Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ 1940. ΤΟ ΥΨΩΜΑ 731



Υ.Γ1. Εξαιτίας των χιλιάδων οβίδων των Ιταλών, που έσκασαν στο "Ύψωμα 731", η κορυφή του "σκάφτηκε" 3 μέτρα και σήμερα είναι το "Ύψωμα 728"!

Υ.Γ2. Ευχαριστώ το φίλο Μάκη Μπούσιο, που μου το έστειλε.

14 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον!!!!
    Irini Athanasiadou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ Τ/ΧΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΣΛΑ.

    Νίκος Ζαφειρόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύρος 5 Οκτωβρίου 2014.Ώρα 13.00
    Το Ύψωμα 731 αποτελεί για την ιστορία του Ελληνικού Έθνους ορόσημο ηρωϊσμού και αυτοθυσίας, κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών στην διάβαση της Κλεισούρας Αλβανίας.Είναι το Βερντέν του Ελληνο-ιταλικού Πολέμου,όπου οι Ιταλικές Μεραρχίες,κάτω υπό τα βλέμματα του Μουσολίνι,υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία.
    Ο εκ των ομιλητών στο βίντεο Αντιστράτηγος ε.α Γεώργιος Τζουβαλάς,ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της ΧΥΙης Μεραρχίας του Διδυμοτείχου 1983-1984,εξέδωσε πρόσφατα το βιβλίο ΥΨΩΜΑ 731[Εκδοτική Παραγωγή,ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ Α.Β.Ε.Ε.], στο οποίο εξιστορούνται τα δραματικά γεγονότα της εαρινής Ιταλικής επίθεσης.
    Χαρακτηριστική ήταν η φράση του τότε Εφέδρου Υπολοχαγού Ισαάκ Λαυρεντίδη,Διοικητή του 9ου Λόχου στο Ύψωμα 731,μετέπειτα πολιτικού:Ένα βήμα πίσω,ο τάφος της Ελλάδας.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ηλίας Κοτρίδης
    Καταπληκτική δουλειά. Εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νικολέττα Χατζηανδρεου
    Aπόσπασμα από την προσωπική κατάθεση ψυχής μιας ξεχωριστής διαδικτυακής φίλης και Μάνας σημερινής κι όχι ...αλωμένης
    "..............ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ είναι ακόμα ΕΔΩ.. !
    και είναι τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ !
    Η Ελλάδα ξέρετε, δεν περιορίζεται στα εκράν των τηλεοράσεων και στις στοχευμένες δημοσιεύσεις των αμφιλεγόμενων ΜΜΕ, ούτε στην εν πολλοίς εικονικότητα των ηλεκτρονικών κοινωνικών δικτύων ἤ σε διάφορα άλλα προβεβλημένα ψυχανώμαλα ρήματα της δημοσιότητος..
    —Η Αξιακή Πυραμίδα της μικρής Μεγάλης Πατρίδας μας δεν δομήθηκε με Οικονομικά χαρακτηριστικά..
    —Το δεύτερό μας Νόμπελ, το πήραμε από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ !,
    —Ο Δημήτρης Νανόπουλος γιόρταζε προχτές !
    Τα Αντρειωμένα Παιδιά της ΕΛΛΑΔΟΣ ξέρουν ν' Αγωνίζονται σ'όλους τους στίβους και ν' αφήνουν το μοναδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ στίγμα τους στην πολυπολιτισμική Παγκοσμιότητα..
    Ακόμα και σήμερα..

