Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

1912: Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

*Ο Ελευθέριος Βενιζέλος

         Η δυναμική παρεμπόδιση των Κρητών βουλευτών το 1912, όταν η Κρήτη ήταν ακόμα Αυτόνομη Πολιτεία, να εισέλθουν στη Βουλή των Ελλήνων, υπήρξε μια από τις δραματικότερες στιγμές της Κοινοβουλευτικής Ιστορίας μας. Πρόκειται για απόλυτη σύγκρουση συναισθημάτων που αναγκαστικά καταπνίγονται και εθνικού συμφέροντος, το οποίο υπερισχύει.
  Οι εκλογές της 11ης Μαρτίου 1912 ανέδειξαν στην Ελλάδα, νικητή τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Η Εθνική Συνέλευση της Κρητικής Πολιτείας, ενθαρυμμένη από την παρουσία του Βενιζέλου στα πράγματα της Ελλάδας, αποφάσισε αγνοώντας τις διακοινώσεις των Προστάτιδων Δυνάμεων, να εκλέξει την ίδια μέρα 69 αντιπροσώπους, που θα έρχονταν στην Αθήνα, να ορκισθούν και να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής των Ελλήνων, ολοκληρώνοντας και τυπικά την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

*Απόσπασμα της επιστολής Βενιζέλου προς τον Γ. Πλουμίδη

Ο Βενιζέλος σταθμίζοντας τις διεθνείς συνθήκες και ιδιαίτερα τον Ιταλοτουρκικό πόλεμο στην Κυρηναϊκή, προσπάθησε να ματαιώσει την απόφαση αυτή. Μάλιστα σε μία επιστολή του προς τον Γεώργιο Πλουμίδη, έγραφε χαρακτηριστικά: «Φαίνεται όρισμένως ότι κακός δαίμων εχάλασε τον νουν των συμπατριωτών μου και τους άγει να βγάλουν τα μάτια των». Δεν αρκέσθηκε στις προειδοποιήσεις.  Ζήτησε από το Βρετανικό στόλο, να συλλαμβάνει όποιον επιχειρεί να φύγει από την Κρήτη.
*Ο Χαράλαμπος Πολογεώργης

         Παρά τα μέτρα, αρκετοί Κρητικοί αντιπρόσωποι διέφυγαν και έφτασαν στην Αθήνα αποφασισμένοι να πάρουν μέρος στις εργασίες της Βουλής. Επικεφαλής τους ο Χαράλαμπος Πολογεώργης.
*Η εφημερίδα "Εμπρός" αναγγέλλει τη σύλληψη των Κρητών βουλευτών από τους Άγγλους

         Το 1911 οι Κρήτες επιχείρησαν να κάνουν το ίδιο, αλλά τους συνέλαβαν οι Βρετανοί και τους φυλάκισαν πρόσκαιρα στο πολεμικό πλοίο «Μινέρβα».
* Στιγιότυπο από τη σύλληψη των Κρητών βουλευτών το 1911 και την κράτησή τους 
σε αγγλικό πολεμικό πλοίο

  Η νέα Βουλή των Ελλήνων συνήλθε στις 19 Μαΐου 1912. Εκείνο το πρωί την είχε ζώσει από παντού Στρατός και Αστυνομία. Έλεγχος των εισερχομένων. Και ο Σουρής στο «Ρωμηό» της 19ης Μαΐου 1912 έδινε την εικόνα, γράφοντας:


«Την ελευθέραν είσοδον μια προσταγή τη φράττει
Και στην κυρά την όμορφη και στην ασχημομούρα,
Αι σχέσεις λίαν ομαλαί μ’ όλα τα πέριξ κράτη
Και με την Κρήτη μοναχά τάχουμε λίγο σκούρα».

       Η συνεδρίασή υπήρξε ταχύτατη. Έγινε ο αγιασμός, ορκίσθηκαν οι νεοεκλεγέντες βουλευτές, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής ο Ιωάννης Τσιριμώκος και μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τον Οκτώβριο του 1912.
*Το κτίριο της Παλαιάς Βουλής, στο οποίο δεν επετράπη η είσοδος των Κρητών βουλευτών

