Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012

65) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΠΡΑΞΙΤΕΛΗΣ ΜΟΥΤΖΟΥΡΙΔΗΣ

*Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης 

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης, που εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής για βραχύβια θητεία το 1949, υπήρξε νομικός, συνδικαλιστής και στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Ναύπλιο.
Γεννήθηκε το 1885 και ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά, που απέκτησε ο πατέρας του. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και εργάσθηκε ως δικηγόρος.
Διετέλεσε κατ’ επανάληψη πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, ενώ επί 35 χρόνια υπηρέτησε δημοτικός σύμβουλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλίου.


Εξελέγη βουλευτής Αργολιδοκορινθίας στη Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή του 1936 με το Λαϊκό Κόμμα. Οι εργασίες της Βουλής εκείνης διακόπηκαν, στις 4 Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά.
Επανεξελέγη μεταπολεμικά και πάλι βουλευτής Αργολιδοκορινθίας, με το Λαϊκό στις εκλογές του 1946 και του 1950.
*Δημοσιευμένο ποίημα του Πραξιτέλη Μουτζουρίδη

          Ο αδελφός του Ιωάννης Μουτζουρίδης, διετέλεσε υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης κατά τα έτη 1933-1934, στην κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη και προσωρινά υπουργός Εσωτερικών.
          Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής στις 2 Δεκεμβρίου 1949 με χρήση ψηφοδελτίων, υποστηριζόμενος από το Λαϊκό Κόμμα. Ψήφισαν 261 βουλευτές. Έλαβε 182 ψήφους, έναντι 27 του Αλέξανδρου Σακελλαρίου, και 2 του Φίλιππου Δραγούμη. Από μία ψήφο έλαβαν οι Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Θεοφανόπουλος, Μιχαήλ Αιλιανός και Στυλιανός Γονατάς. Βρέθηκαν επίσης 44 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. 
*Επιγράμματα του Μουτζουρίδη στην εφημερίδα "Σύνταγμα"

Η χώρα, λίγους μήνες πριν, είχε εξέλθει από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και επιχειρούσε τα πρώτα βήματα, της οικονομικής της ανασυγκρότησης. Ο τερματισμός του εμφυλίου πολέμου οδήγησε και στον τερματισμό του ρόλου της κυβέρνησης εθνικής ενότητας Λαϊκών και Φιλελευθέρων, η οποία διαχειρίσθηκε επιτυχώς τον εμφύλιο πόλεμο.\
Η Δ΄ Αναθεωρητική Βουλή διαλύθηκε στις 7 Ιανουαρίου 1950 και προκηρύχθηκαν εκλογές από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Θεοτόκη για τις 19 Φεβρουαρίου 1950.
          Ο Πραξιτέλης Μουτζουρίδης, προηγουμένως είχε αναδειχθεί δύο φορές αντιπρόεδρος της Βουλής το 1947 και το 1948 με πρόεδρο τον Ιωάννη Θεοτόκη. Το 1948, είχε εκφωνήσει τον επικήδειο, κατά την ταφή του δολοφονηθέντος υπουργού Δικαιοσύνης Χρήστου Λαδά, την Πρωτομαγιά του 1948, στην πλατεία Καρύτση.
          Στο Ναύπλιο, δημοσιογραφούσε επί 40 σχεδόν χρόνια στην εφημερίδα «Το Σύνταγμα» , ενώ αρθρογραφούσε και σε αθηναϊκές εφημερίδες. Παράλληλα έγραφε ποίηση, αλλά δεν εξέδωσε ποτέ τα ποιήματά του.
          Πέθανε to 1964.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...