Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

63) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΒΟΖΙΚΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

*Πορτρέτο του Χαράλαμπου Βοζίκη

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Πολιτική προσωπικότητα με πρωταγωνιστικό ρόλο από το 1892 έως το 1936, υπήρξε ο Χαράλαμπος Βοζίκης ο οποίος αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής το 1933 και 1934 και Πρόεδρος της Ε΄ Εθνοσυνέλευσης το 1935.
          Ο Χαράλαμπος Βοζίκης γεννήθηκε το 1861 στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Κατάγονταν από οικογένεια αγωνιστών του 1821. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αρχικά ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δικηγορία στην Τρίπολη.
Στην πολιτική εισήλθε ενωρίς και ακολούθησε πολιτικά τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη και κατόπιν τον Αλέξανδρο Ζαΐμη. 


Στο διάστημα 1895-1904 αναδείχθηκε βουλευτής Κυνουρίας για τρεις συνεχείς θητείες. Επανεξελέγη κατά το διάστημα 1906-1910 περνώντας στο στρατόπεδο του Αλέξανδρου Ζαΐμη.
*Η ονομασία των "Ιαπώνων" από τον Βλάση Γαβριηλίδη

Παράλληλα, υπήρξε μέλος της λεγόμενης ομάδας των «Ιαπώνων» της Ελληνικής Βουλής. Η ομάδα αυτή, δεν είχε πολιτικά ομοιογενή σύνθεση, αλλά είχε πολλά κοινά στοιχεία: Την αγωνιστικότητα, το πάθος, το όραμα και την έντονη παρουσία και συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Βουλής καθημερινά. «Ιάπωνες» τους ονόμασε ο δημοσιογράφος Βλάσης Γαβριηλίδης, σε ένα άρθρο του στην «Ακρόπολη» στις 10 Φεβρουαρίου 1907, επηρεασμένος από τον πρόσφατο Ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο  και τις εντυπωσιακές καταδρομικές επιχειρήσεις των Ιαπώνων στρατιωτών.
Στη συνέχεια ο Χαράλαμπος Βοζίκης εξελέγη βουλευτής Αρκαδίας στην Πρώτη Αναθεωρητική Βουλή του  1910. Υπήρξε μέλος της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος το 1911. Κατόπιν εξελέγη βουλευτής επί τρεις συνεχείς θητείες από το 1915 έως το 1922, και στον Εθνικό Διχασμό ακολούθησε την αντιβενιζελική παράταξη. Μετά την Επανάσταση των Γονατά- Πλαστήρα, αποχώρησε από το Λαϊκό Κόμμα και ίδρυσε δική του πολιτική ομάδα. Εξελέγη επίσης βουλευτής Αττικοβοιωτίας στο διάστημα 1926-1928, πάντοτε στην αντιβενιζελική παράταξη, άλλες δύο φορές κατά τα έτη 1932-1935 και τέλος βουλευτής Αθηνών το 1936.
Το 1912 ανέλαβε τη Γενική Διοίκηση των νησιών του Αιγαίου. Το 1915 υπηρέτησε ως υπουργός Εκκλησιαστικών και Δημοσίας Εκπαιδεύσεως στην κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη. Στις 22 Φεβρουαρίου 1921 διορίσθηκε από την κυβέρνηση Νικολάου Καλογερόπουλου υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου και στις 29 Ιανουαρίου 1922 ανέλαβε το υπουργείο Επισιτισμού στην ίδια κυβέρνηση. Στις 27 Μαρτίου 1922 η κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη τον τοποθέτησε υπουργό άνευ Χαρτοφυλακίου. 
*Από την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως


Ο Χαράλαμπος Βοζίκης από τις 22 Φεβρουαρίου 1921 έως τον Ιούνιο του 1922, ασκούσε παράλληλα με τα υπουργικά του καθήκοντα και καθήκοντα Γενικού Διοικητή Θράκης. Η κυβέρνηση Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη στις 16 Ιουνίου 1922 τον διόρισε υπουργό Γενικό Διοικητή Θράκης. Το 1922 διετέλεσε και προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη αρχικά στις 30 Μαρτίου 1933 και στη συνέχεια στις 9 Μαρτίου 1934 και στις 12 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Την 3η Ιουλίου 1935, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ε΄ Εθνικής Συνέλευσης. Η εκλογή του εκείνη, έγινε στο σημερινό μέγαρο της Βουλής, τα εγκαταλελειμμένα Παλαιά Ανάκτορα, στα οποία είχε εγκατασταθεί πλέον το Κοινοβούλιο. Το κτίριο, είχε ανακατασκευασθεί με απόφαση της κυβέρνησης Ελ. Βενιζέλου και συνεδρίασε εκεί για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου 1935, η Εθνοσυνέλευση.
*Από τον Τύπο της εποχής του 1935