  Κάποια στιγμή, λίγο πριν από την εκλογή Προέδρου Βουλής, ακούσθηκε μέσα στην αίθουσα μια βροντερή φωνή:
-Ζήτω η Κρήτη- Ζήτω η Ένωσις.
  Τι είχε συμβεί; Ο βουλευτής Ρεθύμνης Δασκαλάκης, συνοδεύοντας τον βουλευτή Κωνσταντίνο Κουμουνδούρο τρύπωσε κρυφά στην αίθουσα και πήρε μέρος στην ορκωμοσία. Πολλοί τον χειροκροτούν και τον συγχαίρουν, αλλά πλησιάζει ο Βενιζέλος και αυστηρά του λέγει:
  -Δεν είστε κύριε βουλευτής. Εισήλθατε ως ιδιώτης από λάθος των φρουρών. Και διατάζει να τον απομακρύνουν.
*Φωτογραφία από τα επεισόδιο παρεμπόδισης των Κρητών βουλευτών να εισέλθουν στη Βουλή

Και ενώ αυτά συνέβαιναν μέσα, έξω οι ένοπλοι στρατιώτες, το Ιππικό και 200 χωροφύλακες, απώθησαν βίαια τους Κρήτες βουλευτές, που είχαν ξεκινήσει όλοι μαζί από τα Χαυτεία ανεβαίνοντας την οδό Σταδίου. Κατόρθωσαν μάλιστα να διασπάσουν τις τρεις ζώνες των αστυνομικών και των στρατιωτών. Ο κόσμος τους χειροκροτούσε, αλλά οι διαταγές του Βενιζέλου ήταν σαφείς.
  Τελικά ο Βενιζέλος, δέχθηκε μια ολιγομελή επιτροπή των Κρητών βουλευτών και τους εξήγησε, ότι τότε ήταν αδύνατον η Ελλάδα, να αναγνωρίσει την Ένωση.
Η αποχώρησή τους μετατράπηκε σε διαδήλωση των Αθηναίων, που κραύγαζαν «Ζήτω η Ένωσις» και πετούσαν τα καπέλα τους στον αέρα.
Ο Γεώργιος Σουρής στο «Ρωμηό» της 26ης Μαΐου 1912 αφιέρωσε πολλούς στίχους γράφοντας μεταξύ άλλων:


«Μάννα που λιθοβολείς, τους μετά Χριστόν προφήτας
Και στας έδρας της Βουλής δεν καθίζεις και τους Κρήτας».


  Εξαιτίας αυτής της στάσης της κυβέρνησης, παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Δημητρακόπουλος.
  Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ήρθε λίγο αργότερα. Οι Κρήτες βουλευτές έγιναν δεκτοί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 1912. Η ελληνική σημαία υψώθηκε επίσημα στο φρούριο Φιρκά των Χανίων την 1η Δεκεμβρίου 1913,παρουσία του βασιλέως Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



12 σχόλια:

