Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο Μακάριος υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

 http://www.kathimerini.gr/802848/article/epikairothta/ellada/o-makarios-yper-ths-ane3arthsias
*Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η Μπάρμπαρα Κασλ. 


Γράφει η δρ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΓΚΟΥ*

          Το καλοκαίρι του 1958 τα δεδομένα στο Κυπριακό είχαν λάβει ιδιαίτερα πολύπλοκη τροπή. Η προώθηση του σχεδίου Μακμίλαν, όπως προτάθηκε από το Λονδίνο, έκανε έντονη την προοπτική της διχοτόμησης. Παρά την απόρριψή του από την ελληνική κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το σχέδιο Μακμίλαν, λόγω του χωριστικού του χαρακτήρα, μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μόνο με τη συνεργασία της Άγκυρας και των Τουρκοκυπρίων. Πράγματι, η Τουρκία αποδέχθηκε το σχέδιο και η απόφαση για διορισμό κυβερνητικού αντιπροσώπου της στη Λευκωσία (ως ημερομηνία για την υλοποίηση αυτής της κρίσιμης κίνησης ανακοινώθηκε η 1η Οκτωβρίου 1958) άσκησε ιδιαίτερη πίεση στην Αθήνα.
          Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή επομένως θα συγκεντρωθούν στην αποτροπή αυτής της εξέλιξης. Πέρα από αυτό, προηγήθηκε στις αρχές Ιουνίου η έναρξη μεγάλων διακοινοτικών ταραχών στην Κύπρο- η σφαγή των Ελληνοκυπρίων στο χωριό Κιόνελι είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα- οι οποίες περιέπλεξαν την κατάσταση. Το ξέσπασμα των ταραχών τη δεδομένη χρονική στιγμή ενίσχυε την πεποίθηση σε Βρετανία, Ελλάδα και ΗΠΑ, ότι αυτές υποκινήθηκαν με εντολές της Τουρκίας με σκοπό να προβληθεί η διχοτόμηση ως μόνη δυνατή λύση. Στην Κύπρο οι Βρετανοί, απρόθυμοι να στραφούν κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι ευθύνονταν για τις ταραχές, φοβούμενοι παράλληλα πιθανές συνέπειες στην πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή (η τουρκική φιλία συνέχιζε να είναι απαραίτητη για τη Βρετανία), αντέδρασαν συλλαμβάνοντας πάνω από 1.200 Ελληνοκυπρίους και ελάχιστους Τουρκοκυπρίους, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, μια πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου τροχοδρομεί τις εξελίξεις σε ένα άλλο επίπεδο: Πρόκειται για τη συνέντευξη που έδωσε στη Βρετανή βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Μπάρμπαρα Κασλ. Στη συνέντευξη αυτή ο Αρχιεπίσκοπος τάχθηκε για πρώτη φορά επίσημα υπέρ της λύσης ανεξαρτησίας.
*Μακάριος και Καραμανλής. Πίσω αριστερά ο Αβέρωφ.

Προσπάθεια αδρανοποίησης του σχεδίου Μακμίλαν

          Η Βρετανή πολιτικός, η οποία στο παρελθόν είχε κάνει δηλώσεις υπέρ της Κύπρου, έφθασε στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου (όπου βρισκόταν ο Μακάριος μετά την απελευθέρωσή του από τις Σεϋχέλλες) έπειτα από πρόσκληση της Εθναρχίας. Ήδη από τις 15 Σεπτεμβρίου ο Μακάριος στις συζητήσεις που είχε μαζί της, προβληματισμένος από την τροπή που είχαν λάβει οι εξελίξεις, φάνηκε έτοιμος να παραιτηθεί της Ένωσης για λύση ανεξαρτησίας υπό την εγγύηση των Ηνωμένων Εθνών. Είναι δύσκολο να υποστηριχθούν με βεβαιότητα τα κίνητρα της αλλαγής της πολιτικής του Μακαρίου, ο οποίος ενώ βάσιζε πάντα την πολιτική του στον τελικό στόχο της αυτοδιάθεσης, ξαφνικά υποστήριξε καθεστώς ανεξαρτησίας, το οποίο απέκλειε την ένωση. Όπως σχολιάζει ο François Crouzet, φαίνεται ότι οι εξελίξεις του καλοκαιριού του 1958 έκαναν μεγάλη εντύπωση στον Μακάριο και τον έπεισαν ότι ο στόχος της ένωσης ήταν πολύ δύσκολος λόγω της έντονης αντίδρασης της Άγκυρας για λύση αντίθετη με τα συμφέροντά της. Επίσης, σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, η ευελιξία κινήσεων ήταν πια περιορισμένη λόγω της στάσης της Ουάσιγκτον, η οποία ευθυγραμμίστηκε σε αυτή τη φάση πλήρως με το Λονδίνο. Η Κασλ ενημέρωσε τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα για τη νέα στάση του Μακαρίου και στη συνέχεια πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Βρετανό κυβερνήτη σερ Χιου Φουτ, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα όπου ο Μακάριος την εξουσιοδότησε να δημοσιοποιήσει το κείμενο συνέντευξης που της παραχώρησε.


