδυσσέας Ελύτης, στέκεται πλάι στην μεγάλη και αιώνια αξία της φράσης του άλλου μεγάλου Θρακός του Θουκυδίδη, που στον Επιτάφιό του είχε γράψει: «Μία δε κλίνη κενή, εστρωμένη των αφανών φέρεται οί αν μη ευρεθώσιν εις αναίρεσιν». Ήταν αυτή, η μέγιστη τιμή για όσους θυσιάζονταν για την πατρίδα, αλλά μέσα στον ορυμαγδό της μάχης, δεν βρίσκονταν οι σωροί τους για να ταφούν κανονικά. Αυτούς τους ανώνυμους ας έχουμε όλοι κατά νουν. Το καθήκον προς την πατρίδα, και οι θυσίες δεν προϋποθέτουν αναγνώριση. Απαιτούν ανιδιοτέλεια και σεμνότητα".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ






Και βίντεο από την εκδήλωση

45 σχόλια:

  1. Παντελή συγχαρητήρια!!! Μου άρεσε η ομιλία σου στην εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου.Είναι κάτι το ξεχωριστό πέρα από τα τετριμμένα και συνηθισμένα. Αν μου επιτρέπεις να φροντίσω για την δημοσίευσή της στον τοπικό τύπο της Αλεξ/πολης, τονίζοντας ιδιαίτερα το σημείο εκείνο για τους εκπαιδευτικούς μας που δεν επιμένουν ( να μην πω αδιαφορούν) να διδάξουν την τοπική μας ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Πασχάλη σε ευχαριστώ θερμά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κείμενό μου, όπως εσύ κρίνεις καλύτερα. Και πάλι ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντελή σ'ευχαριστώ. Μιλάμε..μ' άρεσε ρε συ!!
    Δημήτρης με αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εύγε Παντελή μας για το «ΑΣΜΑ ΗΡΩΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ» της πρόσφατης εκδήλωσης στο Ευγενίδειο. Επέστρεψα από την ΘΡΑΚΗ ερωτευμένος με τον νομό Ξάνθης. Λεπτομέρειες όταν ιδωθούμε.
    Τάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ESTO ES UN TEMA BASTANTE COMPLICADO PASA EN TODAS PARTES DEL MUNDO ES UN TEMA MUY PROFUNDO-
    Luz Mabel Gómez Fernández

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aγαπητέ φίλε Παντελή ,Καλημέρα !

    Ενα μεγάλο Ευχαριστώ είναι μικρό δείγμα στη συμβολή που προσφέρεις στην ΙΣΤΟΡΙΑ !!!!

    Μ' εκτίμηση ,

    Ελσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Tο καθήνον προς την πατρίδα ... απαιτεί ανιδιοτέλεια και σεμνότητα... ΣΩΣΤΑ!!! ΔΥΟ ΑΡΕΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΘΕ ΩΡΙΜΟ ΚΑΙ ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ.ΑΛΛΑ....
    Σίσυ Παππά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟΝ ΟΛΙΛΗΤΗ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ ΠΑΘΟΣ,ΣΙΓΟΥΡΙΑ,ΟΡΜΗ.ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΓΛΑΦΥΡΟ ΤΡΟΠΟ ,ΜΕ ΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΕΛΥΤΗΣ ΗΤΑΝ ΘΡΑΚΙΩΤΗΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Αθανασιάδη,
    διαβάζωντας το άρθρο σας σχετικά με την ταυτότητα του ανθυπολοχαγού στο ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, "ΑΣΜΑ ΗΡΩΪΚΟ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ" θα ήθελα να μου παραχωρείσετε ορισμένες πληροφορίες για το συμπέρασμα σας ότι πιθανώς ήταν ένας από τους τέσσερις πεσσόντες που παραθέτε.
    Ρωτάω να μάθω διότι είμαι απόγονος του Κανδυλάπτη Θεοδώρου, ο οποίος ήταν ο αδερφός της γιαγιάς μου και μητέρας του πατέρα μου Παρεσης- Χρυσής Κανδηλάπτη- Κιζιρίδου. Ως στενός λοιπόν συγγενής και απόγονος της οικογένειας των Κανδυλάπτη περρήφανος τόσο για τον αδερφό της γιαγιάς μου όσο και για τον προπάππου μου και πατέρα του προαναφερομένου λαογράφου του Πόντου συγγραφέως Γεωργίου Κανδυλάπτη ( Κάννις) θα ήθελα να μου παραθέσετε σχςετικές πηγές αλλά και αναφορές έτσι ώστε να έχω καλύτερη εικόνα για την ιστορία του τόπου αλλά και την ηρωϊκή προσφορά της οικογένειας μου ως προς αυτό....

