Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

47)ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΜΠΟΥΦΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Το πορτρέτο του Νικόλαου Μπουφίδη

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Τρίτος κατά σειρά Πρόεδρος Βουλής, που ανέδειξε η Λιβαδειά, μετά τον Αντώνιο Γεωργαντά και τον Φίλωνα Φίλωνος, είναι ο Νικόλαος Μπουφίδης, που άσκησε το ανώτατο αυτό αξίωμα πέντε φορές στη δεκαετία του 1900.
Ο Νικόλαος Μπουφίδης γεννήθηκε στη Λιβαδειά το 1845. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασχολήθηκε με τη δικηγορία.
Εισήλθε στην πολιτική και εξελέγη βουλευτής Λεβαδείας το 1874-1875, το 1879-81 και το 1885-1886. 

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ!!!

*Ο περίφημος πίνακας του Νικολάου Ορλώφ

Γράφει  ο Παντελής Στεφ, Αθανασιάδης

Οι φουστανελοφόροι βουλευτές, ήταν πάντα ένα προσφιλές θέαμα και θέμα. Ορισμένοι κατάλοιπα της Επανάστασης του 1821, δεν αποχωρίσθηκαν την εθνική ενδυμασία και δεν προσχώρησαν ποτέ στην μετεπαναστατική μόδα της λεγόμενης φράγκικης φορεσιάς. 
Ωστόσο φουστανελοφόροι βουλευτές υπήρχαν στα ύστερα χρόνια, έως τα τέλη του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου αιώνα.
Εικαστικά, ο γνωστότερος φουστανελοφόρος βουλευτής είναι ο Στριφτόμπολας, που απεικονίζεται στον περίφημο πίνακα του ζωγράφου Νικολάου Ορλώφ, ο οποίος ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας, από δωρεά του Κωνσταντίνου Ελευθερουδάκη, τη δεκαετία του 1930.

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

46) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΤΣΑΜΑΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Ο Νικόλαος Τσαμαδός

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Απόγονος γενιάς ναυμάχων της Ύδρας, ο Νικόλαος Τσαμαδός διακρίθηκε κατά την υπηρεσία του στο Στρατό Ξηράς και κατόπιν στην πολιτική. Αναδείχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της Βουλής και κατ’ επανάληψη υπουργός.
Ο Νικόλαος Τσαμαδός, γεννήθηκε στην Ύδρα το 1839. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, σταδιοδρόμησε σαν αξιωματικός του Μηχανικού και έφτασε έως το βαθμό του υποστρατήγου. Διετέλεσε καθηγητής της Πολεμικής Τέχνης στη Σχολή των Ευελπίδων και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της Επιτελικής Υπηρεσίας του υπουργείου Στρατιωτικών.

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο επισιτισμός της Ελλάδας στην Κατοχή


ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_18/12/2011_466566
*Δραματική εικόνα από την πείνα της ναζιστικής Κατοχής


*Στοιχεία από το αρχείο του Σπύρου Σκούρα



Του Ηλία Χρυσοχοΐδη*


Η κατάρρευση της εθνικής οικονομίας και η άμεση πτώση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων Ελλήνων φέρνει στη μνήμη την Κατοχή. 
Οι νεότεροι βεβαίως δεν ενθυμούνται τον λιμό του 1941, αλλά και όσοι βίωσαν τις κακουχίες της περιόδου αγνοούν μέχρι σήμερα γεγονότα καθοριστικά για την επιβίωση της χώρας. Ενα από αυτά ήταν η σωτήρια παρέμβαση μιας ομάδας Ελληνοαμερικανών για τον επισιτισμό της κατεχόμενης Ελλάδας. 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνική τραγωδία στην Αιθιοπία


ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=434234&wordsinarticle=Τομαή
*Βρετανοί στρατιώτες και μέλη του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού μετά τον βομβαρδισμό 
και τη ρίψη χημικών αερίων από ιταλικά αεροσκάφη

