Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΤΡΙΚ ΛΗ ΦΕΡΜΟΡ, Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΡΑΪΠΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΤΟ 1944


*Αριστερά ο Στάνλεϋ Μοςς και δεξιά ο Πάτρικ Λη Φέρμορ ντυμένοι με γερμαντικές στολές, 
λίγο πριν από την απαγωγή του Κράιπε

Ο μεγάλος φίλος της Ελλάδας , ο διακεκριμένος αντιστασιακός και συγγραφέας 
Πάτρικ Λι Φέρμορ. απεβίωσε ύστερα από μακρά ασθένεια σε ηλικία 96 ετών. 

Ο διακεκριμένος βρετανός συγγραφέας άγγιξε τα όρια του θρύλου, εξαιτίας της δράσης του στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κυρίως για τη συμμετοχή του στην απαγωγή του γερμανού στρατηγού 
Χάινριχ Κράιπε, το 1944. 

Στη φωτογραφία εδώ, ο Φέρμορ είναι δεξιά. Ο άλλος είναι ο Βρετανός Αξιωματικός Μόςς,  υπαρχηγός του Φέρμορ κατά την απαγωγή του Γερμανού Στρατηγού Κράιπε στη κατεχόμενη Κρήτη. 

Η φωτογραφία είναι Ιστορική και έχει ληφθεί λίγο πριν την απαγωγή, την οποία επιχείρησαν φορώντας Γερμανικές στολές για να παραπλανήσουν τους Ναζί. Ετσι ο Φέρμορ και ο Μοςς παριστάνωντας τους Γερμανούς στρατιώτες κατάφεραν να σταματήσουν το αυτοκίνητο του Κράιπε και να τον απαγάγουν με τη συμμετοχή Κρητικών Πολεμιστών . Μετά ο Κράιπε από τα βουνά της Κρήτης μεταφέρθηκε στη Μέση Ανατολή με υποβρύχιο. Ηταν ένα μοναδικό κατόρθωμα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο . 
*Η ομάδα που έκανε την απαγωγή. Από αριστερά καθιστοί: Γρηγόρης Χναράκης, Πάτρικ Λη Φέρμορ και Στάνλεϊ Μος. 'Όρθιοι: Στρατής Σαβιολής, Μανώλης Πατεράκης, Λεωνίδας Παπαλεωνίδας, Γιώργος Τυράκης και Νίκος Κόμης.

Οι φίλοι του στην Καρδαμύλη της Μάνης, όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες, τον φώναζαν Παντελή (από το Πάτρικ Λι), ενώ στην Κρήτη, τα χρόνια της Αντίστασης τον γνώιζαν με το ψευδώνυμο Μιχάλης.
Ο συγγραφέας της «Ρούμελης» και της «Μάνης», ξεκίνησε το 1933 σε ηλικία 18 ετών να διασχίσει την Ευρώπη με τα πόδια, με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Το μεγαλύτερο μέρος του οδοιπορικού του περιέχεται στα δύο βραβευμένα βιβλία του «Η εποχή της δωρεάς» και «Ανάμεσα στα δάση και τα νερά». 
Εφτασε στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτοχρονιά του 1935 και από κει πέρασε την Ελλάδα, περιπλανήθηκε στην Ηπειρο, τη Μακεδονία, τη Στερεά και τα νησιά, έμαθε τα ήθη, τις παραδόσεις, τη γλώσσα μας. Με το που ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος, επέστρεψε στην Αγγλία για να καταταγεί στην ιρλανδική φρουρά. Το 1941, εντούτοις, το υπουργείο Πολέμου τον έστειλε στο αλβανικό μέτωπο ως αξιωματικό- σύνδεσμο, στον ελληνικό στρατό. Οταν έπεσε το μέτωπο βρέθηκε στην Κρήτη και μετά την απόβαση των Γερμανών, τον Μάιο του '41, ανέβηκε στο βουνό για να οργανώσει τις ομάδες αντίστασης. Εκεί έμεινε ενάμιση χρόνο ζώντας σαν βοσκός και όπως προαναφέραμε, ηγήθηκε της ομάδας, που απήγαγε το Γερμανό διοικητή, στρατηγό Κράιπε.
*Ο Γερμανός στρατηγός Κράιπε
Ενα κατόρθωμα για το οποίο ο ίδιος δεν έγραψε ποτέ ούτε γραμμή, αλλά διαδόθηκε μέσω του βιβλίου «Met by moonlight», που έγραψε ο υπαρχηγός της ομάδας του, Στάνλεϊ Μος, αλλά και της ομώνυμης ταινίας όπου τον Φέρμορ ενσαρκώνει ο Ντερκ Μπόγκαρντ. Φίλος του Σεφέρη και του Κατσίμπαλη, έγραψε ακόμη τα βιβλία: «Τα βιολιά του Σεν Ζακ», «Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα» κ.ά. Σύζυγός του ήταν η φωτογράφος Τζόαν Λι Φέρμορ που πέθανε το 2003.
*Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ

Μετά τον πόλεμο ο Φέρμορ έγραψε βιβλία και το 1960 εγκαταστάθηκε στην Καρδαμύλη. Στη Βρετανία ήταν κυρίως γνωστός για τα ταξιδιωτικά βιβλία του.

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού εξέφρασε τη βαθειά της θλίψη για την απώλεια του Φέρμορ. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
*Ο Πάτρικ Λη Φέρμορ

«Ο Patrick Leigh Fermor, ο μεγαλύτερος ίσως σύγχρονος συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αγάπησε την Ελλάδα σαν δεύτερη πατρίδα του.

Απ  την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν συμμετείχε ενεργά στον αγώνα των ανταρτών στην Κρήτη κατά των Γερμανών κατακτητών, μέχρι σήμερα, που άφησε την τελευταία του πνοή, ο Fermor δεν έπαψε ούτε στιγμή να εμπνέει και να συγκινεί με το συγγραφικό του ταλέντο, την ηθική του ακεραιότητα, την αγάπη του για τη ζωή, τους αγώνες του για τις ανθρωπιστικές αξίες. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές φράσεις του Fermor ήταν πως «πατρίδα είναι εκεί όπου έχουμε τα βιβλία μας». Η Ελλάδα, η χώρα που ο ίδιος επέλεξε για να ζήσει και να δημιουργήσει, αποχαιρετά σήμερα ένα από τους πιο αξιόλογους πρεσβευτές του Πολιτισμού της σε ολόκληρο τον κόσμο».
Ο σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


5 σχόλια:

  1. Η αγάπη μου γι’ αυτήν είναι απόλυτη, είπε και επέλεξε να ζήσει σ΄ αυτήν. Αλήθεια όταν ακούς από ένα ξένον αυτήν τη φράση τι θα πρέπει να λέμε εμείς για την πατρίδα μας...;;;;;;;;;;;;

    Ράνια Πανταζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ Πολύ Φίλτατε Παντελή, για τις σημαντικές και αξιόλογες επισημάνσεις σου.!!!....
    Ιωάννης Διαμαντάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν κάποτε ρωτήθηκε γιατί δεν εγκαταστάθηκε στην Κρήτη, απάντησε ότι θα το ήθελε πολύ, αλλά φοβόταν ότι δεν θα τον άφηναν να γράψει. Πράγματι, είχε τόσους πολλούς φίλους, κουμπάρους, βαφτιστήρια, που θα του ήταν αδύνατον να δουλέψει απερίσπαστος.
    Πολλές γυναίκες στην Κρήτη ονομάζονται Αγγλία και είναι όλες βαφτισμένες από τον αείμνηστο "Φιλεντέμ", όπως συνήθιζαν να τον λένε στην Μεγαλόνησο, από το γνωστό τραγούδι που το τραγούδαγε συνεχώς.

    Αγάπησε την Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι στα ταξιδιωτικά του πουθενά δεν αναφέρει την λέξη Ιστανμπούλ. Πάντα Κωνσταντινούπολη την γράφει. Μετά τον πόλεμο, έδωσε δημοσιογραφικό αγώνα για την ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση της Κύπρου, κατακρίνοντας εκείνους από τους συμπατριώτες και φίλους του, που σιωπούσαν μπροστά στα αγγλικά εγκλήματα εκεί. Μα και για το «Σκοπιανό» είχε εκφέρει την άποψη, ότι οι ισχυρισμοί των Σλάβων περί «Μακεδονίας» είναι εντελώς ανιστόρητοι και εκ του πονηρού.

    Ας είναι το χώμα του ελαφρύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εμείς οι Έλληνες αγαπούσαμε τη χώρα μας το μισό απ' ότι ο Πάτρικ Λη Φέρμορ αυτή θα ήταν πολύ καλύτερη απ' ότι είναι σήμερα. Ο άνθρωπος ήταν ΦΙΛΕΛΛΗΝΑΣ.
    Αυτό που μ' ενοχλεί είναι ότι δεν αναφέρθηκε το παραμικρό στα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αιωνια η μνημη του μες στις καρδιες μας.Οσο για την σιωπη των ΜΜΕ για τον θανατο του ειναι μια ακομα αποδειξη του μισελληνισμόυ τους και της ξενοδουλειας των
    .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...