Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

41) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

*Πορτρέτο του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου

 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος υπήρξε επιφανής δικαστικός, ο οποίος αναμίχθηκε στην πολιτική και αναδείχθηκε Πρόεδρος Βουλής το 1890 και πρωθυπουργός το 1892. Εποχή στα πολιτικά χρονικά άφησε η, αναίμακτη ευτυχώς,  μονομαχία του με τον Δημήτριο Ράλλη το 1893. 
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, γεννήθηκε στη Μαντινεία το 1832. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Νομικής. Εισήλθε στο δικαστικό κλάδο και έφτασε στο βαθμό του εισαγγελέα εφετών. Εξελέγη πληρεξούσιος Μαντινείας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Επίσης εξελέγη βουλευτής Μαντινείας πέντε φορές από το 1881 έως το 1895 και μία φορά ακόμα κατά το διάστημα 1902-1904.
Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη στις 15 Οκτωβρίου 1890. Προήδρευσε σε 72 συνεδριάσεις.


To 1890 ο βασιλεύς Γεώργιος Α΄, επιχειρώντας να υπερβεί την αντιπαλότητα των δύο μεγάλων κομμάτων των Τρικούπη και Δηλιγιάννη, έδειξε να ευνοεί τη δημιουργία ενός τρίτου κόμματος. Το κόμμα αυτό, έσπευσαν να δημιουργήσουν  επιφανείς πολιτικοί, που καταδίκαζαν την ύπαρξη προσωποπαγών κομμάτων. Η πρώτη εμφάνισή τους έγινε το Νοέμβριο του 1891, με κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο αλλά όχι αρχηγό τον Δημήτριο Ράλλη.
*Ο Τύπος για το μέγα γεγονός της μονομαχίας

          Το Φεβρουάριο του 1892, ο Γεώργιος, απέλυσε την κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη που απολάμβανε της εμπιστοσύνης της Βουλής και ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο, του τρίτου κόμματος, ο οποίος αποδέχθηκε την εντολή, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη του κόμματός του και στις 18 του ίδιου μήνα σχημάτισε κυβέρνηση.
Ο Γεώργιος Σουρής έγραψε τότε στο «Ρωμηό»:
«Χαίρε οπού κατέπαυσεν των προδοτών ο λήρος
Κι’ επί τον Κωνσταντόπουλον επέλαχεν ο κλήρος». 
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ανέλαβε προσωρινά και κατά διαστήματα και τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η κυβέρνησή του διεξήγαγε τις εκλογές της 3ης Μαΐου 1892.
*Ο Δημήτριος Ράλλης

Ο Ράλλης δυσαρεστήθηκε, δεν το ξέχασε ποτέ και όταν έβρισκε ευκαιρία ασκούσε δριμεία κριτική στον Κωνσταντόπουλο. Η ομάδα του Δημητρίου Ράλλη, δημιούργησε ένα πρωτοφανές επεισόδιο στη Βουλή εις βάρος του Κωνσταντόπουλου τον Νοέμβριο του 1893. Έτσι τα πράγματα κατά τα έθιμα, οδηγήθηκαν μοιραία προς τη λύση της μονομαχίας. Η εφημερίδα «Οι Καιροί» είχε γράψει τότε, πως οι ύβρεις κατά του Κωνσταντόπουλου ήταν «αληθώς καπηλικαί».
*Η είδηση της μονομαχίας στο "Σκριπ"

          Η μονομαχία έγινε στις 9 το πρωί της 19ης Νοεμβρίου 1893 κοντά στον Άγιο Θωμά στο έρημο τότε Γουδί. Οι δύο μονομάχοι, αντάλλαξαν βολές με πιστόλια. Αλλά ευτυχώς και οι δύο αστόχησαν.
          Η μονομαχία όμως εκείνη τερματίσθηκε χωρίς συμφιλίωση, όπως πρόβλεπαν οι κανόνες των μονομαχιών. Ο Κωνσταντόπουλος, είχε δηλώσει από την αρχή, ότι μετά το πέρας της μονομαχίας και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, δεν θα έτεινε το δεξί χέρι στον αντίπαλό του.
*Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά...

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αρκετά χρόνια νωρίτερα ο Κωνσταντόπουλος ως εισαγγελέας Κέρκυρας είχε ασκήσει δίωξη κατά του μετέπειτα πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη για μια μονομαχία και είχε διατάξει τη φυλάκισή του.
Συνέγραψε το βιβλίο «Ερμηνεία της Ελληνικής Ποινικής Δικονομίας».
Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, πέθανε στην Αθήνα το 1910.
Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης


*Ο Τύπος αναφέρεται στην επίθεση των ραλλικών στον Κωνσταντόπουλο

8 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!!! Μακάρι να τα διάβαζαν μερίκοι ανιστόρητοι φτωχοί τω πνεύματι...ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ κ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ!!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΝΑ ΔΙΕΥΡΥΝΩ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΟΥ, ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ!!!!!
    Giovanna Mercogliano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Andreas Makrides Παντελή, μου κάνει εντύπωση που πολλοί πολιτικοί τότε μονομαχούσαν, αλλά στην πράξη δεν είχαμε θύματα.

    Στην περίπτωση του Ράλλη και του Κωνσταντόπουλου που αστόχησαν κι οι δύο, αλλά μετά αρνήθηκαν και να συμφιλιωθούν, νομίζω πως τους αξίζει ο χαρακτηρισμός "κοκορομάχοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Andreas Makrides Παντελή, μου κάνει εντύπωση που πολλοί πολιτικοί τότε μονομαχούσαν, αλλά στην πράξη δεν είχαμε θύματα.

    Στην περίπτωση του Ράλλη και του Κωνσταντόπουλου που αστόχησαν κι οι δύο, αλλά μετά αρνήθηκαν και να συμφιλιωθούν, νομίζω πως τους αξίζει ο χαρακτηρισμός "κοκορομάχοι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, αλλά στη μονομαχία Στάη- Χατζηπέτρου, σκοτώθηκε ο δεύτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Elen Chion
    Τι ωραιο Παντελη,,,,,αλλα και ζορικος ο Κωνσταντοπουλος!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pinelopi Gkouma
    Τέλειο..!!!! . κι επίκαιρο λόγω του χαρακτήρα των Κωνσταντοπουλαίων..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Παντελή μας ! Συνέχισε ειμαςτε πολλοί που έχουμε ανάγκη την γνώση σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...