Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2011

Η ΑΙΝΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΠΛΟΥΣ, ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

*Ο Άγιος Εύπλους της Αίνου σε παλιά φωτογραφία

Γράφει ο Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

Σήμερα, 11 Αυγούστου, γιορτάζει ο Άγιος Εύπλους.  Πρόκειται για μάλλον άγνωστη γιορτή, αλλά για τους Θράκες έχει ιδιαίτερη σημασία.
Εύπλους σημαίνει τον «καλό πλου», το καλό θαλασσινό ταξίδι. Τον Άγιο Εύπλου τιμούσαν στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, που στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, τα πλοία της υπήρξαν σημαντική ναυτική δύναμη, γιατί και πλούτο συσσώρευαν αλλά και όταν κηρύχθηκε ο Αγώνας της Ανεξαρτησίας, αρκετοί καπεταναίοι της αλλά και μεμονωμένα παλληκάρια της, έσπευσαν τότε στην επαναστατημένη Ελλάδα και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Όπως είναι ο Φιλικός Χατζή Αντώνης Βιζβίζης και η σύζυγός του Δόμνα, ο Χατζή Φραντζής Κούταβος και ο γιός του Μαργαρίτης, ο Δημήτριος Χαρίλαος και τόσοι άλλοι .


Ναυτικοί οι περισσότεροι, επάνδρωσαν τα πλοία του Αγώνα και έδωσαν το αίμα τους και το βιος τους για να ελευθερωθεί η πατρίδα. Αλλά πριν φύγουν για το μεγάλο Αγώνα, στα τέλη Απριλίου- αρχές Μαΐου 1821- κατάφεραν να καταλάβουν το κάστρο της πόλης τους και να κάνουν αισθητή την αντίθεσή τους στη Σουλτανική σκλαβιά. Μετά την ανακατάληψή του όμως από τους Τούρκους δεν είχαν πολλά περιθώρια να μείνουν εκεί. Έτσι μπήκαν στα καράβια τους και τράβηξαν για το Νοτιά, εκεί που τους καλούσε η φωνή του καθήκοντος.
Ο Άγιος Εύπλους όπως είναι σήμερα

Το 1821, όταν ξέσπασε η Επανάσταση εναντίον της Οθωμανικής κυριαρχίας η Αίνος, αριθμούσε 300 πλοία περίπου, τα οποία όργωναν τη Μεσόγειο, κουβαλώντας όλα τα αγαθά. Ο Γάλλος πρόξενος στην Πάτρα και ιστορικός της εποχής του, έχει γράψει ότι νωρίτερα, το 1813, η Αίνος είχε μόνο τέσσερα μεγάλα καράβια και 60 σακολέβες.
Την ναυτοσύνη της Αίνου, δηλαδή τους φημισμένους καπεταναίους  της, τους ηρωικούς ναύτες, τους δεξιοτέχνες ναυπηγούς, αλλά και τις υπομονετικές Αινίτισες, ύμνησε η δημοτική μούσα:

«...Έχει η Αίνος ξακουστές
πλεούμενες φεργάδες,
έχει καραβοκύρηδες
και καραβοκυράδες,
έχει καραβομαραγκούς
καράβια π’ αρματώνουν,
που φεύγουν στην Ανατολή
και πάνε και στη Δύση,
φέρνουν χρυσό κι ασημικό
και κεντητά μαντήλια,
τα βάζουν οι νοικοκυρές
και παν στην εκκλησία…».
Οι Αινίτες τιμώντας τον Άγιο Εύπλου, είχαν χτίσει μικρή εκκλησία στο όνομά του, στο λιμάνι τους.
*Ο Άγιος Εύπλους της Αλεξανδρούπολης, πανομοιότυπο αντίγραφο 
του ομώνυμου ναού της Αίνου

Οι Αλεξανδρουπολίτες, πολλοί από τους οποίους κατάγονται από την Αίνο, η οποία σήμερα ανήκει στην Τουρκία, το 1997 επί δημάρχου Γιοφτσίδη, έκτισαν στην άκρη του δικού τους λιμανιού  μια πανομοιότυπη εκκλησία για να τιμούν ως θαλασσινή πόλη τον Άγιο Εύπλου και να θυμίζουν το παρελθόν της ένδοξης  πόλης Αίνου.
Ο Άγιος Εύπλους ό διάκονος, μαρτύρησε επί Διοκλητιανού το 304 μ.Χ.  Έζησε στη Σικελία.

