Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Η τρόικα που έφαγε τα δάνεια

ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://www.tovima.gr/editors/editor/?edid=2390
*Λιθογραφία (1830) βασισμένη σε γελοιογραφία της εποχής του Βρετανού Χιθ. Η ταμπέλα αριστερά γράφει «Το κατάστημα θα ανοίξει προσεχώς υπό νέα διεύθυνση». Δίπλα, η αγγλική, η ρωσική και η γαλλική σημαία και από κάτω η λέξη «δάνειον». Το «κατάστημα» δεν είναι παρά η Ελλάδα, στην είσοδο της οποίας προβάλλει η κεφαλή του πρίγκιπα Λεοπόλδου (που αρνήθηκε το ελληνικό στέμμα) κι απ’ έξω ο Τούρκος, πρώην ιδιοκτήτης, που τον ρωτά: «Ώστε εσύ πήρες το μαγαζί;» και τον συμβουλεύει: «Μη δώσεις μεγάλη πίστωση στους πελάτες σου. Είναι παράξενη παρέα για συναλλαγές. Εμένα παραλίγο να με καταστρέψουν...»

*Αυθαιρεσίες, κατασπατάληση 
των πρώτων δανείων 
από τις Μεγάλες Δυνάμεις, 
πολυτελής βίος και σιδηρά πυγμή

Της κ. Φωτεινής Τομαή*

Η συνταγή των επιτρόπων αποδεικνύεται παλαιά και δοκιμασμένη από την εποχή που το νεοσύστατο ελληνικό κράτος έκανε τα πρώτα του βήματα. 
Και πάλι, οι επίτροποι ήσαν τρεις, γνωστοί μας πλέον: ο κόμης Άρμανσμπεργκ, ο νομομαθής Μάουρερ και ο υποστράτηγος Χέυντεκ, κάτι σαν την τρόικα της εποχής, υποβοηθούμενοι από τους Γκραίνερ και Αμπελ που με πρόσχημα τον ανήλικο μονάρχη εκ Βαυαρίας Οθωνα εισήγαγαν νόμους και επέβλεπαν τη λειτουργία του κράτους και της διοίκησης σε όλους τους τομείς, πρωτίστως όμως στον οικονομικό.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...