Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Τα πάθη της Θράκης κατά την Βουλγαροκρατία του 1913

*Αιχμάλωτοι Βούλγαροι αξιωματικοί, κρατούμενοι στον Πειραιά.



*Στόχος των Βουλγάρων 
ήταν η Εκκλησία της Ελλάδος



Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Η παρουσία των Βουλγάρων στα εδάφη της Θράκης, υπήρξε επώδυνη και τραυματική για τους ελληνικούς πληθυσμούς κάθε φορά που η μοίρα τους έφερνε στη Θράκη. Την εκδικητική μανία των Βουλγάρων δοκίμασαν οι Θρακιώτες κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, όταν με μια επιτυχημένη προέλαση απώθησαν τους Τούρκους και εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης.
Η πρώτη μέριμνά τους ήταν να προχωρήσουν σε προγράμματα εκβουλγαρισμού των περιοχών που ανήκαν σε Έλληνες από τα πανάρχαια χρόνια, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα όπως καταλήψεις ναών, σχολείων, δολοφονίες, βιασμούς και ποικίλες άλλες διώξεις.

*Η κεφαλίδα της "Εκκλησιαστικής Αλήθειας"

Το περιοδικό της Κωνσταντινούπολης «Εκκλησιαστική Αλήθεια» που εκπροσωπούσε τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε άρθρο της τον Ιούνιο του 1913, πριν ακόμα αρχίσει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, έγραφε:
«Αίμα και πυρ και ατμίς καπνού νέμονται την τλήμονα μακεδονικήν και Θρακικήν χώραν, αφ’ ού χρόνου ο απαίσιος των Βουλγάρων πους  πατεί επ’ αυτών. Αι εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αποστελλόμεναι επίσημοι εκθέσεις δια ζοφερών χρωμάτων περιγράφουσι την κατάστασιν των υπό τους ελευθερωτάς (!) Βουλγάρους περιελθόντων ορθοδόξων ελληνικών πληθυσμών».
*Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερώνει τις Μεγάλες Δυνάμεις

Οι καταγγελίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τις βουλγαρικές αγριότητες σ’ αυτό το σχετικά μικρό μεσοδιάστημα, κατά της Ελληονορθόδοξης Εκκλησίας, ήταν έντονες.
«Καθ’ όλην την υπό των Βουλγάρων κατεχομένην χώραν διαρπάζονται υπ’ αυτών αι περιουσίαι, ληστεύονται και βεβηλούνται οι ιεροί ναοί, περιυβρίζεται και δέρεται ο Ελληνικός κλήρος, πιεζόμενος να συλλειτυργεί μετά σχισματικών, διαρπάζονται ιεραιί εικόνες και κειμήλια των εκκλησιών, κλείονται Ελληνικοί σχολαί και μητροπόλεις, εκδιώκονται ή φονεύονται οι Έλληνες διδάσκαλοι και διδασκάλισσαι , διενεργείται βιαία στρατολογία, ρίπτονται ανεύθυνοι γονείς των φυγοστράτων εις τας φυλακάς, όπου υφίστανται μυρίας κακώσεις, παραβιάζεται κατά τον θηριωδέστερον τρόπον η τιμή των γυναικών και παρθένων και ανηλίκων έτι, ως πλην άλλων συνέβη εσχάτως εκ Γανοχώροις, όπου Βούλγαρος; Λοχίας κτηνωδώς κορέσας το πάθος επί δεκαετούς νεάνιδος αφήκεν αυτήν μετά τον θηριώδη κορεσμόν ετοιμοθάνατον. Καίονται τα υπό του Βουλγαρικού στρατού καταλειπόμενα Ελληνικά χωρίς, τα οποία επί τοσούτον χρόνον δωρεάν εθέρμαινονκαι έτρεφον είς τους κόλπους των τους δηλητηριώδεις όφεις, οίτινες είναι και λέγονται Βοήλγαροι». 
Υπήρξαν πολλές καταγγελίες για βουλγαρικές αγριότητες, οι οποίες συνεχίστηκαν εντονότερα, μετά τον Σεπτέμβριο του 1913, όταν η συνθήκη του Βουκουρεστίου, κατακύρωσε τη Δυτική Θράκη στην ηττημένη Βουλγαρία, ενώ η Ανατολική ανακαταλήφθηκε από τους Τούρκους.
Μια εικόνα των βουλγαρικών βαναυσοτήτων κυρίως κατά της Εκκλησίας των Ελλήνων, μας δίνουν ορισμένες ειδήσεις από τον ημερήσιο ελληνικό Τύπο:
*Η Μαρώνεια το 1907

