Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Η ΜΕΓΑΛΗ ΙΔΕΑ


*Μεταγενέστερο σκίτσο στον Τουρκικό Τύπο, με το οποίο οι γείτοντες ειρωνεύονταν το άδοξο τέλος της Μεγάλης Ιδέας των Ελλήνων.




          Η Μεγάλη Ιδέα, υπήρξε για δεκαετίες βασική συνιστώσα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όραμα του λαού και καθοδηγητική δύναμη της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής της χώρας.
          Γεννήθηκε μέσα στην Α΄ Εθνοσυνέλευση το 1844. και ζέστανε τις ψυχές των Πανελλήνων.
          Η έννοια της Μεγάλης Ιδέας, υπήρξε ίσως το ισχυρότερο ιδεολόγημα στην Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, που πυρπόλησε τις ψυχές και γιγάντωσε τα όνειρα των Ελλήνων.
          Η έννοια της Μεγάλης Ιδέας, είναι ουσιαστικά η επιδίωξη της εθνικής αποκατάστασης του υπόδουλου Ελληνισμού και η ανάκτηση των χαμένων εδαφών.
          Η ιδέα αυτή, γεννήθηκε από τον Ιωάννη Κωλέττη, το 1844 στις εργασίες της Α΄ Εθνοσυνέλευσης. Τότε, κατά τη συζήτηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, που γέννησε η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, αναλύθηκε το θέμα των αυτοχθόνων Ελλήνων και των ετεροχθόνων, που ζούσαν εκτός των συνόρων της μικρής Ελλάδας.

*Ο Ιωάννης Κωλέττης

          Ο Ιωάννης Κωλέττης, φύση παρορμητική, αγορεύοντας τόνισε, ουσιαστικά, ότι η Ελλάδα για να επιβιώσει στο διεθνές περιβάλλον έπρεπε να φιλοδοξεί σε εξέλιξη. Τόνισε μάλιστα, ότι το Βασίλειον της Ελλάδος δεν είναι η Ελλάς. Αποτελεί ένα μέρος μόνο, το πιο μικρό και το πιο φτωχό. Ο Κωλέττης εξέφραζε και την άποψη, ότι η Ελλάδα τότε, δεν έπρεπε να έχει πρωτεύουσα. Η Κωνσταντινούπολη, έπρεπε να θεωρείται η μόνη πρωτεύουσά της  
          Η ερμηνεία της αγόρευσής του, ταυτίσθηκε αμέσως και έδωσε υπόσταση στην έννοια της Μεγάλης Ιδέας, που όλοι αναζητούσαν για να εκφράσουν τα οράματά τους για μια Μεγάλη Ελλάδα. Η ερμηνεία αυτή ενθάρρυνε και τα αλυτρωτικά όνειρα, που έτρεφαν ο βασιλεύς Όθων και η βασίλισσα Αμαλία.
*O ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος

          Ωστόσο σε επίπεδο φραστικό είχε προηγηθεί στη Μεγάλη Ιδέα ο ποιητής Αλέξανδρος Σούτσος, ο οποίος το 1843 είχε εκδώσει στις Βρυξέλλες το θεατρικό έργο του με τίτλο «Ο πρωθυπουργός».
          Σ’ αυτό τόνιζε μεταξύ άλλων:

«Κι αν εις το Γένος ήρχετο ιδέα τις μεγάλη
Τα νεκρωμένα μέλη του εις κίνησιν να βάλη,
Κι εζήτει την προγονικήν αυτού κληρονομίαν,
τις τολμητίας έμελλεν αντίστασιν να δείξη,
την πάνδημον εντός κι εκτός φωνήν  αυτού, να πνίξει;»

