Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

60) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΛΟΜΒΑΡΔΟΣ- ΑΡΓΑΣΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Λομβάρδου- Αργασάρη




Γράφει  ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


Συνεχιστής της πολιτικής παράδοσης των Λομβάρδων, μεγάλης οικογένειας της Ζακύνθου, ήταν ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος- Αργασάρης. Αναδείχθηκε Πρόεδρος της Γ΄ Συντακτικής Συνέλευσης το 1921, το έργο της οποίας τερματίσθηκε κατ’ απαίτηση της Επανάστασης του 1922. 
          Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος- Αργασάρης, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1859. Ήταν ανιψιός του άλλοτε Προέδρου της Βουλής και πρωτεργάτη των επτανησιακών αγώνων Κωνσταντίνου Λομβάρδου, ο οποίος τον υιοθέτησε.
          Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Νάπολη της Ιταλίας. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του προσελήφθη σε μεγάλη τράπεζα της Κωνσταντινούπολης.


Το 1888 όμως, αμέσως μετά το θάνατο του θείου του και θετού πατέρα του, Κωνσταντίνου Λομβάρδου, εισήλθε στην πολιτική και εξελέγη στη θέση του, βουλευτής Ζακύνθου. Αρχικά πολιτεύθηκε υπό τον Χαρίλαο Τρικούπη, μετά το θάνατο του οποίου ακολούθησε τον Γεώργιο Θεοτόκη. Αργότερα πέρασε στην πολιτική παράταξη του Δημητρίου Γούναρη.
*Η Ζάκυνθος

Μετά το 1888, βουλευτής αναδείχθηκε άλλες πέντε φορές από το 1890 έως το 1910. Ήταν βουλευτής Ζακύνθου στην Α΄ Αναθεωρητική Βουλή του Αυγούστου 1910 και στη συνέχεια εξελέγη άλλες δύο φορές από το 1915 έως το 1922.
Κατά τα έτη 1889-1890 διετέλεσε γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής με Πρόεδρο τον Ανδρέα Αυγερινό.   Διετέλεσε υπουργός της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως και Εκκλησιαστικών το 1903 και το 1904 και υπουργός Δικαιοσύνης το 1909, επί κυβερνήσεων Γεωργίου Θεοτόκη.
Η Βουλή ανέδειξε Πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Λομβάρδο- Αργασάρη, μετά τις κρίσιμες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920, στις οποίες είχε ηττηθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η εκλογή του έγινε στις 18 Ιανουαρίου 1921. Το χαρακτηριστικό εκείνης της συνεδρίασης είναι ότι για πρώτη φορά πήραν μέρος και οι αντιπρόσωποι από την Θράκη, οι οποίοι είχαν εκλεγεί μετά την απελευθέρωση της περιοχής το 1920 από τα ελληνικά στρατεύματα. Ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος- Αργασάρης εξελέγη με 248 ψήφους, έναντι 71 που έλαβε ο υποψήφιος των Βενιζελικών Παναγιώτης Δαγκλής. Η Βουλή εκείνη με ψήφισμά της στις 25 Ιανουαρίου αυτοανακηρύχθηκε ως Γ΄ Συντακτική Συνέλευση, αν και αναδείχθηκε ως κανονική Βουλή από τις εκλογές και τελικά καταργήθηκε από την Επανάσταση των Γονατά και Πλαστήρα τον Σεπτέμβριο του 1922.
*Η οδός Αργασάρη στη Ζάκυνθο

Οι Ζακυνθινοί, πανηγύρισαν την εκλογή του με κωδωνοκρουσίες, σημαιοστολισμούς, φωταγωγήσεις και πυροβολισμούς στον αέρα.
          Τιμήθηκε το 1921 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.
          Πέθανε το 1925. Οι Ζακυνθινοί τίμησαν τη μνήμη του και έδωσαν το όνομά του σε μια οδό της πόλης τους. 


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Ο Κωνσταντίνος Αργασάρης Λομβάρδος σε νεώτερη ηλικία. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη


*Η οδός Λομβάρδου- Αργασάρη στη Ζάκυνθο

4 σχόλια:

  1. Από οικογένεια , με μεγαλη πολιτική παράδοση -των Λομβάρδων- ανηψιός και θετός γιός του Κωνσταντίνου -άλλοτε αγωνιστή των επτανησιακών αγώνων και προέδρου της Βουλής- μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα νομικά και στο εξωτερικό , μπαίνει στην πολιτική -για πρώτη φορά- μετά τον θάνατο τουθείου του και το 1888 πρωτοεκλέγεται βουλευτής στην θέση του θείου του. Πιστεύω πως, οι συνεχείς πολιτικές του μετακινήσεις - αρχικά με τον Χαρίλαο Τρικούπη , κατόπιν με τον Γεώργιο Θεοτόκη και τονΔημήτριο Γούναρη - διόλου , δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους του , που τον στηρίζουν και τον εκλέγουν βουλευτή άλλες πέντε φορές , από το 1890-1910.Στην πρώτη δεκαετία του 1900 αναλαμβάνει αξιώματα , που είχαν να κάνουν με την δικαιοσύνη και την παιδεία, φανερώνοντας Ανθρωπο, με ήθος και αίσθηση του καθήκοντος. Το γεγονός , μάλιστα , πιστεύω , ότι οι συνάδελφοί του βουλευτές, τον εκλέγουν , πρόεδρο της Βουλής μετά τις δύσκολες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920 και την ήττα του Ελευθερίου Βενιζέλου - με ψήφους248 έναντι 71- δείχνει ότι αναγνωρίζουν το μέγεθος της προσωπικότητάς του , αλλά και τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του .Απόδειξη και το μετάλλιο που ακολούθησε , του Τάγματος του Σωτήρος το 1921.Πέθανε το 1925. Μέχρι σήμερα , τιμούμε την μνήμη του ,έχοντας δώσει το όνομά του σε δρόμο ,στην γενέτειρά του Ζάκυνθο...!!!
    Φανή Πιατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ, χαιρομαι πάντα όταν μαθαίνω καινούρια πράγματα-και είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζω.....
    Madeleine Leontariti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ο ίδιος πολιτικός προς τιμήν του οποίου έχει ονομαστεί η ομώνυμη οδός στου Γκύζη (πάνω από τον Άρειο Πάγο); Είχα την απορία πάντοτε, αλλά δεν ήξερα ποιον να ρωτήσω...

    Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι. Ο δρόμος στου Γκύζη πήρε το όνομά του από τον Κωνσταντίνο Λομβάρδο. Βλέπε σχετικά στη θέση http://sitalkisking.blogspot.gr/2011/07/31.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...