Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

46) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΤΣΑΜΑΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

*Ο Νικόλαος Τσαμαδός

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Απόγονος γενιάς ναυμάχων της Ύδρας, ο Νικόλαος Τσαμαδός διακρίθηκε κατά την υπηρεσία του στο Στρατό Ξηράς και κατόπιν στην πολιτική. Αναδείχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της Βουλής και κατ’ επανάληψη υπουργός.
Ο Νικόλαος Τσαμαδός, γεννήθηκε στην Ύδρα το 1839. Φοίτησε στη Στρατιωτική Σχολή των Ευελπίδων, σταδιοδρόμησε σαν αξιωματικός του Μηχανικού και έφτασε έως το βαθμό του υποστρατήγου. Διετέλεσε καθηγητής της Πολεμικής Τέχνης στη Σχολή των Ευελπίδων και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στη θέση του διευθυντή της Επιτελικής Υπηρεσίας του υπουργείου Στρατιωτικών.


Μετά την αποστράτευσή του ασχολήθηκε με την πολιτική. Από το 1890 έως το 1910, εξελέγη βουλευτής Ύδρας οκτώ φορές, την τελευταία ως μέλος της Α΄ Αναθεωρητικής Βουλής, η οποία λειτούργησε από τις 8 Αυγούστου έως τις 12 Οκτωβρίου 1910.
          Ο Νικόλαος Τσαμαδός υπηρέτησε ως υπουργός των Στρατιωτικών σε κυβερνήσεις του Χαρίλαου Τρικούπη τον Ιούλιο του 1890 (προσωρινά και Ναυτικών), τον Ιούνιο του 1892 και τον Οκτώβριο του 1893. Το ίδιο υπουργείο ανέλαβε και τον Απρίλιο του 1897 στην κυβέρνηση του Δημητρίου Ράλλη και τον Δεκέμβριο του 1899 στην κυβέρνηση του Γεωργίου Θεοτόκη.
*Η υπογραφή του Νικόλαου Τσαμαδού στα Επίσημα Πρακτικά της Βουλής

Πρόεδρος Βουλής αναδείχθηκε τρεις φορές. Την πρώτη στις 31 Μαρτίου 1899, και κατά τη διάρκεια της θητείας του προήδρευσε σε 78 συνεδριάσεις.  Είχε λάβει τότε επί 225 ψηφισάντων  128 ψήφους έναντι 37 του Αλεξάνδρου Ρώμα, και 28 του Κωνσταντίνου Τοπάλη. Τριάντα ένας βουλευτές έριξαν λευκά ψηφοδέλτια. Βρέθηκε και ένα άκυρο. Τη δεύτερη φορά εξελέγη Πρόεδρος στις 4 Δεκεμβρίου 1899. Ψήφισαν 209 βουλευτές. Ο Τσαμαδός έλαβε 133 ψήφους έναντι 38 του Αλέξανδρου Ρώμα και 14 του Κωνσταντίνου Τοπάλη. Βρέθηκαν και  24 λευκά ψηφοδέλτια. Προήδρευσε σε 58 συνεδριάσεις. Το 1910 υποδείχθηκε ως υποψήφιος Πρόεδρος της Βουλής από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Θεοτόκη. Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά δέχθηκε κατόπιν επιμονής του πρωθυπουργού. Εξελέγη Πρόεδρος στις 4 Φεβρουαρίου 1910 και προήδρευσε σε 33 συνεδριάσεις. Είχε λάβει 109 ψήφους έναντι μιας ψήφου του Φωκίωνος Νέγρη και δύο λευκών ψηφοδελτίων. Συνολικά ο Νικόλαος Τσαμαδός προήδρευσε σε 169 συνεδριάσεις.
Όταν εξελέγη Πρόεδρος για πρώτη φορά είχε τονίσει: «Αναγνωρίζω τας δυσχερείας του έργου το οποίον με εκαλέσατε να εκπληρώσω. Θέλω καταβάλει πάσαν προσπάθειαν, όπως δικαιώσω τας προσδοκίας υμών. Προς τούτο όμως έχω την ανάγκην της συνδρομής απάντων υμών, ελπίζω δε ότι προθύμως θέλετε μοι παράσχει ταύτην».
*Η Ύδρα, γενέτειρα του Νικόλαου Τσαμαδού

Στις 4 Δεκεμβρίου 1896 ο Νικόλαος Τσαμαδός, ο Δημήτριος Ράλλης και άλλοι 12 βουλευτές, είχαν καταψηφίσει τη διάταξη για την προικοδότηση από το κράτος, της κόρης του Βασιλέα Γεωργίου Α΄, της πριγκίπισσας Μαρίας.
          Συνέγραψε το 1888, το στρατιωτικό εγχειρίδιο «Τακτική».
Πέθανε το 1910.

Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

*Η εκλογή του Τσαμαδού στον Τύπο


ΒΙΝΤΕΟ

1 σχόλιο:

  1. Κύριε Παντελή, σας ευχαριστώ πολύ που δεν με ξεχνάτε και πάντα μου κοινοποιείται τα τόσο ενδιαφέροντα θέματα που αντλείται από την Ιστορία..Σας εύχομαι ολόψυχα Υγεία, Αγάπη και Καλοτυχία στη ζωή σας!!!
    Flo Flo Pan

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...