*Η μητρόπολη Μαρωνείας, που είχε έδρα στην Κομοτηνή, καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους βίαια και χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία αξιωματικών, αφού εκδιώχθηκε ο αντιπρόσωπος του Μητροπολίτη. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης απουσίαζε στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κομοτηνή κλείσθηκαν όλα τα ελληνικά σχολεία και καταλήφθηκαν από τον Βουλγαρικό στρατό.
*Ο Μητροπολίτης  Αδριανούπολης Πολύκαρπος σε έκθεσή του της 15ης Μαΐου 1913 ανέφερε ότι μετά την άλωση της πόλης από τους Βουλγάρους, δέχονταν πιέσεις να κάνει ιεροπραξίες με σχισματικούς κληρικούς.
*Στην περιοχή της  Ηρακλείας στην Ανατολική Θράκη, ο διάκονος της Μητρόπολης Δημήτριος Γιαννόπουλος δολοφονήθηκε μέσα σε ένα φαρμακείο από Βούλγαρο αξιωματικό, που δοκίμαζε…  πόσο ευθύβολο ήταν  το περίστροφό του.
Στην ίδια πόλη οι Βούλγαροι κατέλαβαν βιαίως το Μητροπολιτικό οίκημα και πήραν από αυτό, μικρά και μεγάλα αρχαία αγάλματα και διάφορες μαρμάρινες πλάκες με επιγραφές μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, που είχαν συγκεντρωθεί και φυλάσσονταν εκεί, από χρόνια. Από τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου έκλεψαν μια πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, που ήταν διακοσμημένη με χρυσό και ασήμι.
*Ο Μητροπολίτης Γάνου και Χώρας κατήγγειλε την κλοπή παλαιών εικόνων από εκκλησία της Κερασιάς. Επίσης στην περιοχή εκείνη ένας Βούλγαρος λοχίας βίασε και άφησε ετοιμοθάνατο ένα κορίτσι 16 ετών.
*Ο Μητροπολίτης Δέρκων ανέφερε προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως την κλοπή από το μονύδριο της Οσίας Παρασκευής παρά την Καλλικράτεια, αρχαίας ελληνικής επιγραφής και πέντε παμπάλαιων εικόνων. Ταυτόχρονα εκβίαζαν του Έλληνες να τους εφοδιάσουν με δωρητήρια έγγραφα!!!
*Ο διάκονος Νεόφυτος από το Σουφλί, συνελήφθη στο Δεδέαγατς (Αλεξανδρούπολη) στις αρχές Μαΐου 1913, εξυβρίσθηκε, ληστεύθηκε και απελάθηκε.
*Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διδυμοτείχου, σε σύγχρονη φωτογράφιση

*Στο Διδυμότειχο η κεντρική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, δόθηκε σε σχισματικούς ιερείς για το εκκλησιασμό των ανδρών του Βουλγαρικού στρατού. Τα σχολεία της πόλης μετατράπηκαν  από τον Οκτώβριο του 1912 σε ενδιαιτήματα Βουλγάρων στρατιωτών, αλλά και ατάκτων (κομιτατζήδες).
*Τα σχολεία της Στράντζας και της Τυρολόης της Ανατολικής Θράκης μετατράπηκαν σε νοσοκομεία χολεριώντων, ενώ τα σχολικά έπιπλα εκλάπησαν ή κάηκαν. Ο μητροπολίτης Τυρολόης κατήγγειλε επιπλέον ότι διηρπάγη άπασα η κινητή και ακίνητη περιουσία των κοινοτήτων της περιφέρειάς του από τακτικούς στρατιώτες και κομιτατζήδες Βούλγαρους.
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκείνες τις ημέρες παρουσίασε στους πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων στην Κωνσταντινούπολη, υπόμνημα, αναφορικά προς τις βουλγαρικές θηριωδίες.
     Και όπως ήταν επόμενο, σύμφωνα με είδηση που δημοσιεύθηκε στις ελληνικές εφημερίδες, οι πρόκριτοι πολλών περιοχών πιέσθηκαν από τις Βουλγαρικές αρχές να στείλουν τηλεγραφήματα στο Βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών και τον Βουλγαρικό Τύπο, για να διαψεύσουν τις πληροφορίες του Ελληνικού Τύπου για τις βιαιοπραγίες και τις αυθαιρεσίες των Βουλγάρων εις βάρος των Ελλήνων. 



Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



ΠΗΓΕΣ
-Ημερήσιος Τύπος Αθηνών
-Περιοδική έκδοση της Κωνσταντινούπολης «Εκκλησιαστική Αλήθεια» 


*Η λεζάντα της φωτογραφίας είναι ξεκάθαρη. 
(Από την εφημερίδα "Εμπρός" 17 Αυγούστου 1913)

5 σχόλια:

  1. Rania Pantazidou
    Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες, Χριστός Ανέστη κύριε Αθανασιάδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kostas Patialiakas
    Άγρια εγκλήματα, αρπαγές ζώων και σοδειάς κατά διαστήματα, λόγω των συνεχών πολέμων, και άλλα υπέστη η περιοχή μας, μετά τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου 1878, στο πλαίσιο της δημιουργίας της Μεγαλης Βουλγαρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρυσαφης Συκακης
    Καλημέρα σου. Η Θράκη υπέφερε από τους Βουλγαρους κ στον 2ο Παγκόσμιο. Αυτοί ήταν οι καταχτητες. Σήμερα Θρακιωτες κ Θρακιωτες στηρίζουν την οικονομία της νότιας Βουλγαρίας. Σήμερα είμαστε ισότιμα μέλη στην Ε.Ε. Μήπως πέρα απ την ιστορική μνήμη είναι ανάγκη να προσαρμοσουμε αλλιώς πως τις πολιτικές μας. Ιδιαίτερα το πολιτιστικό κίνημα. Ο μεγάλος κ πραγματικός κίνδυνος είναι απ την Ανατολή. Εξαιτίας ΛΑΘΕΜΕΝΩΝ πολιτικών μας συνεχώς απ την συνθήκη της Λωζανης. Γεια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δήμητρα Θωμά
    Κύριε Συκάκη να μην ξεχνάμε ότι και σήμερα οι γείτονες μας τι κάνουν με τα Σκόπια πάντα πρέπει να έχουμε το νου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βαγγέλης Στρόφαλης
    Ο παππούς μου ήταν από το Κιουπλη απέναντι από το Σουφλί. Οι Βούλγαροι κλέψανε απ'όλα τον Ι.Ν.Αγ Παρασκευής. Πολλά κειμήλια και πήρανε όλο το σιτάρι απ το χωριό και λιμοκτονούσαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...