Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

*Οι Ναζί περιέφεραν παντού τα βέβηλα και ληστρικά βήματά τους


Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

          Οι λογαριασμοί της Ελλάδας με τη Γερμανία από την Κατοχή εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτοί! Και όχι μόνο στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Αλλά και σε άλλους τομείς. Είδαμε ήδη με βάση την ομιλία του Μαν. Γλέζου σε επιτροπές της Βουλής, το πώς οι Ναζί, ρήμαξαν την ελληνική οικονομία.
          Σήμερα θα δούμε μια άλλη πτυχή, τις παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές που έκαναν κατά την διάρκεια της Κατοχής οι Γερμανοί και φυσικά έκλεψαν σημαντικά ευρήματα. Φυσικά μαζί με τις ανασκαφές οι πολιτισμένοι Γερμανοί έκαναν και σειρά καταστροφών πολιτιστικών αγαθών από το 1941 έως το 1945.
          Όλα αυτά είχα καταγραφεί σε ειδικό τόμο, με τον τίτλο «Ζημίαι των αρχαιοτήτων εκ του πολέμου και των στρατών κατοχής». Συγγραφείς του τόμου αυτού ήταν οι διαπρεπείς αρχαιολόγοι Χ. Καρούζος,  Μ. Καλλιγάς, Ι. Μηλιάδης, Γ. Ανδρουτσόπουλος και Ν. Ζαφειρόπουλος. Ο τόμος αυτός εκδόθηκε το 1946 από το υπουργείο Παιδείας.



          Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο της Κατοχής δεν παρατηρήθηκαν κλοπές σημαντικών και πασίγνωστων έργων, αφού τα μουσεία παρέμειναν κλειστά και πολλές αρχαιότητες είχαν επιμελώς αποκρυβεί.
          Πρόσφατα, το θέμα ανακίνησε ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης (Δημοκρατική Συμμαχία) με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Απάντησε εγγράφως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας.
          Από απάντηση αυτή προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, που οφείλουμε να τα γνωρίζουμε όλοι.
*Οι Ναζί επί τον έργον!!!

          Πρώτα απ’ όλα, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη λαθρανασκαφική  δράση των Γερμανών, ήταν: Η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (αυτή η περιοχή ειδικά από τις Βουλγαρικές δυνάμεις Κατοχής) η Σάμος και η Θεσσαλία.
Το 1984 και το 1993 είχαν εκδοθεί δύο εγκύκλιοι από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων για την καταγραφή των απωλεσθεισών αρχαιοτήτων, καθώς και όσων επαναπατρίσθηκαν. Από τις απαντήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού προκύπτει ότι μικρός αριθμός αρχαίων αντικειμένων επεστράφη. Για τα περισσότερα δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους, αφού δεν υπήρχε η αναγκαία φωτογραφική ή σχεδιαστική τεκμηρίωση.
Από τις επιστροφές ενδεικτικά αναφέρονται: Μαρμάρινο γυναικείο άγαλμα, που εκλάπη από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, επιγραφές από την Αμφίπολη, το άγαλμα της Φιλίππης, μια λακωνική κύλιξ και τρία κιβώτια με αρχαία από τη Σάμο (Μουσείο Βαθέος) χάλκινος τράγος (Μουσείο Θέρμου) ανάγλυφο με παράσταση Θράκα Ιππέα (Έδεσσα) μαρμάρινη κεφαλή θεραπαινίδος από επιτύμβιο μνημείο (Παιανία).
          Το 2011 το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με την αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών επιχείρησε να αποσαφηνίσει ποιες αρχαιότητες έχουν επαναπατρισθεί και να καταγράψει αναλόγως και ποια βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία έχουν αρπαγεί και καταστραφεί.
Οι απαντήσεις των αρμοδίων Εφοριών Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών, συγκεντρώθηκαν και σχηματίσθηκε ένας κατάλογος μνημείων, τα οποία είχαν υποστεί λεηλασίες ή καταστροφές.
*Η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών Τρικάλων

