Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Η Βουλή τίμησε σήμερα, την Ημέρα της Δημοκρατίας, ερήμην των πολιτών!!!


*Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος

Ποιος το γνώριζε από τους πολίτες άραγε; Η Βουλή των Ελλήνων τίμησε σήμερα σε ειδική εκδήλωση την  Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, η οποία καθιερώθηκε με το ψήφισμα της 8ης Νοεμβρίου 2007 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ερήμην των πολιτών. Πάντως η Βουλή έκανε το καθήκον της...
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, σε ομιλία του στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι «είναι εγκληματική ανευθυνότητα όσων επιχειρούν να μετατρέψουν τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας σε κρίση δημοκρατίας».


Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι: «Η δημοκρατία δεν είναι μια αυτονόητη και δεδομένη πολιτική κατάσταση. Επικράτησε σταδιακά στο δυτικό κόσμο με τη σημερινή μορφή της αντιπροσωπευτικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, μετά από σκληρούς αγώνες και αιματηρές επαναστάσεις.
Παραμένει και σήμερα ένα ζητούμενο, ένα στοίχημα που συνεχώς κερδίζεται με θυσίες, με αγώνες, με  επαγρύπνηση.
Αν παλιότερα η αγωνία των πολιτών και οι αγώνες τους ήταν για την αποδέσμευσή τους από μοναρχικά, τυραννικά και καταπιεστικά πολιτεύματα, σήμερα η ανησυχία όλων μας αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, στη στάθμη του δημοκρατικού πολιτισμού που έχουμε κατακτήσει.
Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία των πολιτών που όλο και περισσότερο θεωρούν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους.
Έχουμε να αναμετρηθούμε με μια συστηματική και επίμονη προσπάθεια απαξίωσης συλλήβδην της πολιτικής, των δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και του ίδιου του Κοινοβουλίου».  
Στο σημείο αυτό ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί περί «στοχοποίησης των βουλευτών που διαφωνούν μαζί μας».
«Πολλές φορές- ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος- τοποθετήσεις, δηλώσεις, σχολιασμοί, απόψεις που συλλήβδην ισοπεδώνουν τα πάντα και τους δημοκρατικούς θεσμούς και το Κοινοβούλιο δεν έχουν μόνο αρνητικά αποτελέσματα, αλλά κρύβουν και τον κίνδυνο στον οποίο αναφέρθηκα νωρίτερα.  Η δημοκρατία είναι και υπόθεση κάθε πολίτη και θεωρώ πως είναι ό,τι χειρότερο να ακούγονται απαράδεκτες δηλώσεις, όπως αυτές του προέδρου της Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί που ακούστηκαν στην πρόσφατη κινητοποίησή τους, ο οποίος είπε ότι «θα στοχοποιήσουμε τους βουλευτές αν διαφωνούν μαζί μας», δηλαδή αν διαφωνούν με τις απόψεις του.

«Δεν στοχοποιούνται οι βουλευτές»