Στη δημοσιότητα


          Πράγματι στις 22 Σεπτεμβρίου 1958, το κείμενο της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα. Στη συνέντευξη ο Μακάριος δήλωσε ότι η επικείμενη εφαρμογή του σχεδίου Μακμίλαν εκ μέρους της Τουρκίας, με την προγραμματισμένη αποστολή του Τούρκου αντιπροσώπου στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου, δημιουργούσε επικίνδυνα δεδομένα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Κατηγόρησε το Λονδίνο ότι επιδίωκε να δώσει στην Άγκυρα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο, και ότι με την πολιτική του περιέπλεξε την κατάσταση, μεταβάλλοντας το ζήτημα σε μια ελληνοτουρκική διένεξη στην οποία το ίδιο επιχειρούσε να εμφανιστεί ως διαιτητής. Σε ερώτηση της Κασλ πώς σκόπευε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο Μακάριος απάντησε ότι «ζωηρώς ενδιαφέρομαι να εύρω τρόπον διά του οποίου η ειρήνη εις την Κύπρον δύναται να αποκατασταθή και να σταματήση η αιματοχυσία από όλας τας πλευράς. Προς τούτο εισηγούμαι όπως μετά μίαν καθωρισμένην περίοδον αυτοκυβερνήσεως η Κύπρος καταστή ανεξάρτητος χώρα μη συνδεομένη με την Ελλάδα ή την Τουρκία», προσθέτοντας τον όρο ότι «το καθεστώς αυτό δεν θα μεταβληθή είτε δι’ ενώσεως με την Ελλάδα είτε διά διαμελισμού είτε δι’ άλλου τρόπου, εκτός εάν τα Ηνωμένα Εθνη εγκρίνουν τοιαύτην μεταβολήν». Με αυτή την κίνηση ο Μακάριος σηματοδότησε επίσημα μια ριζική αναθεώρηση της μέχρι τότε πολιτικής του. Ήταν η πρώτη φορά που διατυπωνόταν δημόσια από την ελληνική πλευρά η ιδέα της ανεξαρτησίας.
*Το σύνθημα της Ένωσης εγκαταλείφθηκε...

Έκπληξη και αντιδράσεις σε Αθήνα και Άγκυρα

          Η πρωτοβουλία του Μακαρίου αναπόφευκτα προκάλεσε έκπληξη, αλλά και αντιδράσεις. Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας αντέδρασε έντονα όταν έμαθε τα νέα. Ο Μακάριος τον είχε ενημερώσει με επιστολή εξηγώντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι οι συνθήκες που δημιουργούνταν με την εφαρμογή του σχεδίου Μακμίλαν ήταν τέτοιες που για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διχοτόμησης και να μεταβληθεί η κατάσταση, έπρεπε να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Ο Γρίβας δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα του Αρχιεπισκόπου και θύμωσε που ενήργησε μόνος του. Παράλληλα οι δηλώσεις του Μακαρίου προκάλεσαν αμηχανία αλλά και δυσαρέσκεια και στην ελληνική ηγεσία. Παρά το γεγονός ότι η Αθήνα ήταν ήδη θετικά διακείμενη προς την ιδέα της ανεξαρτησίας, δυσαρεστήθηκε που ο Αρχιεπίσκοπος έδρασε μόνος του, χωρίς πρώτα να τη συμβουλευθεί. Έπειτα, η πρωτοβουλία του Μακαρίου της στέρησε ένα διπλωματικό πλεονέκτημα καθώς επιδίωκε να προταθεί η λύση ανεξαρτησίας από τρίτη πλευρά και η ίδια η Αθήνα να την αποδεχθεί, παρουσιάζοντας το γεγονός ως παραχώρηση από μέρους της. Επίσης θεώρησε ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Χάρολντ Μακμίλαν στο Λονδίνο θα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική εάν όχι ξεκάθαρα αρνητική απέναντι σε μια πρόταση την οποία προώθησε μέλος της εργατικής αντιπολίτευσης. Επομένως η διαφωνία αφορούσε τον τρόπο που έγινε η πρόταση και όχι τους στόχους της. Ωστόσο, έπειτα από συνάντηση που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Αβέρωφ με τον Αρχιεπίσκοπο στις 28 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα ανακοίνωσε ότι στηρίζει απόλυτα την πρόταση του Μακαρίου.