 *Από τους ξένους υπηκόους οι οµογενείς δέχθηκαν το ισχυρότερο πλήγµα 
από την προέλαση του ιταλικού στρατού

Της κ. Φωτεινής Τομαή*
Η δίνη στην οποία ενεπλάκη σύσσωµη η ανθρωπότητα µε την έκρηξη του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου δεν ήταν απρόβλεπτη
Η προπολεµική προπαρασκευή της Γερµανίας, η ιταλική απόβαση στην Αιθιοπία, η διαµόρφωση του Αξονα Ρώµης- Βερολίνου, η ανακατάληψη της Ρηνανίας από τον Χίτλερ και η επέκταση της ναζιστικής κυριαρχίας στα Βαλκάνια µε την αποτελεσµατική προσφυγή στο όπλο της οικονοµικής διείσδυσης έδωσαν στη χιτλερική Γερµανία τη δυνατότητα, προτού κατισχύσει στρατιωτικά και πολιτικά, να αλώσει κυριολεκτικά και εκ των ένδον οικονοµικά τα µικρά κράτη του ευρωπαϊκού περιγύρου της. 

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

1913: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Μέρος από ένα παλαιότερο ντοκιμαντέρ μου 
για τη δολοφονία του βασιλέως Γεωργίου Α'΄
στη Θεσσαλονίκη, το 1913


Βλέπε επίσης και το σχετικό θέμα στη θέση 
http://sitalkisking.blogspot.com/2011/12/1913_14.html

Το Σχέδιο Μάρσαλ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100001_11/12/2011_465794
 *Η παροχή βοήθειας στην κατεστραμμένη Ευρώπη μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ

http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif *Συνέβαλε ουσιαστικά στην οργάνωση 
και αναμόρφωσητης κατεστραμμένης 
από τον πόλεμο Δύσης64 χρόνια πριν.

Επιμέλεια: Στέφανος Xελιδόνης

Την επαύριον του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γηραιά Ήπειρος, με τις εξαθλιωμένες μάζες της, διαλυμένη και διαιρεμένη, μετρούσε τις πληγές της.
Η ΕΣΣΔ είχε επιβάλει τη βούλησή της στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ ως προς τη Δυτική Ευρώπη, το μέλλον παρουσιαζόταν ζοφερό: ο βαρύς χειμώνας του 1946-47 δημιουργούσε φόβους για την πορεία των οικονομιών και επιβάρυνε ένα ήδη δυσμενές ψυχολογικό κλίμα, τόσο ώστε να φοβούνται οι δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις μια εσωτερική αναταραχή στις χώρες τους ή και ενίσχυση των κομμουνιστών.

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δράμα 1941: Η πρώτη πράξη αντίστασης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ 4ης Νοεμβρίου 2011
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_04/12/2011_464753
*Το εξώφυλλο του βιβλίου 
  
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Δράμα 1941: Μια παρεξηγημένη εξέγερση
Εκδόσεις Καστανιώτη, σελ. 480
Μαρτυρίες-  ντοκουμέντα



Του Θανάση Βασιλείου

Η μονογραφία του βετεράνου δημοσιογράφου, ερευνητή και συγγραφέα Σπύρου Κουζινόπουλου για τα γεγονότα της Δράμας, το 1941, κινητοποιεί, τουλάχιστον, δύο σκέψεις. 
Πρώτον, τα λόγια του Β. Μπένζαμιν με τα οποία έκλεινε τον «Μονοδιάστατο άνθρωπο» ο Χ. Μαρκούζε: «Αν έχουμε ακόμη μια ελπίδα, τη χρωστάμε σε αυτούς που δεν είχαν καμιά». Δεύτερον, ένα παλιό γιουγκοσλαβικό γνωμικό: «Το μόνο πράγμα που μπορεί να είναι απολύτως βέβαιο είναι το μέλλον, μια και το παρελθόν μεταβάλλεται διαρκώς».
Η ανασύνθεση της ιστορίας της «παρεξηγημένης εξέγερσης» της Δράμας, τα ντοκουμέντα και οι μαρτυρίες πρωταγωνιστών εκείνης της εποχής (τους πρόλαβε εν ζωή ο Κουζινόπουλος) δείχνουν ότι επρόκειτο για μία πρόωρη μεν, πλην γνήσια ηρωική λαϊκή εξέγερση- η πρώτη που σημειώθηκε στην κατεχόμενη Ευρώπη.

