Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΣΗ: "ΒΗΡΑ- ΦΕΡΕΤΖΙΚ- ΦΕΡΡΕ, ΕΡΩΣ ΠΟΛΕΩΣ ΑΥΤΗΣ"

*Η φωτογραφία που κοσμεί το εξώφυλλο της εκλεκτής έκδοσης
       Ο Νίκος Γκότσης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση της περιφέρειας. Εξ ιδίων έστησε ένα ολόκληρο Λαογραφικό Μουσείο στις Φέρρες του Έβρου και τώρα παρουσίασε ένα ογκώδες λεύκωμα 680 σελίδων με σπάνιο ιστορικό υλικό. Πρόκειται για το "ΒΗΡΑ- ΦΕΡΕΤΖΙΚ- ΦΕΡΡΕ, ΕΡΩΣ  ΠΟΛΕΩΣ ΑΥΤΗΣ". Η παρουσίασή του έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής. 


        Την εκδήλωση οργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φερρών "Η ΒΗΡΑ".Το βιβλίο παρουσίασαν  ο Επίσκοπος Ελαίας (Μητροπολίτης Εφέσσου) κ. Θεοδώρητος, που αναφέρθηκε κυρίως στο έργο των Κομνηνών που ίδρυσαν την Παναγία Κοσμοσώτειρα και η φιλόλογος κ. Μπρίτσου Ελένη, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Ανδριάννα Ζακαρέλη.

*Η Κομοσώτειρα την εποχή της Τουρκοκρατίας


         Παράλληλα δεν πρέπει να λησμονείται και το έργο του Νίκου Γκότση στην ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Φερρών το οποίο περιλαμβάνει αντικείμενα και γραπτά στοιχεία που αφορούν την ζωή των κατοίκων του Έβρου και των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη.
       Περισσότερα από 1700 αντικείμενα εκτίθενται σε ειδική αίθουσα και στην αυλή του σπιτιού του πρώην αστυνομικού Νίκου Γκότση. Υπάρχουν οι γωνιές των επαγγελμάτων: του πεταλωτή, του τσαγκάρη, του σιδερά, του καροποιού, του χασάπη, του μαραγκού, του κουρέα, της υφάντρας.
*Ο Νίκος Γκότσης
        Σε ειδική προθήκη, εκτίθενται αντικείμενα από την Ίμβρο, ενώ οι γυναικείες στολές από χωριά του Έβρου δίνουν ξεχωριστή νότα με τα χαρούμενα χρώματά τους. 
Υπάρχει επίσης πού μεγάλος αριθμός κουδουνιών από τα κυπροκούδουνα των τράγων, μέχρι τα κουδουνάκια των προβάτων.
        Τα έπιπλα και σκεύη του παλιού νοικοκυριού, έχουν μια νότα νοσταλγίας. Διάφορα μαγειρικά σκεύη, κασέλες, σκαμνιά, σίδερα, σάτσια για λαγκίτες που ήταν οι κρέπες των παλιότερων, νερόμυλοι σε μεγάλη ποικιλία, πέτρινα γουδιά, κουπιά, σαμάρια και σέλλες.
        Η συλλογή είναι εμπλουτισμένη και με αρχειακό υλικό όπως, φωτογραφίες, δημόσια έγγραφα και σχολικά έγγραφα που αναφέρονται στους παλιούς κατοίκους των Φερών και στους πρόσφυγες, που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη. 
*Η βυζαντινή Κοσμοσώτειρα σήμερα

*Ένα από τα γραμματόσημα της σειράς των Φερρών, που κυκλοφόρησαν μετά την απελευθέρωση της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και πριν εγκατασταθούν οι αρχές 
που εκπρσωπούσαν την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.
*Το Λαογραφικό Μουσείο Φερρών, δημιούργημα του Νίκου Γκότση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...