          Αναπόφευκτα, αρνητικά αντέδρασαν τόσο η Τουρκία όσο και οι Τουρκοκύπριοι, που δήλωσαν ότι η πρόταση ήταν απλά μια υπεκφυγή με σκοπό την αναβολή της εφαρμογής του σχεδίου Μακμίλαν και τον εντυπωσιασμό του ΟΗΕ. Αντίστοιχα, ούτε το Λονδίνο είδε θετικά την ανακοίνωση. Από τη μια, υπήρξε συμπάθεια και στήριξη από τους Εργατικούς, από την αντιπρόεδρο άλλωστε των οποίων προωθήθηκε η κίνηση. Από την άλλη όμως, το επίσημο Λονδίνο αξιολόγησε αρνητικά την εξέλιξη, καθώς θεωρήθηκε ένας τακτικός ελιγμός που θα έφερνε τη Βρετανία σε δύσκολη θέση. Πράγματι, όπως υπογραμμίζει ο François Crouzet, δεν ήταν η άρνηση του Γρίβα που θα μπλόκαρε τις καταστάσεις (ο στρατηγός άλλωστε δεν θα προέτασσε ανυπακοή στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Μακαρίου) όσο η αντίδραση Τουρκίας και Βρετανίας. Η αρνητική στάση των Βρετανών υπαγορευόταν από την ανάγκη τους να μη δυσαρεστήσουν την Τουρκία, ενώ παράλληλα το Λονδίνο επιθυμούσε να μη συζητηθεί εκ νέου το Κυπριακό στον ΟΗΕ.
*Ο αρχικός πόθος των Κυπρίων...


          Η αλλαγή πολιτικής του Μακαρίου θα αποτελέσει τελικά τη βάση για τη διαπραγμάτευση των Συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου. Όμως η κίνησή του προς στιγμήν έπεσε στο κενό, καθώς συνέπεσε με νέα μεσολαβητική πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Πολ-Ανρί Σπάακ. Η πρωτοβουλία προέκυψε έπειτα από επιστολή που απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην οποία διατύπωσε την απειλή ότι τυχόν εφαρμογή του σχεδίου Μακμίλαν θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Ο Σπάακ έφθασε στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου 1958 προτείνοντας αναβολή εφαρμογής του σχεδίου και σύγκληση νέας Διάσκεψης ανάμεσα σε Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία, Τουρκοκυπρίους και Ελληνοκυπρίους. Ωστόσο παλινδρομήσεις του Μακαρίου σε σχέση με το αν έπρεπε ή όχι η Ελλάδα να μετέχει στη Διάσκεψη αποδυνάμωσαν τελικά τη θέση της Αθήνας, ιδιαίτερα σε σχέση με επικείμενη νέα συζήτηση στον ΟΗΕ που θα λάμβανε χώρα στα τέλη Νοεμβρίου. Πράγματι, στη συζήτηση στον ΟΗΕ το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα υπέρ της ανεξαρτησίας της Κύπρου δεν εγκρίθηκε. Όμως, αυτή την κρίσιμη στιγμή, για άλλους, περιφερειακούς και στρατηγικούς κυρίως λόγους, η Τουρκία άλλαξε στάση. Στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φατίν Ζορλού, προσέγγισε τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Αβέρωφ, για έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων. Αυτές θα οδηγήσουν τελικά στις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1959.