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επέτειος ξεχασμένη: 9 Δεκεμβρίου 1974

*Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά τη δικτατορία




 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



          Τέτοιες μέρες ήταν και τότε, το Δεκέμβρη του 1974. Σχεδόν ηλιόλουστες. Με πολλή ζωντάνια, δυναμισμό και απροσμέτρητες  προσδοκίες. Ήταν 9 του Δεκέμβρη… Μια επέτειος σχεδόν ξεχασμένη σήμερα, αλλά αρκούντως σημαντική τότε. 
          Είχαν περάσει 22 μέρες από τις πρώτες μετά την επτάχρονη δικτατορία ελεύθερες βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία που είχε ιδρύσει το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πάρει το εκπληκτικό ποσοστό του σχεδόν 54%. Ο κόσμος αδημονούσε να ξαναδεί τη Βουλή να λειτουργεί πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς      τις παρενέργειες του 1963-1967.
          Στις 11 το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, όλοι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές ήταν στις θέσεις τους. 

Η κτηνώδης δράση ενός εγκληµατία πολέµου

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/books-ideas/article/?aid=433187&wordsinarticle=Μαρατζίδης
 *Το βιβλίο του Θανάση Φωτίου

*Η σταδιοδροµία του Γερµανού Φριτς Σούµπερτ,
διοικητή του ελληνικού «σώµατος κυνηγών»,
ο οποίος αιµατοκύλησε την Κρήτη και τη Μακεδόνία
την περίοδο της Κατοχής


Του κ. Νίκου Μαραντζίδη*

Συνήθως οι αφηγήσεις για τους πολέµους αφορούν ήρωες ή µάρτυρες. Για τους πρώτους ακούµε τις περιπέτειές τους, τον τρόπο µε τον οποίο διακινδύνευσαν τη ζωή τους ή και τη θυσίασαν για κάποιο ιδανικό ή για να εκπληρώσουν το καθήκον τους προς την πατρίδα. 
Για τους δεύτερους µαθαίνουµε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες υπήρξαν θύµατα των θηριωδιών µιας πολεµικής σύγκρουσης, πώς έχασαν τη ζωή τους ή δεινοπάθησαν από αυτά που φέρνουν οι πόλεµοι.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

45) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΡΩΜΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

*Ο Αλέξανδρος Ρώμας με τη  στολή των Ερυθροχιτώνων Γαριβαλδινών


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Η οικογένεια Ρώμα είναι παλαιά οικογένεια ευγενών της Ζακύνθου με ιταλική καταγωγή, που ανέδειξε σημαντικούς πολιτικούς και λογοτέχνες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο Αλέξανδρος Ρώμας, που αναδείχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της Βουλής, διετέλεσε υπουργός και έχει να επιδείξει πολεμική δράση το 1897 και στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913.
Ο Αλέξανδρος Ρώμας γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1863. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι.
Οπαδός του Δηλιγιάννη, εξελέγη βουλευτής Ζακύνθου τέσσερις φορές συνεχώς από το 1895 έως το 1906. Στις 29 Απριλίου 1909 αντικατέστησε στη Βουλή τον Δημήτριο Στεφάνου. 

