Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Ένα αξιόλογο ημερολόγιο ιστορίας...

 
*To Ημερολόγιο του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης 


                Η έκδοση ημερολογίων στην αρχή κάθε έτους, είναι μια συνήθεια, που έχει γενικευθεί και υπηρετεί ποικίλους στόχους, πέραν της απαρίθμησης ημερών, μηνών και εορτών. Στόχους, που υπηρετούν τη διαφήμιση, την ανάκληση στη μνήμη ιστορικών γεγονότων του παρελθόντος, τη σύσφιγξη κοινωνικών σχέσεων κ.λπ. Ημερολόγια εκδίδουν υπηρεσίες, επιχειρήσεις, δραστήριοι σύλλογοι και διάφοροι κοινωνικοί φορείς.
                Ένα σημαντικό ημερολόγιο, που αξίζει να διατηρηθεί σαν αρχειακό υλικό και μετά την παρέλευση του έτους 2016, εξέδωσε ο Σύλλογος Εβριτών του νομού Ροδόπης.
                Ο Σύλλογος αυτός, που ιδρύθηκε το 1994, έχει να παρουσιάσει σημαντικές  δραστηριότητες (στέγαση σε ιδιόκτητο χώρο, τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακών χορών με 250 παιδιά και μεγάλους, εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων, τμήματα ζωγραφικής, θεάτρου, υπολογιστών, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ζαχαροπλαστικής κ.λπ.). Παράλληλα διατηρεί τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Μια σημαντική δράση του συλλόγου είναι και η οργάνωση της Μαθητιάδας Παραδοσιακών Χορών για τους μαθητές των σχολείων του νομού Ροδόπης, όπως και η διοργάνωση φεστιβάλ παραδοσιακών χορών και η συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με άλλους Εβρίτικους συλλόγους.

Η ψηφιακή χαρτοθήκη της Θράκης

                Κορυφαία δράση του Συλλόγου Εβριτών νομού Ροδόπης, αποτελεί η δημιουργία ψηφιακής χαρτοθήκης, που περιλαμβάνει περισσότερους από 400 ιστορικούς χάρτες σε πρωτότυπη μορφή και περίπου 2000 χάρτες σε ψηφιακή μορφή, που αναφέρονται στο γεωγραφικό χώρο της Θράκης και την πορεία ανά τους αιώνες.
                Υλικό της ψηφιακής αυτής χαρτοθήκης χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σε διάφορες χαρτογραφικές εκθέσεις.
                Μεταξύ άλλων, μέρος της υφιστάμενης συλλογής χρησιμοποιήθηκε και στην έκθεση «Σαμάκοβο- Νέο Σιδηροχώρι, πορεία στο χρόνο» που οργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο (ενταγμένη στο ΕΣΠΑ) στο Νέο Σιδηροχώρι Ροδόπης.

Το ημερολόγιο του 2016

                Το χαρτογραφικό υλικό αυτής της έκθεσης αποτυπώθηκε στο φετινό πολύχρωμο ημερολόγιο, που εξέδωσε ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης. Οι φωτογραφίες από το ιστορικό Σαμακόβι και το Νέο Σιδηροχώρι, προέρχονται από το αρχείο του Μορφωτικού Ομίλου Νέου Σιδηροχωρίου και συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα. Οι φωτογραφίες της προσφυγιάς του 1922, προέρχονται από το αρχείο του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης και από άλλες πηγές (National Geographic Society, British Pathe και Adrianou blogspot).
                Η διεύθυνση του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης είναι: Χαριλάου Τρικούπη 47, Κομοτηνή, ΤΚ 69100, τηλέφωνο και φαξ 25310-70927.

1 σχόλιο:

  1. Paraskeyh Karatza
    εαν αγαπαουσαμε την ιστορια, και καθομασταν να διαβασουμε ολα αυτα που εχουν γινει στο παρελθον, και διναμε γενικορερα βαση θα ειχαμε μια καλυτερη κοινωνια, θα χτιζαμε στο μελλον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...