    —ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους Αιώνες των Αιώνων ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ !.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Prodromos Charalambous
    Ο ΘΕΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΦΥΣΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΛΑ.Ο.Σ. Ιωαννίνων
    Σαν σήμερα 3 Νοεμβρίου το 1961 ο ήρωας του Ελληνοιταλικού πολέμου ταγματάρχης Δημήτριος Κωστακης πεθαίνει. Στην κηδεία τον τίμησαν όλοι οι συναγωνιστές του, οι φαντάροι που επέζησαν και συμπολίτες του. «Δεν υπήρχε εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης. Ούτε ένα στεφάνι. Ούτε ένας τιμητικός πυροβολισμός πάνω από τον τάφο του, ούτε κιλλίβαντας, γιατί ήταν δημοκράτης» αναφέρει η κόρη του.Η ελληνική πολιτεία, 53 χρόνια μετά τον θάνατο του, θα τιμήσει τον θρυλικό ταγματάρχη, στις 4 Δεκεμβρίου με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στο Μεγάλο Πεύκο. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2000, οι συντοπίτες του από τα χωριά της Λάκκας Σουλίου, έστησαν προτομή του ήρωα κανονιέρη, στην γενέτειρα του τη Μπεστιά, ενώ στο προάστιο Ελεούσα και τη συνοικία της πόλης των Ιωαννίνων Καλούτσανη, δύο δρόμοι έχουν την ονομασία «Ταγματάρχη Κωστάκη» με απόφαση των τοπικών αρχών, παλαιότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σαββιδης Μανωλης
    ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΜΑΧΗ ...ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΗΡΩΙΣΜΟΣ ....ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ηλίας Κοτρίδης
    Το ύψωμα , πλέον, είναι 726 κυριολεκτικά, διότι από τους Ιταλικούς βομβαρδισμούς "κατέβηκε" 5 μέτρα.Τόσο έντονος και σφοδρός ήταν ο βομβαρδισμός και αυτό κάνει την θυσία των Ηρώων εκεί ακόμη μεγαλύτερη. Έχουν μείνει (για τους γνωρίζοντες) στην ιστορία κάποιες κουβέντες των υπερασπιστών και τις μεταφέρω. "Δεν θα περάσουν"(Τχης Δημήτριος Κασλάς). "Όσοι είναι Έλληνες και έχουν Ελληνική καρδιά να με ακολουθήσουν"(Λγός Παναγιώτης Κουτρίδης). "Ένα βήμα πίσω, ο τάφος της Ελλάδος"(έφεδρος υπλγός Ισαάκ Λαυρεντίδης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Απόστολος Κολώνιας
    Πολύ καλό,ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ειχαμιασκασιλα Τινασουπω
    Και να μην ξεχναμε και τον Δημητρη Κασλα, που επειδη πολεμησε με τον Ε.Λ.Α.Σ. η πατριδα τον πεταξε σαν στημενη λεμονοκουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ
    Και φυσικά τον Ταγματαρχη Δημήτριο Κασλά που έδωσε πάρα πολλά σ αυτό το ύψωμα και στο τέλος τον εξορίσαμε και τον καθαιρεσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ηλίας Κοτρίδης
    Κακώς έχει συνδεθεί το ύψωμα 731 μόνο με τον Τχη Κασλά. Εκεί αμύνθηκε όλο το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων από 9-12 Μαρτίου 1941 και όχι μόνο ο Κασλάς. Στις 4 αυτές μέρες επέδειξε, όντως, αφάνταστο ηρωισμό και αυτοθυσία αλλά αποδεκατίσθηκε. Έτσι 12 προς 13 Μαρτίου αντικαταστάθηκε από το 19ο Σύνταγμα Σερρών το οποίο και σήκωσε όλο πλέον το βάρος της Ιταλικής επίθεσης έως αρχές Απριλίου όταν και αντικαταστάθηκε και αυτό λόγω απωλειών και κούρασης από το 67ο ΣΠ της XVII Μεραρχίας. Είναι δίκαιο να αναφέρεται το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων και ο Κασλάς, αλλά επιβάλλεται να αναφέρονται με μεγαλύτερο ζήλο ο Κουτρίδης, ο Παπακωνσταντόπουλος, ο Φωκάς, ο Σχης Μπαλής και όλα τα παλληκάρια του 19ου Συντάγματος, στην πλειοψηφία τους Σερραίοι. Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας. Για όποιον θέλει περισσότερες λεπτομέρειες είμαι στην διάθεσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρασχαράκη Δήμητρα
    Στο 19ο Σύνταγμα Σερρών πολεμούσε
    υπό τις διαταγές του Κουτριδη και ο δικός μου παππούς, Μαρίνος Παρασχαράκης. Τα σημάδια του μετώπου τα έβλεπες στα πόδια του. Ως εκεί όμως, δεν έλεγε τίποτα παραπάνω. Πρόσφυγας από την Αν. Θράκη, 7 ετών τη το 1922.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...