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

ΒΟΡΕΙΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_04/12/2011_465006
*Πορεία ανταρτών στα βουνά


*Η αλλαγή τακτικής 
του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,
από την «αυτοάμυνα» 
στην ολομέτωπη ένοπλη επίθεση
64 χρόνια πριν


Του Σπυρίδωνα Σφέτα*

«Το ΚΚΕ έλαβε φιλικές συμβουλές για συμμετοχή στις εκλογές, όμως οι συμβουλές αυτές βασίζονταν σε μια μη ολότελα ακριβή αντίληψη για την τακτική του ΚΚΕ. Την τακτική του τελευταίου την αντιλήφθηκαν με έναν απλουστευμένο τρόπο. Θεωρήθηκε δηλαδή ότι το ΚΚΕ είχε μόνο δύο διεξόδους: εμφύλιο ή συμμετοχή στις εκλογές. Σε αυτές τις συνθήκες η συμμετοχή στις εκλογές θα μπορούσε πραγματικά να φανεί περισσότερο σωστή απόφαση παρά ο εμφύλιος πόλεμος. Ωστόσο, το ΚΚΕ, στην πραγματικότητα, επέλεξε την τρίτη λύση, δηλαδή το μποϊκοτάζ των εκλογών και την περαιτέρω διεξαγωγή του αγώνα με κάθε δυνατή μέθοδο, μη φθάνοντας ωστόσο στην ένοπλη εξέγερση».

Aυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ζαχαριάδης στον Σοβιετικό πρέσβη στην Αθήνα, Ροντιόνοφ, κατά τη συνάντησή τους στις 4 Μαΐου 1946, όταν ο τελευταίος ρώτησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ για την τακτική του ΚΚΕ και την απόφασή του να απόσχει από τις εκλογές. Πράγματι, στις αρχές του 1946 ο Μολότoφ μέσω του Δημητρόφ επισήμανε στον Ζαχαριάδη ότι το ΚΚΕ έπρεπε να ακολουθήσει όχι τον δρόμο προς την ένοπλη εξέγερση, αλλά προς την ανάπτυξη του μαζικού αγώνα για δημοκρατία, συμμετέχοντας στις εκλογές, σε συνδυασμό με μαζική αυτοάμυνα. 

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

3η Δεκέμβρη: 1912, 1944, Ελλάδα και Δύση

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
*"Αβέρωφ":Το θωρηκτό- θρύλος.
Του δημοσιογράφου Γιώργου Π. Μαλούχου

Για τον ελληνικό λαό η σημερινή ημέρα κρύβει μεγατόνους αντιφατικής μνήμης. 
Η αρνητική δύναμη της 3ης Δεκέμβρη του 1944 υπήρξε τέτοια, που, μεταξύ όλων των άλλων, έριξε στο σκοτάδι της συλλογικής μνήμης μιαν άλλη 3η Δεκέμβρη, θεμελιώδη για τον τόπο και την ιστορία του: ήταν τέτοια μέρα όταν το 1912 ο ναύαρχος Κουντουριώτης με το θωρηκτό "Αβέρωφ" νικούσε τους Οθωμανούς στη Ναυμαχία της Ελλης, τους έκλεινε στα Στενά και εξασφάλιζε έκτοτε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

1913: Η ΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

*Οι Κρήτες πανηγυρίζουν για την περιπόθητη λευτεριά

*Ένα ενδιαφέρον κείμενο 
για τη σημερινή επέτειο
της απελευθέρωσης της Κρήτης 


Της Ζαχαρένιας Σημανδηράκη, 
Προϊσταμένης του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.

Συμπληρώνονται σήμερα 98 χρόνια από τότε που στο φρούριο του Φιρκά στο Χανιώτικο λιμάνι, οι Κρήτες είδαν με δακρυσμένα μάτια στους κυματισμούς της γαλανόλευκης το όνειρο αιώνων να γίνεται πραγματικότητα, γράφοντας και το τέλος τόσων αγώνων για τη Λευτεριά τους.
Σήμερα είναι μέρα ιστορικής μνήμης που μας δείχνει το δρόμο του χρέους, είναι μια μέρα ευγνωμοσύνης και τιμής για όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη λευτεριά αυτού του τόπου κληροδοτώντας μας άφθαρτα αγαθά και διαχρονικές αξίες που εκείνοι ανέδειξαν με εκατόμβες θυσιών.