Στις 10 Οκτωβρίου 1935, οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων Παπάγος, Ρέππας, Οικονόμου, κατάργησαν την κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη. Η Εθνοσυνέλευση εκείνη τη μέρα συνεδρίασε και ενέκρινε χωρίς να έχει απαρτία, ψήφισμα για την επαναφορά της Βασιλείας αν και η κυβέρνηση Τσαλδάρη είχε αποφασίσει ήδη την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος. Ο Βοζίκης αρνήθηκε να προεδρεύσει στη συνεδρίαση εκείνη και τη θέση του κατέλαβε ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Αθηνογένης. Ο Γεώργιος Κονδύλης αυτοανακηρύχθηκε πρωθυπουργός και αντιβασιλέας θέτοντας σε ισχύ, τον νόμο περί καταστάσεως πολιορκίας. Η κυβέρνησή του απέκτησε έτσι και δικτατορικές εξουσίες. 
Ο Χαράλαμπος Βοζίκης έγραψε νομικές και πολιτικές μελέτες, ενώ το 1925 εξέδωσε το βιβλίο «Αι απολογίαι των θυμάτων της 15ης Νοεμβρίου 1922», το οποίο αναφέρεται στη Δίκη των Εξ.
Πέθανε στην Αθήνα το 1937.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Υ.Γ. Για τον Βοζίκη και τη σχέση του με τη Θράκη, διαβάστε επίσης στο http://sitalkisking.blogspot.gr/2010/05/90.html

2 σχόλια:

  1. Κύριε Αθανασιάδη καλημέρα, τα ἄρθρα σας εἴναι ὄλα ἄκρως κατατοπιστικά, διάβασα ἐπίσης και το ἄρθρο για την ἐκπαίδευση στην θράκη στις ἀρχές της ἰδρύσεως του Ελληνικού κράτους. Πάντα τέτοια ἐνημέρωση ἀπό ἐσας, εὐχαριστώ...

    John Papapetros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχοντας , καταγωγή , από οικογένεια αγωνιστών του 1821 και κατά συνέπεια -κληρονομικό γονίδιο-ο Χαράλαμπος Βοζίκης, γεννήθηκε στον ΑΓ. Πέτρο Κυνουρίας το 1861.Σπούδασε Νομικά , στο πανεπιστήμιο Αθηνών.Πρωτοεκλέγεται βουλευτής, ακολουθώντας αρχικά , στην πολιτική του δαδρομή τον Θεόδωρο Δηλιγιάννη και αργότερα τον Αλέξανδρο Ζαίμη , χωρίς ωστόσο να απωλέσει , την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του..!!Μέλος της ομάδας , των λεγόμενων ''Ιαπώνων''της ελληνικής βουλής, όπως χαρακτηριστικά ονομάστηκαν ,αυτοί που είχαν πάθος όραμα, έντονη παρουσία και συμμετοχή , στις συνεδριάσεις της βουλής, καθημερινά, άρχισε να αναδεικνύει το μέγεθος της προσωπικότητάς του.!!Ακολουθώντας την αντιβενιζελική παράταξη , από το 1915 έως το 1922 εκλέγεται συνεχώς βουλευτής Αποχωρεί , από το Λαικό κόμμμα, με την επανάσταση Γονατά - Πλαστήρα, δημιουργώντας την δική του πολιτική ομάδα!Παραμένοντας, πάντα , στην αντιβενιζελική παράταξη , εκλέγεται μέχρι το 1936 βουλευτής...Διετέλεσε , πολλές φορές , υπουργός , τιμώντας το αξίωμα -το 1922 , μάλιστα , και προσωρινός υπουργός δικαιοσύνης , πράγμα που φανερώνει , άτομο με ήθος , αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης!-Πρόεδρος της Βουλής , εκλέγεται , αρχικά , στις 30 Μαρτίου 1933 και την 3η Ιουλίου 1935 πρόεδρος της Ε' Εθνικής Συνέλευσης , στο σημερινό Μέγαρο της βουλής..Το 1925 καλύπτει και τις συγγραφικές του τάσεις , εκδίδοντας βιβλίο που αναφέρεται στην Δίκη των Εξι της Μικρασιατικής Καταστροφής!Εφυγε , από την ζωή , το 1937 στην Αθήνα..Εχοντας, σήμερα, λόγω των οικομικών δυσκολιών , κυβέρνηση υποχρεωτικής συνεργασίας κομμάτων, αντιλαμβανόμαστε, πόσο , ιδιαίτερα πολύτιμα , στην πολιτική - όπως , άλλωστε και στην ζωή-παραμένουν , το ήθος και ο χαρακτήρας, ανεξάρτητα , από την αφετηρία και διαδρομή του καθένα ξεχωριστά..Ας προβληματιστούμε..!!!

    Φανη Πιατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...