Είναι δυνατόν να μιλά κάποιος για στοχοποίηση των βουλευτών, των εκπροσώπων του ελληνικού λαού; Οι βουλευτές στα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπως και στην πατρίδα μας, λειτουργούν τηρώντας το Σύνταγμα, υπακούοντας στη συνείδησή τους και μόνο. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται από κάποιους. Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι  ότι οι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, οι πολιτικοί, οι βουλευτές που επιδιώκεται να είναι φοβισμένοι και απαξιωμένοι, θα είναι ευάλωτοι και αυτό θα σήμαινε το αρνητικότερο όλων για την εξέλιξη και τη λειτουργία της δημοκρατίας μας».
Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «στόχος μας είναι μια ουσιαστική, γνήσια, αυθεντική δημοκρατία» και πρόσθεσε ότι: «Οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί σήμερα η δημοκρατία έχουν διαφοροποιηθεί:  Η κατάλυση των οικονομικών συνόρων, η επιδίωξη των αγορών να επιβάλουν την απόλυτη κυριαρχία τους, η σύμπτωση ενίοτε οικονομικής δύναμης και ελέγχου των  Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας, με επιδίωξη όχι μόνο την ενημέρωση του πολίτη  και τον έλεγχο της εξουσίας αλλά και τη διαμόρφωση συνειδήσεων και επιβολή απόψεων, οι εκρηκτικές αλλαγές στην επικοινωνία χάρη στην τεχνολογία, η συμμετοχή της χώρας μας σε ευρύτερους σχηματισμούς δημιουργούν νέες σύνθετες καταστάσεις και νέες προκλήσεις για την Δημοκρατία.
 Καλούμαστε να καλύψουμε ατέλειες ή αντινομίες, να μεριμνήσουμε για τον περιορισμό του δημοκρατικού ελλείμματος, αποτέλεσμα της πολύπλοκης μορφής της κοινωνίας μας». 
*Τα παιδιά που βραβεύθηκαν

Βράβευση μαθητών σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Βουλής σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία, βράβευσε 47 μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής με θέμα τη Δημοκρατία.  Από το 2008, με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων και μετά από πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, η οποία έγινε αποδεκτή, το ευρύτερο πρόγραμμα των εορτασμών περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που συμμετέχουν σε διαγωνισμό έκθεσης και ζωγραφικής.
Όπως επισήμανε ο κ. Πετσάλνικος «κάθε ενέργεια που στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών και των νέων με τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και που κρατά σε εγρήγορση τη δημοκρατική συνείδηση του αυριανού ενεργού πολίτη, πιστεύω ότι είναι μία πολύτιμη επένδυση για το μέλλον».
Οι βραβευμένοι μαθητές μαζί με τους κηδεμόνες– συνοδούς τους ξεναγήθηκαν μετά την εκδήλωση στο Μέγαρο της Βουλής.
*Ο κ. Δημήτριος Σιούφας

Ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα
για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατία

         Στη συζήτηση για την Παγκόσμια Ημέρα της Δημοκρατίας, πήρε μέρος και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτριος Σιούφας, ο οποίος τόνισε:


Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2007.
Έχει ήδη καταστεί θεσμός στα περισσότερα από τα 160 Κοινοβούλια της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
Στην Ελλάδα εορτάστηκε πρώτη φορά το 2008 με την παρουσία του τότε Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (I.P.U.) Pier Ferdinando Casini και την συμμετοχή του προβληματισμού και της σκέψης της μαθητιώσας νεολαίας μας. Και συνεχίζεται κάθε χρόνο.
Το φετινό θέμα που εξακτίνωσε η I.P.U. είναι: «Τι αναμένουν οι πολίτες από το Κοινοβούλιο τους».
Αυτό το θέμα επελέγη για να εμπλουτιστεί με περισσότερες σκέψεις Κοινοβουλευτικών και πολιτών η πρώτη «Παγκόσμια  Κοινοβουλευτική Έκθεση» που θα δημοσιευθεί από την I.P.U. και το U.N.D.P. το 2012 και που θα παρουσιάσει μετά από εκτεταμένη έρευνα τις μεγάλες αλλαγές στην σχέση μεταξύ πολιτών και κοινοβουλίων.
Το θέμα είναι πράγματι επίκαιρο και φέρνει στο προσκήνιο τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τα αναγκαία για να απαντηθούν ερωτήματα που θέτουν με χίλιους τρόπους οι πολίτες μας…
Ας δανείσουμε το αυτί και την προσοχή μας στα αμήχανα «Τί; Γιατί; Πώς;» ή στην εκκωφαντική θυμωμένη φωνή των πολιτών μας και ας κωδικοποιήσουμε τα ερωτήματα και ας προσπαθήσουμε να τα απαντήσουμε, μαζί με τους πολίτες σε μια άσκηση συνεργασίας και τελικά συμφιλίωσης.
Τι είναι Κοινοβούλιο;
Γιατί χρειάζεται ένα Κοινοβούλιο;
Ποια είναι τα βασικά του χαρακτηριστικά;
Τι πρέπει να αναμένει ο πολίτης από το Κοινοβούλιο του;
Δεν είναι η Κυβέρνηση που έχει τη δύναμη και όχι το Κοινοβούλιο;
Αν το Κοινοβούλιο είναι η φωνή του πολίτη, πως του εγγυάται και του δίνει δύναμη και ικανότητα παρέμβασης;
Ποιος είναι ο δίαυλος επικοινωνίας του πολίτη με τους εκπροσώπους του;
Τελικά αν το Κοινοβούλιο δεν εγγυάται την Δημοκρατία, γιατί ισχυρίζονται όλοι ότι «Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς Κοινοβούλια;»
Για τον τόπο μας και τον λαό μας σήμερα, υπό το βάρος των πρωτοφανών προβλημάτων που βιώνουμε και της αδιευκρίνιστης κατεύθυνσης για έξοδο από την κρίση, μπορεί να φαίνεται ως προκλητική πολυτέλεια να αναζητούμε διάλογο για τον θεσμό που βάλλεται όσο κανένας άλλος και που αβασάνιστα να θεωρείτε από πολλούς ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για όλα μας τα δεινά.
Όμως ο διάλογος οφείλει να ανοίξει και να σπάσει αυτιά.
Υπάρχει πολύ δουλειά να γίνει στον τόπο μας. Από όλους μας με εθνική συνεννόηση και εθνική ομοψυχία. Και αυτά είναι μονόδρομος. 
Αισθάνομαι ότι οι φράσεις που κατέληγε η περσινή μου ομιλία είναι περισσότερο επίκαιρες παρά ποτέ.
«Η σημερινή ημέρα οφείλει να είναι περισσότερο ημέρα περισυλλογής, φρόνησης, σκέψης, ενδεχομένως και σιωπής και όχι διακηρυκτικών λόγων.
Γιατί;
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική ούτε μόνο στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, ούτε σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είναι περισσότερο πολιτική και κοινωνική. Το βλέπετε άλλωστε και από το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, σε τι αναφέρεται. Με το να προβάλλει τις αρετές του Κοινοβουλίου και συνεπώς, αυτές να περάσουν στην παγκόσμια κοινότητα, δείχνει ότι υπάρχει δυσπιστία προς τους θεσμούς, μεταξύ των οποίων και στο ίδιο το Κοινοβούλιο.  Είναι ώρα, και ευθύνη για όλους μας να δούμε πώς μπορούμε να ανατάξουμε αυτή τη δυσπιστία των πολιτών προς τους θεσμούς και προς το ίδιο το Κοινοβούλιο, για να γίνουμε καλύτεροι, να αναγεννήσουμε τη δημοκρατία και να της δώσουμε περιεχόμενο και για τώρα και για το μέλλον, κυρίως για τις νέες γενιές». 


4 σχόλια:

  1. Προφανώς έγινε ερήμην των πολιτών λόγω.........ντροπής!!! Δε τους έπαιρνε να στείλουν και....προσκλήσεις!!!!!!!!

    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γροθιές en serie στο στομάχι αγαπητέ Παντελή....αδελφοκτόνος σπαραγμός,σφοδρή μάχη,ελεύθεροι σκοπευτές,ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Αριστεράς,μεθυσμένοι από ούζο κι άλλοι από ιδεοληψίες.........Μια μπουκιά λαός είμαστε και στον ιό του διχασμού ακόμα δεν αποκτήσαμε ανοσία....παρά τα αιματοβαμμένα εμβόλια!!!!
    Νικολέττα Παρασκευή Χατζηανδρέου- Τρίγκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόσο περιγραφικά δίνεις τις αληθινές διαστάσεις ενός υπάρκτου και αθεράπευτου προβλήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...