Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ




ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100070_30/04/2011_44050

*Ο Άρης Βελουχιώτης

 *Δικαίωση για τον ηγέτη του ΕΛΑΣ 
μετά τη διαγραφή του από το ΚΚΕ

Του Παναγή Γαλιατσάτου


Περίπου πριν από δύο μήνες, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για το ηγετικό στέλεχος του κόμματος Νίκο Πλουμπίδη, που είχε κατηγορηθεί άδικα στη μετεμφυλιακή περίοδο και αποκαταστάθηκε μετά την εκτέλεσή του, είχε αναφέρει ότι τους επόμενους μήνες, και αφού ολοκληρωθεί η εσωκομματική συζήτηση, θα δοθεί στη δημοσιότητα ως προϊόν πανελλαδικής συνδιάσκεψης το δεύτερο μέρος του Δοκιμίου της Κ.Ε. για την ιστορία του κόμματος που καλύπτει την περίοδο 1949-1968. 
Οπως είχε επισημάνει τότε, στην πραγματικότητα η εξέταση της ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά χρονικά διαστήματα είναι εξέταση της στρατηγικής του.
Βάρκιζα
Αυτή η εσωκομματική συζήτηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Και φαίνεται ότι θα καταλήξει όχι μόνο στην αναμενόμενη αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη, γραμματέα του κόμματος την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, αλλά και στην αποκατάσταση του ηγέτη του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη. Οπως είναι γνωστό, ο Βελουχιώτης διεγράφη από το ΚΚΕ μετά την άρνησή του να αποδεχτεί τη Συμφωνία της Βάρκιζας που προέβλεπε την παράδοση των όπλων του ΕΛΑΣ. Ο Βελουχιώτης που δεν εμπιστευόταν καθόλου την αγγλική πολιτική στην Ελλάδα και διαφωνούσε με τις συμφωνίες της Καζέρτας και του Λιβάνου, λίγο μετά τη διαφωνία του αυτή περικυκλώθηκε και σκοτώθηκε από δυνάμεις της κυβερνητικής εθνοφυλακής. (Σημείωση του ιστολογίου: Για τον θάνατο του Βελουχιώτη υπάρχει και άλλη εκδοχή. Ότι ο Άρης αυτοκτόνησε καταδιωκόμενος και από τα κρατικά αποσπάσματα, όταν πληροφορήθηκε το άρθρο του Ζαχαριάδη στο Ριζοσπάστη, με τα αρχικά Ν.Ζ. με την προτροπή "Ούτε φαΐ, ούτε ψωμί στο Μιζέρια". Μιζέριας ήταν ένα από τα προπολεμικά ψευδώνυμα του Βελουχιώτη, όταν δρούσε στην παρανομία της εποχής της δικτατορίας Μεταξά).
Το 1962 ο Βελουχιώτης αποκαταστάθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό του ΚΚΕ και είναι ένα πρόσωπο, στο οποίο το ΚΚΕ αποδίδει μεγάλες τιμές, ωστόσο η διαγραφή του ουδέποτε ήρθη και τυπικά. Η συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος σήμερα όχι μόνον οδηγεί στην πλήρη αποκατάστασή του, αλλά και στη δικαίωση της στάσης του απέναντι στη Βάρκιζα.
*Το κεφάλι του Άρη και κάτω η ανάρτηση του κεφαλιού και του κεφαλιού του πρωτοπαλλήκαρού του Τζαβέλα στην πλατεία Τρικάλων

Τη βάση για την εσωκομματική συζήτηση αποτελεί ένα κείμενο, που έχει διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το οποίο καταγράφει τα γεγονότα και επιχειρεί να προσεγγίσει τη στάση των πρωταγωνιστών της περιόδου, όπως ο Ν. Ζαχαριάδης, ο Ν. Πλουμπίδης, αλλά και να εντάξει πράξεις και παραλείψεις μέσα στην οπτική της συγκεκριμένης εποχής, χωρίς αφορισμούς και απαξιωτικές γενικεύσεις. Το ότι η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος διεξάγεται σε αυτό το πνεύμα, το σηματοδότησε με την τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του κόμματος στην εκδήλωση για τον Πλουμπίδη: Αναφερόμενη στην καταδίκη του από την καθοδήγηση, τη χαρακτήρισε άδικη, επισήμανε ότι το ίδιο συνέβη αργότερα και με τον Ν. Ζαχαριάδη και πρόσθεσε: «Δεν είναι παραδεκτό να ταυτίζονται οι διαφορετικές απόψεις με τον ταξικό εχθρό, γιατί αυτού του τύπου η διαπάλη όχι μόνο δεν βγάζει πουθενά, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε φοβερή αδικία, αλλά συγκαλύπτει το πολιτικό περιεχόμενο των διαφορών και τις υποκαθιστά με προσωπικές διαμάχες».
*Ο Νίκος Ζαχαριάδης σε ρωσική καρτ ποστάλ