          Η λαϊκή αποδοχή κατέστησε τον νεφελώδη αυτό τεχνητό πολιτικό όρο, κύριο άξονα της ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής κυρίως κατά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα. Ισχυρό κλονισμό δέχτηκε η Μεγάλη Ιδέα, από την ήττα στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.
          Η εμφάνιση του Ελευθέριου Βενιζέλου στο πολιτικό προσκήνιο, οι ευνοϊκές διεθνείς συγκυρίες και οι επιτυχείς πολεμικές επιχειρήσεις, πού έδωσαν στην Ελλάδα νέα εδάφη κατά τους  Βαλκανικούς Αγώνες και αργότερα, κορύφωσαν την Μεγάλη Ιδέα. Ειδικότερα μάλιστα όταν υπεγράφη στις 18 Αυγούστου 1920 η Συνθήκη των Σεβρών, που δημιουργούσε τη λεγόμενη Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
          Πραγματική ταφόπετρά της όμως, υπήρξε η Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία υπεγράφη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, στις 24 Ιουλίου 1923 και περιόριζε την Ελλάδα στα σημερινά της σύνορα.
          Η Μεγάλη Ιδέα, όπως και παλαιότερα οι περίφημοι χρησμοί του
Αγαθάγγελου, παρά τον ουτοπικό χαρακτήρα τους, κράτησαν ζωντανό το όνειρο για μια Μεγάλη Ελλάδα.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


14 σχόλια:

  1. "...Πραγματική ταφόπετρα..."
    Απομονώνω με κίνδυνο να αδικήσω...Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον - για του λόγου το αληθές: η αναβίωση του Εβραϊκού κράτους. Η Ιστορία εξελίσσεται συνεχώς εκπλήσσοντας & συνεχώς διαψεύδοντας όσους τόσους...Εμείς σαν Έλληνες οφείλουμε να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη και την ελπίδα - πάλι με χρόνια με καιρούς...
    boussiosm@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η "ταφόπετρα" αναφέρεται στα σημερινά δεδομένα. Έχεις δίκιο, πως η ιστορία εξελίσσεται και δεν θα πρέπει να αποκλείουμε οποιαδήποτε ανατροπή του status, που επικρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο ωραια προσπαθεια. Συνεχισε δυνατα και ελληνικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απα τα κλαυτερα ελληνικα ιστολογια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 1:06 π.μ.

    "κλαυτερό"; Γιατί για το Θεό; Είναι υπέροχο ιστολόγιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Ανώνυμε φίλε, εύλογη η απορία σου για το "κλαυτερό", αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω, πώς έγινε λάθος πληκτρολόγηση από τον άλλο Ανώνυμο φίλο, ο οποίος ήθελε να γράψει "καλύτερο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγχαρητήρια για τα ωραία σας θέματα, συνεχίστε δυναμικά.
    Μία μόνο διόρθωση: Η Συνθήκη των Σεβρών υπεγράφη στις 28 Ιουλίου/10 Αυγούστου (παλαιό και νέο ημερολόγιο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο "Αγαθάγγελος" τότε, ο "Παίσιος" σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωτήριος Ριζόγιαννης
    Η μεγάλη ιδέα ξευτελίστηκε γιατί υιοθετήθηκε εν αρχή από τον δύσοσμο φουστανελά των Παρισίων Ι Κωλέττη και κατόπιν έγινε δόγμα της εξωτερικής πολιτικής από ανάξιους( και όχι μόνο)διπλωμάτες Έλληνες με ολέθρια αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. BENIZELOS WAS A TRAITOR. A JEW AND WORKED WITH THE OTHER JEW KEMAL ATATURK
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 1 σχόλιο
    Platon Velonias
    Μέχρι το 1922, είχαμε την Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή την ενσωμάτωση των αλύτρωτων Ελλήνων στον εθνικό κορμό.
    Μετά το 1922, ως έθνος δεν είχαμε κανένα όραμα, ακι έθνος χωρίς όραμα είναι καταδικασμένο.
    Από την άλλη μεριά, οι Τούρκοι έχουν "τον όρκο του Κεμάλ" και την "Γαλάζια πατρίδα", ενώ οι ισλαμιστές, την κατάκτηση της Ευρώπης και γενικά του χώρου που δεν επικρατεί η σαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ioannis Outsios
    Θα συμμεριστω την άποψη του Κωλετη, η Ελλάδα μόνο με αλυτρωτισμο μπορεί να επιζήσει σε αυτήν την γεωγραφική περιοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μενέλαος Μανιάκας
    Μεγάλη ιδέα από νάνους καί ανόητους πολιτικούς .

    ΑπάντησηΔιαγραφή