*Η αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου, πρώην αίθουσα Τροπαίων
Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης
Η Βουλή, με την φημισμένη Βιβλιοθήκη της αλλά και το Ίδρυμα για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, είναι μια πνευματική κυψέλη, καθώς με τις κατά καιρούς μνημειώδεις και άλλες εκδόσεις τους υπηρετούν τις επιστήμες, την ιστορία αλλά και την τέχνη.
Αυτές τις εκδόσεις, που έχουν γράψει ήδη τη δική τους ιστορία, θα θυμηθούμε σήμερα.
Μια από τις τελευταίες μνημειώδεις εκδόσεις είναι η "Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ" του Τζωρτζ Φίνλευ. Το έργο εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1861 και έκτοτε υπέστη πολλές αναθεωρήσεις.
*Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στην περίφημη φωτογραφία στο καφενεδάκι της Δεξαμενής
Το ενδιαφέρον του δίτομου αυτού έργου έγκειται στο γεγονός, ότι την μετάφραση έκανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, περί το 1908. Η μετάφραση όμως αυτή παρέμεινε ανέκδοτη για ένα αιώνα, όπως επισημαίνει στον πρόλογο, ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Σιούφας.
*H δίτομη έκδοση της Κάτιας Φλεριανού για τον Χαρίλαο Τρικούπη
Περίφημη θεωρείται και η έκδοση του 1999 "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ, Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ" που έγινε με επιμέλεια της ιστορικού κ. Κάτιας Φλεριανού. Η όλη εργασία με τη σπάνια και μοναδική εικονογράφηση και την απόλυτη τεκμηρίωση, θεωρείται άκρως υποδειγματική και μοναδική για να φωτισθεί σφαιρικά η προσωπικότητα του μεγάλου πολιτικού. Έκδοση επί προεδρείας Απόστολου Κακλαμάνη.
Ας κάνουμε τώρα και ένα ταξίδι στο παρελθόν, τουλάχιστον στα τελευταία 35 χρόνια, για να θυμηθούμε και κάποιες άλλες μνημειώδεις εκδόσεις της Βουλής, που σήμερα θεωρούνται κοσμήματα όλων των βιβλιοθηκών.
Το 1971, όταν μεσούσης της δικτατορίας, η έννοια «Βουλή» θύμιζε μόνο το ιστορικό κτίριο της πλατείας Συντάγματος, η Βιβλιοθήκη της Βουλής, ετοίμασε μια δίτομη σπάνια σήμερα, ιστορική έκδοση, με τίτλο «Αρχέτυπα και εκδόσεις ΙΕ΄ και ΙΣΤ΄ αιώνος». Πρόκειται για κατάλογο των αρχετύπων εκδόσεων, που εναπόκεινται στη Βιβλιοθήκη. Αφορά εκδόσεις ελληνικές και ξενόγλωσσες μέχρι του έτους 1600, που είναι δυσεύρετες ακόμα και στις βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Η έκδοση περιέχει φωτοαντίγραφα των καταλογογραφούμενων παλαιών σπάνιων εντύπων.
Το 1977, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, η Βουλή εξέδωσε σε μνημειώδη τόμο, τα «Κρίσιμα κείμενα της πολιτικής ζωής της Ελλάδος, 1843-1967». Εδώ έχουμε φωτοτυπικές απεικονίσεις σημαντικών πολιτικών κειμένων, όπως πράξεις μεταβολής της μορφής του Πολιτεύματος, δημοσιεύσεις νέων Συνταγμάτων, Διατάγματα προκήρυξης εκλογών, σύγκλησης συντακτικών συνελεύσεων, προκήρυξης δημοψηφισμάτων, διάλυσης της Βουλής κ.λπ.
Το 1977, εκδόθηκε από τη Βουλή και το βιβλίο του Νίκου Μακρυγιάννη «Η ιστορία του Μεγάρου της Βουλής» που επανεκδόθηκε το 1979.
Το 1977 εκδόθηκε επίσης το άκρως χρηστικό «Μητρώον Γερουσιαστών των ετών 1929-1935 και βουλευτών από τη Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή 1935 μέχρι της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής 1974». Εργασία εξαιρετικά σημαντική για τους ιστορικούς.
Το 1984, η Βουλή εξέδωσε το έργο «Ο Γεώργιος Τερτσέτης και τα ευρισκόμενα έργα του» επίσης βιβλίο ιστορικού και μνημειακού χαρακτήρα, σε επιμέλεια του Ντίνου Κονόμου.
Το 1986, εκδόθηκε από το Τμήμα Μητρώου Βουλευτών το «Μητρώο Γερουσιαστών και Βουλευτών 1822-1935». Περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των αντιπροσώπων του Έθνους, από την Α΄ Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου, που συνήλθε την 1η Ιανουαρίου 1822, έως τις σημαδιακές εκλογές του 1935, μετά τις οποίες ακολούθησε η δικτατορία του Μεταξά.
Στις μοναδικές και ανεπανάληπτες εκδόσεις της Βουλής πρέπει να αναφέρουμε και την πολύτομη σειρά με τα «Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας 1821-1832». Την εργασία αυτή, άρχισε τον περασμένο αιώνα με την έκδοση των δύο πρώτων τόμων ο Γ. Τερτσέτης. Η εκτύπωση του τελευταίου 20ου τόμου, έγινε το 2001 επί προεδρείας Απόστολου Κακλαμάνη, οπότε εκδόθηκε και σε CD-ROM.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί και η πολύτομη έκδοση- εργαλείο «Ευρετήριον Συζητήσεων του Κοινοβουλίου» με ευρετήρια ονομαστικά αλλά και θεματικά από τις σημαντικότερες συζητήσεις στο Κοινοβούλιο. Η εργασία αυτή, απόλυτα χρήσιμη σε ερευνητές, ιστορικούς, πολιτικούς κλπ. είχε προταθεί από τον Δ. Παπασπύρου στην Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή, η οποία την ενέκρινε με το Ζ΄ Ψήφισμα. Οι πρώτοι τόμοι άρχισαν να εκδίδονται το 1977 επί προεδρίας Κ.Ε. Παπακωνσταντίνου και συνεχίσθηκε η σταδιακή έκδοση μέχρι της προεδρίας Κακλαμάνη, οπότε εκδόθηκαν τα «Πρακτικά της Α΄ Εθνικής Συνέλευσης 1843-44».
Η Βουλή τίμησε και την Τέχνη, εκδίδοντας το 2003 το άλμπουμ «Έργα Τέχνης από τη Συλλογή της Βουλής». Περιέχει έργα 87 ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών
Υπάρχουν επίσης και πολλές άλλες εκδόσεις, για ποικίλα θέματα, εθνικού, πολιτικού και ιστορικού προβληματισμού. Η Βουλή, δεν έπαψε ποτέ, να αποτελεί κυψέλη πνευματικής δημιουργίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου