Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ποια είναι αυτή η εκκλησία και από πού μας ήρθε?


Από το ιστολόγιο http://archode.blogspot.com/

Σας θυμίζει κάτι αυτός ο ναός?









          Μα φυσικά και πρόκειται για τον Ιερό Ναό του Αγ.Σώστη στη λεωφόρο Συγγρού. Ο ναός αρχικά κτίστηκε για να φιλοξενήσει το ελληνικό περίπτερο στην παγκόσμια έκθεση του 1900 το Παρίσι. 
       Έργο του γάλλου αρχιτέκτονα Lucien Mange (1849-1916) αποτελεί ένα αντίγραφο βυζαντινού ναού σταυροειδούς μορφής μετά τρούλου, σε μια προσπάθεια σύζευξης μιας αρχιτεκτονικής παράδοσης σε σύγχρονη εκδοχή. 



          Ο σκελετός είναι μεταλλικός (χυτοσίδηρος), επενδεδυμενός με τούβλο και πλακάκι, με έντονο το στοιχείο του  αρ νουβώ στις εσωτερικές καμάρες και κολώνες (βλέπε φωτό).

*Ο Αγ. Σώστης σήμερα
via archode 2011
*Από το εσωτερικό του ναού
via archode 2011
          Η έκθεση φιλοξενεί ζωγραφικά έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων μεταξύ αυτών και την "Παιδική Συναυλία" του μεγάλολυ ζωγράφου Ιακωβίδη (φωτό). Το περίπτερο μετά το πέρας της παρισινής εκθέσεως αποσυναρμολογείται και μεταφέρεται στην σημερινή θέση του Αγίου Σώστη, όπου και επανατοποθετείται πια με χαρακτήρα μόνιμο, επάνω απο τον θεμέλιο λίθο που είχε τοποθετηθεί στις 22 Φεβρουαρίου 1898 για την ανέγερση ιερού ναού Αγίου Σωτήρος, ως τάμα για τη διάσωση του βασιλιά Γεωργίου του Α΄. Λίγες μέρες νωρίτερα, ενώ κινούνταν με τη άμαξά του προς το κέντρο της Αθήνας συνοδεύοντας την κόρη του (φωτό) δυο ένοπλοι, κινούμενοι στα παρακείμενα χωράφια πυροβόλησαν εναντίον του. Στην απολογία τους ισχυριστηκαν οτι ο βασιλιάς ήταν υπαίτιος για τον πόλεμο του 1897.
*Γ. Ιακωβίδης "Παιδική Συναυλία" (1894)



2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.... μου ειχε διαφύγει ... ευχαριστώ πολύ..!!!!!

    Χρυσούλα Σπανού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω παντρευτει στον Αγιο Σωστη αλλα αυτα δεν τα γνωριζα...Εντυπωσιακο......
    Nikos Kavadas

    ΑπάντησηΔιαγραφή

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...