Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πώς δεν αιχμαλωτίσθηκε από τους αντάρτες ο στρατηγός Δ. Γιαντζής το 1947!!!

*Ο στρατηγός Δημήτριος Γιαντζής, στόχος των ανταρτών στη Γραβιά








Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης





                Η Γραβιά δοξάστηκε στις 8 Μαΐου του 1821, όταν ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 παλληκάρια,  ταμπουρωμένος στο γνωστό Χάνι, νίκησε την στρατιά του Ομέρ Βρυώνη. Μια μάχη με υψηλούς στόχους, οργανώθηκε και το 1947 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γραβιάς, χωρίς να επιτύχει τον μέγιστο των στόχων της, αλλά μέρος  μόνο των στόχων.
                Κορυφαίο γεγονός του Ιανουαρίου 1947, όταν για δεύτερη χρονιά φούντωνε ο εμφύλιος πόλεμος, ήταν η μάχη της Γραβιάς. Ο «Ριζοσπάστης» που δεν είχε απαγορευθεί ακόμα η κυκλοφορία του και κάποιες άλλες εφημερίδες είχαν γράψει ότι η επίθεση στο σταθμό της Γραβιάς «επισκίασε όλες τις ειδήσεις του 48ώρου».
                Αξίζει να αναφέρουμε ότι στις 27 Δεκεμβρίου οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι το κίνημά τους παίρνει την ονομασία «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας». Αυτό το γεγονός επέβαλε μια εντυπωσιακή νίκη, που να δείχνει ότι οι αντάρτες ακολουθούσαν πλέον νέα τακτική στις μάχες, ακόμα και σε μάχες εκ παρατάξεως, όταν ευνοούσαν οι συνθήκες. Από την πλευρά του η ηγεσία του εθνικού στρατού αγωνίζονταν να αυξήσει τη δύναμη των αξιωματικών και στρατιωτών από 100.000 σε 130.000, αλλά συναντούσε την απροθυμία της Αγγλικής Στρατιωτικής Αποστολής, η οποία δεν ήθελε να αυξήσει τις δαπάνες για την κατάσταση στην Ελλάδα, προσπαθώντας μάλιστα να απαγκιστρωθεί από τη χώρα μας.
                Ας δούμε όμως τα γεγονότα της μάχης της Γραβιάς του 1947, με τη σειρά:
*Ο καπετάν Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου)

                Ήταν 12 Ιανουαρίου όταν ο παλαιός σύντροφος του Άρη Βελουχιώτη, ο καπετάν Διαμαντής επικεφαλής μεγάλης ομάδας ανταρτών στη Ρούμελη, επιτέθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γραβιάς, σκοπεύοντας μάλιστα να απαγάγει και ένα στρατηγό του εθνικού στρατού!
                Η επιλογή του σταθμού εκτός από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, είχε και υψηλούς συμβολισμούς, αφού συνδέονταν με την μάχη της Γραβιάς στην Επανάσταση του 1821,  ήταν πολύ κοντά στην πρωτεύουσα και αποσκοπούσε στην απαγωγή στρατηγού! Ο προπάππος του Διαμαντή, ο Λουκάς Αλεξάνδρου ήταν συμπολεμιστής του Οδυσσέα Ανδρούτσου στο Χάνι της Γραβιάς. Ο Διαμαντής (Γιάννης Αλεξάνδρου, με σπουδές στη Νομική Θεσσαλονίκης) είχε πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση από το 1942 με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, υπό τον Άρη Βελουχιώτη και αργότερα πήρε μέρος στον εμφύλιο, χάνοντας τη ζωή του στη Φθιώτιδα το 1949.
                Την εποχή εκείνη, δηλαδή στις αρχές του 1947, είχε παύσει η δίωξη του Διαμαντή, βάσει των μέτρων ειρήνευσης, που είχε λάβει η κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη. Το 1945, με την στήριξη των Βρετανών που ζητούσαν έναν μετριοπαθή πολιτικό ώστε να μετριασθούν τα πάθη, ο Σοφούλης ορκίστηκε εκ νέου πρωθυπουργός και διοργάνωσε τις εκλογές του Μαρτίου του 1946, προσπαθώντας να επιβάλλει έναν ομαλό πολιτικό βίο στην χώρα, με μέτρα κατευνασμού των παθών.
*Ο τίτλος από την εφημερίδα "Ελευθερία" με την συνήθη φρασεολογία της εποχής


