Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ














*Εικόνα από τις μάχες στην Ιντσόν

        Εφέτος, εορτάζεται η 60η επέτειος του Πολέμου της Κορέας, ο οποίος ξεκίνησε όταν στρατεύματα της Βόρειας Κορέας εισέβαλαν στα εδάφη της Νότιας Κορέας. Τα Ηνωμένα Έθνη αντέδρασαν άμεσα στην επίθεση αυτή, στέλνοντας στρατεύματα από 16 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στη Νότια Κορέα. Μετά από σφοδρές μάχες διάρκειας 3 ετών, η Νότια Κορέα εξασφάλισε την ελευθερία της.
Σήμερα, όταν λέμε «Πόλεμος της Κορέας» εννοούμε εκείνη την πολεμική σύρραξη, που  άρχισε στις 25 Ιουνίου 1950 και τερματίσθηκε στις 27 Ιουλίου 1953. Η γραμμή διαίρεσης των δύο περιοχών ήταν ο 38ος παράλληλος της αντίστοιχης Κορεατικής Χερσονήσου.
Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) από το 1950 έως το 1955, αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Τα Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

*Οι Έλληνες αεροπόροι στον πόλεμο της Κορέας

Το ελληνικό τμήμα αποσύρθηκε από την Κορέα το φθινόπωρο του 1955, με απόφαση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ως εκδήλωση για το ανθελληνικό πογκρόμ, που είχε οργανωθεί στην Τουρκία (συμμετείχε και αυτή στην Κορέα) εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Οι Έλληνες στρατιώτες πήραν μέρος σε διάφορες μάχες. Μια από τις πιο φονικές μάχες ήταν εκείνη για την κατάληψη του υψώματος Νόρι τον Σεπτέμβριο του 1952. Τότε ένας Έλληνας λαϊκός ποιητής είχε γράψει μεταξύ άλλων τους στίχους:

Το Νόρι δεν ήταν Βερντέν
ή κάστρο στοιχειωμένο,
μον’ ήταν ένα τρίκορφο
βαριά εξοπλισμένο.

Σε όλες τις μάχες οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα και απαράμιλλο ηρωισμό, πετυχαίνοντας συνεχείς νίκες.
Το ΕΚ.Σ.Ε. τιμήθηκε για την ηρωική του δράση στον Πόλεμο της Κορέας με εύφημο μνεία τόσο από τον πρόεδρο της Κορέας όσο και από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Οι κυβερνήσεις Κορέας και Η.Π.Α. απένειμαν πλήθος παρασήμων και μεταλλίων σε αξιωματικούς και στρατιώτες.

*Δημοσιεύματα της εποχής του πολέμου της Κορέας

        Το ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα επέδειξε και αξιοσημείωτο φιλανθρωπικό έργο στην Κορέα. Με έρανο μεταξύ του προσωπικού, ανεγέρθηκε ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Σεούλ. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι του τάγματος παρείχαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε Κορεάτες, ενήλικες και παιδιά, θύματα του πολεμικών συγκρούσεων.
Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Η Νότια Κορέα τιμώντας την ελληνική συμμετοχή ανήγειρε στην Κοιλάδα των Ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές.


*Το λιμάνι του Πουσάν κατεστραμένο

Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι ο λαός της Νότιας Κορέας νιώθει βαθιά ευγνωμοσύνη προς όλους τους βετεράνους των Ηνωμένων Εθνών και παράλληλα με τον εορτασμό εις μνήμην των θυμάτων του πολέμου στη Νότια Κορέα, η Επιτροπή της Επετείου εις Μνήμην των Πεσόντων στην Κορέα επιθυμεί να ευχαριστήσει τους βετεράνους στην ίδια τους τη χώρα, προσφέροντας τους μια παράσταση από το παγκοσμίου φήμης Παιδικό Λαογραφικό Μπαλέτο της Κορέας τους  Little Angels.
Οι "Μικροί Άγγελοι", με τις πανέμορφες έγχρωμες και συγκινητικές τους αναπαραστάσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κορέας, επισκέπτονται αυτό τον καιρό τις 16 χώρες οι οποίες απέστειλαν τότε στρατεύματα στην Κορέα. Τον περασμένο Ιούνιο έκαναν μια πολύ επιτυχημένη περιοδεία στην Αμερική και πολλές χιλιάδες άνθρωποι είδαν τις εμφανίσεις τους επί σκηνής. Το δεύτερο μέρος της περιοδείας τους  άρχισε τον Σεπτέμβριο με επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αφρικής.


*Τάφοι Ελλήνων αεροπόρων στην Κορέα

                Για το λόγο αυτό η Πρεσβεία της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, οργανώνει μια και μοναδική παράσταση των Little Angels στην Αθήνα, στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, στις 6 Οκτωβρίου 2010, στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 21.00.
 Η είσοδος στην καλλιτεχνική εκδήλωση είναι με εισιτήρια- προσκλήσεις και αναμένεται να την τιμήσουν με την παρουσία τους εκτός από τους  βετεράνους και τις οικογένειές τους, υψηλά ιστάμενα πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, διπλωματικής, οικονομικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας.
Π.Σ.Α.