Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

37) ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΒΟΥΛΗΣ: ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

*Ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης






 Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



          Πρώτος εξάδελφος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και αντίπαλός του στην Ιόνια Βουλή, ο Λευκαδίτης πολιτικός και διπλωμάτης Σπυρίδων Βαλαωρίτης, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 1882.
          Ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης, γεννήθηκε στη Λευκάδα το Μάιο του 1819. H οικογένειά του κατάγονταν από την Ήπειρο και πρόγονός του ήταν ο ονομαστός αρματολός Χρήστος Βαλαώρας.

Σπούδασε αρχικά στην Ιόνια Ακαδημία και  νομικά στο Παρίσι το 1837. Επανήλθε στο νησί του το 1843 όπου νυμφεύθηκε την Μαρία Ρόζα Στεφάνου. Το 1849 εξελέγη βουλευτής της Ιονίου Βουλής. Υπήρξε αντίθετος στην Ιόνια Βουλή, του πρώτου εξαδέλφου του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα.
          Αργότερα όμως, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα, ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης εξελέγη βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων. Αρχικά είχε εκλεγεί πληρεξούσιος Λευκάδας στη Β΄ Εθνοσυνέλευση του 1862. Αργότερα εξελέγη κατ’ επανάληψη βουλευτής Λευκάδας από το 1867 έως το 1874 και από το 1879 έως το 1885.
*Πορτρέτο του Σπυρίδωνα Βαλαωρίτη

Στις 26 Ιανουαρίου 1866 διορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Μπενιζέλου Ρούφου. Στις 26 Δεκεμβρίου 1868 τοποθετήθηκε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη. Τέλος στις 27 Δεκεμβρίου 1869 ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση Θρασύβουλου Ζαΐμη και το 1879 ανέλαβε προσωρινά και το υπουργείο Στρατιωτικών.
          Το 1875 η κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη τον τοποθέτησε πρεσβευτή στη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Λονδίνο. Αποστολή του στη βρετανική πρωτεύουσα ήταν να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των Άγγλων για το ενδεχόμενο κατάργησης του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα. Η Αγγλική κυβέρνηση απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο και η κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη που ήλθε εν τω μεταξύ στην εξουσία, τον ανακάλεσε στην Αθήνα.
*Ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης, σε έντυπο της εποχής του

          Ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης μετά το θάνατο του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, ακολούθησε τον Χαρίλαο Τρικούπη και στις 26 Φεβρουαρίου 1882, με το παλαιό πάντα ημερολόγιο, εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, με 127 θετικές ψήφους έναντι 76 που έλαβε ο αντίπαλός του Αντώνιος Μαυρομιχάλης.
          Ο Βαλαωρίτης ασχολήθηκε με μεταφράσεις πολιτικών συγγραμμάτων από τη Γαλλική γλώσσα. Μεταξύ άλλων άρχισε να μεταφράζει και το έργο του Μοντεσκιέ «Το πνεύμα των νόμων» το οποίο τελικά άφησε ημιτελές, λόγω του θανάτου του.
          Τιμήθηκε με πολλά ξένα και ελληνικά παράσημα.
          Μετά το τέλος του 1885, αποχώρησε από την πολιτική και ιδιώτευσε. Πέθανε στην Αθήνα στις 30 Ιουλίου 1887 και τάφηκε στη γενέτειρά του τη Λευκάδα, σύμφωνα με την επιθυμία του.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης



*Ο Σπυρίδων Βαλαωρίτης

3 σχόλια:

  1. Τέλεια, ότι χρειαζόμουν για απόψε!!! Διευρύνεται τους ορίζοντές μου. Σας ευχαριστώ!!! Καλό σας βράδυ !!!

    Giovana Mercogliano

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΣΠΥΡ. ΒΑΛΑΩΡΙΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΞΑΔΕΡΦΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ!!!


    Σίσσυ Παππά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...