Στόχος ο στρατηγός Δημ. Γιαντζής


                Η επιχείρηση του Διαμαντή στη Γραβιά, ήταν πολύ καλά οργανωμένη, αφού είχαν πληροφορίες ότι θα επέστρεφε σιδηροδρομικώς στην Αθήνα από τη Λαμία, ο διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Δημήτριος Γιαντζής, ο οποίος είχε επιθεωρήσει στρατιωτικές μονάδες της περιοχής και θα ταξίδευε μετά προς Αθήνα. Και αυτόν ήθελαν να απαγάγουν, επιτυγχάνοντας μια μεγάλη νίκη εντυπώσεων.
                Η προσβολή του σιδηροδρομικού σταθμού της Γραβιάς σχεδιάσθηκε να γίνει από δύναμη 70 επίλεκτων ανταρτών. Και επειδή όπως είπαμε υπήρχαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο δρομολόγιο, άλλοι αντάρτες είχαν επιβιβασθεί στο τρένο από τη Λαμία, προσποιούμενοι τους αθώους ταξιδιώτες, ενώ επιπλέον «αυτοαμυνίτες» από την περιοχή της Γραβιάς, είχαν καταφτάσει έγκαιρα στο σταθμό, για τα ταξιδέψουν δήθεν προς Αθήνα. Βασικός στόχος ήταν η προσβολή αμαξοστοιχίας και σταθμού αλλά και η αιχμαλωσία του στρατηγού Δημητρίου Γιαντζή. Οι «αυτοαμυνίτες» φορούσαν βαριές ποιμενικές κάπες, κάτω από τις οποίες κουβαλούσαν όπλα. Ένας μάλιστα από αυτούς, όπως εγράφη στις εφημερίδες, περιέφερε ένα λαγό προς πώληση!
                Και εδώ ακριβώς, η τύχη ευνόησε τον ανύποπτο στρατηγό, ο οποίος μετά την επιθεώρηση των μονάδων άλλαξε ξαφνικά το πρόγραμμά του και αντί να ταξιδέψει σιδηροδρομικώς προς Αθήνα, προτίμησε να φύγει αμέσως με αυτοκίνητο.
                Στην αμαξοστοιχία επέβαινε από τη Λαμία ο ταξίαρχος στρατού Ασημάκης, διοικητής της φρουράς Λαμίας, που οι επιβαίνοντες συνεργάτες των ανταρτών βλέποντας την κόκκινη ταινία του πηλικίου θεώρησαν ότι είναι ο στρατηγός Διοικητής του Α΄ Σώματος Στρατού Δημήτριος Γιαντζής.  Στο ίδιο τρένο επέβαιναν διάφοροι άσχετοι πολίτες, 20 στρατιώτες άοπλοι, 4 λοχαγοί και 2 έφεδροι ανθυπολοχαγοί, αδειούχοι.
                Η επίθεση εκδηλώθηκε συντονισμένα στις 2 το μεσημέρι, μόλις το τρένο έφτασε στο σταθμό της Γραβιάς. Πυροβολούσε η δύναμη των 70 επίλεκτων ανταρτών, η οποία επιτέθηκε αλαλάζοντας, οι «αυτοαμυνίτες» και πίεζαν μέσα από τρένο οι καλυμμένοι  συνεργάτες των ανταρτών. Ειδικά οι «αυτοαμυνίτες» έσπευσαν αμέσως να καταστρέψουν τις τηλεφωνικές και τηλεγραφικές συσκευές του σταθμού.
*Η κηδεία των λοχαγών Σταθακόπουλου και Νικολόπουλου


Χάος και αίμα στη Γραβιά


                Στο σταθμό επικράτησε πανδαιμόνιο. Καταιγισμός πυρών. Πυροβολισμοί έπεφταν από παντού. Όσοι από τους στρατιωτικούς του τρένου, που ήταν άοπλοι, επιχείρησαν να αμυνθούν θερίστηκαν από τις ριπές των αυτομάτων των επιτιθέμενων. Πρώτοι έχασαν τη ζωή τους οι λοχαγοί Ιωάννης  Σταθακόπουλος και Γεώργιος Νικολόπουλος και ο χωροφύλακας Καστανάς. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας άλλοι 18 φαντάροι, πολίτες και σιδηροδρομικοί έπεφταν νεκροί στο σταθμό και μέσα στην αμαξοστοιχία. Συνελήφθησαν αιχμάλωτοι 22, μεταξύ των οποίων 2 λοχαγοί Πυροβολικού οι Μάνος και Καρδουλάκης και 2 ανθυπολοχαγοί. Ένας επιβάτης από τη Λαμία ο έμπορος Βασίλειος Γιαννούκος έχασε τη ζωή του από συγκοπή.
                Ο ταξίαρχος και ένας συνοδός του οπλίτης ο Αϊβαλιώτης, με ένα αυτόματο που είχαν μαζί τους, αντιστάθηκαν και κατόρθωσαν να διαφύγουν.
*Ο φονευθείς λοχαγός Ιωάννης Σταθακόπουλος σε προπολεμική φωτογραφία

