Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012

64) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΘΕΟΤΟΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

 
*Πορτρέτο του Ιωάννη Θεοτόκη

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας της Κέρκυρας, ήταν ο Ιωάννης Θεοτόκης, που αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής μετά τη δεκαετή διακοπή των εργασιών της, λόγω της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπηρέτησε επίσης ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1950 και ως υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις.
Ο Ιωάννης Θεοτόκης, που πολλοί τον προσφωνούσαν Τζων, γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1880 και ήταν δευτερότοκος γιος του διατελέσαντος πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη. Ήταν επίσης αδελφός του Νικολάου Θεοτόκη, ο οποίος εκτελέσθηκε το 1922 με τους Εξ, για την Μικρασιατική Καταστροφή, και αδελφός της Ζαΐρας Θεοτόκη, μητέρας του Γεωργίου Ράλλη. Γιος του ήταν ο Σπυρίδων Θεοτόκης, γνωστός πολιτικός της χώρας μας.*Σκίτσο του Ιωάννη Θεοτόκη

Σπούδασε γεωπόνος στη Βιέννη και ασχολήθηκε στο νησί του με τη γεωπονία, καλλιεργώντας τα πατρογονικά του κτήματα. Το 1914 ανέλαβε τα καθήκοντα του αυλάρχη της Βασίλισσας Σοφίας, με την οποία και συνεξορίσθηκε το 1917.
Αναδείχθηκε βουλευτής Κέρκυρας το 1926-1928  και το 1932-1933. Στην συνέχεια εξελέγη πληρεξούσιος Κέρκυρας στην Ε΄ Εθνοσυνέλευση του 1935 και βουλευτής στην Γ΄ Αναθεωρητική Βουλή του 1936, ως συναρχηγός της Γενικής Λαϊκής Ριζοσπαστικής Ένωσης με τους Γεώργιο Κονδύλη και Ιωάννη Ράλλη.
Χρημάτισε υπουργός Γεωργίας το 1932, το 1933 και το 1935 στις κυβερνήσεις του Παναγή Τσαλδάρη. Το 1933 διετέλεσε και προσωρινός υπουργός Εξωτερικών.
          Στις 10 Οκτωβρίου 1935, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων ανέτρεψαν την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη και σχημάτισε κυβέρνηση με δικτατορικές εξουσίες  ο Γεώργιος Κονδύλης για να παλινορθώσει τη Μοναρχία. Ο Ιωάννης Θεοτόκης, ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.
Το 1936 ο Ιωάννης Θεοτόκης που εν τω μεταξύ είχε ιδρύσει το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα, τάχθηκε κατά της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά. Έστειλε μάλιστα επιστολή στο Βασιλέα Γεώργιο Β΄, με την οποία επέκρινε την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών. Το δικτατορικό καθεστώς, τον έθεσε υπό περιορισμό στα κτήματά του στην Κέρκυρα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, τάχθηκε κατά της επιστροφής της μοναρχίας στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο. Τη στάση αυτή έλαβαν και άλλα μέλη του παλαιού αντιβενιζελικού στρατοπέδου, που σε τούτο συμφωνούσαν με το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
*Η ενθρόνιση του βασιλέως Παύλου το 1947

Μετά την Απελευθέρωση προσχώρησε ξανά στο Λαϊκό κόμμα, επανέκαμψε σε φιλοβασιλικές θέσεις και επανεξελέγη βουλευτής Κέρκυρας στις εκλογές του 1946.
Διορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών και προσωρινά Δημόσιας Τάξης, Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας στην ολιγοήμερη κυβέρνηση του Παναγιώτη Πουλίτσα και αμέσως μετά υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.
Ο Ιωάννης Θεοτόκης εξελέγη Πρόεδρος της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής  στις 14 Μαΐου 1946, με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη. Επανεξελέγη στις 5 Νοεμβρίου 1947 και στις 4 Οκτωβρίου 1948, με κυβέρνηση Θεμιστοκλή Σοφούλη. Η εκλογή του έγινε με τη χρήση ψηφοδελτίων και σφαιριδίων, όπως άλλοτε χρησιμοποιούνταν τα κουκιά για την επιβεβαίωση του αριθμού των ψηφοδελτίων σε σχέση με τους παρόντες  που ψήφισαν.
Επί προεδρίας του έγινε στη Βουλή το 1947 η ενθρόνιση του Βασιλέως Παύλου, μετά τον θάνατο του Γεωργίου Β΄.
*Ο σχηματισμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Θεοτόκη

