Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επέτειος ξεχασμένη: 9 Δεκεμβρίου 1974

*Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής μετά τη δικτατορία




 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



          Τέτοιες μέρες ήταν και τότε, το Δεκέμβρη του 1974. Σχεδόν ηλιόλουστες. Με πολλή ζωντάνια, δυναμισμό και απροσμέτρητες  προσδοκίες. Ήταν 9 του Δεκέμβρη… Μια επέτειος σχεδόν ξεχασμένη σήμερα, αλλά αρκούντως σημαντική τότε. 
          Είχαν περάσει 22 μέρες από τις πρώτες μετά την επτάχρονη δικτατορία ελεύθερες βουλευτικές εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία που είχε ιδρύσει το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είχε πάρει το εκπληκτικό ποσοστό του σχεδόν 54%. Ο κόσμος αδημονούσε να ξαναδεί τη Βουλή να λειτουργεί πάνω σε νέες βάσεις, χωρίς      τις παρενέργειες του 1963-1967.
          Στις 11 το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, όλοι οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές ήταν στις θέσεις τους. 



          Πολλές μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής και του πνεύματος είχαν καταλάβει τα βουλευτικά έδρανα. Μαζί τους και πολλά νέα πρόσωπα, που έμπαιναν στην πολιτική.
          Ο πρωθυπουργός της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μπήκε μέσα αγέρωχος όπως συνήθιζε και καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του.
            Την έδρα του Προέδρου του Σώματος κατέλαβε ο πρεσβύτερος σε ηλικία βουλευτής Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο οποίος κάλεσε ως γραμματείς του Προεδρείου τους νεώτερους και πρωτοεκλεγμένους τότε βουλευτές Β. Κοντογιαννόπουλο, Στ. Στεφανόπουλο και Γ. Τζιτζικώστα (ΝΔ) Κ. Αλαβάνο (ΕΚΝΔ).
          Ο προσωρινός Πρόεδρος διάβασε τα ΠΔ για τη διενέργεια των εκλογών και τη σύγκληση της Βουλής.
          Εκ μέρους των κομμάτων της Αριστεράς, ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης και ο Χ. Δρακόπουλος ζήτησαν με χωριστές έγγραφες δηλώσεις τους, στον όρκο που θα δώσουν οι βουλευτές να περιληφθεί και η φράση ότι ορκίζονται και στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και ο όρκος που θα δώσουν οι βουλευτές τους θα έχει αυτή την έννοια.
          Αμέσως μετά μπήκε στην αίθουσα, που τα θεωρεία της ήταν κατάμεστα, ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τέλεσε τον πρώτο αγιασμό. Οι βουλευτές έδωσαν τον νενομισμένο όρκο. Όταν Τελείωσε η ορκωμοσία ο Σεραφείμ ευχήθηκε στους βουλευτές να εκπληρώσουν το καθήκον τους «επ’ αγαθώ του προσφιλούς ημών Έθνους».
          Όταν αποχώρησαν οι μητροπολίτες, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον αέρα της μεγάλης νίκης πήρε το λόγο και τόνισε:
          «Εν ονόματι του Έθνους, κηρύσσω την έναρξιν των εργασιών της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής».
          Η αίθουσα σείστηκε από τα χειροκροτήματα. Ολόκληρη η Ελλάδα και ο Κοινοβουλευτισμός, ζούσαν πολύ μεγάλες στιγμές…
*Ο Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου ομιλεί αμέσως μετά την εκλογή του 
ως Προέδρου της Βουλής

          Το απόγευμα η συνεδρίαση επαναλήφθηκε και εξέλεξε Πρόεδρο του Σώματος με 217 ψήφους τον Κωνσταντίνο Ε. Παπακωνσταντίνου, έναντι 60 ψήφων που είχε πάρει ο Εμμανουήλ Μπακλατζής και 12 ψήφων που είχε πάρει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Βρέθηκαν επίσης 6 λευκά ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.
          Εκείνο το απόγευμα, η συνεδρίαση άρχισε με την ανάγνωση ενός τηλεγραφήματος του Ηλία Ηλιού, ο οποίος απουσίαζε για λόγους υγείας και καθιστούσε γνωστό ότι στη Βουλή εκείνη θα εκπροσωπούσε πλέον την ΕΔΑ.
*Ο Ηλίας Ηλιού, πρόεδρος της ΕΔΑ, ψηφίζει το 1974

