Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Η Βουλή τίμησε την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

*Η Βουλή τηρεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

          Η Βουλή των Ελλήνων τήρησε ενός λεπτού σιγή, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σημειώνεται ότι η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, το 1994, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που συντελέστηκε από τους Τούρκους το διάστημα από το 1916 έως το 1923.

O Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος αναφερόμενος, σε ομιλία του, στην Ημέρα αυτή, επισήμανε πως σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας.  «Μιας Γενοκτονίας που- όπως τόνισε- στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από τριακόσιους πενήντα χιλιάδες Έλληνες του Πόντου».
Ο κ. Πετσάλνικος ανέφερε, πως «η σημερινή Ημέρα θυμίζει τις τραγικές συνέπειες του μίσους και της βίας των εθνικιστικών και θρησκευτικών φανατισμών και μας καλεί να αναλογιστούμε τρόπους αντιμετώπισης   παρόμοιων φαινομένων, που πλήττουν τη δημοκρατία και την ειρήνη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «βασική προϋπόθεση της πρόληψης τέτοιων φαινομένων είναι  η ιστορική γνώση του παρελθόντος».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην έκδοση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων ενός τόμου (Σ.Σ. Πρόκειται για το έργο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη) για τη Γενοκτονία των Ποντίων  στοχεύοντας στη διατήρηση αυτής της ιστορικής μνήμης.

1 σχόλιο:

  1. 19 Μαίου, ημέρα μνήμης για μας... αλλά τι διαβάζω!!! 19 Μαΐου είναι και για τους Τούρκους εθνική γιορτή,στη μνήμη του Κεμάλ... με διάφορα δρώμενα!!! Μέλη του Συλλόγου Κλασσικών Αυτοκινήτων Κωνσταντινουπόλεως, στις 19/5/11 επισκέφθηκαν το σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη και από εκεί ξεκίνησε μία πομπή οχημάτων, η οποία συνάντησε σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη , διαφόρους... τουρκικούς συλλόγους και... Τούρκους πολίτες της Θράκης!!!

    Ελπίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...