                Μετά από αυτό το μακελειό, οι αντάρτες κατέστρεψαν την ατμομηχανή βάζοντας νάρκη στην καπνοδόχο της και δύο βαγόνια, έβαλαν φωτιά στα οικήματα του σταθμού και σε αυτοκίνητα που ήταν παρκαρισμένα στο σταθμό, άρπαξαν λάφυρα και τους αιχμαλώτους και αναχώρησαν με ευκολία προς τα ορεινά της Οίτης. Ανάμεσα στα λάφυρά τους ήταν και τα λεφτά του ταμείου των ΣΕΚ, όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης». Επίσης έκαψαν τις εφημερίδες που βρέθηκαν στο τρένο.
                Προς καταδίωξή τους εστάλησαν από τη Λαμία και τη Λιβαδειά ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, υπό τον ταξίαρχο Αντωνόπουλο, που καταδίωξαν τους αντάρτες, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα.
*Πορεία ανταρτών στα βουνά

                Την επομένη, οι αντάρτες θέλοντας να ενισχύσουν  τις εντυπώσεις από την επιχείρηση αυτή, άφησαν ελεύθερους τους δύο ανθυπολοχαγούς και 15 από τους αιχμαλωτισθέντες στρατιώτες, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν κακοποιήθηκαν κατά την αιχμαλωσίας τους.
                Σύμφωνα με την μαρτυρία του αντάρτη Γεώργιου Κουτρούκη (Ριζοσπάστης 25/6/2006) το σχέδιο της επιχείρησης κατά του σταθμού της Γραβιάς, εκπονήθηκε στο χωριό Καλοσκοπή (Κουκουβίστα). Για τους δύο λοχαγούς που πιάστηκαν αιχμάλωτοι ανέφερε ότι ήταν ηλικιωμένοι, ότι βρέθηκαν χαρτιά επάνω τους ότι είχαν υπηρετήσει στα Τάγματα Ασφαλείας και ότι είχαν κατηγορηθεί για το φόνο ενός γραμματέα της Καισαριανής, κάτι που αρνήθηκαν οι ίδιοι. «Δεν ήταν δυνατόν να συγχωρεθούν- πρόσθεσε ο Κουτρούκης. Η ποινή του θανάτου δεν είχε καταργηθεί».
                Η μάχη της Γραβιάς το 1947, έληξε με πολύ αίμα χυμένο. Οι αντάρτες δεν είχαν απώλειες.
                Τον επόμενο μήνα ο Δημήτριος Γιαντζής προήχθη και ανέλαβε διοικητής Στρατιάς και τον Νοέμβριο του 1947 τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΣ. Αυτή η εξέλιξη, δείχνει και την σπουδαιότητα του εγχειρήματος στο σταθμό της Γραβιάς, αλλά η τύχη βοήθησε τελικά τον στρατηγό.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

17 σχόλια:

  1. Pinelopi Gkouma
    Θύματα και πάλι θύματα !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andreas Makrides
    Πάρα πολύ καλό κομμάτι Παντελή.