Αναφέρονται ενδεικτικά οι πυρπολήσεις μοναστηριών στο νομό Ιωαννίνων (Μολυβδοσκεπάστου, Κοιμήσεως Γρεβενιτίου, Αγίου Δημητρίου Γρεβενιτίου, Θεοτόκου Ασπραγγέλων, Αγίου Νικολάου Τρειστένου, Αγίου Αθανασίου Καστανώνα, Προφήτη Ηλία Δόλιανης, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ανθρακίτη). Στο νομό Τρικάλων (Μοναστικό συγκρότημα Μετεώρων, ο Ιερός Ναός Αγίων Θεοδώρων, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γκούρας, η Ιερά Μονή Τιμίου Σταυρού Δολιανών, η Παναγία Λιμποχόβου). Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (Κάστρο Βόνιτσας, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ακαρνανίας, Γενέσιον Θεοτόκου Ρέθα Βάλτου, Εισόδια Θεοτόκου Μυρτιάς Θέρμου, Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου Γενέσιον Θεοτόκου Κατερινούς, Άγιος Συμεών Μεσολογγίου). Η πλειονότητα των προαναφερθέντων μνημείων αποκαταστάθηκε μεταπολεμικά.
Επιπροσθέτως, αφαιρέθηκαν εικόνες, χειρόγραφα και εκκλησιαστικά κειμήλια από διάφορες άλλες Μονές και Ιερούς Ναούς (Μονή Ταξιαρχών Γκούρας, Δήμος Κόνιτσας, Μονή Βελλάς, Καλπάκι, Ιερά Μονή Ρουσάνου).
 * Το Pfahlbaumuseun

Το έτος 2010 η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών ενημερώθηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Pfahlbaumuseun της Γερμανίας ότι στο συγκεκριμένο μουσείο φυλάσσονται αρχαιότητες, προερχόμενες από την παράνομη ανασκαφή νεολιθικού οικισμού στη Θεσσαλία, η οποία διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Κατοχής από τους Γερμανούς. Η Διεύθυνση επικοινώνησε αμέσως με το εν λόγω Μουσείο και τα αρχαία θα επαναπατρισθούν μόλις  ολοκληρωθεί η καταγραφή τους…   
Αυτοί ήταν τότε οι Γερμανοί… οι πολιτισμένοι!!!!
Πάντως ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι "η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφισταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για το χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή της. Η Ελλάδα ουδέοτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της".
Ωραία τα λέει, αλλά, άντε να δούμε και έργα!!!!!

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


19 σχόλια:

  1. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια!!!!
    Madeleine Leontariti

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ‎...και διηγώντας τα να κλαις....
    Μαρία Γιακουμάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να κλαίς και να δακρύζεις... δυστυχώς Μαρία, συνέβησαν από τους "πολιτισμένους" Γερμανούς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως τόσα χρόνια το είχαμε ξεχάσει....κάπως αργά θυμηθήκαμε να τα διεκδικήσουμε...
    Μαρία Γιακουμάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προκαλούμε και τα γέλια...γιατί όσο να πεις ένα γέλιο το ρίχνουν με μας...
    Ειρήνη Αθανασιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όχι άλλα γρονθοκοπήματα. Ένα μεγάλο γιατί! Οι ούνοι και γότθοι παρέμειναν αυτό που ήταν - Βάρβαροι....
    Dimi Eco

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ‎:D έμεινα άφωνος τι άλλο θα μας κάνουν;;;;
    George Panagiwtou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. H συνονόματη γιαγιά μου, μου έχει διηγηθεί παρόμοιες ιστορίες που έλαβαν χώρα στο χωριό Χώρα Mεσσηνίας.... Gενικότερα, όπου πληροφορούνταν ότι υπήρχε κάτι αξιόλογο αμέσως ξεκινούσαν έρευνες με ή χωρίς προφάσεις.....

    Νένα Διονυσοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για κλάματα !!

    Kathy Papanicolaou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τhis is the sad truth ....

    Angeliki T Greek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νίκος Παπαδιονυσίου
    Ωραία τα λέει, αλλά, άντε να δούμε και έργα!!!!!». Αυτό τα λέει όλα Παντελή. Η απραξία αυτού του ράθυμου δημοσιοϋπαλληλικού Κράτους ένός αποτυχημένου, ανίκανου Πολιτικού Κόσμου..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στεφανος Αιβατζιδης
    Γραφει προς το τελος το αρθρο << Αυτοι ηταν τοτε οι Γερμανοι..... οι πολιτισμενοι>> δεν βλεπω πως αλλαξε κατι απο τοτε ιδιοι ηταν παντα δηλαδη γουρου@@@α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μιχαήλ Σαραλέκος
    ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ....(ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ "ΝΑΖΙ". ΗΤΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙ !)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας Ξάνθης Μάρκος Μπρωκούμης:
    Έτσι ακριβώς... Οι Γερμανοί τα έκαναν αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Emmanouil Simos
    ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΘΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ .......Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΑΦΟΥ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΓΕ ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Michalis Papaioannou
    Eνω οι αγγλοι γαλλοι .....πορτογαλοι που λεει και ο λαος φωναζανε τους δικους μας να τα δωσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...