          Ο νέος Πρόεδρος Κ. Ε. Παπακωνσταντίνου στο λόγο του αμέσως μετά την εκλογή εκφράζοντας τα συναισθήματα των Πανελλήνων τόνισε:
          «Η συγκέντρωσίς μας την ώραν ταύτην εις την αίθουσαν ταύτην συνιστά την ζώσαν έκφρασιν της ελευθερίας και της επανόδου της Δημοκρατίας εις το πανάρχαιον λίκνον της. Η παρουσία των αντιπροσώπων του Έθνους αποτελεί την απόδειξιν της νικηφόρου αντιστάσεως του ελληνικού λαού εναντίον της τυρρανίδος και συμβολίζει την αποκατάστασιν της Δημοκρατίας…».
          Την επόμενη μέρα στις 10 Δεκεμβρίου 1974 εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής. Α΄ ο Γεώργιος Σταμάτης, Β΄ ο Ιωάννης Κοντοβράκης και Γ΄ ο Γεώργιος  Ανδρεάδης.
          Στις 11 Δεκεμβρίου 1974 άρχισε η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή με βασικά ζητούμενα, την αναθεώρησης του Συντάγματος, την οικονομική ανάπτυξη και την είσοδό μας στην ΕΟΚ.
          Το μακρύ ταξίδι της νεαρής Δημοκρατίας στις λεωφόρους της Δημοκρατίας άρχιζε…
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Εικόνα από τη Βουλή του 1974. Η πρώτη κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.


*Η κυβέρνηση του 1974. Από αριστερά: Κ. Τρυπάνης, Ε. Αβέρωφ, Κ. Καραμανλής. 
Πίσω: Δ. Μπίτσιος και Α. Παπαδόγγονας

23 σχόλια:

  1. Πραγματικά πολύ μεγάλη επέτειος. Έχουμε φτάσει να αμφισβητούμε πόσο μεγάλη κατάκτηση ήταν το δημοκρατικό πολίτευμα. Ανεξάρτητα από τυχόν κακοδιαχείριση η δημοκρατία είναι μεγάλη κατάκτηση!!!
    Κοκκινάκης Κρίτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Pos pernane ta xronia.... kai xexname kati tetoia gegonota....
    Yannis Koukakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκ μέρους των κομμάτων της Αριστεράς, ο Α. Παπανδρέου, ο Χ. Φλωράκης και ο Χ. Δρακόπουλος ζήτησαν με χωριστές έγγραφες δηλώσεις τους, στον όρκο που θα δώσουν οι βουλευτές να περιληφθεί και η φράση ότι ορκίζονται και στο Δημοκρατικό Πολίτευμα και ο όρκος που θα δώσουν οι βουλευτές τους θα έχει αυτή την έννοια.

    Κι έκτοτε φτάσανε στο αποκορύφωμα της δημοκρατίας! ΤΗΝ ΕΠΙΟΡΚΕΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά υπενθυμίζετε όσα υπενθυμίζετε... Όπως καταλήγετε στο άρθρο σας, "Το μακρύ ταξίδι της νεαρής Δημοκρατίας.... άρχιζε"... Ποιός όμως θα πίστευε ΤΟΤΕ, ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ;....
    ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι τις ελπίδες εκείνης της περιόδου... Μία καινούργια αρχή που οδήγησε στην διαπλοκή, την ασυδοσία και τέλος την χρεωκοπία. Θλιβερή επέτειος για εμένα.
    Fotini Eleftheriadou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω συνεχως την αισθηση οτι, ανεξαρτητως πολιτικης τοποθετησης, οι πολιτικοι εκεινης της εποχής ήταν κάποιου διαμετρηματος, ειχαν προσωπικότητα. Τωρα δεν ειναι τιποτα αλλο απο ανδρεικελα, αχυρανθρωποι χωρις πολιτικο χαρακτηρα... Από την αλλη ο λαος εχει τους πολιτικους που του αξιζουν. Λαος χωρις μνημη, λαος χωρις μελλον. Οι κατακτησεις που εγιναν με τοσους αγωνες χανονται η μια μετα την αλλη. Θλιβερο...
    Αγγέλα Λεκατσά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου άρεσε πάρα πολύ, το κλέισιμο πολύ δυνατό: ''Το μακρύ ταξίδι της νεαρής Δημοκρατίας στις λεωφόρους της Δημοκρατίας άρχιζε…'' ... τώρα όμως που πήγε η δημοκρατία σ' αυτή τη τη χώρα ? ...μήπως αυτοκτόνησε ? ......
    Σωτηρια Κέλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχως αυτα τα ξεχναμε. Αν εχουμε ακομη μια ελπιδα,την χρωσταμε σε αυτους που δεν ειχαν καμια !!!!!!!!!
    Soula Sanskri