    Αν σε φέρει ο δρόμος σου κατά την Άμφισσα, κόψε πάνω κατά το Μπράλο να βρεθείς στο "μπαλκόνι της Γκιώνας" - την Καλοσκοπή. Είναι ένα υπέροχο και φροντισμένο χωριό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευγενία Μάρκου Κυριαζή
    Ευχαριστώ Παντελή γιά την σημαντική (γιά μένα) αυτή πτυχή της Ιστορίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Πολύ καλό Παντελή μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρενιερης Ιωαννης Παντελη...αγνωστες λεπτομερειες απο τον εμφυλιο πολεμο. Δυστυχως διαβαζοντας ιστορια απο τους αρχαιους χρονους μεχρι και τους συγχρονους διαπιστωνει κανεις οτι οι σελιδες της ειναι γεματες εμφυλιους σπαραγμους και αλληλοφαγωμαρα. Καλα ριζωμενα στο dna των ελληνων τα δυο αυτα στοιχεια. Επίσης η ιστορία αυτη αποδεικνυει για αλλη μια φορα τη σημαντικοτητα της τυχης στη ζωή μας.... ποσες φορες η τυχη δεν αλλαξε το ρου τις ιστορίας φιλτατε? ειτε ευνοωντας εμας είτε καταστρεφοντας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλίας Κοτρίδης
    Η συγκεκριμένη ενέργεια μόνο "εμφύλιος" δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, παρά μόνο ώς ενέργεια ληστο-συμμοριτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιωάννης Σαρσάκης
    Καλά οι δύο Λοχαγοί κυκλοφορούσαν με όλο το φάκελό τους ανά χείρας; Ή ήταν τόσο φακελωμένοι με στοιχεία που τηρούσαν οι αντάρτες πάνω στο βουνό; Ή τους έφαγαν μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους; Εύλογα Ερωτήματα !!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήταν αδειούχοι και φορούσαν στολές. Μαζί τους είχαν μόνο από ένα πιστόλι ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Παντελή: Η αντικειμενικότητα,η αλήθεια και η ακρίβεια των κειμένων σας αποδεικνύεται για μία άλλη φορά με το παρόν κείμενό σας.Τα γεγονότα του κειμένου-άρθρου σας αναγράφονται επακριβώς στον εκδοθέντα τόμο της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ <>,σελ.20.Ένα έργο καθαρώς στρατιωτικής δομής και ανάλυσης.
    Λαμβάνοντας αφορμή από το κείμενο παραθέτω τις ακόλουθες σκέψεις-σχόλια :
    Ασφαλώς και δεν πρόκειται για στρατιωτική επιχείρηση από αυτές, που περιγράφονται στα εγχειρίδια του Ανορθοδόξου Πολέμου.Η όλη επιχείρηση, όπως προκύπτει από τον τρόπο και τα αποτελέσματα,όλως επιεικώς,χαρακτηρίζεται ως τυχοδιωκτική και εγκληματική.Γιατί είναι πέραν κάθε στρατιωτικής δεοντολογίας ένοπλοι αντάρτες ¨Ελληνες να επιτίθενται κατά Ελλήνων αόπλων στρατιωτικών ,οι οποίοι δεν αποτελούσαν οργανωμένο τμήμα και ευρίσκοντο σε Φύλο Πορείας ή σε άδεια,και να φονεύουν ορισμένους απ αυτούς.Η αντίσταση των λίγων αόπλων στρατιωτικών έναντι των εκατοντάδων ενόπλων ανταρτών δεν έδινε το δικαίωμα για εν ψυχρώ εκτέλεση [Ο Γεωρ.Νικολόπουλος εκτός από τις έξη σφαίρες δέχθηκε και έβδομη χαριστική στο δεξιό μάτι].Μπορούσαν να τους τραυματίσουν και να τους αιχμαλωτίσουν.
    Από αρχαιοτάτους χρόνους στην πατρίδα μας οι αντίπαλοι στα πεδία των μαχών εσέβονταν τους τραυματίες, τους αιχμαλώτους και τους νεκρούς.
    Η δικαιολογία των ανταρτών για την εκτέλεση των δύο αιχμαλώτων Λοχαγών ότι ήταν Ταγματασφαλίτες δεν πείθει.Συνήθης <> των κομμουνιστών για τους Αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού κατά την περίοδο εκείνη.
    Πάγιος κανόνας των ανταρτών ήταν η εκτέλεση,με ή χωρίς απόφαση του Ανταρτοδικείου,των αιχμαλώτων κατά τις επεχειρήσεις μονίμων Αξιωματικών,ακόμη και τραυματιών,όπως συνέβη με τους δύο πιλότους που έπεσαν στο όρος ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ,από βλάβη του μαχητικού αεροσκάφους των.
    Η ενέργεια αυτή όπως και οι άγριες δολοφονίες προέδρων,ιερέων δασκάλων κ.α,οι βίαιες στρατολογήσεις,ακόμη και αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 15 ετών,οι πυρπολήσεις δημοσίων κτιρίων και όχι μόνο,οι καταστροφές έργων υποδομής και συγκοινωνιών κ.α στην πατρίδα τους ήταν αδικαιολόγητες και εγκληματικές.Γι αυτόν τον λόγο στις εκθέσεις του ΟΗΕ οι αντάρτες αναγράφονται ως συμμορίτες,χαρακτηρισμό που πρώτοι χρησιμοποίησαν οι αείμνηστοι Θεμισ. Σοφούλης,Γεωρ. Παπανδρέου,Παν.Κανελλόπουλος και άλλοι.Άλλο αν τελευταία για τους γνωστούς πολιτικούς λόγους δεν χρησιμοποιείται.
    ΥΓ.Ο αείμνηστος Λοχαγός Γεωρ. Νικολόπουλος μετέβαινε με Φύλλο Πορείας στην νέα του Μονάδα.Είχε αφήσει συζυγο[22ετων τότε και σήμερα εν ζωή 99] με δύο παιδιά
    ,ένα κοριτσάκι 2 1/2 ετών και ένα αβάπτιστο αγοράκι 8 μηνών,που πήρε βέβαια το όνομά του.Ήταν συμμαθητής μου στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων [1965-1969] και σήμερα Αξιωματικός ε.α
    Ερμούπολη 20 Αυγούστου 2014
    Κωνστ.Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλό είναι να τα βλέπουμε τα πράγματα από σφαιρική πλευρά και να ακούμε όλες τις απόψεις