Στις 6 Ιανουαρίου 1950 διορίσθηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ενώ ταυτόχρονα είχε αναλάβει τα υπουργεία Στρατιωτικών, Ναυτικών και Αεροπορίας. Η κυβέρνησή του διεξήγαγε τις εκλογές της 5ης Μαρτίου 1950 με απλή αναλογική. Παραιτήθηκε στις 23 Μαρτίου 1950 με τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Σοφοκλή Βενιζέλου και αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική. 
Ο Ιωάννης Θεοτόκης πέθανε το 1961.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Δημοσίευμα εποχής για την υπηρεσιακή κυβέρνηση Θεοτόκη


*Η κυβέρνηση Ιωάννη Θεοτόκη

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Που θα πάει-τελικά θα με κάνετε άσσο στην ελληνική ιστορία- σας ευχαριστώ!...

Madeleine Leontariti

Ανώνυμος είπε...

He's people obviously trusted him, interesting for me that he's roots was that of an agronomist .. as I used to be a farmer .. he was a man who understood the earth and the growing of plants ...

Herman Griessel

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΤΕΛΗ !!!!
ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΡΘΡΑ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΛΑ!!!

Giovanna Mercogliano

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι αναφορές στον εμφύλιο κτλ. και τυχόν
κριτική αφορά το Μαρατζίδη και όχι τις δημοσιεύσεις που πρέπει να
συνεχιστούν ακόμη και εάν προέρχονται από το Μαραντζίδη και τις οποίες
θα εξακολουθώ να διαβάζω.

Ο συνοδοιπόρος και του κ. Στουρνάρα Μαραντζίδης ακολουθεί μία
ιδιαίτερα μονόπλευρη προσέγγιση μία εξυγχρονισμένη προσέγγιση του
επίσημου αντικουμουνισμού του μετεμφυλιακού κράτους.

Ο συγκεκριμένος ιστορικός ή αφήνει τις προσωπικές του αντιλήψεις να
τον παρασύρουν σε μία μονόπλευρη ιστορική προσέγγιση ή έτσι επιδιώκει
να διαμορφώσει επιστημονικό στυλ.

Το "Γιασασίν Μιλιέτ" διάβασα και μου έκανε εντύπωση η προσπάθεια του
να ηρωοποίηση τους Τουρκοπόντιους συνεργάτες των Γερμανών. Οι Βόσνιοι
Μουσουλμάνοι δεν είναι περήφανοι για τη Μεραρχία "Χαντζάρ", (Χαντζάρι,
Γιαταγάνι) των "Κροατών Μουσουλμάνων", όπως είχε χαρακτηριστεί και
ήταν ενταγμένη στα Waffen SS.

Το ίδιο και για το παιδομάζωμα, το οποίο υπήρχε και από την άλλη
πλευρά με τις παιδουπόλεις. Στις παιδουπόλεις είχαν εγκλειστεί και
παιδιά αριστερών εκτοπισμένων, δολοφονημένων κτλ. Γνώρισα Μοναχό στο
Άγιον Όρος που ήταν παιδί αριστερής οικογένειας που εξολοθρεύτηκε και
μεγάλωσε σε παιδούπολη.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τόσο οι παιδουπόλεις, όσο και το
παιδομάζωμα μάλλον θετικά λειτούργησαν σώζοντας έστω ένα ποσοστό των
εξαθλιωμένων παιδιών που ζούσαν στη φτώχεια στα βουνά χειμαζόμενα από
τις ένοπλες συγκρούσεις.