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης γεμάτες ελπίδες και προσδοκίες..!!!Ο αρχηγός της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας αγέρωχος και τα σχέδια του μεγάλα, για την είσοδο της χώρας στην Ε.Ο.Κ , την οικονομική ανάπτυξη κ.λπ. Εντύπωση μου έκανε , που οι βουλευτές ορκίστηκαν, ότι θα εκπλήρωναν το καθήκον τους, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον...!!!Σήμερα, πλέον, βρισκόμενοι μακριά, από το απατηλό όνειρο της ευδαιμονίας, μετά από τόσα χρόνια κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, που μετέτρεψαν, την πολιτική και τους πολιτικούς σε συνώνυμο της διαφθοράς, αγωνιζόμαστε να αποφύγουμε την απόλυτη χρεοκοπία του κράτους μας, αγωνίζομαστε να μπορέσουμε να σταθούμε, μήπως κάποια στιγμή, καταφέρουμε να ξαναονειρευτούμε..!!Καλή σας μέρα!!!!
    Φανή Πιατά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα έφερε ο στρατηγός Μαρκεζίνης και ήλθε με αεροσκάφος του προέδρου της Γαλλιας. Από τότε τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των βορείων χωρών της Ευρώπης ώστε η Ελλάδα να υποταχτεί πλήρως στις ανάγκες τους,για φτηνές διακοπές,σε σχεδόν τσάμπα εισαγωγές σε ότι δεν παρήγαγαν αυτές οι χώρες, καθώς και τη σταδιακή προσαρμογή των Ελλήνων στις δικές τους πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής αγαθών,που πάντα ήταν η τεχνολογία για τις τρίτες χώρες.Το 1979 έγινε η επίσημη ένταξη μας,με πρώτες επιδοτήσεις να πετάμε τις παραγωγές στις χωματερές για να φτάσουμε σε μια ήδη καταχρεωμένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση δυο μόνο κομμάτων,με πολλά οικονομικά σκάνδαλα τα οποία πάντα καλύπτονταν αλλάζοντας τους πρωταγωνιστές(πρωθυπουργούς),στη νομισματική ένωση του 2001.Εκεί πλέον με τις έξυπνες υποτιμήσεις της δραχμής που έγιναν αντί να μπεί η Ελλάδα με 1 προς 100(ένα ευρώ ίσο με εκατό δραχμές) όπως η Γερμανία (ένα μάρκο ένα ευρώ)εφραμοστηκε το σχέδιο της τελικής εξόντωσης μεσώ τραπεζών ώστε κανένα περιουσιακό στοιχειό να είναι μη φορολογήσιμο, ώστε με την τελική οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, κι αφού χάσουν κάθε περιουσιακό στοιχειό να έλθουν, οι βόρειες χώρες στα εδάφη της Ελλάδας ως πλέον ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων και καλύτερων τμημάτων γης, νησιών, παραλιών, λιμανιών, ξενοδοχειακών μονάδων,με μοναδικό αντάλλαγμα ένα χρέος που δεν υπήρξε ποτέ.Διότι απλούστατα ο Έλληνας δεν πήρε ποτέ κάτι από την Ευρώπη δωρεάν το αγόρασε και μετά το πέταξε.Αν υπάρχει χρέος λοιπόν δεν είναι της Ελλάδας αλλά των κομμάτων που τη διακυβέρνησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα, διότι ποτέ δεν εφάρμοσαν τα προγράμματα που εξαγγελλόταν προεκλογικά στον Ελληνικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στην Ελλάδα έφερε ο στρατηγός Μαρκεζίνης και ήλθε με αεροσκάφος του προέδρου της Γαλλιας. Από τότε τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο των βορείων χωρών της Ευρώπης ώστε η Ελλάδα να υποταχτεί πλήρως στις ανάγκες τους,για φτηνές διακοπές,σε σχεδόν τσάμπα εισαγωγές σε ότι δεν παρήγαγαν αυτές οι χώρες, καθώς και τη σταδιακή προσαρμογή των Ελλήνων στις δικές τους πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής αγαθών,που πάντα ήταν η τεχνολογία για τις τρίτες χώρες.Το 1979 έγινε η επίσημη ένταξη μας,με πρώτες επιδοτήσεις να πετάμε τις παραγωγές στις χωματερές για να φτάσουμε σε μια ήδη καταχρεωμένη Ελλάδα από τη διακυβέρνηση δυο μόνο κομμάτων,με πολλά οικονομικά σκάνδαλα τα οποία πάντα καλύπτονταν αλλάζοντας τους πρωταγωνιστές(πρωθυπουργούς),στη νομισματική ένωση του 2001.Εκεί πλέον με τις έξυπνες υποτιμήσεις της δραχμής που έγιναν αντί να μπεί η Ελλάδα με 1 προς 100(ένα ευρώ ίσο με εκατό δραχμές) όπως η Γερμανία (ένα μάρκο ένα ευρώ)εφραμοστηκε το σχέδιο της τελικής εξόντωσης μεσώ τραπεζών ώστε κανένα περιουσιακό στοιχειό να είναι μη φορολογήσιμο, ώστε με την τελική οικονομική εξαθλίωση των Ελλήνων, κι αφού χάσουν κάθε περιουσιακό στοιχειό να έλθουν, οι βόρειες χώρες στα εδάφη της Ελλάδας ως πλέον ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων και καλύτερων τμημάτων γης, νησιών, παραλιών, λιμανιών, ξενοδοχειακών μονάδων,με μοναδικό αντάλλαγμα ένα χρέος που δεν υπήρξε ποτέ.Διότι απλούστατα ο Έλληνας δεν πήρε ποτέ κάτι από την Ευρώπη δωρεάν το αγόρασε και μετά το πέταξε.Αν υπάρχει χρέος λοιπόν δεν είναι της Ελλάδας αλλά των κομμάτων που τη διακυβέρνησαν σύμφωνα με το Σύνταγμα, διότι ποτέ δεν εφάρμοσαν τα προγράμματα που εξαγγελλόταν προεκλογικά στον Ελληνικό λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παρακαλώ αποστείλατε απάντηση η το σχόλιο που σας έστειλα στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση αν δεν το δημοσιεύσετε