    Μπορείτε να μου πείτε ο στρατηγός Γιαντζης τι έκανε την περίοδο της Ναζιστικής Κάτοχής

    Ηταν στην Εθνική αντίσταση; Πολέμησε τους Γερμανούς;

    Ειναι γνωστό ότι ο λεγόμενος κυβερνητικός στρατός συγκροτήθηκε από τα τάγματα ασφαλείας και τους χιτες. Και με ότι δυνάμεις είχε ο Ζέρβας (3000 - 4000 άνδρες) ο οποίος είχε δωροδοκηθεί από τους Άγγλους για να στηρίζει τις επιλογές τους.

    Δηλαδή την επαναφορά της μοναρχίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στέφανος Χατζής
    Φιλε Παντελη ? Mας μοστραρισες ενα δημοσιευμα ! για τον εμφυλιο σπαραγμο !!! και ΔΕΝ σε βλεπω να εχεις διαθεση για κουβενα ? να μας πεις γιατι αποφευγεις επιμελως να μας πεις ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ και για τους κατ ουσιαν ΠΑΝΟΥΡΓΟΥΣ εβραιους που κατευθυναν τα ΑΝΕΓΓΕΦΑΛΑ μασονια τους ενθεν & ενθεν ? κουμουνιστας & εθνηκοφρονες ? προκειμενου να κανουν ΖΜΠΑΡΑΛΙ εναν Ελληνικο λαο προς δοξα του Ιουδαικου KERATISTAN τους ? οπως κανουν και σημερα ΧΡΕΟΚΟΠΟΝΤΑΣ τις οικονομιες των λαων με τα ΑΝΕΓΓΕΦΑΛΑ και υποτακτικα τους μασονοειδη ΑΠΟΒΛΗΤΑ της κοινωνιας !!! που τα εχουν τοποθετιμενα σε οοολα τα καιρια ποστα του πλανιτη γη ! χωριζωντας αυτον τον πλανιτη σε 77 φεουδαρχικες ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ !!! καθως οοολοι ξερουμε πως φτιαχτικε αυτος ο πλανιτης απο εναν παιχνιδιαρη και ΑΠΑΙΧΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ για νοημονα οντα !!! και οχι για τους προβατοτροφους εβραιους ! που διαθετουν ΚΟΥΔΟΥΝΙΣΤΕΣ μυαλα !!! για να χαιντανε τα GOIM !!! ( κτινανθρωπους ) μασονια τους !!! και να τα βαζουν να ΒΟΣΚΑΝΕ παραδες στα Σιωνιστικα τους λιβαδια !!! αυτα τα μασονοειδη & ανεγγεφαλα ΑΠΟΒΛΗΤΑ τους !!! το ξερεις οτι οι ΕΠΙΟΡΚΟΙ δημοσιοι υπαλληλοι ( προισταμενοι υπηρεσιων ) εχουν προγραμματιστει να πανε για ΨΑΡΟΤΡΟΦΗ ??? Αferim ! masiala !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέτεις ένα εντελώς διαφορετικό θέμα.... Εγώ άλλα έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Στο κείμενο ανώνυμου σχολιαστή της 27ης Αυγούστου 2014 ώρα 3:41 έχω να αναφέρω τα ακόλουθα:
    Ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Γιατζής, ως Διοικητής Συντάγματος Ευζώνων,διακρίθηκε ιδαίτερα στον Ελληνο-Ιταλικόν Πόλεμον 1940-1941,τόσο στην απόκρουση της Ιταλικής επίθεσης,όσο και στην εν συνεχεία αντεπίθεση και στην κατάληψη της Βορείου Ηπείρου.
    Κατά την διάρκεια της κατοχής συμμετείχε σε μυστικές οργανώσεις,που είχαν,εκτός των άλλων αποστολών,και την συλλογή-ανάλυση πληροφοριών για τα στρατεύματα κατοχής και την διαβίβαση των στο Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής για εκμετάλλευση.Επίσης πολλά στελέχη και όχι μόνο συμμετείχαν σε αντιστασιακές οργανώσεις,όπως ΕΔΕΣ,Ελλην. Στρατός,ΕΚΚΑ κ.α,ενώ άλλα μετέβησαν στην Μέση Ανατολή,όπου συγκρότησαν Ταξιαρχίες και τον Ιερόν Λόχον,που έγραψαν νέες σελίδες δόξας και ηρωϊσμού.
    Ο Ελληνικός Στρατός, μετά την λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου,συγκροτήθηκε από μόνιμα στελέχη,τα οποία στην διετία 1945-1946 κρίθηκαν από τα αρμόδια ανακριτικά συμβούλια,και από κληρωτούς οπλίτες κλάσεων 1942-1946,καθόσον στην περίοδο της κατοχής δεν είχαν προσκληθεί στρατεύσιμοι,οι οποίοι προσκαλούνταν για την σταδιακή αντικατάσταση των παλαιότερων κλάσεων οπλιτών.
    Ο Αρχηγός του ΕΔΕΣ Στρατηγός Ναπολέων Ζέρβας, ο Διοικητής του Ιερού Λόχου Συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες,αλλά και πολλοί άλλοι ήταν φιλελεύθεροι και φανατικοί αντιβασιλικοί.Η συνεργασία με τους Βρετανούς, Σύμμαχοι μας στον Β¨Π Πόλεμο,ήταν επιβεβλημένη και όχι κατακριτέα.Με την συνεργασία του Ιερού Λόχου με τους Βρετανούς απελευθερώθηκαν οι Κυκλάδες, τα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
    ΣΗΜΕΙΩΣΗ
    Σήμερα κλείνουν 65 χρόνια από την λήξη του Εμφυλίου Πολέμου.Μια επέτειος μνήμης και όχι μίσους, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν οι κομμουνιστές και οι συνοδοιπόροι των.Μία εκδήλωση μνήμης,ένα μνημόσυνο αυτοκριτικής.Οφείλουμε,όλοι μας,δεξιοί,κεντρώοι,σοσιαλιστές και αριστεροί,ενωμένοι και αγκαλιασμένοι,επάνω εκεί στο Βίτσι και στον Γράμμον,να δώσουμε αιώνιο όρκο για όχι σε εμφυλίους πολέμους και αδελφικό αίμα.Το χρωστάμε στα παιδιά μας,στα εγγόνια μας.Γιατί κατά τον μεγάλο ποιητή μας Κωστή Παλαμά,<>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συνέχεια,από προηγούμενο;
    29 Αυγούστου 2014 ώρα 13.30
    Κωνστ.Πατιαλιάκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι ιστορικό παιδαγωγικό χρέος να αναγράφονται κατ΄επιλογή ιστορικά γεγονότα προς διαιώνιση του πολιτικού διχασμού και προς χάριν της ενότητας του μίσους.

    Απεναντίας θα ήταν άτοπο να ασχολείται κανείς με θέματα διαφθοράς που είναι κοινή συνισταμένη των αυτοκτονιών "πέρα από το χρώμα και την ιδεολογία που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη πίκρα της ψήφου του"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Φίλε Α. Κωνσταντίνε, κάτι θέλεις να μου αποδώσεις, αλλά δεν μου το λες ξεκάθαρα... Πάντως η ιστορία είναι παρελθόν... Η διαφθορά και οι αυτοκτονίες είναι το σήμερα και είναι σε εξέλιξη... Είναι φαινόμενο κοινωνικής αθλιότητας που μας επιβλήθηκε, αλλά ακόμα εξελίσσεται. Δεν ολοκληρώθηκε για να γράψει ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κύριε Πατιαλιάκα,

    Συγχαρητήρια! Θέσατε τα γεγονότα υπό την αντικειμενική τους μορφή.

    Ιωάννης Μπουγάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...