Τις εκδόσεις "Πελασγός" τις ξέρω από τη δημοσίευση του γνωστού μου
συναδέλφου Δικηγόρου Αδάμ Στεφανάδη "Νυρεμβέργη, όταν δικάζουν οι
νικητές...".

Το συγκεκριμένο πόνημα δεν έχει τύχει γενικότερης αποδοχής από το
νομικό κόσμο, διατυπώνει την άποψη ότι η δίκη της Νυρεμβέργης δεν ήταν
κανονική δίκη, ότι δεν δημιούργησε Εθιμικό Δίκαιο κτλ, επομένως ο
Γκαίρινγκ και Σία που κρεμάστηκαν, ήταν θύματα της αυθαιρεσίας των
νικητών κτλ.

Ήδη η επιλογή του τίτλου "Πελασγός" παραπέμπει σε αισθητική ακραίας
εθνικιστικής ιδεολογίας, καθώς οι Πελασγοί ήταν οι πλέον γνήσιοι των
κατοίκων της Ελλάδος κτλ, και δυστυχώς η αισθητική αυτή έχει πάψει να
είναι περιθωριακή με την Είσοδο των Ελλήνων Νεοναζιστών στο
Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα αυτό το "έγκλημα κατά της φυλής" δεν είναι δόκιμο.

Δεν φαντάζομαι ότι ο Antony Beevor ή ο Mazawer θα έβαζαν τέτοιο τίτλο
σε πόνημα τους....

Κρίτων Κοκκινάκης

Ανώνυμος είπε...

Γιός πρωθυπουργού, ο Ιωάννης Θεοτόκης , γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας , από την Κέρκυρα , γεννήθηκε στο νησί το 1880.Σπούδασε , γεωπονική στην Βιέννη και ασχολήθηκε με τα κτήματα της οικογένειας.Στα χρονικά διαστήματα, 1926-1928 και από το1932-1933 αναδείχτηκε βουλευτής Κέρκυρας.Διετέλεσε , υπουργός Γεωργίας, με τις κυβερνήσεις Παναγή Τσαλδάρη και ακολούθως , στην σχηματιζόμενη , με δικτατορικές εξουσίες , κυβέρνηση , του Γεωργίου Κονδύλη , ανέλαβε αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών.Μετά , την ίδρυση του εθνικού λαικού κόμματος , το 1936 , είχε μια προσωπική μεταστροφή και εναντιώθηκε στην δικτατορία Μεταξά.Έστειλε , μάλιστα, επιστολή διαμαρτυρίας, στον τότε βασιλιά Γεωργίο Β' με την οποία , επέκρινε , την κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών.Τότε , το καθεστώς , τον έθεσε υπό περιορισμό , στα κτήματά του , στο νησί.Με την απελευθέρωση , όμως, επανήλθε στις παλιές φιλοβασιλικές του θέσεις.Έγινε πρόεδρος της βουλής στις 14 Μαιου 1946 με κυβέρνηση Κωνσταντίνου Τσαλδάρη.Οντας ο ίδιος , -πρόεδρος βουλής-ενθρόνιστηκε βασιλιάς ο Παύλος , ύστερα από τον θάνατο του Γεωργίου Β'.Στις 6 Ιανουαρίου 1950 διορίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και παραιτήθηκε , οριστικά από την πολιτική , στις 23 Μαρτίου 1950, με τον σχηματισμό της καινούργιας κυβέρνησης , υπό τον Σοφοκλη Βενιζέλο. Εφυγε , από την ζωή το 1961.Ιδιαίτερη προσωπικότητα , και πολιτική φυσιογνωμία , με πολλές προσωπικές , πολιτικές αμφιταλαντεύσεις........

Φανη Πιατα

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...