* Η δρ Αναστασία Γιάγκου είναι ειδική επιστήμων στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

1 σχόλιο:

  1. Σύρος 15 Φεβρουαρίου 2015.Ώρα 14.30
    Για το παρόν κείμενο ας μου επιτραπεί να παραθέσω το ακόλουθο σχόλιο;
    1.Η πρωτοβουλία του Μακαρίου να παραιτηθεί από το καθεστώς της επιδιωκόμενης αυτοδιάθεσης της Κύπρου,η οποία θα είχε ως τελικό στόχο την ένωση με την Ελλάδα,και να ταχθεί για πρώτη φορά υπέρ του καθεστώτος της ανεξαρτησίας,εκτός των όποιων κινδύνων μιας διχοτόμησης και επομένως του ανέφικτου της ένωσης,οφείλονταν και στις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες του ιδίου.
    2. Η αυτοδιάθεση της Κύπρου,η οποία θα οδηγούσε στην ένωση ή η διχοτόμηση της Κύπρου,που πιθανόν θα κατέληγε στην ένωση του Ελληνοκυπριακού τμήματος της Κύπρου με την Ελλάδα,δεν εξυπηρετούσαν τα σχέδια του αρχομανούς και φιλόδοξου Μακαρίου,ο οποίος σε αυτές τις περιπτώσεις θα διορίζονταν ως Διοικητής μιας Περιφέρειας της Ελλάδας και τίποτε περισσότερο.Απεναντίας η ανεξαρτησία της Κύπρου του άνοιγε τον δρόμο για την Προεδρία,όπως συνέβηκε και στην πραγματικότητα.Κατά τη διάρκεια της πολυετούς Προεδρίας του πολλές φορές ενεργούσε αυτοβούλως και αυτονόμως,παρά τις κοινές αποφάσεις,που λαμβάνονταν στην Αθήνα,δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα στο Εθνικό θέμα.
    3. Η δημοσίευση της θέσης αυτής με συνέντευξη για πρώτη φορά,χωρίς προηγούμενη συζήτηση και συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο,την Ελλάδα,κρίνεται το λιγότερο ατυχής και άστοχη.Μ αυτόν τον τρόπο αφενός αιφνιδιάστηκε και παραμερίστηκε η Ελληνική Κυβέρνηση και αφετέρου στερήθηκε ενός διαπραγματευτικού πλεονεκτήματος στις συνεχιζόμενες με τους Βρετανούς διαπραγματεύσεις.Εξάλλου δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μακάριος ενεργούσε αυτόνομα,χωρίς προηγούμενα να συνδιαλέγεται με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση.Μήπως το ίδιο δεν έπραξε,όταν το 1963 κατήγγειλε τις 13 διατάξεις του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας με επακόλουθο τα αιματηρά γεγονότα του 1963 και 1964; Όχι μόνο ο Κων. Καραμανλής,αλλά και ο Γεωρ. Παπανδρέου είχαν πολλά προβλήματα στην συνεργασία τους με τον Μακάριο.Ο Παπανδρέου μάλιστα είχε δηλώσει δημόσια ότι άλλα αποφασίζονται από κοινού στην Αθήνα και άλλα πράττει ο Μακάριος στην Κύπρο.
    4.Δεν αποκλείεται το Σχέδιο Μακμίλαν και η αποδοχή του από την Τουρκία να ήταν μια καλοστημένη διαπραγματευτική παγίδα για να αποδεχθεί ο Μακάριος το καθεστώς της ανεξαρτησίας για την Κύπρο.Έχω σχολιάσει την 5η Ιανουαρίου 2015 στο κείμενο με τίτλο << Κυπριακό 1957.Το Σχέδιο Μακμίλαν>> του παρόντος ιστολογίου,κατά πόσο συνέφερε το Σχέδιο Μακμίλαν,ένα σχέδιο που διαπνεόταν από μία διχοτομική δυναμική,από διχοτομικό πνεύμα,σε όλους τους εμπλεκόμενους με το Κυπριακό πρόβλημα.
    Κωνσταντίνος Πατιαλιάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...