Στη σύνταξη του προαναφερθέντος κειμένου συνεργάστηκε ομάδα πανεπιστημιακών, ανάμεσά τους πολύ γνωστοί ιστορικοί όπως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γ. Μαργαρίτης. Μιλώντας πρόσφατα στην «Ελευθεροτυπία», ο κ. Μαργαρίτης δήλωσε ότι κύριο μέλημα της ομάδας είναι να «αναδείξει τις πολιτικές που προκρίθηκαν, το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αυτές πραγματοποιήθηκαν και να παραθέσουμε στοιχεία που θα οδηγήσουν τον αναγνώστη σε όσο το δυνατόν ασφαλή συμπεράσματα». Σε ό,τι αφορά τον Ν. Ζαχαριάδη μάλιστα, ο κ. Μαργαρίτης εκφράζει την άποψη ότι «είναι δευτερεύον αν έπραξε σωστά ή λάθος, πρέπει να μελετήσουμε τις αντικειμενικές συνθήκες που τον οδήγησαν στη μία ή την άλλη επιλογή». Το πώς θα αξιοποιήσει το ΚΚΕ την επιστημονική επεξεργασία των γεγονότων δεν είναι αρμοδιότητα των ιστορικών «εμείς βοηθάμε με στοιχεία, ανοίγουμε το πεδίο μελέτης, δεν μας ενδιαφέρει το τι και πώς θα εκτιμήσει το ΚΚΕ το αποτέλεσμα», είπε στην «Ε» ο Γ. Μαργαρίτης.
Η εκτίμηση πάντως από τη μέχρι στιγμής συζήτηση είναι ότι θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του Ζαχαριάδη και του Βελουχιώτη, καθώς αυτό επιθυμεί η πλειοψηφία των μελών του κόμματος.
Παναγής Γαλιατσάτος

17 σχόλια:

  1. μόλις τελείωσα το βιβλίο του Αλέξη Πάρνη «Η Οδύσσεια των Διδύμων» για τον ρόλο της Σ.Ε. στον εμφύλιο και μετέπειτα.
    Κατά τον Πάρνη ο Ν. Ζαχαριάδης (πατριώτης, τίμιος, ήρωας και δίκαιος) έπεσε θύμα των σοβιετικών, αλλά και των υπόλοιπων κ. κομμάτων της Δύσης που ήταν πιστά στο Στάλιν.
    Βασικά αυτή είναι και η δική μου πίστη. Επίσης ο ρόλος του Τιτο και του Χότζα κάθε άλλο παρά συντροφική ήταν.

    Νομίζω ότι η Ελλάδα, αν θέλει να πάει μπροστά πρέπει να μάθει να πορεύεται μόνη της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θέτεις μεγάλα ζητήματα. Αλλά σίγουρα, τα παθήματά μας, σαν χώρας εννοώ, ας γίνουν μαθήματα... Ευχαριστώ και για την ανάρτηση που έκανες στο δικό σου εξαιρετικό ιστολόγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπα;;; Τωρα;;; Νωρίς το θυμήθηκαν! Αει σιχτίρι!

    Melissa Tanya

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία μέχρι εδώ! το συγχωροχάρτι είναι στην ευχαριστία του πάπα, αυτοί φύγαν, η μετέπειτα πάπιδες κι στάση του γενοκτονικού αφορισμού των άλλων επί δεκαετιών μέχρι και σήμερα τι γίνεται? θα σκίσουν τα κομματικά τους βιβλιάρια? ή θα κάνουν ιδεολογική λοβοτομή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο νωρίς δεν το θυμήθηκαν;

    Παν.Καρτσ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή, πώς ακριβώς θα τους αποκαταστήσει? Μια συγγνώμη? Κάτι? By the way,τον Καραγιώργη τον έχουν αποκαταστήσει

    Μαν. Μαθ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο χωριό μου λένε..να σε χέσω Γιάννη..να σ' αλείψω μέλι.