    Φιλικα,
    ΚΙΖΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κύριε Κιζιρίδη,
    Πραγματικά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες από όσες παραθέτω στο κείμενο της ομιλίας μου. Βεβαίως δεν ισχυρίζομαι πώς ο Ελύτης εβίωσε το θάνατο ενός από τους αναφερόμενους ανθυπολοχαγούς. Απλά υποστηρίζω πως ο ανθυπολοχαγός που με τον θάνατό του ενέπνευσε τον ποιητή ήταν Θράξ. Εγώ βρήκα τα ονόματά αυτά στο Στρατιωτικό Μουσείο Διδυμοτείχου. 'Οπως όμως τονίζω στο κείμενό μου, πιστεύω πως άλλοι ανθυπολοχαγοί που έχασαν τότε τη ζωή τους μπορεί να είχαν θρακική καταγωγή ως προερχόμενοι από προσφυγικές οικογένειες της Θράκης, αλλά να κατεγράφησαν ως πολίτες άλλων νομών της Ελλάδας, εκεί δηλαδή που εγκαταστάθηκαν οι προσφυγικές οικογένειες.
    Με τιμή
    Παντελής Αθανασιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  11. "Για τα μεγάλα μάτια του, όπου χώρεσε η ζωή τόσο βαθειά, που πια να μην μπορεί να βγει ποτέ της!" και ...
    "Ελευθερία! Για σένα, θα δακρύσει από χαρά κι ο Ήλιος!"....

    Cleopatra Rondiri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο ΕΛΥΤΗΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ.

    Emmanouil Simos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
    Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί !!!!!! το γνωρίζω και η επανάληψη κάνει κι άλλους γνώστες......ευχαριστώ για τον σύνδεσμο ! πάλι και πολύ !

    Νικολέττα Χατζηανδρέου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά, ὁ Ὀδυσσέας Ἐλύτης πολέμησε ὁ ἴδιος ὡς ἔφεδρος ἀνθυπολοχαγός στὴν Ἀλβανία καὶ 'χάθηκε' πάνω στην κατάρρευση τοῦ Μετώπου. Ἔκανε 9 μῆνες νὰ γυρίσει στὴ Μυτιλήνη καὶ τὸν κηδέψαν ἐρήμην! ὁ ἴδιος εἶναι ὁ χαμένος ἀνθυπολοχαγός τῆς Ἀλβανίας

    Apostolos Vranas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν είναι ο ίδιος, αλλά βίωσε τον θάνατο άλλου ανθυπολοχαγού. Φαίνεται από το ΣΤ' Κεφάλαιο...
    πριν από 5 λεπτά · Μου αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλοι, προφανῶς καὶ ὁ ἀναφερόμενος νεκρὸς δὲν εἶναι ὁ Ὀδυσσέας Ἐλύτης (ἀλλιῶς πῶς θὰ τὸ ἔγραφε ...) - σαφῶς θὰ μποροῦσε να εἶναι κάποιος Θράκας νεκρός, εγὼ μίλησα γιὰ τὸν τῖτλο ... Τὴν ἱστορία τοῦ Ἐλύτη τὴν ξέρω ἐκ τῶν ἔσω ...

    Apostolos Vranas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Νίνα Γκούδλη
    Ευχαριστώ Παντελή! Η υπέροχη ομιλία σου κάνει περήφανους τους Θράκες. Πως σου φαίνεται που είσαι ΘΡΑΞ!!!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Manolis Simos
    ΩΡΑΙΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΟΦΗ ΑΠΟ ΕΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Katerina Papanicolaou
    Συγχαρητήρια Παντελή!!!! Υπέροχη αναφορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Despo Meimarides
    Απο τα αγαπημενα μου ποιηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και εμένα... Και λόγω Θράκης και γιατί το 1974 που επιστρατεύτηκα ήδη ήμουν ανθυπολοχαγός Πυροβολικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Giorgos Moraitinis
    Χρήζει ευρύτερης δημοσιότητος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κανε κοινοποιησεις σε όλους τους φίλους σου, για να το μάθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Άρχοντας Παντελή μου..Μόνο κάνε λίγο πιο δυτικά και πιάσε και Μακεδονία περισσότερο!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα δεις σε λίγο το ντοκιμαντέρ για τους Βαλκανικούς Πολέμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ευα Ιωσηφιδου
    Συγχαρητήρια Παντελή εξαιρετικό!!!Μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Dina Papastaikoudi
    Καλησπέρα κ.Αθανάσιάδη πολύ σωστά τα λέτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Νίνα Γκούδλη
    Ευχαριστώ Παντελή!..... Ο ποιητής που θαυμάζω!......
    ........................................................................................
    Το κορμί του, σιωπηλό ναυάγιο της αυγής
    Και το στόμα του, μικρό πουλί ακελάηδιστο
    Και τα χέρια του, ανοιχτές πλατείες της ερημιάς
    Βρόντηξαν τα βουνά της Αλβανίας
    Δεν έκλαψαν
    Γιατι να κλάψουν
    Ήταν γενναίο παιδί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ζήσης Χατζηπασχάλης
    ΠΑΝΕΛΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΤΕΛΕΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕΣ, ΤΕΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΗΡΩΊ΄ΚΟ ΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟ ΗΡΩΑ ΘΡΑΚΑ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΥΤΗΣ, ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Andreas Makrides
    Στο βιβλίο του Θρακιώτη, Χρήστου Ρουσσόπουλου με τίτλο "Η μάχη της Κρήτης" που εξέδωσε η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών στη σειρά της "Μαρτυρίες", ο συγγραφέας αναφέρει πως σε όλη την Ελλάδα είχαν καλέσει στο μέτωπο μέχρι την κλάση του 1926, ενώ "μόνον στη Θράκη" είχαν καλέσει ακόμα και άνδρες της κλάσης του '17.