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 31 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 22.45
    M. Morgan Corfu
    1.Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έφερε το 1974 στην Ελλάδα ο Ευάγγελος Αβέρωφ.Δεν υπήρχε τότε στην χώρα μας κανένας Στρατηγός Μαρκεζίνης,εκτός εάν εννοείτε τον Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη,ο οποίος όμως δεν διαδραμάτισε κανένα ρόλο στην επιστροφή του Κ. Καραμανλή.
    2.Τα δύο κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία μετά το 1974 εκλέγονταν από τον κυρίαρχο Ελληνικό Λαό με αδιάβλητες εκλογές.Επομένως ευθύνη φέρει και ο Λαός για την επιλογή του.
    3.Η ελάσσων αντιπολίτευση τι έκανε;Αρκείτο στο φαγοπότι,ό,τι της αναλογούσε και ορισμένες φορές,μέσω των συνδικαλιστών,που
    ήλεγχε,περισσότερο;
    4.Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη η Ελλάδα μπήκε γιατί το ήθελε.Δεν την υποχρέωσε κανένας.
    5.Τα διάφορα ποσά,μέσω προγραμμάτων,διατέθηκαν στην κατανάλωση και όχι σε έργα υποδομής και παραγωγικές επενδύσεις.
    6.Δεν γνωρίζω ότι τα δανεικά είναι αγύριστα.Εάν γνωρίζετε εσείς πήτε ποιός είναι αυτός ο ανοικτοχέρης να πάω να δανεισθώ.Τέρμα τα δανεικά λοιπόν???
    Κωνστ. Πατιαλιάκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Pinelopi Gkouma
    Το ταξίδι της Δημοκρατίας άρχισε το '74, αλλά κάπου στην πορεία παραστράτησε.........!!! Όσο για τους πολιτικούς του 1974 με τους πολιτικούς του 2014 έχουν μεγάλη διαφορά στον ... χαρακτήρα !!!! Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση της επετείου.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Emmanouil Simos
    Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΩΣ ΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΤΖΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΔΙΣ ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1970-1980 ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΣΕΙ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΔΥΜΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Anastasia Papadopoulou
    Παντελή, μας φέρνεις στην μνήμη σημαντικές στιγμές της ιστορίας και νοιώθω την ανάγκη να σου πω, ευχαριστώ. Επειδή εκείνα τα χρόνια ήμουν στην Αθήνα και έτυχε να παρακολουθήσω κάποιες συνεδριάσεις της Βουλής, θυμούμαι ότι το κύρος των αγορητών και η εκφορά και διατυπωση του λόγου τους έδιναν άλλη αίσθηση. Ακόμη και η γλώσσα του σώματος ήταν διαφορετική!... Σήμερα παρακολουθώντας τη Βουλή νοιώθεις την κατάπτωση της στα επίπεδα ....επιεικώς καφενείου! Είναι ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έτσι είναι Αναστασία, όπως τα περιγράφεις. Ασταμάτητος κατήφορος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παντελή, όχι Μπαλτατζής αλλά Μπακλατζής από την Κρήτη ηταν ο αντιπαλος του Παπακωνσταντίνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kostas Patialiakas
    Την προηγούμενη ημέρα Παντελή είχαμε το δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαρια Παπανικολαου
    Έμαθα ότι ο Α. Παπανδρέου είχε θέσει κάποτε υποψηφιότητα για ΠτΒ! Ευχαριστούμε Παντελή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Araxi Apelian
    Ευχαριστούμε Παντελή! Πράγματι σημαντική στιγμή!
    Τότε που προσβλέπαμε στο μέλλον με αισιοδοξία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το διόρθωσα κ. Λεωνίδη. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαρία, είχε προταθεί ως υποψήφιος το Δεκέμβριο του 1974 και πήρε 12 ψήφους. Το γράφω μέσα στο θέμα μου, εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...