    Στρατία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ; ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ;

    Dimi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιά το Ζαχαριάδη εξακολουθώ να έχει ανάμεικτα αισθήματα αλλά τον αγωνιστή Βελουχιώτη τον δικαίωσε η ιστορία και θεωρώ ότι το ότι θέλει τώρα ξαφνικά να τους αποκαταστήσει είναι "too little, too late".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το ΚΚε περίμενε o λαός να αποκαταστήσει τον Άρη....Τρομάρα τους...και τί δουλειά έχει ο Άρης δίπλα στο Ζαχαριάδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιά το Ζαχαριάδη εξακολουθώ να έχω ανάμεικτα αισθήματα αλλά όσο αφορά τον αγωνιστή Βελουχιώτη τον δικαίωσε η ιστορία και δεν χρειάζεται την αναγνώριση κανενός. Άσε που αυτή η αναγνώριση είναι γιά μένα "too little, too late".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μπορεί η αριστερα να έχασε τον εμφύλιο πόλεμο,αλλά κέρδισε τον μετέπειτα ιδεολογικό...
    Κωνσταντίνος Γεωργιάδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙ ΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!!!!!!!!!

    ΦΡΙΝΤΑ ΜΥΡΙΑΛΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Nαι ε?? Aποκατασταση των σφαγεων και των φονιαδων του βουνου?? Aπιστευτο φιασκο! Aπο τη μια οι δεξιοι με τα μιδραλια και τους βιασμους . Aπο την αλλοι αυτοι. H ιστορια επαναλαμβανεται συνεχεια και νομιζουν οτι ο λαος δεν γνωριζει πια οτι ολοι ειναι το ενα και το αυτο!!!

    Γιώργος Γκουβάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σύρος 12 Νοεμβρίου 2014.Ώρα 12.30
    Η άποψη του καθηγητού Γ. Μαργαρίτη ότι είναι δευτερεύον αν ο Ν.Ζαχαριάδης έπραξε σωστά ή λάθος,πρέπει να μελετήσουμε τις αντικειμενικές συνθήκες,που τον οδήγησαν στη μία ή στην άλλη επιλογή,είναι ακατανόητη και απαράδεκτη για έναν Πανεπιστημιακό καθηγητή.Δικαιολογεί τα εγκλήματα του αδίστακτου ηγέτη του ΚΚΕ στην περίοδο 1946-1949 και δεν απομένει να προτείνει και την απονομή του αριστείου ανδρείας.
    Αυτή είναι η κοινωνία ,που επαγγέλλεται ο κ. καθηγητής;Διαπράττω στυγνά εγκλήματα κατά του Ελληνικού Λαού και μετά οι αυτόκλητοι συνήγοροι υπεράσπισης θα προσπαθήσουν να βρουν ελαφρυντικά για να αθωωθώ και να δικαιωθώ.Ο κ. καθηγητής δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν στο λεξιλόγιο οι λέξεις ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ και ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ;Εύγε????
    Ανάλογα,αλλά σε μικρότερο βαθμό,ισχύουν και για τον Άρη Βελουχιώτη,τον ηθικό αυτουργό της άγριας δολοφονίας του ηρωϊκού Συνταγματάρχου Δημ. Ψαρρού και των αιματηρών σφαγών στον Μελιγαλά και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου,ανεξάρτητα αν τα θύματα ήταν Ταγματασφαλίτες και κατηγορούνταν για εγκλήματα.Σε έναν συντεταγμένο στρατό,όπως ήθελε να παρουσιάζονταν ο ΕΛΑΣ,πάνω απ όλα είναι η πειθαρχία και η τιμωρία των ενόχων εγκλημάτων δια της δικαστικής διαδικασίας.Όχι αυθαίρετες δολοφονίες,γιατί τότε θα υπάρξουν ανεξέλεκτες αυτοδικίες.Αυτό προβλέπει και επιτάσσει η Δημοκρατία.
    Αλήθεια τι θα έλεγαν οι κομουνιστές και οι διάφοροι προοδευτικοί αριστεριστές αν αύριο η Νέα Δημοκρατία εδικαίωνε τον κατοχικό Πρωθυπουργό Γεωρ. Τσολάκογλου,έναν Στρατηγό που διακρίθηκε σε όλους τους πολέμους της Ελλάδας στον 20ον αιώνα και δεν είχε καμιά ομοιότητα με τον Κουίσλινγκ;Θα είχε καταστραφεί ολόκληρη η χώρα.
    Κωνστ. Πατιαλιάκας
    Αντιστράτηγος ε.α

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...