    Δεν ξέρω αν αληθεύουν οι αναφορές αυτές, ή ο συγγραφέας μετέφερε ό,τι πήρε το αυτί του. Αν αληθεύουν, αναρωτιέμαι ωστόσο τον λόγο- ιδίως σε σχέση με το ενδεχόμενο εισβολής της φασιστικής Βουλγαρίας στην Ελλάδα από τα θρακικά σύνορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μου αρέσει! · Απάντηση · 28 Οκτωβρίου στις 4:38 μ.μ.
    Pantelis Athanasiadis
    Pantelis Athanasiadis Ανδρέα δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη τότε. Αλλά μάλλον δεν είναι βέβαιο αυτό που γράφει. Ο πατέρας μου που ήταν της κλάσης του 1929 επιστρατεύθηκε, στο 29ο Σύνταγμα στην Κομοτηνή, αλλά τελικά έφτασε έως την Καλαμπάκα, όπου τον βρήκε η συνθηκολόγηση και επέστρεψε με τα πόδια στο Διδυμότειχο. Σημασία έχει ότι η τελευταία κλάση, που πήραν από τον Έβρο. Δεν πρόλαβε να καταταγεί και επήλθε η συνθηκολόγηση. Τριακόσιους στρατιώτες τους φόρτωσαν από το Ναύπλιο σε καράβι και τους αποβίβασαν στην Κρήτη όταν βομβάρδιζαν τα γερμανικά στούκας... Βλέπε σχετικά στο http://sitalkisking.blogspot.gr/2014/06/300.html


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Βλέπε επίσης στη θέση http://sitalkisking.blogspot.gr/2014/08/1941.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Φωτεινή Μαυρουδή
    Πολύ σωστός μέσα από τους δασκάλους τουλάχιστον να μαθαίνουν τα παιδιά και την ιστορία της Θράκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ιωαννης Παπαναστασιου
    Το είχα επισημάνει από την πρώτη αναγνωση(προ 60ετιας )περίπου κ αγόρασα τον δίσκο μουσική Μαυροδη,τον οποίο ακούω κ επετειακά καθε 28η Οκτωβρίου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κορνηλία Καραμπίνα
    Υπεροχη αναρτηση...και τοσο επικαιρη λογω της επαυριον του ΟΧΙ..ευχαριστω για αλλη μια φορα....ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πέτρος Φιλιππίδης
    ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, για την τέλεια δημοσίευσή σας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Giorgia Giannakoudi
    Άλλωστε ο Ελύτης σε ένα σημείο του ποιήματος το αναφέρει καθαρά!
    Ήταν ωραίο παιδί. Την πρώτη μέρα που γεννήθηκε
    Σκύψανε τα βουνά της Θράκης να φανεί
    Στους ώμους της στεριάς το στάρι που αναγάλλιαζε·
    Σκύψανε τα βουνά της Θράκης και το φτύσανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Μαρία Μίχογλου
    Χρόνια πολλά με το κεφάλι ψηλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μαρία Δασσίου
    Καλησπέρα κ. Παντελή Χρόνια πολλά και ειρηνικά
    Ευχαριστώ για την επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση Μας δίνετε την ευκαιρία να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας, να αναστοχαστούμε ιστορικά γεγονότα και να συναισθανθούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορικά αδικημένη Θράκη, παρούσα και στην πολεμική σύγκρουση 1940-1941. Τώρα για το Άσμα Ηρωικό και Πένθιμο.... νομίζω είχε γραφεί για κάποιον φίλο του ποιητή τον Γεώργιο Σαραντάρη ο οποίος πολέμησε, αλλά αρρώστησε στην πρώτη γραμμή, μεταφέρθηκε στην Αθήνα και πέθανε. Νομίζω ήταν απο την Αν. Θράκη Το φιλολογικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων έχουμε επικεντρωθεί στην ιστορία και τον πολιτισμό της Θράκης. Μας βοηθάτε πάρα πολύ. Να είστε πάντα καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα κ. Δασσίου. Το ποίημα δεν γράφηκε ονομαστικά για κανέναν. Γράφηκε για όλους τους πεσόντες ανθυπολοχαγούς. Ο Σαραντάρης δεν ξέρω αν ήταν ανθυπολοχαγός η στρατιώτης. Εγώ επιμένω στη δική μου θεωρία συγχωρείτε με. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ιωάννα Παπάζογλου Γαλετάκη
    Χρόνια πολλά Ελλάδα.
    Χρόνια πολλά κύριε Αθανασιάδη.
    Ευχαριστούμε πολύ για ιστορική σας ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Κε Ἀθανασιάδη είστε πάντα άξιοςς στο να μας θυμίζεται πάντ αότι η Θράκη είνα και θα είναι πάνταα Ελληνική, να είστε πάντα και σας ευχομαι Χρόνια Πολλά.. Παπαπέτρος Ιωανής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή