Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Παραδείγματα αποφυγής σπατάλης του δημοσίου χρήματος!!!

 *Το δημοσίευμα, που πρέπει να κάνουν ευαγγέλιο όσοι διαχειρίζονται κρατικό χρήμα



Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


          Το θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη τις τελευταίες μέρες ήταν η γιγαντιαία «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, η οποία φαίνεται να προκλήθηκε κυρίως κατά την περίοδο που ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου.
          Έως τώρα γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα, μόνο από περίεργες διαρροές. Οι διαρροές κατά κανόνα, είναι ύποπτες γιατί αποσκοπούν σε σκοτεινές σκοπιμότητες. Βέβαια αυτή η αποστροφή, δεν αθωώνει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά του κόμματος, όπως και σε άλλα κόμματα. Κατά κανόνα τα ελλείμματα αυτά προκύπτουν από σπατάλες. Θα πρέπει να περιμένουμε το τελικό πόρισμα, για να δούμε ποιες ήταν αυτές οι σπατάλες και ποιος ευθύνεται γι’ αυτές.



*Τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ

          Ένα όμως είναι γεγονός. Αυτό ήταν δημόσιο χρήμα και κάποιοι δεν το διαχειρίστηκαν σωστά. Δυστυχώς στο παρελθόν είδαμε πολλά φαινόμενα κακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, όταν ποικίλοι αξιωματούχοι κινούσαν αεροπλάνα, αυτοκίνητα και καράβια των ενόπλων δυνάμεων, τις περισσότερες φορές για να κάνουν τη φιγούρα τους.
          Επειδή η ιστορία διδάσκει, χρήσιμο είναι να δούμε δύο παραδείγματα σεβασμού του δημοσίου χρήματος. Το ένα είναι περίπου του καιρού μας. Το άλλο είναι της εποχής μετά την επανάσταση του 1821.
*Η Θάτσερ με τον γιο της Μαρκ.

          Στην πασχαλινή «Καθημερινή» δημοσιεύθηκε στη δεύτερη σελίδα ένα μικρό σχόλιο, από το δημοσιογράφο Στέφανο Κασιμάτη. Ήταν το ακόλουθο:
          «Στα τέλη του περασμένου έτους, αποδεσμεύθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα τα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού κράτους για το έτος 1982. Το μόνο αξιόλογο στα αρχεία εκείνης της χρονιάς που βρήκαν και ανέδειξαν οι εφημερίδες (γιατί τα σχετικά με τον Πόλεμο των Φόκλαντς είχαν, λίγο ώς πολύ, γίνει ήδη γνωστά) ήταν τα έγγραφα που αφορούσαν τη διάσωση του προκομμένου της Μάργκαρετ Θάτσερ, ο οποίος- οι παλαιότεροι θα θυμάστε- συμμετείχε στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ, είχε χαθεί στην έρημο Σαχάρα και για να βρεθεί χρειάστηκε η επέμβαση μονάδας των ειδικών δυνάμεων (SAS) του βρετανικού στρατού. Το ενδιαφέρον, που ώς το 2012 είχε μείνει άγνωστο, ήταν ότι η Θάτσερ, ως πρωθυπουργός της χώρας της τότε, είχε πληρώσει προσωπικώς όλα τα έξοδα της αποστολής, ώς και τα ποτά που ήπιαν τα μέλη της αποστολής για να γιορτάσουν την ανεύρεση του αχαΐρευτου- οι αποδείξεις περιλαμβάνονταν στα έγγραφα. Το σημειώνω για την Ιστορία, επειδή στο ΠΑΣΟΚ γίνεται πολύς λόγος τελευταία για ταξιδιωτικά έξοδα...».
          Αυτό ήταν το ένα περιστατικό και αφορούσε την «Σιδηρά Κυρία» τη  Μάργκαρετ Θάτσερ, που πέθανε πρόσφατα. Και πιστοποιείται από τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις που αποδεσμεύθηκαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα. Φυσικά άσχετα από την κριτική που μπορεί να ασκήσει οποιοσδήποτε για την πολιτική της αποθανούσης Μάργκαρετ Θάτσερ.
*Ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

          Το άλλο περιστατικό αφορούσε Έλληνα. Τον φαναριώτη Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, για τον οποίον μπορούν να εγερθούν πολλές αντιρρήσεις για την πολιτική που άσκησε κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, αλλά και για ορισμένες στρατιωτικές πρωτοβουλίες του, που δεν ευοδώθηκαν. Όμως δεν κατηγορήθηκε ποτέ, ότι έβαλε χέρι στο… μέλι του δημοσίου χρήματος. Πέθανε μάλιστα φτωχός.
          Και ένα σχετικό παράδειγμα: Στη δεκαετία του 1840 η ελληνική κυβέρνηση τοποθέτησε τον Μαυροκορδάτο, πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ο Μαυροκορδάτος χρειάστηκε να μαζέψει την οικογένειά του για να μετοικήσουν στην νέα θέση του. Η γηραιά μητέρα του όμως ζούσε στο Ναύπλιο και όπως δεν υπήρχαν συγκοινωνίες διατέθηκε ένα πολεμικό πλοία να την μεταφέρει στον Πειραιά.
*"Αποφεύγων τας επιδείξεις..."

          Η έκπληξη για τα σημερινά δεδομένα, είναι ότι ο Μαυροκορδάτος πλήρωσε από τη τσέπη του το κόστος του κάρβουνου που έκαψε το καράβι για το ταξίδι αυτό!!!
          Το πιστοποιούν δημοσιεύματα της εποχής!!!
          Ας είναι και αυτό ένα παράδειγμα, προς μίμηση, από όλους αυτούς που διασκόρπισαν κρατικό χρήμα προς ίδιον όφελος. Και δεν μιλάμε για μίζες. Αυτές είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο…
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης   

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Παντελή

    Το ότι δεν έχει βρεθεί ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος να έχει βουτήξει το δάχτυλο στο μέλι, είναι ένα το κρατούμενο. Το πόσο μας κόστισαν άλλες επιλογές του, είναι άλλο ζήτημα. Από το δημοσίευμα ωστόσο της εφημερίδας, δεν προκύπτει πως ο Μαυροκορδάτος πρότεινε ο ίδιος να πληρώσει τα έξοδα.

    Αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ, είναι πως το ατμόπλοιο ανήκε στον βασιλέα (για "Β. ατμόπλοιον" γίνεται λόγος) και πως στη βασιλική διαταγή για την παραχώρηση του ατμοπλοίου, ο Μαυροκορδάτος "επιφορτίζεται" να πληρώσει τα καύσιμα. (Προσοχή στο ρήμα που χρησιμοποιείται...)

    Εκείνο που συνηγορεί υπέρ του Μαυροκορδάτου, είναι το ευμενέστατο σχόλιο του συντάκτη, που αναρωτιέται "εάν μπορεί να βρεθεί στον κόσμο αυτό τέτοια ευγένεια". Αφήνει δηλαδή να εννοηθεί πως ο Μαυροκορδάτος ο ίδιος ζήτησε την διευθέτιση. Δεδομένου ωστόσο ότι στη μετάδοση της πληροφορίας παρεμβάλλεται δημοσιογραφική πένα, καλό θα ήταν να αναρωτηθούμε τι είδους σχέσεις διατηρούσε (αν διατηρούσε) η εφημερίδα, με την μερίδα του Μαυροκορδάτου.

    Ας ψάξουμε λοιπόν για του λόγου το αληθές, το επίπεδο ουδετερότητας της εφημερίδας - γιατί αλλιώς η "νοικοκυροσύνη" μάλλον στον βασιλέα θα πρέπει να αποδοθεί, ο οποίος ήταν (ας μην το ξεχνάμε αυτό) και Γερμανός!

    Ανδρέας Μακρίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ Ανδρέα, έχε τις αντιρρήσεις σου. Αλλά το γεγονός ότι εκδόθηκε τέτοια εντολή, να πληρώσει ο Μαυροκορδάτος το κόστος των γαιανθράκων, σημαίνει κάτι... Εδώ διακινούνταν εκατομμύρια με απλά χαρτάκια, τα οποία τώρα που πρέπει να ελεγχθούν... χάθηκαν. Όσο για τον Γερμανό βασιλιά, εδώ είχαμε πρωθυπουργό Αμερικανικής κουλτούρας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακριβώς ,αυτά είναι παραδείγματα αποφυγής σπατάλης δημοσίου χρήματος...Αλλά και στη δική μας ΕΣΗΕΑ κατά καιρούς έχουν διαρρεύσει πολλά για ταξίδια και προσωπικά έξοδα μελών ΔΣ και γενικά παρατρεχάμενων κλπ....κλπ....!

    Lilian Das

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.

    Αθανάσιος Μανουσάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...