Υ.Γ.1  Οι φωτογραφίες είναι από το ιστολόγιο ΠΑΛΑΙΑ ΓΡΑΦΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ στη θέση  http://www.oldalexandroupoli.gr/2011/02/blog-post_17.html.
Υ.Γ.2 Για τη δράση του Μαργαρίτη Κούταβου βλέπε στο ιστολόγιό ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στη θέση  http://sitalkisking.blogspot.com/2010/06/1821.html
Υ.Γ.3 Για τον Αινίτη αγωνιστή του 1821 Δημήτριο Χαρίλαο, βλέπε στο ιστολόγιο ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ στη θέση http://sitalkisking.blogspot.com/2010/01/1821.html


18 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόσους μεγάλους Έλληνες γέννησαν αυτά τα Άγια χώματα? Κι όμως η (υποτιθέμενη) ελληνική ιστορία -τουλάχιστον- στα σχολικά βιβλία δεν κάνει σχεδόν ποτέ αναφορά. Μέχρι και που τελείωσα το λύκειο δε γνώριζα τη Δόμνα Βιζβίζη, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική επανάσταση!!! Στο σχολείο είχαμε κρεμασμένα κάδρα, του Κανάρη, του Μιαούλη, αλλα όχι των δικών μας Θρακών!!! Ήξερε τότε κάποιος από μας για το τέταρτο μέλος της φιλικής εταιρείας, Αντώνιο Κομιζόπουλο από τη Φιλιππούπολη, έμπορο στο επάγγελμα? Ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση στην περιοχή της Θράκης? Δυστυχώς από πάντα η ιστορία μας ήταν Νοτιοκρατούμενη και Νοτιοκαθοδηγούμενη!!! Αν δεν υπήρχαν οι Θράκες αδελφοί της Πόλης, της Σμύρνης, της Φιλιππούπολης, της Βάρνας, της Οδησσού, οι Έλληνες της Ελλάδας θα ζούσαμε ίσως ακόμη στα...κατσάβραχα!!! Κι όμως ούτε μια αναφορά στα επίσημα βιβλία της ιστορίας μας!!!...
Ελένη Παρασχάκη

SITALKIS είπε...

Πολύ σωστά τα επισημαίνεις όλα αυτά Ελένη. Το παράπονό σου είναι δίκαιο. Αλλά ποιος να σε δικαιώσει? Πάντως μια επαρκής μελέτη για το μάθημα της ιστορίας της Θράκης στα σχολεία, είχε κάνει παλιότερα το Θρακικό Κέντρο, αλλά όπως φαίνεται όλα σκάλωσαν στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν προώθησε τίποτα.

Ανώνυμος είπε...

Στη χερσόνησο της Αίνου στην Ανατολική Θράκη είναι το πρωταρχικό χωριό μου Μαΐστρο....

Πετρούλα Σίνη

Ανώνυμος είπε...

Μόνο κάποιος που αγαπάει αληθινά την Ιστορία θα μπορούσε να φωτίσει κάποιες άγνωστες στούς πολλούς πτυχές της! Σ'ευχαριστούμε που συμβάλεις τόσο διακριτικά σ'αυτό.Πάντα ευπρόσδεκτος!

Βούλα Ξένου

SITALKIS είπε...

Σ΄ευχαριστώ για τα ευγενικά σου λόγια.

Ανώνυμος είπε...

Ki esy....Efplus na eisai,sta pelagi tis zwis! m arese poly o,ti diavasa!!!...

Rena Fili

SITALKIS είπε...

Ευχαριστώ Ρένα... Και ο χρωστήρας σου να είναι Εύπλους...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως πρέπει να επενδυθεί με πέτρα και ο νέος ναΐσκος στην Αλεξανδρούπολη;;; Όντως στολίδι ο παλαιός...

Μιχαήλ Πολυζωίδης

Ανώνυμος είπε...

Elen Chion
Πολυ ομορφο....και αγνωστο παντελως.......σε μενα ,Παντελη!!

SITALKIS είπε...

Δικαιολογημένα Ελένη, άγνωστο σε σένα... αφορά την πατρίδα μου τη Θράκη...

Ανώνυμος είπε...

Chryssi Baboura
Ευχαριστούμε, Παντελή! Αγαπημένη Αίνος, που την αγναντεύουμε από τη θάλασσα, ευτυχείς που οι Αινίτες της Αλεξανδρούπολης μάς έκτισαν τον πανομοιότυπο Άγιο Εύπλου!

SITALKIS είπε...

Εγώ ευχαριστώ Χρυσή. Ελπίζω να έχεις διαβάσει στο ιστολόγιό μου για τους Αινίτες Μαργαρίτη Κούταβο και Δημήτριο Χαρίλαο...

Ανώνυμος είπε...

Emmanouil Simos
Ο ΑΓΙΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΦΗΒΙΚΑ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Νίνα Γκούδλη
Πόσο πολύ αγαπάς την Θράκη Παντελή!... Ευχαριστώ για την άγνωστη ιστορία της πατρίδας μας που μαθαίνω από σένα!...👑

Ανώνυμος είπε...

Γεωργιος Νεστωράκης
Φίλτατέ μου Παντελή, σε θαυμάζω, σε συγχαίρω, και σ`ευχαριστώ, γιατί από τη γλαφυρή πένα σου,μαθαίνουν οι πανέλληνες την ένδοξη, άγνωστη όμως δυστυχώς σε πολλούς ιστορία της πολύπαθης Θράκης μας. Ευτύχησα πριν πολλά χρόνια να επισκεφθώ την λεβεντογένα ΑΙΝΟ. Η θάλασσα,τα βουνά και το χώματά της εξακολουθούν να μοσχοβολούν ακόμα ελληνισμό και χριστιανισμό !!!

Ανώνυμος είπε...

Θόδωρος Ορδουμποζάνης
Χρόνια Πολλά Παντελή. Η Ναυτοσύνη έχει τους Άγιους της. Ο Αι Νικόλας στην Αλεξανδρούπολη και ο Άγιος Εύπλους στην Αίνο. Σήμερα και οι δύο Άγιοι τιμούνται από όλους τους Αλεξανδρούπολίτες κάτω στο λιμάνιο στο εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου, πιστού αντιγράφου του αντίστοιχου έξω από την Αίνο.

Ανώνυμος είπε...

Θοδωρής Κεκελής
Δεν το γνωριζα..Μπράβο φίλε συνέχισε να μας ενημερωνεις!

Ανώνυμος είπε...

Fikret Akdumanlar
S petimisa Elada. Efharisto yia to Elinas Mestin evdomado 3 4 fores me taftotita beyni Edirne kai mas afinun lefta efharistume ean tha pao orestiada molis beino eliniko telenio telonis lei ean den ehis VİSA pisoooo. Pes to Nomarhia su aniksete telenio su na kanume gınoromia na kanume parea den eine amortia den eine dropi emis leme den ehume diafora me taksi mas eimaste aderfia Triskiya su kai Triskiya mu den pi kako leksi hriazume kali KARDİA telun i den Telun eimaste aderfiaaaaaaa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...