  1. Τα κείμενά σου είναι τόσο ωραία γραμμένα, που πρέπει όλοι να τα διαβάζουνε.
    ΚΟΣΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ....
    Ν. ΤΟΛΙΑΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ θερμά κ. Τολιάδη για τα σχόλιά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kostas Patialiakas
    Νομίζω ότι ο Ελ. Βενιζέλος ορθά ενήργησε ως λογικός και υπεύθυνος ηγέτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νίνα Γκούδλη
    Συγχαρητήρια Παντελή για το κείμενο!.... Ας πάρουμε παράδειγμα τον Βενιζέλο για τη σύγκρουση συναισθημάτων και συμφερόντων..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Filina Nikina
    Δεν μας εκπλησσει ο Ελευθεριος Βενιζελος. Να θυμηθουμε οτι ηταν δευτεροξαδελφος του Μουσταφα Κεμαλ και επροτεινε τον Σφαγεα των Ελληνων του Ποντου και της Μικρας Ασιας, για το βραρειο Νομπελ. Σημειωτεον οτι αμφοτεροι περαν της συγγενειας τους ησαν Εβρα'ι'κης καταγωγης. Ο νοων νοειτω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεώργιος Κυριακάκης
    Όποιος διαβάσει όλο αυτό το άρθρο θα διαπιστώσει αμέσως ότι ο Βενιζέλος δεν το έκανε "ελαφρά τη καρδία" και "Άνευ λόγου και αιτίας". Το έκανε διότι σταθμίζοντας, μεταξύ συναισθήματος (για τους συμπατριώτες του που ζητούσαν ΕΝΩΣΙΝ με μητέρα Πατρίδα) και των διεθνεών συνθηκών που δεν επέτρεπαν κάτι τέτοιο ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ και ενήργησε έτσι., Πήρε ΜΕΤΑ ΠΟΝΟΥ ΨΥΧΗΣ αυτή την οδυνηρή απόφαση αφού ΚΑΤΕΠΝΙΞΕ το ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ διότι τη συγκεκριομένη χρονική στιγμή, η χώρα θα ήρχετο αντιμέτωπη με τους Μεγάλους της εποχής (σχετική Άρνηση των "Προστάτιδων" Δυνάμεων και ο σε εξέλιξη ΙταλοΤουρκικός Πόλεμος στην Κυρηναϊκή) και οι συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος αγνωστες - επικίνδυνες όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για την Ελλάδα. Αυτό συνέβη την 19 Μαϊου 1912.. Λίγους μηνες αργότερα - και αφού οι συνθήκες το επέτρεπαν πλ'εον - τον Οκτώβριου του ίδιου έτους έγιναν δεκτοί στο Κοινοβούλιο όλοι οι Κρήτες Βουλευτές, την δε 1η Δεκέμβριου του 1913 υψώθηκε επίσημα η Ελληνική Σημαία στο Φρούριο Φιρκά στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων, παρουσία των Βασιλέως Κων/νου και Πρωθυπουργού Ελευθ. Βενιζέλου. Επομένως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΨΟΓΟΝ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΠΑΙΝΟ η ΣΟΒΑΡΗ και ΥΠΕΥΘΥΝΗ - ΣΥΝΕΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΣΤΑΣΗ και ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ (και μάλιστα κόντρα στα συναισθήματά του) ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας που εκ πρώτης όψεως σχηματίζει κάποιος τελείως αντίθετη αυτής άποψη. Ευχαριστώ για την Φιλοξενεία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιωργος Παπαδημητριου Τσουπρακακος
    Βενιζελος: Μπεν Σαλομ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία Νεονάκη
    Ευχαριστω πολυ κυριε Παντελη ,!Ηταν η περιοδος της Αυτονομης Κρητης το 1912 ..[Το1913 εγινε επισημα η Ενωση της Κρητης με την Ελλαδα] ..Εαν εγινοντο δεκτοι οι Κρητες βουλευτες στο Ελληνικο Κοινοβουλιο πιθανο να ετιθετο σε κινδυνο η συμφωνια για την Ενωση, και πολλοι διεθνως εψαχναν αφορμες...Ο Βενιζελος δυσαρεστησε τοτε τους παλιους συναγωνιστες του για την ελευθερια της Κρητης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Filina Nikina
    (Το σχολιο μου αυτο προυπηρξε και εγραφη εις απαντησιν φιλου χρηστη ο οποιος προτιμησε να διαγραψει το δικο του προηγηθεν.) ΑΠΑΝΤΩ ΛΟΙΠΟΝ : Υπερασπιζεσθε τον ηθικο αυτουργο της σφαγης ενος εκατομμυριου Ελληνων του Ποντου και της Μικρας Ασιας. Καποιον που τον παρωτρυνανε οι ασπονδοι φιλοι μας Δυτικοι να κανει την εγκληματικη εκστρατεια? Χασαμε τα εδαφη μας τις περιουσιες μας. Αλλα και το δυνατο χαρτι που θα ειχε στα χερια της η Ελλαδα να διεκδικει πολυ περισσοτερα απο την Τουρκια που διεκδικει τη Δυτικη Θρακη με τους 120.000 μουσουλμανους κατοικους της. Δεν ειναι δολόεσσα αυτη η επιχειρηση την οποιαν εκανε χωρις να παρει καμμια απολυτως εγγυητικη υπογραφη οτι θα τον υποστηριξουν οι Μεγαλες Δυναμεις? Ασφαλως ναι , διοτι ηταν συνεργος τους. Κι οταν τρεχανε για να σωθουν οι Ελληνες , οι "" φιλοι "" μας τους ριχνανε καυτα νερα για να τους ριξουν στη θαλασσα .Την ιδια μεθοδο εφηρμοσε ο ""Εθναρχης"" και στην περιπτωση των γενναιων Κρητων. Τι να πω μετα απο το σχολιο του Στρατηγου και το like του κυριου Αθανασιαδη!!! Ισως εδω ταιριαζει η φραση του Αριστοφανη : Αλλά στεφανού καί σπένδε τώ Κοαλέμω. Αυτο κανουν παντα οι νεοελληνες, αλλοτε απο αδιαφορια και αλλοτε απο αγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιωργος Παπαδημητριου Τσουπρακακος
    Ο Μπεν Σαλομ(Βενιζελος) πουλησε την Σμυρνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή