Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Η σκληρή δεκαετία του '40 μέσα από φωτογραφίες

Από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=401699

*Ολη η σκληρή ιστορία της Κατοχής,
όπως καταγράφηκε μέσα στα αρχεία,
του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού

Της Μαρίας Θερμού

Η πείνα, οι πρόσφυγες, το ολοκαύτωμα στο Δίστομο, οι καταστροφές των χωριών και οι διωγμοί των Εβραίων της Ελλάδας, όλη η σκληρή ιστορία της Κατοχής αλλά και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων όπως καταγράφηκε μέσα στα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Η Δεκαετία του 1940. Αναπαραστάσεις της ιστορίας», που παρουσιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Γιορτή του Βιβλίου στο Ζάππειο από τον εκδοτικό οίκο Μέλισσα.


Ομιλητές ήταν ο ιστορικός κ. 
Σπύρος Ασδραχάς, η ιστορικός φωτογραφίας κυρία Φανή Κωνσταντίνου και η συγγραφέας του βιβλίου, ιστορικός κυρία Τασούλα Βερβενιώτη, η οποία αναδίφησε στο ιστορικό και φωτογραφικό αρχείο του ΔΕΣ προκειμένου να αντλήσει το ανέκδοτο υλικό που περιλαμβάνεται στην έκδοση.

Μεγάλο μέρος του υλικού αυτού αναφέρεται στον επισιτισμό, που ήταν κύρια συνεισφορά του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής ως το Μάρτιο του 1945, όταν παρέδωσε τις αρμοδιότητές του στην ελληνική κυβέρνηση.

Ενα δεύτερο μέρος προέρχεται από τη δράση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που από τον Μάιο του 1947 είχε αναλάβει τη μεταφορά βοήθειας στους κρατούμενους του εμφυλίου στις εξορίες (Χίος, Τρίκερι και Αι - Στράτης), στα στρατόπεδα του ΓΕΣ και στις φυλακές και τα ξερονήσια Γιούρα και Μακρόνησο. Οι εκθέσεις που συντάχθηκαν τότε, οι φωτογραφίες από τους χώρους εγκλεισμού καθώς και από τους καταυλισμούς προσφύγων αποτελούν σίγουρα πολύτιμο υλικό.

Ιδιαίτερο είναι το κεφάλαιο των έγκλειστων ανηλίκων αλλά και οι «παιδουπόλεις» της βασίλισσας Φρειδερίκης ενώ από την άλλη μεριά παρουσιάζεται και το θέμα του επαναπατρισμού των παιδιών που είχαν μετακινηθεί από την Ελλάδα στις ανατολικές χώρες. Συνταρακτικές έτσι, είναι οι φωτογραφίες από τις έξι αποστολές παιδιών από τη Γιουγκοσλαβία αλλά και από τον επαναπατρισμό τους στα χωριά των Πρεσπών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...